Uit beide tot dusver uitgevoerde lezersbevragingen (2007 en 2015) leerden we heel wat. Eerst en vooral blijkt 98% van de bevraagden tevreden of heel tevreden met het geleverde product. Slechts 15 personen (op ca 1500 respondenten) geven aan slechts ‘matig tevreden’ te zijn. 60-65% van de lezers rekenen zichzelf tot het ‘brede geïnteresseerde publiek’. Andere belangrijke groepen lezers zijn onderwijskrachten & gidsen (16-17%), wetenschappers (7-8%), beleidsvoerders (4-8%). Meer dan de helft is ouder dan 65 jaar, en 85% man (!). Een dikke 80% van de abonnees woont aan zee of komt er op regelmatige basis. De geleverde informatie wordt erg gesmaakt: meer dan de helft geeft aan de meeste gebrachte onderwerpen nog niet elders te hebben gelezen en meer dan 60% bewaart de nummers altijd. Tenslotte stelt drie kwart van de lezers de informatie uit De Grote Rede in gesprekken of bij het uitoefenen van de hobby of het werk te gebruiken. Nogal wat artikels werden in de loop van de jaren dan ook – met toestemming en bronvermelding – opgenomen in andere tijdschriften en media.
Maar misschien nog wel het allermooiste is dat werkelijk alle lagen van de bevolking en elke beroepscategorie De Grote Rede lezen. Een analyse n.a.v. de tweede bevraging in 2015 leerde dat ambtenaren (elk niveau) en bedienden, onderwijskrachten, gidsen, wetenschappers, ingenieurs, technici en laboranten goed vertegenwoordigd zijn. Maar ook deze beroepen toonden interesse: archivarissen, magistraten, griffiers, politie, brandweerlui, douaniers, militairen, postbedienden, treinbegeleiders & -bestuurders, metaalbewerkers, elektriciens, loodgieters, tuinmannen, schrijnwerkers, metsers, autoherstellers, aannemers, muskusratbestrijders, vloerders, bakkers, straatvegers, vrije beroepen (dokters, tandartsen, kinesitherapeuten, veeartsen, apothekers, advocaten, architecten,…), commerciële functies (horeca, zaakvoerders, bankiers, verkopers, marketeers, verzekeringsmakelaars,…), vertalers, informatici, mensen uit de zorgsector (verpleegkundigen, opvoedster,…), journalisten, kunstenaars, huisvrouwen, studenten, werkzoekenden, enz….
Tenslotte blijken ook vele honderden lezers beroepsmatig een directe binding met de zee te hebben: docenten in het maritiem onderwijs, werktuigkundigen en kapiteins/schippers op koopvaardij- en andere schepen, rivier- en zeevissers, vismijnpersoneel, scheepvaartpolitie en -inspectie, loodsen, baggersector, havenbestuurders, strandredders, scheepsherstellers, professionele duikers, …
We plukten enkele mooie reacties uit de vele honderden brieven en mails die de redactie van De Grote Rede in de loop van de jaren mocht ontvangen:
“Ik ben 11 jaar oud, houd veel van de Natuurwetenschappen, ben bijna tweetalig, zwem goed, houd van een bezoek aan Earth Explorer, speel een beetje op www, en heb een zusje (6) die grote foto’s van zeedieren wenst te hebben (en ook panda’s); samen hebben we uw informatieblad doorgebladerd: ik heb de figuren en geschriften gelezen met commentaren van opa, mijn zusje heeft de inktvis lang bekeken en grootvader heeft de geschiedenis van de Vikingen gelezen en de zeewoorden. Allemaal zeer goed.”
“Als sluiswachter en binnenvaartbegeleider zal de informatie uit De Grote Rede me verrijken.”
“Houden zo! Moest ik redacteur zijn van de Knack, dan zijn jullie allemaal verzekerd van een job! Proficiat voor het ganse team”
“Ik ervaar als West-Vlaming een positief ingestelde, gedreven en idealistische equipe. Proficiat! U zult onze zee redden!”
“Mijn vriend is verleden week overleden. Als gewezen visser genoot hij van het lezen van het tijdschrift”.
“Daar ik in mijn huidige job meer en meer te maken krijg met mariene en maritieme kwesties werd het blad De Grote Rede mij aangeraden als interessante lectuur”.
“De Grote Rede heb ik op een Rijkswaterstaat kantoor weten te bemachtigen en was verrast over het leuke blad.”
“Jullie tijdschrift De Grote Rede is subliem.”
“Kan ik intekenen op het blad Grote Rede? En dat graag voor het programma ‘Dieren in Nesten’.”
“Het [WOI]-nummer 36 is voor de toeristische sector een pluspunt, ook voor toeristen die de volgende vier jaar onze camping zullen aandoen”
“U zendt ons belangeloos, met regelmaat uw informatieblad de Grote Rede toe. Veel te laat willen we u mededelen hoe blij en dankbaar wij daarvoor zijn. Wij wonen in de Zeeuwse Delta, een gebied dat zo overeenkomt met alles waar u voor staat”
“Proficiat aan u en de talrijke redactieleden: uw infoblad is TOP! De noodzakelijke subsidies worden goed benut.”
“Ik zou het tijdschrift graag beschikbaar leggen op ons appartement in Koksijde als info voor de huurders”
“Frank Deboosere tweeted: De Grote Rede, zeer interessant tijdschrift van het Vlaams Instituut voor de Zee”
“Hij, een paar vrienden en zijn zus zijn zeer enthousiast over de inhoud en zei dat De Grote Rede nooit ofte nooit mag opgedoekt worden.”
“Graag had ik jullie super interessant informatieblad ontvangen. Nu gekregen van de buren, maar die willen ze terecht terug.”
“Ik wil mijn bewondering en waardering uiten voor de inhoud en de lay-out van het themanummer van De Grote Rede genaamd De Groote Oorlog en de Zee. Ik heb deze editie op dit moment voor de helft gelezen, maar nu reeds wil ik u deze reactie kenbaar maken. Voorbeeldig en grote klasse!”
“Ich betreue eine Gruppe Senioren, die jährlich mehrfach mit der Belgischen Eisenbahn von Eupen nach Ostende fährt. Dabei ist uns “De Grote Rede” eine wertvolle Hilfe zum Verständnis der Küste und seiner Bewohner. Herzlichen Dank.”
“Ik vind De Grote Rede zeer inforijk, niet alleen voor mezelf maar ook voor mijn kleinkind (Lize… thans 5 jaar). In dit infoblaadje STAAT ZOVEEL INFORMATIE dat je JONG & 50 PLUS BETREKT & BOEIT… Proficiat hiervoor!!!”
“Voor de tweede keer moet het gezegd worden: jullie hebben weer een ongemeen boeiend nummer van De Grote Rede voor mekaar gebokst. Op een winterse avond leest het als een roman. Dit moet toch bijdragen tot een grotere kennis van de zee?”
“Als ik het woordje ‘gratis’ hoor, dan beginnen mijn oren al lang niet meer te klapperen van de opwinding…; en toch is het met buitengewoon veel plezier dat ik jullie op het magazine wil wijzen dat het VLIZ drie keer per jaar verspreidt. De breder geïnteresseerde lezer kan er zijn geluk niet in op met artikelen over van alles en nog wat dat zee-gerelateerd is”.
“Ik ben een Oostendenaar maar woon al geruime tijd in het Antwerpse. Ik vind jullie blad gewoon fantastisch; steeds weer bijzonder interessante artikels, wetenschappelijk verantwoord én goed en helder geschreven! Ik lees ze uit van a tot z!”
“Het is een geweldig deugddoend voorbeeld van “vulgarisatie” op hoog niveau. Hartelijke felicitaties voor het hele redactieteam”.
“Het is met grote belangstelling dat ik uw tijdschrift lees. De informatie is enorm rijk en gevarieerd. Ik bezorg het telkens graag aan mijn kleinkinderen in Brussel die er nuttige informatie uit nemen voor de school.”
“Als kind van de zee, jarenlang helper stranduitbating, liggen de onderwerpen in uw tijdschrift mij in het bijzonder”.
“Goed gedaan: mooie artikels, verstaanbaar voor iedereen, afwisseling, niet te lang, goed samengevat, actua en verleden, voor ieder wat; doe zo voort, proficiat!”
“Knap werk, doe zo voort, altijd goed gedocumenteerd, steeds een soort cadeautje om uw tijdschrift uit de brievenbus te halen!”
“Zo verder blijven werken, men vindt dit in geen andere bladen (of op televisie)”
“In het kader van mijn studies (biologie) ben ik geïnteresseerd in het tijdschrift”
“Wij hebben een groep senioren die ontmoetingsnamiddagen organiseert en ze zouden dit tijdschrift willen gebruiken voor een van hun bijeenkomsten”
“Als redder aan zee zou ik graag mijn kennis van de zee wat uitbreiden en op de hoogte blijven van alle mariene nieuwtjes. Daarom graag een abonnement op De Grote Rede”
“Hartelijk dank voor uw prachtig, leerrijk informatieblad. Ik verslind het van A tot Z”
“Graag had ik me geabonneerd op jullie tijdschrift. Zeer interessant voor in de klas”
“Themanummer lag in de bus toen ik deze avond van het werk in de haven van Antwerpen thuiskwam. Vele uren boeiend leesgenot in perspectief. Dank aan jullie allen hiervoor”
“Mijn grootvader was een verwoed lezer van jullie tijdschrift en ik was de gelukkige die zijn uitgelezen exemplaar mocht krijgen”
“Ben als gepensioneerd kapitein-ter-zee zeer geïnteresseerd in alles wat met onze kust te maken heeft”
“Wij hebben met veel belangstelling het infoblad De Grote Rede gelezen. Bij toeval in een wachtkamer van de osteopaat ontdekt”
“Ik was zeer verrast zooveel nieuws te lezen over de zee. Ik heb van mijn 15 jaar gevaren, ook de ganse oorlog in Engeland”
“Met positieve verstomming las ik uren in uw magazines De Grote Rede. Als zeezeiler ontving ik graag deze nummers. Wat moet ik hiervoor doen?”
“Volgens mij zal mijn vaste zeilvriend dit tijdschrift dolgraag ontvangen. Aan boord hadden we het al meermaals over weetjes die ik in De Grote Rede lees.”
“Met deze wou ik jullie gewoon eens zeggen hoe GOED jullie informatieblad wel is: mooie artikels, goed geschreven, mooie foto’s erbij en vooral zeer goed leesbaar”
“Eindelijk een mysterie uit mijn kinderjaren opgelost. Ik kijk altijd verlangend uit naar uw brochure, deze brengt een aangenaam en tevens leerrijk moment van verpozing”