[Home] [VLIZine archief] [VLIZine maandelijkse archief] [Attendering VLIZine & Grote Rede] [Grote Rede]

VLIZine logo

VLIZINE

VLIZine jrg. 20, nr. 6 (juni 2019) - in opbouw
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


rss

Kalender

Kalender

Open Sea Lab II: Hackathon met open mariene data

Toegevoegd op: 2019-06-14
EMODnet organiseert van 4 tot 6 september een tweede hackathon met open mariene data. Doel is om multidisciplinaire teams te vormen, elk bestaande uit een mix van programmeurs, communicatie-experts, data-liefhebbers en ondernemers. Tijdens het Open Sea Lab II worden deze teams uitgedaagd om kennis en waarde te creëren met open mariene data van diverse organisaties, en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de uitdagingen van de blauwe samenleving aanpakken. Geïnteresseerde deelnemers kunnen zich – individueel of in teams van 4-5 personen – nog steeds inschrijven tot 12 augustus. Ervaring is niet vereist! Ga jij de uitdaging mee aan?
Kalender

Expositie Operatie Noordzee 1944-45 brengt bevrijding onze kust tot leven

Toegevoegd op: 2019-06-07
Op D-Day landden de geallieerde troepen in Normandië, maar daarmee was de oorlog in Europa nog niet achter de rug. De Belgische Kust werd pas begin september door de Canadezen bevrijd, op een stukje na... Een klein hoekje België bleef Duits: Zeebrugge en Knokke. Pas na een tweede landingsoperatie op 1 november 1944 en de Slag om de Schelde lukt het de geallieerden om definitief de Duitse Atlantikwall te doorbreken. Dat laatste is een weinig bekend verhaal in de grote oorlogsgeschiedenis. Leer er alles over in de nieuwe expositie Operatie Noordzee 1944-45, van 8 juni 2019 tot 6 januari 2021 te zien in SeaFront in Zeebrugge. Een expo die de 5000 slachtoffers van deze landingsoperatie hun plaats in de geschiedenis wil teruggeven.

Publicaties

Publicaties

Zeekrant 2019 luidt de zomer in

Toegevoegd op: 2019-06-12
De zomer staat voor de deur. En wie zomer zegt, zegt Zeekrant! Met deze twaalfde editie willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoner en kustbezoeker informeren over actuele zeethema’s. Zoek een rustig plekje, met zicht op zee, en laat je onderdompelen in boeiend zeenieuws. ...
Publicaties

Hobbyvisser op zee is mannelijk, West-Vlaming en 56 jaar oud

Toegevoegd op: 2019-06-03
Met dit profiel kun je de hengelende, garnaalslepende, kruiende of op het strand opererende hobbyvisser typeren. De 2900 Belgische recreatieve zeevissers vangen allen samen meer dan anderhalf miljoen vissen en zo’n 100 ton garnaal. Van de vis wordt 52% teruggegooid, de overige 48% gaat mee naar huis. Zo blijkt uit een uitvoerige studie van het VLIZ en ILVO-Visserij, uitgevoerd in nauwe samenwerking met bijna 300 hobbyvissers.

Vacatures, beurzen en fondsen

Vacatures, beurzen en fondsen

VLIZ werft aan: IT Operations Engineer

Toegevoegd op: 2019-06-14
Het Vlaams Instituut voor de Zee zoekt een extra Operation Engineer die mee instaat voor het systeembeheer van de VLIZ-serverinfrastructuur, het applicatiebeheer en LAN-netwerk. We zoeken een bachelor of master in de informatica die graag in teamverband werkt en waarvoor een kwaliteitsvolle dienstverlening centraal staat. Solliciteren kan tot 15 juli 2019.
Vacatures, beurzen en fondsen

VLIZ-Datacentrum zoekt sterke projectmanager voor coördinatie Open Science-team

Toegevoegd op: 2019-06-11
Deze vacature voor een projectmanager past in de lopende initiatieven van de Europese Commissie om Open Science en Open Data te initiëren, promoten en implementeren, de zogenaamde "European Open Science Cloud" (EOSC). De succesvolle kandidaat (M/V/X, 100% betrekking, permanent contract, onmiddellijke indiensttreding) moet instaan voor de coördinatie van de Open Science Cloud-initiatieven waaraan het VLIZ bijdraagt en het LifeWatch-programma binnen VLIZ. Ook draagt hij/zij de verantwoordelijkheid voor de interactie met de IT-afdeling en de technische ontwikkeling van mariene databases en metadatabasen beheerd door het VLIZ (MDA, IMIS).

Belgisch marien onderzoek in de kijker

Belgisch marien onderzoek in de kijker

Restanten van prehistorisch bos aangetroffen in Noordzeebodem ter hoogte van Bruine Bank

Toegevoegd op: 2019-06-04
In mei 2019 vatte een team van onderzoekers uit België en het Verenigd Koninkrijk, onder leiding van geofysicus Dr. Tine Missiaen van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), een 11-daagse zoektocht aan naar prehistorische landschappen en verdronken nederzettingen op de Bruine Bank in de zuidelijke Noordzee. Een concentratie van archeologisch materiaal - waaronder bewerkt botmateriaal, vuurstenen en menselijke resten - werd eerder al door vissers aangetroffen in het gebied, wat de aanwezigheid van een prehistorische nederzetting in deze omgeving doet vermoeden. Dit maakt de Bruine Bank bij uitstek geschikt voor gericht onderzoek naar bewijzen voor de aanwezigheid van prehistorische mensen in het diepere en meer afgelegen deel van de Noordzee, vandaag bekend als Doggerland. ...

Zeewaarnemingen

Zeewaarnemingen

FaCE-It summer school in Corsica: biogeochemische cycli in het mariene milieu - van staalname tot modellering

Toegevoegd op: 2019-06-06
De partners binnen het Belgische FaCE-It onderzoeksproject kunnen de faciliteiten van het STARESO Research Station in Calvi (Corsica) gebruiken voor het organiseren van een zomercursus. Voor PhD-studenten en jonge post-docs die zich willen inwerken in het meten van hoezeer dierlijke activiteiten de biogeochemische cycli beïnvloeden in het mariene milieu (in sediment en waterkolom). De zomercursus gaat door van 30 september tot en met 4 oktober. Geinteresseerden kunnen zich nog tot 1 juli inschrijven.

[Voeg toe]