VLIZINE jrg. 21, nr. 1 (januari 2020)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 21, nr. 1 (januari 2020)

VLIZINE jrg. 21, nr. 1 (januari 2020)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. De Grote Schelpenteldag 2020 komt eraan! Mét een nieuwe uitdaging…
1.2. Internationale People, Health and the Ocean Conference & uitreiking Prijs Dr. Edouard Delcroix
1.3. 2de Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen
1.4. Ocean Action! conference en Ocean Week 2020 in Brussel
1.5. Hoe kunnen Big Data de mariene onderzoekswereld vooruithelpen?
1.6. Help je mee pCO2 metingen in zee te verbeteren?

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Draai deze zomer een maand lang mee als jobstudent op het VLIZ
2.2. Floating university op RV Oceania: bio-optische parameters voor studie bio-geochemische processen
2.3. PhD-onderzoek naar de veerkracht van getijdengebieden in tijden van zeespiegelstijging
2.4. Postdoc in maritieme infrastructuren bij afdeling van Duitse ruimtevaartcentrum DLR in Bremerhaven
2.5. VLIZ zoekt versterking van het Marine Robotics Centre
2.6. International Whaling Commission zoekt nieuwe leiding wetenschappelijk team
2.7. PhD naar hoeveelheden en degradatie van micro- en nanoplastics in zee
2.8. European Marine Board zoekt 2 jonge en creatieve ambassadeurs

3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. VLIZ ontwikkelt robot om satellietmetingen te valideren

4. Doctoraten
4.1. Tropische Atlantische seabobgarnalen duurzaam bevist?

5. Vraagbaak
5.1. Geef input voor het voorbereidingstraject van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling

1.1. De Grote Schelpenteldag 2020 komt eraan! Mét een nieuwe uitdaging…
Intussen is de Grote Schelpenteldag aan onze kust al aan zijn derde editie toe. Mét nieuwe vragen en uitdagingen! Uit de 80.000 door 1200 deelnemers getelde en geïdentificeerde schelpen bij de vorige twee edities, hebben de organisatoren veel geleerd. Zo konden ze met jullie hulp de talrijkste soorten aanwijzen uit de meer dan 50 soorten schelpen die je op zo’n dag kunt treffen. Maar er is meer.
Op zaterdag 14 maart 2020 mikken de organisatoren – VLIZ, Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen, de Strandwerkgroep en alle kustgemeenten – op mooi weer en een grote opkomst. En op nieuwe kennis. Zo wil het burgerwetenschapsinitiatief dit keer uitzoeken hoe het gesteld is met de verhouding tussen linker- en rechterschelphelften. Lokale stromingen zouden die verhouding kunnen beïnvloeden… Klopt dit? Testen kun je enkel dankzij vele ogen en handen. De verzamelde schelpen worden na de telling overigens gewoon teruggebracht naar het strand. Ook gezinnen zijn welkom: op verschillende locaties krijgen kinderen een zeeverhaal te horen, met enkele schelpendieven in de hoofdrol… Schrijf je (gratis) in op een van de tien telposten (elke kustgemeente) aan zee via www.groteschelpenteldag.be
Link: www.vliz.be/nl/event/2020-grote-schelpenteldag

[naar boven]

1.2. Internationale People, Health and the Ocean Conference & uitreiking Prijs Dr. Edouard Delcroix
Hoe kunnen we duurzaam omgaan met de oceaan en zo onze eigen gezondheid en welzijn verbeteren? De internationale People, Health and the Ocean Conference op 30 maart in KVAB in Brussel wil deze kwestie aanpakken met interactieve discussies onder experts, beleidsmakers en andere belanghebbenden. Die dag wordt ook de Europese strategische onderzoeksagenda rond de oceaan en menselijke gezondheid officieel gelanceerd. Afsluiten gebeurt met de feestelijke uitreikingsceremonie van de internationale Prijs Dr. Edouard Delcroix 2019.
Op deze slotconferentie van het Horizon 2020 project SOPHIE – Sea, Oceans & Public Health in Europe – verzamelt de internationale onderzoeksgemeenschap werkend op de link tussen de oceaan en de publieke gezondheid. Ze bestuderen thema’s zoals: voedsel uit de oceaan, blauw toerisme en welzijn, en mariene biodiversiteit in medische en biotechnologische toepassingen. De conferentie zal de bevindingen van dit tweejarige project presenteren en manieren bespreken om dit onderzoeksgebied in heel Europa te verbeteren.
De conferentie sluit af met de uitreikingsceremonie van de prestigieuze Prijs Dr. Edouard Delcroix. De laureaten van deze driejaarlijkse internationale wetenschappelijke prijs zijn individuele onderzoekers of teams met verdienstelijke onderzoeksresultaten naar het verband tussen de oceaan en de menselijke gezondheid. De prijs wordt uitgereikt ter ere van Dr. Edouard Delcroix (1891-1973), een Belgisch orthopedisch chirurg en pionier in thalassotherapie. De coördinatie is in handen van de vzw HYDRO en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
Link: sophie2020.eu/events/sophie-conference

[naar boven]

1.3. 2de Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen
Op 22 maart gaat in De Panne de tweede editie door van het Europees kampioenschap Meeuwenschreeuwen. De organisatoren hopen op heel wat internationale deelnemers voor deze ludieke wedstrijd. Het vergt wel wat observatie en training om de meeuwen getrouw na te kunnen doen. Zo sleepten vorig jaar de Nederlander Reggy Laatsch en Limburgse Bregje Iding de hoofdprijs in de wacht. Doe je dit jaar zelf een gooi naar de Europese titel 2020? Je beleeft alvast een hilarische namiddag!
Link: www.vliz.be/nl/event/2020-europees-kampioenschap-meeuwenschreeuwen

[naar boven]

1.4. Ocean Action! conference en Ocean Week 2020 in Brussel
Onze toekomst hangt af van de bescherming en het herstel van onze zeeën en oceaan. Een gezonde oceaan blijkt ook onze beste bondgenoot in de strijd tegen de klimaatcrisis. "Ondanks politieke en juridische verbintenissen op lange termijn om ons mariene milieu te beschermen en te herstellen, gebeurt nog steeds niet wat moet gebeuren", stelt Seas at Risk, een Europese alliantie van 32 NGO’s uit 17 landen. Hoe kan het anders? Dit is de vraag die Ocean Action! conferentie wil proberen te beantwoorden op 5 februari in Brussel.
Op de Ocean Action! conferentie brengt Seas at Risk EU-politici samen met beleidsmakers, wetenschappers, activisten en kunstenaars. Dit ter herinnering aan het eerder genomen EU-engagement om zeeën en de oceaan te beschermen en herstellen, en iedereen zijn rol te doen opnemen om dit zo snel mogelijk te laten gebeuren.
Tijdens die ganse week – van maandag 3 tot zondag 9 februari – organiseren verschillende ngo's de Ocean week 2020 in en rond het Europese Parlement in Brussel: met diverse activiteiten die de bedreigingen én oplossingen voor de oceaan in de kijker zetten bij een breder publiek. Zo zijn er filmvertoningen, debatten en op vrijdag 7 februari een Strike for the Ocean. Verder is er in de Europese Commissie op 6 en 7 februari ook het All Atlantic Ocean Research Forum ingepland, als mijlpaal voor het stellen van een nieuwe strategie en politieke ambities voor de oceaan.
 
Link: www.eventbrite.com/e/ocean-action-conference-registration-75818809099

[naar boven]

1.5. Hoe kunnen Big Data de mariene onderzoekswereld vooruithelpen?
Het 7de Forum van de European Marine Board (EMB) op 29 april in Blue Point Brussels (Brussel) wil focussen op de toepassingen van Big Data in de mariene wetenschappen. Vertegenwoordigers van de wetenschap, de industrie, het beleid, het bestuur, gegevensdiensten en NGO's bespreken er de uitdagingen en aanbevelingen bij het gebruik van Big Data in maatschappelijke relevante kwesties, waaronder duurzame visserij en aquacultuur, klimaatverandering in de oceaan, en oceaanobservaties. Ook meer horizontale vraagstukken rond de gegevensverzameling, -verwerking en -beheer, interoperabiliteit van diensten, gegevenstoegankelijkheid en -uitwisseling, computerinfrastructuur, Big Data-analyse, trainingsnetwerken en samenwerking zullen worden onderzocht.
Tijdens het evenement zal de EMB-expertengroep rond Big Data in marien onderzoek haar eindrapport lanceren als Future Science Brief # 6: “Big Data in Marine Science”. Het document placht een overzicht te geven van de huidige status, de uitdagingen en oplossingen aan de hand van case-studies uit de mariene onderzoekswereld.
Meer details over het programma en hoe in te schrijven voor het evenement vind je terug op de EMB-website:
Link: www.marineboard.eu/7th-marine-board-forum

[naar boven]

1.6. Help je mee pCO2 metingen in zee te verbeteren?
Ben je als wetenschapper of operator betrokken bij het meten van CO2-concentraties in zee? Zin om met je kennis en expertise bij te dragen aan de vergelijkende oefening van de nieuwste pCO2-sensoren en -instrumenten, die de Europese onderzoeksinfrastructuur ICOS (Integrated Carbon Observation System) tussen 24 augustus en 4 september 2020 in Oostende organiseert? Met deze workshop wil ICOS niet alleen de prestaties van specifieke instrumenten vergelijken, maar ook – in dialoog met fabrikanten en toeleveranciers – de bediening ervan en de verwerking van data verbeteren. Doel is om de best mogelijke meetkwaliteit te bereiken in het mariene CO2-monitoringsnetwerk.
Link: www.vliz.be/nl/event/2020-icos-pco2-instruments-intercomparison-exercise

[naar boven]

2.1. Draai deze zomer een maand lang mee als jobstudent op het VLIZ
VLIZ rekruteert meerdere jobstudenten voor de zomermaanden juli, augustus of september 2020. Geïnteresseerde studenten kunnen tot en met 30 april 2020 hun kandidatuur indienen via het online invulformulier. In de eerste helft van mei worden de vakantiejobs toegekend.
Wil je graag een maand lang meedraaien als jobstudent op het VLIZ? Vul dan het online formulier in en bezorg ons je curriculum vitae, samen met een motivatiebrief en eventuele voorkeur voor periode, uit te voeren activiteit of afdeling.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8212

[naar boven]

2.2. Floating university op RV Oceania: bio-optische parameters voor studie bio-geochemische processen
Waar kun je als student in de mariene wetenschappen het best bijleren dan op zee zelf? Dat is het doel van de Floating University die EUROFLEETS+ organiseert van 4 tot 19 juni op het onderzoeksschip Oceania. Tijdens een doorvaartcruise van Gdansk (Polen) naar Trømso (Noorwegen) krijgen 8 postgraduaat studenten theoretische en praktische lessen in het uitvoeren van bio-optische metingen bij de studie van bio-geochemische processen. Solliciteren voor een van de 8 beurzen kan nog tot 15 maart.
Link: www.eurofleets.eu/education/floating-university-r-v-oceania

[naar boven]

2.3. PhD-onderzoek naar de veerkracht van getijdengebieden in tijden van zeespiegelstijging
De ecosysteemdiensten van getijdengebieden (slikken en schorren, mangrovebossen en zeegrasbedden) staan onder druk door wijzigingen in het klimaat en de zeespiegelstijging. Hoe veerkrachtig zijn ze en wat is de rol van hun bio-geomorfologische zelforganisatie in deze? De Universiteit Antwerpen en de Universiteit Utrecht schrijven een gezamenlijke PhD vacature uit rond dit thema voor een MSc fysische geografie, geologie, biologie of bio-ingenieur. Kandidaten kunnen zich aanbieden tot 16 februari.
Link: www.uantwerpen.be/en/jobs/vacancies/ap/2020bapfwetef025

[naar boven]

2.4. Postdoc in maritieme infrastructuren bij afdeling van Duitse ruimtevaartcentrum DLR in Bremerhaven
Hoe robuust of veerkrachtig zijn complexe maritieme infrastructuur zoals offshore windparken, havens of onderzeese installaties? En kan dit gemeten en beschreven worden via een holistisch model? Dat is de uitdaging voor een post-doc (ingenieur, wiskunde, fysica) aan de afdeling ‘Resilience of Maritime Systems’ van het ‘Institute for the Protection of Maritime Infrastructures’ in Bremerhaven.
Meer informatie over de jobomschrijving is te verkrijgen bij Frank.SillTorres@dlr.de en op de website van DAAD:
Link: static.daad.de/media/daad_de/pdfs_nicht_barrierefrei/in-deutschland-studieren-forschen-lehren/411_postdoc_holistic_layer_model.pdf

[naar boven]

2.5. VLIZ zoekt versterking van het Marine Robotics Centre
Voor het innovatieproject Coastbusters 2.0, waar groot- en kleinschalige evoluties in mosselriffen voor de Belgische kust met hightech apparatuur opgevolgd worden, werft het VLIZ Marine Robotics Centre een ingenieur/wetenschapper aan. Contract van 3 jaar, met optie voor verlenging. Solliciteren voor 27 februari.
Het VLIZ Marine Robotics Centre zet sterk in op de innovatie van meettechnieken en het stimuleren van toepassingen van autonome systemen binnen het marien onderzoek en de blauwe economie. Binnen het innovatieproject Coastbusters 2.0 werken onderzoeksinstituten (ILVO en VLIZ) samen met bedrijven (Jan De Nul, DEME en SIOEN) om het potentieel van door de natuur geïnspireerde ontwerpen voor kustbescherming te verkennen.
In dit project is het VLIZ verantwoordelijk voor de ontwikkeling en inzetten van nieuwe meettechnieken om mosselriffen aan de Belgische kust op te volgen. Grootschalige evoluties in de mosselriffen willen we gaan meten met akoestische karteringsmethoden met hoge resolutie (multibeam, side scan sonar) en autonome systemen (AUV, USV). De kleinschalige dynamiek van het rif zal worden opgevolgd met een slimme boei. Voor de uitvoering van deze opdracht zoekt het Coastbusters-team een extra kracht. Ben jij die persoon?
Link: www.vliz.be/en/vacancy/2020-01-21-vliz-recruits-engineerscientist-marine-robotics-centre

[naar boven]

2.6. International Whaling Commission zoekt nieuwe leiding wetenschappelijk team
Het secretariaat van de International Whaling Commission (IWC), gehuisvest in Cambridge, zoekt een manager voor hun wetenschappelijk team. Daarnaast vallen het ondersteunen van het wetenschappelijk comité en communicatie ook onder de verantwoordelijkheid van de job. De kandidaat is houder van een relevant PhD-diploma. Solliciteren kan nog tot 5 februari.
Link: iwc.int/vacancies

[naar boven]

2.7. PhD naar hoeveelheden en degradatie van micro- en nanoplastics in zee
VLIZ, ILVO en UGent werven gezamenlijk een junior wetenschapper aan met het oog op het behalen van een doctoraat, naar onderzoek op analysetechnieken voor het kwantificeren van nano- en microplastics en hun degradatie in het mariene milieu (Andromeda project). Solliciteren kan nog tot 6 februari.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2020-01-15-vliz-ilvo-ugent-werven-aan-junior-wetenschapper

[naar boven]

2.8. European Marine Board zoekt 2 jonge en creatieve ambassadeurs
De European Marine Board (EMB) is op zoek naar twee nieuwe enthousiaste, betrokken en creatieve jonge ambassadeurs die bereid zijn een belangrijke rol te spelen bij het bepleiten van de EMB en het bevorderen van de rol en relevantie van mariene wetenschap en de oceaan in het algemeen.
Het European Marine Board Young Ambassador-programma werd in april 2019 gelanceerd om de samenwerking met en betrokkenheid van vroege carrièreonderzoekers te versterken. De jonge ambassadeurs vormen het klankbord van de European Marine Board voor de aanzienlijke populatie van onderzoekers die zich in een vroeg stadium van hun loopbaan bevinden. Een geschikte EMB-ambassadeur is elke doctoraats of post-doc student (maximaal 4 jaar werkzaam als post-doc op het moment van de aanvraag), bij voorkeur gelinkt aan een organisatie die lid is van de EMB, die ervaring heeft in marien onderzoek en gedreven is om zijn/haar creativiteit, verbeelding, communicatie en sociale vaardigheden aan te spreken om de marien wetenschap en de activiteiten van de EMB te promoten. Geïnteresseerde kandidaten moeten hun CV en het ingevulde sollicitatieformulier vóór 31 januari 2019 doormailen naar info@marineboard.eu. De 2 kandidaten zullen geselecteerd worden in de week of 17 februari 2020 en uitgenodigd voor een training in de kantoren van de EMB te Oostende in de week van 16 maart 2020. Meer info en het sollicitatieformulier kan je terugvinden op de website van de European Marine Board.
Link: www.marineboard.eu/emb-young-ambassador-programme

[naar boven]

3.1. VLIZ ontwikkelt robot om satellietmetingen te valideren
Wetenschappers gebruiken data van satellieten in de ruimte om beter inzicht te krijgen in de algenbloei en sedimenttransport in kustwateren. Af en toe is het nodig om de juistheid van deze gegevens af te toetsten aan metingen gemaakt ter plekke – ter hoogte van het zeeoppervlak – en zo nodig te corrigeren. Traditioneel varen wetenschappers daarvoor uit met een schip en meten ze de actuele situatie. Binnen het project Hypermaq ging het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) op zoek naar een geautomatiseerde manier van werken, en ontwikkelde hiervoor het robotsysteem PANTHYR.
Het VLIZ ontwikkelde de robot PANTHYR (Pan-and-Tilt Hyperspectral Radiometer System) binnen het project Hypermaq (Hyperspectral and multi-mission high resolution optical remote sensing of aquatic environments). Met behulp van PANTHYR zijn wetenschappers nu in staat om voor onze kust én wereldwijd meer data te verzamelen dan voorheen ooit mogelijk was. In de toekomst zal het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) binnen het recent gestarte vervolgproject Waterhypernet een netwerk uitbouwen van het door het VLIZ ontwikkelde robotsysteem. Met de verzamelde gegevens zullen ruimtevaartorganisaties zoals ESA en NASA hun satellieten beter kunnen valideren.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=8205

[naar boven]

4.1. Tropische Atlantische seabobgarnalen duurzaam bevist?
Op vrijdag 7 februari verdedigt Thomas Kerkhove zijn doctoraatthesis “Ecological and genetic basis for sustainable fishery for the Atlantic seabob shrimp Xiphopenaeus kroyeri in the Guianan Ecoregion, South America”. Zijn onderzoek werd uitgevoerd vanuit Suriname, onder de begeleiding van UGent, KULeuven en ILVO, met de financiële ondersteuning van VLIR-UOS. Het beantwoordt enkele cruciale vragen over de populatiestructuur en de ecologie van deze soort, die bijdragen aan de ecosysteembenadering van de duurzame garnaalvisserij in de gehele regio.
Link: www.ugent.be/nl/agenda/doctoraten/20200207-WE11

[naar boven]

5.1. Geef input voor het voorbereidingstraject van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling
Het 'Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling' van de Verenigde Naties dat loopt van 2021 tot 2030 is de uitgelezen kans om acties op poten te zetten onder het motto "The Ocean we need for the future we want". Aan de hand van een enquête biedt de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO (IOC) early career ocean professionals tot 7 februari 2020 de mogelijkheid om input te geven voor het voorbereidingstraject van het Decennium.
De IOC verzoekt iedereen die zich identificeert als een early career ocean professional om deze enquête in te vullen. Input vanuit alle domeinen, waaronder zeewetenschappen en technologie, business en industrie, beleid en duurzame ontwikkeling, is welkom. Als deelnemer aan deze enquête draag je bij tot het identificeren van early career ocean professionals die interesse hebben om een bijdrage te leveren aan het Decennium, het bepalen van prioritaire acties n.a.v. het Decennium, en het identificeren van belangrijke capaciteitstekorten -en uitdagingen voor de betrokkenheid van early career ocean professionals gedurende het Decennium. De resultaten van de enquête zullen als input dienen voor het voorbereidingstraject van het Decennium in 2020. Je hebt nog tot 7 februari de tijd om de enquête in te vullen.
Link: www.surveymonkey.co.uk/r/PWDKRMM

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2020 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!