VLIZINE jrg. 19, nr. 7 (juli 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 7 (juli 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 7 (juli 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. 5de internationale conferentie over het manoeuvreren van schepen in ondiep en beschut water
1.2. Programma 53ste European Marine Biology Symposium online
1.3. Save the date: Trefdag voor Kustgidsen in Nieuwpoort op 1 december 2018

2. Publicaties
2.1. De Europese Blauwe Economie groeit en bloeit
2.2. Beeldbank Kusterfgoed: het rijke erfgoedverleden van de Vlaamse kust in beeld
2.3. Boek ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ bij gelijknamige expo in NAVIGO Oostduinkerke

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. KU Leuven zoekt PhD-kandidaat voor onderzoek naar de populatiegenomica van Antarctische vissen

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Oude analoge data dragen bij tot inzichten waterkwaliteit Belgisch deel van de Noordzee op langetermijn

5. Varia
5.1. Universiteit Antwerpen biedt nieuwe masteropleiding 'Global Change Biology' aan

1.1. 5de internationale conferentie over het manoeuvreren van schepen in ondiep en beschut water
Van 20 tot en met 22 mei 2019 vindt in Oostende de 5de 'International Conference on Ship Manoeuvring in Shallow and Confined Water' (MASHCON) plaats. De conferentie biedt onderzoekers en experten de mogelijkheid om van gedachten te wisselen over de laatste ontwikkelingen in het onderzoek betreffende het manoeuvreren van schepen in ondiep en beschut water.
In navolging van de succesvolle conferenties over oevereffecten (Antwerpen, mei 2009), ship - schip interacties (Trondheim, mei 2011), scheepsbeweging in sluizen (Gent, juni 2013) en bodeminteracties (Hamburg, 2016) zal de 5de editie bijzondere aandacht besteden aan het manoeuvreren in golven, wind en stroming. De organisatie van de conferentie is in handen van het Waterbouwkundig Laboratorium en de afdeling Maritieme Techniek van de Universiteit Gent. Deelnemers worden verzocht een abstract (250 à 300 woorden) in te dienen over een van de onderwerpen van de conferentie of verwante topics (zie website). Een abstract indienen kan tot 3 september 2018 door te mailen naar info@shallowwater.be. Het tijdschrift 'Ocean Engineering' zal de bevindingen van de conferentie publiceren in een speciale uitgave. Specifieke informatie over de registratie, de locatie en accomodatie zal binnenkort verschijnen op de MASHCON 2019 website.
Link: www.mashcon2019.ugent.be/EN/mashcon2019_call_EN.htm

[naar boven]

1.2. Programma 53ste European Marine Biology Symposium online
Van 17 tot 21 september 2018 organiseren het VLIZ en LifeWatch België het 53ste European Marine Biology Symposium in De Grote Post in Oostende. Het programma van het symposium is te raadplegen op de EMBS53 website.
De presentaties en posters op EMBS53 zijn onderverdeeld in een algemene en vier thematische sessies: 'Marien biologisch onderzoek vanuit een historisch perspectief', 'Wetenschap in de moderne tijd', 'Mariene en kustgebonden burgerwetenschap' en 'Wetenschap in de Noordzee'. Elke sessie wordt ingeleid door een keynote presentatie van een expert ter zake. Naast de plenaire sessies en de postervoorstelling omvat het programma pitchpresentaties over diverse informatiestanden, de legendarische 'Yellow Submarine' competitie, een excursie naar het Zwin Natuur Park of het historische centrum van Brugge, een ice-breaker receptie en een conference dinner. Registreren kan nog tot 31 augustus 2018 via www.embs53.org/registration
Voor meer informatie kan je terecht op de EMBS53-website, en op Twitter, Facebook en YouTube.
Link: www.embs53.org/

[naar boven]

1.3. Save the date: Trefdag voor Kustgidsen in Nieuwpoort op 1 december 2018
De provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Instituut voor de Zee presenteren jaarlijks een trefdag voor kustgidsen: een dag vol boeiende lezingen en excursies; een dag ook om te netwerken met de andere, even enthousiaste gidsen actief aan onze kust. Stip alvast 1 december 2018 aan op de kalender! Op deze zaterdag stelt de Vismijn in Nieuwpoort haar deuren open. Meer informatie volgt later in het najaar.
Of je nu een natuurgids, streekgids, stadsgids, museumgids of zeeanimator bent... de kust hebben ze allemaal gemeen! De jaarlijkse  Studie- en Trefdag voor kustgidsen is een vaste afspraak voor wie gidst of als begeleider wordt ingezet aan de Vlaamse kust. Voor een overzicht van eerdere edities:
Link: www.vliz.be/nl/trefdag-voor-kustgidsen

[naar boven]

2.1. De Europese Blauwe Economie groeit en bloeit
De Europese Commissie publiceerde het eerste jaarlijkse economische rapport over de Europese Blauwe Economie. Met dit rapport wil de Europese Commissie beleidsmakers informeren, academisch onderzoek ondersteunen en investeringen in de Blauwe Economie begeleiden.
Het rapport geeft per EU-lidstaat een overzicht van de huidige stand van zaken en recente trends in de zes gevestigde blauwe economiesectoren: winning van levende mariene rijkdommen; offshore olie en gas; havens, opslag en aanleg van waterprojecten; scheepsbouw- en herstel; maritiem transport en toerisme. Daarenboven voorziet het rapport de eerste standaardcijfers van de vijf opkomende sectoren: ontzilting, diepzeemijnbouw, kust- en milieubescherming, blauwe bioeconomie en offshore hernieuwbare energie. Op basis van deze data krijgen Blauwe Economie professionals een goed inzicht van de verschillende kansen en het potentieel duurzaam concurrentievoordeel binnen de sector. Het rapport vormt op deze manier een belangrijke schakel voor beleidsmakers en stakeholders voor de verdere ontwikkeling van de Blauwe Economie in Europese wateren. Europees commissaris voor Maritieme zaken en Visserij, Karmenu Vella, voorspelt dat mits continue investeringen en innovatie de omvang van de sector nog kan verdubbelen tegen 2030. Ook is de Europese Blauwe Economie robuuster tegen schommelingen in het economische klimaat en kent het vaak een sterkere groei dan de nationale economie. De Europese Blauwe Economie in enkele cijfers: omzet: 566 miljard euro - waarde: 1.3% van Europese BBP - tewerkstelling: 3.5 miljoen individuen.
Link: https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/sites/maritimeaffairs/files/2018-annual-economic-report-on-blue-economy_en.pdf

[naar boven]

2.2. Beeldbank Kusterfgoed: het rijke erfgoedverleden van de Vlaamse kust in beeld
Op 25 juni lanceerde Kusterfgoed een gloednieuwe beeldbank met een prachtige collectie oude foto’s, prentbriefkaarten, tekeningen en affiches die het rijke verleden van de kust illustreert.
Oude foto’s, prentbriefkaarten, affiches, filmpjes en andere erfgoedobjecten zitten vaak verborgen in gemeentearchieven, collecties van verenigingen of bij privépersonen. Deze beelden geven een unieke inkijk in het leven van alledag: een dagje naar zee tijdens het weekend, hard labeur op de akkers, grote pret tijdens volksfeesten … Kusterfgoed maakt nu samen met haar partners dit rijke verleden van Middelkerke, Oostende, De Haan en Blankenberge digitaal beschikbaar gemaakt.
Momenteel staan op Beeldbank Kusterfgoed ongeveer 73 000 beelden, maar een beeldbank is nooit af. Archivarissen, archiefmedewerkers en vrijwilligers werken elke dag hard om steeds meer erfgoedbeelden te digitaliseren, te beschrijven en op de beeldbank zichtbaar te maken.
Af en toe eens opnieuw een kijkje gaan nemen, is alvast een goed plan!
Link: www.beeldbankkusterfgoed.be

[naar boven]

2.3. Boek ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ bij gelijknamige expo in NAVIGO Oostduinkerke
Met het boek ‘Vissen in het verleden: 500 jaar Vlaamse zeevisserij’ geven auteurs Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ), Jan Parmentier (MAS) en Ruth Pirlet (NAVIGO-museum) een omvattend overzicht van de evolutie in de Vlaamse zeevisserijhistoriek. De publicatie zet de hoofdlijnen uit van vijf eeuwen Vlaamse zeevisserij, en is gebaseerd op uitgebreid archief-, data- en literatuuronderzoek. Het toont aan dat Vlaanderen als kleine visserijmogendheid – met een korte kustlijn en een relatief beperkte vloot – toch meeschreef aan een belangrijk stukje van de maritieme geschiedenis van de Noordzee. De gelijknamige expo loopt van 1 juli 2018 tot 6 januari 2019 in het Nationaal Visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke. Zeker een bezoekje waard!
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6444

[naar boven]

3.1. KU Leuven zoekt PhD-kandidaat voor onderzoek naar de populatiegenomica van Antarctische vissen
Het Laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomica van de KU Leuven is op zoek naar een beloftevolle onderzoeker om een doctoraatsbeurs aan te vragen bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). De beursaanvraag kadert in het onderzoek naar de populatiegenomica en metabarcoding van Antarctische vissen. De kandidaat zal de beursaanvraag indienen in september 2018 en verdedigen in de periode november-december 2018. De positie is beschikbaar vanaf 1 augustus 2018 en sluit zodra een geschikte kandidaat gevonden is.
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/19-07/Vacature_FWO-Candidate_AntarcticFish_KULeuven_fv (002).pdf

[naar boven]

4.1. Oude analoge data dragen bij tot inzichten waterkwaliteit Belgisch deel van de Noordzee op langetermijn
Wetenschappers en datamanagers van KBIN, UGent, VLIZ, ILVO en ULiège zijn er binnen het 4DEMON-project in geslaagd om heel wat oude analoge datasets over het Belgische deel van de Noordzee te redden voor verlies (data-archeologie) en deze te combineren met recentere meetresultaten. De bekomen datareeksen overspannen een periode van 40 jaar en brachten interessante inzichten aan het licht.
Zo is er de laatste vier decennia een daling waar te nemen van de voedingsstoffen fosfaat en stikstof in de Belgische Noordzee. De zeewatertemperatuur is er gemiddeld met één graad °C gestegen. De data-analisten zien ook een shift in de soortensamenstelling van het fytoplankton – de kleine in het water zwevende organismen die aan fotosynthese doen – gepaard gaand met een hoger risico op oprukkende giftige soorten. Sinds 1985 is het zeewater in de Belgische Noordzee ook merkbaar zuurder geworden.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6446

[naar boven]

5.1. Universiteit Antwerpen biedt nieuwe masteropleiding 'Global Change Biology' aan
Vanaf academiejaar 2018-2019 kunnen studenten biologie aan de Universiteit Antwerpen een gespecialiseerde internationale master in 'Global Change Biology' volgen. De tweejarige masteropleiding wordt aangeboden door het Departement Biologie en focust op het begrijpen van de complexe oorzaken en verstrekkende gevolgen van wereldwijde verandering in ons milieu.
Wereldwijde verandering vormt een bedreiging voor onze planeet. Denk maar aan klimaatsverandering, wijzigingen in landgebruik en biogeochemische cycli, maar ook vervuiling en het verlies van biodiversiteit. Studenten die de Masteropleiding 'Global Change Biology' volgen, zullen inzichten verwerving in de complexe veranderingen die de Aarde ondergaat en hoe deze veranderingen een invloed hebben op alle niveau's van biologische organisatie: van moleculen tot ecosystemen. De masteropleiding omvat 120 studiepunten, verspreid over twee jaar, en wordt onderwezen in het Engels. Eén van de vakken in de opleiding is 'Marine Ecosystem Functioning' dat studenten een overzicht geeft van de diverse mariene ecosystemen van het intergetijdengebied tot de diepzee (de open oceaan, koraalriffen, mangroves, hydrothermale bronnen,...). Deze cursus biedt inzicht in hoe deze ecosystemen werken, met de nadruk op biogeochemische cycli en ecologische interacties. Ook opportuniteiten, uitdagingen en risico's van het exploiteren van mariene ecosystemen zullen aan bod komen, evenals de manieren waarop verschillende aspecten van verandering (oceaanverzuring, zuurstofverarming, eutrofiëring) de werking van marine ecosystemen beïnvloedt. Tenslotte zullen studenten binnen deze cursus praktijkervaring opdoen met het plannen en uitvoeren van experimenten en veldstudies in marine ecosystemen. Onderdeel hiervan is een veldonderzoek in de Noordzee met het onderzoeksschip RV Simon Stevin.
 
Link: www.uantwerpen.be/en/faculties/faculty-of-science/departments/biology/education/master-global-change/

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!