Expo: Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse zeevisserij | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Expo: Vissen in het Verleden - 500 jaar Vlaamse zeevisserij

Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum slaat de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum Ter Duinen en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) om voor het eerst het verhaal van vijf eeuwen Vlaamse visserij in beeld te brengen. De expositie loopt vanaf 1 juli tot na de kerstvakantie in Oostduinkerke. Via honderden objecten wordt het dynamisch – en soms ook woelig – verloop van de Vlaamse visserij tot leven gebracht, van de late middeleeuwen tot nu. Naar aanleiding van de expo verschijnt tevens het boek 'Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij' van de hand van Ann-Katrien Lescrauwaet, Jan Parmentier en Ruth Pirlet. Het boekwerk wordt uitgegeven door Uitgeverij Hannibal en is vanaf 1 juli 2018 te verkrijgen in het VLIZ, NAVIGO, MAS en de betere boekhandel.

De zee als broodwinning

De expo neemt de bezoeker mee op een reis doorheen het verleden. Tot in de jaren vijftig van de vorige eeuw bepaalde de visserij immers het beeld van de Vlaamse kust. In de havens domineerden de silhouetten van vissersschepen het zeezicht. De kades werden bevolkt door leurende vissersvrouwen en er waren meer visserscafeetjes dan ijssalons. De zee was toen immers geen ontspanning, wel een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit.

Deze keer ligt de klemtoon niet op de vissers, maar vertellen de tentoongestelde objecten de verhalen van de vloot, de vistechnieken, de vangsten en visgronden en de economische en politieke context waarin de vissers zich moesten bewegen.  Zonder het vroege verleden te vergeten, vertelt de expositie een intrigerend verhaal over de ups en de downs van een bijna onbekende wereld: het leven op zee.

Schatten uit het visserijverleden

Voor de expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ slaat het NAVIGO-museum de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum Ten Duinen en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Die samenwerking van grote spelers binnen het museumdomein maakt het mogelijk een uitgebreid overzicht te geven van de geschiedenis van de Vlaamse visserijsector.

‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse visserij’ stelt verschillende zestiende-eeuwse kunstwerken en een uitgebreide selectie schatten uit de scheepvaartcollectie van het MAS, het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-museum tentoon. Verschillende objecten worden eenmalig uit de museumdepots gehaald om het roemrijke verleden van de visserij te verhalen.

Expo bezoeken

De expo ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ loopt van zondag 1 juli t.e.m. zondag 6 januari 2019 in het NAVIGO in Oostduinkerke. Het bezoek is inbegrepen in het toegangsticket voor het museum. Elke zaterdag is er om 16.00 uur een gratis rondleiding voorzien.

Bij de expo hoort de gelijknamige publicatie ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ van de hand van Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ), Jan Parmentier (MAS) en Ruth Pirlet (NAVIGO).

Meer info over de expo op de website van het NAVIGO-museum.

Bekijk de reportage over de persvoorstelling van boek en expo op Focus/WTV.