[Home] [VLIZine archief] [VLIZine maandelijkse archief] [Attendering VLIZine & Grote Rede] [Grote Rede]

VLIZine jrg. 20, nr. 6 (juni 2019)

Volledig vernieuwde en gerestaureerde Batterij Aachen - Atlantikwall Raversyde

Toegevoegd op 2019-03-21
Batterij Aachen, een uniek bunkercomplex uit WOI gelegen in het provinciedomein Raversyde, werd volledig gerestaureerd en kreeg een nieuwe museale inrichting. Met beeld, animaties en een 3D-reconstructie kom je meer te weten over de mysterieuze oorlog op zee en de kustverdediging aan onze kust.
De Atlantikwall in het provinciedomein Raversijde is uniek erfgoed. Naast vele restanten uit de Tweede Wereldoorlog vind je er ook de enige, nog volledig bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog: Batterij Aachen. Het Duitse front liep immers door langs de Belgische kust, tot aan de Frans-Nederlandse grens en bouwden ze er meer dan 40 batterijen tussen Middelkerke en Het Zwin. De batterij in Raversyde bestond uit vier geschutstellingen met kanonnen, observatiebunkers, munitiebunkers, een bomvrije schuilplaats en houten manschappenverblijven.  
De voorbije jaren werd Batterij Aachen grondig gerestaureerd, er werd een nieuw (rolstoeltoegankelijk) pad aangelegd en het geheel kreeg een nieuwe museale inrichting. Aan de hand van beeld, animaties en een 3D-reconstructie ontdek je op een interactieve manier meer over de oorlog op zee, de kustverdediging en het menselijke aspect van de oorlog in deze regio.
Tussen 16 maart en 11 november is het provinciedomein Raversyde elke dag open. Vanaf 7 april kun je elke eerste zondag van de maand (14:00) de Batterij Aachen ook bezoeken met een gids, die je langs de bunkers en geschutstellingen leidt. Schrijf hiervoor vooraf in met een mailtje naar info@raversyde.be. Er wordt afgesproken aan de balie van Atlantikwall Raversyde (inkom Duinenstraat).

Link: www.raversyde.be/nl/batterij-aachen-duik-in-wo1[Overzicht] [Login]