Strandschelpenles voor beginners 2021 | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Strandschelpenles voor beginners 2021

Op zondag 14 maart 2021 gaat de 4de editie van de Grote Schelpenteldag door. Ben je ook zo in de ban van schelpen, maar ben je nog niet helemaal vertrouwd met de verschillende soorten en hoe ze te onderscheiden van elkaar? Dan is deze online strandschelpenles op donderdagavond 4 maart (20:00-21:00) de ideale voorbereiding voor jouw deelname aan de Grote Schelpenteldag. Lesgever van dienst is zeebioloog Jan Seys. Komt aan bod in deze les: de geijkte methode om schelpen te verzamelen, de kenmerken waar je moet op letten om de schelpen te herkennen en hoe je ze van elkaar kan onderscheiden. Registreer je hieronder voor deze online les via ZOOM.

De coronamaatregelen dwingen ons om de 4de Grote Schelpenteldag op een andere manier te organiseren. Dit jaar geen telposten op het strand in de tien kustgemeentes, waar enthousiaste gidsen je bijstaan bij het verzamelen, herkennen en tellen. Dit jaar staan de deelnemers er wat op hun eentje voor.

Goed voorbereid aan de start

Op de website www.schelpenteldag.be vind je de basisinformatie. Je kan er registeren voor een nieuwsbrief, waarin je regelmatig instructies en andere schelpeninformie ontvangt. En op de website www.schelpdesk.be vind je de meer uitgebreide informatie over verzamelen, herkennen en tellen.

Deelnemers die toch wat koudwatervrees hebben om helemaal alleen aan de slag te gaan, kunnen de online strandschelpenles bijwoneen op donderdagavond 4 maart (20:00-21:00).

Registreren

Geïnteresseerd in deze online les voor absolute beginners? Via volgende link kan je registreren. Na inschrijving ontvang je een bevestigingsmail voor deelname op donderdagavond 4 maart.

Hoe gaat het in zijn werk?

De online les wordt georganiseerd via ZOOM. Dit online platform is gemakkelijk en gratis te installeren op PC, laptop, tablet of mobiele telefoon. Wil of kun je geen programma downloaden, volg het webinar dan gewoon via je browser. Je hoeft geen account aan te maken.

In de bevestigingsmail vind je een link naar het webinar (achter ‘Join from PC, Mac, Linux, iOS or Android’). Klik op deze link om deel te nemen. Je komt tijdelijk terecht in de wachtruimte terecht, waarna je toegang krijgt tot de webinar. We openen de deuren van het webinar om 19u55.

Lesgever

Jan Seys is de lesgever van dienst. Hij is marien bioloog en woordvoerder van het VLIZ. Hij is de stichter van de burgerwetenschapsinitiatieven Grote Schelpenteldag en SeaWatch-B. Hij is helemaal thuis op het strand en kent zijn strandschelpen.  

Programma | 20:00 - 21:00

20:00-20:45

  • Hoe, waar en wanneer neem ik een staal voor de Grote Schelpenteldag?
  • Naar welke kenmerken moet ik kijken om schelpen te herkennen?
  • Hoe sorteer ik de schelpen op soort?
  • Hoe roep ik op 14 maart online hulp in bij het determineren van mijn twijfelgevallen?
  • Hoe voer ik mijn gegevens in? Hoe laad ik mijn foto's op?

20:45-21:00

  • Vragen en antwoorden

Er nog niet genoeg van gekregen?

Deze beginnersles zal worden opgenomen en zal na 4 maart ook beschikbaar blijven op de ScHELPdesk.be en het YouTube-kanaal van het VLIZ.

Mensen die dat willen, kunnen nadien doorlinken naar een opgenomen stukje uit de Masterclass Grote Schelpenteldag 2021 waarin wordt ingegaan op het herkennen van de wat moeilijkere soortengroepen. Beschikbaar vanaf 25 februari via de ScHELPdesk.be en het YouTube-kanaal van het VLIZ.

Alles kan je nog eens rustig nalezen op de website ScHELPdesk.be: verzamelen - herkennen - tellen - invoeren

Verdiep je verder met meer leesvoer, filmpjes edm over onze weekdieren op de VLEET - de online zee- en kustencyclopedie voor de Lage Landen.

Organisatie

De Grote Schelpenteldag is een organisatie van het Vlaams Instituut voor de Zee, de Provincie West-Vlaanderen, EOS wetenschap, de Strandwerkgroep, Natuurpunt en Kusterfgoed, in nauwe samenwerking met de kustgemeenten – in het kader van LifeWatch.