Boekscanner | Vlaams Instituut voor de Zee
 

Vlaams Instituut voor de Zee

Platform voor marien onderzoek

Boekscanner

Om de Belgische mariene literatuur te digitaliseren heeft het Vlaams Instituut voor de Zee een boekscanner geïnstalleerd in de VLIZ-bibliotheek. Dit toestel kan ook gebruikt worden voor het scannen van mariene publicaties met uitzonderlijke kenmerken zoals boven- of ondermaatse boeken, zeer fragiele of zeldzame exemplaren, en historische werken.

Hoe werkt een boekscanner?

Het VLIZ beschikt over een Atiz Bookdrive Pro-apparaat, geschikt voor formaten tot en met A2. In tegenstelling met de klassieke ‘flatbed’-scanner wordt het boek in een V-vormige houder geplaatst, wat schade aan de publicatie vermijdt. Het scannen gebeurt door twee hoge snelheid en hoge resolutie digitale spiegelreflexcamera’s waarbij gebruik gemaakt wordt van LED-licht. Dit zorgt voor goed verlichte hoge resolutie scans zonder weerkaatsing.

 
 

Technische details

De boekscanner BookDrive Pro die het VLIZ ter beschikking stelt, heeft volgende technische specificaties:

  • V-vormige boekwieg
  • V-vormig transparante (glas)plaat
  • LED-lichtpanelen
  • 2 verstelbare camera’s
  • Software voor bewerking en opslag van de gescande beelden
  • Meer technische informatie kan je hier vinden.

Enkele studies:

  • Binnen het LifeWatch-project zal de Belgische (mariene) literatuur geanalyseerd worden voor data archeologische doeleinden. Door gebruik te maken van taxonomische herkenningssoftware kan de tekst rechtstreeks gelinkt worden met taxonomische records van het World register of Marine species (WoRMS).

Gebruik maken van de boekscanner?

De boekscanner kan gratis gebruikt worden voor het inscannen van marien wetenschappelijke literatuur. De beschikbaarheid van dit toestel wordt bepaald door de agenda van de VLIZ-bibliotheek en daartoe dient u een afspraak te maken. De mankracht en de eventuele kost voor het scannen van boeken/publicaties is de verantwoordelijkheid van de aanvrager. Het Vlaams Instituut voor de Zee mag (binnen de perken van de copyrightwetgeving) ook gebruik maken van deze scans in haar collecties en producten.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de VLIZ-bibliotheek.

Gebruik en voorwaarden

Opgelet! Indien u als wetenschapper gebruik maakt van de boekscanner die door het VLIZ ter beschikking gesteld wordt, gelieve daar dan als volgt aan te refereren in uw publicaties: 'Dit werk werd ondersteund door data & infrastructuur beschikbaar gesteld door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)'.