VLIZINE jrg. 21, nr. 4 (april 2020)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 21, nr. 4 (april 2020)

VLIZINE jrg. 21, nr. 4 (april 2020)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Virtueel Ocean Past event van 11 tot 15 mei 2020

2. Publicaties
2.1. Hoe kunnen Big Data de mariene onderzoekswereld vooruithelpen?

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zoekt projectleider hydrologie en meteorologie
3.2. NIOZ zoekt afdelingshoofd Mariene Microbiologie & Biogeochemie

4. Varia
4.1. Strategische thema’s onderzoeks- en innovatieagenda voor de Baltische en Noordzeeregio (BANOS) vastgelegd

5. Vraagbaak
5.1. Is buiten zijn tijdens de coronacrisis goed voor jouw mentaal welzijn?
5.2. Uw mening gevraagd over het monitoringsprogramma voor onze Noordzee

1.1. Virtueel Ocean Past event van 11 tot 15 mei 2020
In plaats van de Ocean Past VIII-conferentie, die zou worden gehouden in Oostende en afgelast werd omwille van COVID-19, houdt Ocean Past in diezelfde week van 11 tot 15 mei dan maar een virtual event. Elke dag begint om 20:00 (CEST) een anderhalf uur durende themasessie rond een boeiend onderwerp, van mariene archeologie en antropologie, over historische ecologie en milieugeschiedenis.
Elke sessie zal bestaan uit verschillende presentaties en posters van 10 minuten, waarna het publiek live in discussie kan gaan met de sprekers en met elkaar. Het definitieve programma en aanvullende informatie zal beschikbaar zijn in de eerste week van mei. Geïnteresseerden kunnen nu al een zoom-link en paswoord aanvragen via info@oceanspast.org.
 

[naar boven]

2.1. Hoe kunnen Big Data de mariene onderzoekswereld vooruithelpen?
Sinds de mariene wetenschappen het digitale tijdperk zijn ingestapt, neemt de omvang en de schaal van oceaanobservaties sterk toe. Geautomatiseerde bemonsteringen en ‘slimme sensoren’ leiden tot een continue datastroom. Een werkgroep van de European Marine Board (EMB) lanceerde haar eindrapport over hoe met deze Big Data om te gaan als Future Science Brief # 6: “Big Data in Marine Science”. Het document geeft een overzicht van de huidige status, de uitdagingen en oplossingen aan de hand van enkele maatschappelijk relevante casestudies uit de mariene onderzoekswereld.
Met Big Data verandert de manier waarop we de oceaan bestuderen en begrijpen grondig. Complexere en transdisciplinaire analyses bieden nieuwe benaderingen voor het beheer van de oceaan en mariene hulpbronnen. Meer data betekent echter niet noodzakelijk dat we de juiste data hebben om alle wetenschappelijke vragen kritisch te kunnen beantwoorden of goede data-gestuurde managementbeslissingen te nemen. Om de waarde van mariene big data te vergroten, moeten ze openlijk worden gedeeld, uitwisselbaar zijn en beschikbaar voor complexe analyses gebaseerd op artificiële intelligentie.
De nieuwe EMB-publicatie bundelt de uitdagingen en aanbevelingen bij het gebruik van Big Data in maatschappelijke relevante oceaan-gerelateerde kwesties, waaronder klimaatwijziging en mariene biogeochemie, het in kaart brengen van habitats voor mariene bescherming, mariene biologische waarnemingen en voedselvoorziening uit oceaan. Ook meer horizontale vraagstukken rond gegevensverzameling, -verwerking en -beheer, uitwisselbaarheid van diensten, gegevenstoegankelijkheid en -uitwisseling, computerinfrastructuur, Big Data-analyse, trainingsnetwerken en samenwerking worden erin behandeld.
De Future Science Brief # 6: “Big Data in Marine Science” werd door de EMB-werkgroep voorgesteld tijdens een webinar, dat via het EMB YouTube channel te herbekijken is. Download de pdf van het document van op de website van de European Marine Board:
Link: www.marineboard.eu/publications/big-data-marine-science

[naar boven]

3.1. Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust zoekt projectleider hydrologie en meteorologie
De nieuwe projectleider is verantwoordelijk voor het onderhoud en de uitbouw van meetplatformen en modellen die de weersomstandigheden en de toestand van de zee (golfhoogtes en getijhoogtes) observeren, dewelke noodzakelijk zijn voor de scheepvaart en de opmaak van weerberichten. Met werkplek in Oostende. Solliciteren kan tot en met 15 mei.
Link: www.vlaanderen.be/vacatures/projectleider-hydrologie-en-meteorologie-22d4ec

[naar boven]

3.2. NIOZ zoekt afdelingshoofd Mariene Microbiologie & Biogeochemie
Het Koninklijk Nederlands Instituut voor onderzoek der Zee NIOZ zoekt een fulltime afdelingshoofd voor het leiden van de 80-koppige afdeling Mariene Microbiologie & Biogeochemie (MMB) in de hoofdvestiging in Texel. Solliciteren kan tot 8 mei.
Link: www.workingatnioz.com/our-jobs/afdelingshoofd-van-de-wetenschappelijke-afdeling-mariene-microbiologie-en-biogeochemie-(mmb).html

[naar boven]

4.1. Strategische thema’s onderzoeks- en innovatieagenda voor de Baltische en Noordzeeregio (BANOS) vastgelegd
Met de opmaak van een gezamenlijke onderzoeks- en innovatieagenda (BANOS SRIA) willen de 13 landen gelegen rond de Baltische Zee en de Noordzee richting geven aan het toekomstige onderzoeks- en innovatieprogramma dat nieuwe mariene en maritieme kennis moeten genereren in de regio. Intussen werden de drie grote strategische doelstellingen vastgelegd waarop het nieuwe programma zal focussen: (1) gezonde zeeën en kusten, (2) duurzame blauwe economie en (3) menselijk welzijn. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zit bij de opmaak van deze BANOS SRIA mee aan tafel en neemt er – in nauw overleg met de Vlaamse overheid (departement Economie, Wetenschap en Innovatie) – de belangen waar van de Vlaamse mariene en maritieme onderzoeksgemeenschap.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8315

[naar boven]

5.1. Is buiten zijn tijdens de coronacrisis goed voor jouw mentaal welzijn?
Dat willen wetenschappers van het VLIZ, de UGent en de KULeuven onderzoeken aan de hand van een korte vragenlijst. Ben je eerder een bosmens of een stadsmens? Hoe voel je je daarbij? Beweeg je nu meer of minder dan voorheen? Laat het ons weten in deze korte enquête van slechts 10 minuten en help mee de invloed van buitenactiviteiten op onze emoties en gezondheid in kaart te brengen!
De vragenlijst is er voor deelnemers in België vanaf 18 jaar – enkel in het Nederlands. Meer info en link naar enquête:
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8326

[naar boven]

5.2. Uw mening gevraagd over het monitoringsprogramma voor onze Noordzee
Van 15 april tot en met 15 juni 2020 organiseert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een openbare raadpleging over ‘het ontwerp van de actualisering van het monitoringsprogramma voor de Belgische mariene wateren’. Dit monitoringsprogramma is een onderdeel van de Belgische Mariene Strategie en dient om de milieutoestand van ons stukje Noordzee te beoordelen. In 2020 moet dit programma worden herzien en verbeterd. Ook uw mening telt, want iedereen heeft het recht op inspraak bij beslissingen over het milieu.
De Kaderrichtlijn Mariene Strategie verplicht elke Europese lidstaat om een mariene strategie op te stellen voor de bescherming, het behoud en het herstel van het mariene milieu. De richtlijn stelt als doel om tegen 2020 een goede milieutoestand van de Noordzee te bekomen, waarbij ook een duurzaam gebruik van de mariene wateren wordt gegarandeerd. Het monitoringsprogramma werd opgemaakt om de uitvoering van de Belgische Mariene Strategie op te volgen en de vorderingen richting een “goede milieutoestand” te meten. Elementen die gemonitord worden, zijn onder andere biodiversiteit (zoals de bijvangst van bruinvissen), de integriteit van de zeebodem, niet-inheemse soorten, eutrofiëring (vermesting) en andere verontreiniging.
Een eerste versie van het Belgische monitoringsprogramma werd in 2014 ontwikkeld en aan de Europese Commissie gerapporteerd. In 2020 moet dit programma worden herzien en verbeterd. Deze openbare raadpleging komt voort uit het Verdrag van Aarhus, dat het recht geeft aan iedereen op inspraak bij beslissingen over het milieu. Bij het opstellen van het definitieve monitoringsprogramma houdt men rekening met de ontvangen reacties. Meer informatie en het monitoringsprogramma vindt u op de website van FOD Leefmilieu:
Link: www.health.belgium.be/nl/openbare-raadpleging-actualisering-van-het-monitoringsprogramma-voor-de-belgische-mariene-wateren

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2020 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!