[Home] [VLIZine archief] [VLIZine maandelijkse archief] [Attendering VLIZine & Grote Rede] [Grote Rede]

VLIZine logo

VLIZINE

VLIZine jrg. 20, nr. 9 (september 2019) - in opbouw
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


rss

Kalender

Kalender

Reizende tentoonstelling Ocean Plastics Lab terug in Brussel

Toegevoegd op: 2019-09-20
Na een eerste korte passage in april 2018, is het Ocean Plastics Lab terug in België. Tussen 19 en 30 september staat de opendeurtentoonstelling uitgestald aan KANAL Centre Pompidou aan de Akenkaai in Brussel. In vier omgebouwde scheepscontainers toont de interactieve expo welke de bijdrage is van de wetenschap in het begrijpen en aanpakken van het plasticprobleem in de oceaan. De expo werd opgesteld door het Duitse KDM, een consortium van gerenommeerde Duitse onderzoekscentra.
Kalender

Save the date: Trefdag voor Kustgidsen 2019

Toegevoegd op: 2019-09-18
Begeleid je klassen of groepen aan zee of het hinterland? Kruis dan zaterdag 7 december aan in je agenda voor de Studie- en Trefdag voor Kustgidsen in het gemeentehuis van De Panne. Het gedetailleerde programma en de mogelijkheid om in te schrijven volgen begin november.

Vacatures, beurzen en fondsen

Vacatures, beurzen en fondsen

Twee nieuwe docent-onderzoekers gezocht bij SAMS in Schotland

Toegevoegd op: 2019-09-19
De Scottish Association for Marine Science (SAMS) in Oban zoekt twee docenten voor de vakgebieden ‘Marine Nutrient Biogeochemistry’ en ‘Algal Biotechnology’. Solliciteren kan tot 18 oktober. ...
Vacatures, beurzen en fondsen

Oostende lanceert competitie SeaZone om Blauwe Economie te stimuleren

Toegevoegd op: 2019-09-06
Ben jij ook geïnteresseerd in Blauwe Economie en hoe de wetenschap het Oostendse zeeleven kan helpen of wens je jouw idee om te zetten tot een businesscase? In het kader van het Europees project BluAct, dat verschillende Europese havensteden verbindt en stimuleert om op Blauwe Economie in te zetten, introduceert stad Oostende de ‘SeaZone’competitie. ...

Belgisch marien onderzoek in de kijker

Belgisch marien onderzoek in de kijker

UAntwerpen test het uit: kan olivijn in zee CO2 uit de atmosfeer capteren?

Toegevoegd op: 2019-09-20
Olivijn in zee uitstrooien om actief CO2 uit de lucht te halen: het klinkt een beetje als sciencefiction, maar het heeft potentieel. Als dit olijfgroene gesteente oplost in zeewater, heeft het de wonderbaarlijke eigenschap om CO2 aan de zee te onttrekken. Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen testen het uit op het Marien Station Oostende van het VLIZ. Aan de vooravond van de VN-klimaattop volgende week in New York, vatte een ploeg van het VRT-nieuws het onderzoek in een mooie, informatieve reportage.

Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek

Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek

VLIZ zet zwaar in op onderwater robotica

Toegevoegd op: 2019-09-20
Met het nieuwe 'Marine Robotics Centre’ toont het Vlaams Instituut voor de Zee zijn ambitie om uit te groeien tot een internationale kennishub voor mariene robotica. Het centrum is ingebed in het VLIZ, dat als het centrale aanspreekpunt voor zeewetenschappen in Vlaanderen de aangewezen instelling is om deze gespecialiseerde infrastructuur te beheren en in te zetten.

[Voeg toe]