VLIZINE jrg. 19, nr. 6 (juni 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 6 (juni 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 6 (juni 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Workshop rond het gebruik van burgerwetenschap voor zeewetenschappers
1.2. CommOCEAN2018: 3de internationale conferentie voor mariene communicatoren
1.3. European Ocean Observation System (EOOS): call for abstracts conferentie 21-23 november

2. Publicaties
2.1. Maak je eigen zee- en kustkaarten met de vernieuwde Europese Zeeatlas
2.2. Zeekrant 2018 in het teken van het Jaar van de Noordzee
2.3. Het VLIZ-jaarboek: 2017 in een notendop

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. VLIZ werft aan: informaticus voor ondersteuning UNESCO-kantoor Oostende
3.2. PhD-beurs voor onderzoek naar effecten globale wijzigingen op samenleven van mariene fytoplanktonsoorten

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Zeebaars proefkonijn voor innovatief zenderonderzoek
4.2. Tweeduizend recreatieve zeevissers goed voor één procent van de totale visvangst

5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. TERRASCOPE.be: Sentinel-satellietgegevens nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers

6. Varia
6.1. Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup: vier tot zes jaar toponderzoek in ... 3 minuten
6.2. Voorbije tien jaar wereldwijd meer dan 20.000 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt
6.3. 20 jaar Vlaamse steun aan duurzame oceaanprojecten wereldwijd

7. Vraagbaak
7.1. Uw mening over het nieuw marien ruimtelijk plan voor onze Noordzee
7.2. Jouw mening telt bij het nieuwste Compendium voor Kust en Zee 2018

1.1. Workshop rond het gebruik van burgerwetenschap voor zeewetenschappers
Op zaterdag 22 september 2018 organiseert de 'Marine Biological Association of the United Kingdom' de workshop ‘Citizen Science Data Collection Tools for Marine Biological Scientists’ in Oostende. De gratis workshop is een introductie tot het gebruik van burgerwetenschap voor het verzamelen van biologische data en focust op de hulpmiddelen die beschikbaar zijn om met je project van start te gaan en data via deelnemende burgers te verkrijgen.
De workshop richt zich op onderzoekers of afgestudeerden die interesse hebben om burgerwetenschap in te zetten voor het verzamelen van biologische data uit het mariene milieu. Burgerwetenschap met betrekking tot zee- en kustgebieden is een opkomende en steeds meer gebruikte discipline. Wanneer burgerwetenschap effectief en op de juist manier wordt ingezet, heeft het een groot potentieel om de ontwikkeling van wetenschappelkijke kennis te ondersteunen en burgers met wetenschap in contact te brengen. De interactieve workshop behandelt de basisprincipes van burgerwetenschap en biedt voorbeelden van hulpmiddelen die men kan aanwenden om data via burgerwetenschappers vanop afstand te verzamelen
Tijdens de workshop hebben deelnemers de mogelijkheid om hun eigen burgerwetenschapideeën voor te stellen, te bespreken en verder te ontwikkelen. Na de workshop zullen er extra ondersteuning en online hulpmiddelen beschikbaar zijn om je eigen ideeën verder uit te werken. De workshop gaat door in Cultuurcentrum De Grote Post, Oostende en sluit aan op het 53ste European Marine Biology Symposium dat georganiseerd wordt op dezelfde locatie van 17 t.e.m. 21 september.
Inschrijven voor deze gratis workshop kan nog tot 1 juli via de online registratietool.


 
Link: www.eventbrite.co.uk/e/citizen-science-data-collection-tools-for-marine-biological-scientists-oostende-registration-47070390806

[naar boven]

1.2. CommOCEAN2018: 3de internationale conferentie voor mariene communicatoren
Op 4 en 5 december 2018 gaat in Southampton (VK) de derde editie door van CommOCEAN, een conferentie die zich toespitst op mariene wetenschapscommunicatoren. Het congres omvat zowel ‘skill builing’ sessies voor communicatoren die nieuw zijn in het veld, als ‘advanced’ sessies voor de communicatoren die al langer in het vak zitten. Op de tweedaagse staan ook lezingen gepland over zeer actuele zeewetenschappelijke onderwerpen en een expo van projecten die meer publieke betrokkenheid bij burgers beogen.
De organisatoren - National Oceanography Centre (NOC), de European Marine Board en zijn Communication Panel - verwelkomen nog tot 1 juli abstracts voor mondelinge en posterpresentaties, alsook voorstellen voor de expo. Abstracts indienen en registreren kan via 
Link: www.commocean.org

[naar boven]

1.3. European Ocean Observation System (EOOS): call for abstracts conferentie 21-23 november
Europa zet sterk in op het bevorderen van oceaanonderzoek en de blauwe economie. Maar om zaken en onderzoek te doen, of de veiligheid op zee te waarborgen is er nood aan een centraal Europees oceaanobservatiesysteem (EOOS) dat systematisch en aanhoudend de diverse oceaanwaarnemingen kan toeleveren aan de gebruikers uit de wetenschap, het beleid en de industrie. Van 21 tot 23 november 2018 vindt de eerste EOOS-conferentie plaats in Brussel. Dit evenement wil de verschillende oceaanobserverende instanties uit Europa samenbrengen om er de toekomst van EOOS te bespreken. Het is dé kans om uw werk te laten zien, te netwerken met belanghebbenden uit heel Europa en de toekomst van EOOS mee vorm te geven. Momenteel loopt een call for abstracts voor posters en standen in de tentoonstellingsruimte.
Er is momenteel al veel informatie over de Europese zeeën te vinden, maar deze wordt toegeleverd door diverse oceaanobservatie-infrastructuren, dewelke opgezet zijn voor verschillende doeleinden, meten over verstoorde tijdschalen en gebruik maken van verschillende standaarden. Europa benadrukt de nood aan één geïntegreerd end-to-end en duurzaam Europees oceaanobservatiesysteem (EOOS), waarbij alle gebruikers en toeleveranciers de informatie en hulp kunnen vinden die zij nodig hebben.
In het voorjaar van 2018 kwamen op het EOOS-forum in Brussel al meer dan 80 oceaanobserverende instanties uit heel Europa samen. Ze bespraken er welke de kritische componenten zijn om een Europees oceaanobservatiesysteem op te starten.
Op de EOOS-conferentie - van 21 tot 23 november georganiseerd door EMODnet, de European Marine Board en EuroGOOS - wil men een strategie en implementatieplan lanceren, en hiermee een krachtige oproep te doen voor actie. Er loopt momenteel een oproep voor het indienen van abstracts voor posters en standen in de expositieruimte voor de EOOS-conferentie. Deze moeten worden ingediend voor 2 juli 2018. 
Link: www.eoosconference2018.eu/

[naar boven]

2.1. Maak je eigen zee- en kustkaarten met de vernieuwde Europese Zeeatlas
De Europese Zeeatlas werd vernieuwd en biedt nu nog meer spectaculaire kaarten, nieuwe functies en inhoud. Met een uitgebreid scala aan interactieve mariene informatie is de atlas de ideale tool voor iedereen die meer wil weten over de Europese zeeën en kustgebieden: milieu, werkgelegenheid, Europees beleid enzovoort.
De atlas omvat een schat aan gemakkelijk toegankelijke kaarten en maatstaven betreffende diverse marine onderwerpen zoals o.a. natuur, toerisme, veiligheid, energie, passagierstransport, de zeebodem, zeespiegelstijging en visconsumptie. De atlas is momenteel raadpleegbaar in vier talen (Engels, Frans, Duits en Ests) en zal binnenkort ook beschikbaar zijn in alle officiële talen van de Europese Unie. De nieuwste release zet bezoekers aan om op ontdekking te gaan en hun eigen zee-en kustkaarten aan te maken. De atlas is een ideaal hulpmiddel voor scholen, onderzoekers en professionele gebruikers, maar ook elke andere gebruiker die zijn/haar kennis wil bijschaven of zijn producten of diensten wil verbeteren komt er aan zijn/haar trekken. De Europese Zeeatlas heeft tot doel het bewustzijn rond de Europese zeeën en kusten te vergroten in het kader van het geïntegreerd maritiem beleid van de EU. Dit beleid tracht onze maritieme activiteiten beter te coördineren en ons mariene milieu te beheren.  De atlas is een open data platform dat geniet van de bijdrages van zeer veel belangrijk dataleveranciers: hoofdzakelijk de Europese Commissie en haar agentschappen (o.a. het Europese Milieuagentschap en Eurostat), maar ook EMODnet dat zelf een 100tal nieuwe kaarten aanbiedt. Sinds september 2017 is het beheer van de atlas in handen van het EMODnet-Secretariaat met een visie om de zichtbaarheid van deze boeiende en waardevolle hulpbron te vergroten. EMODnet zal het aanbod aan diensten en functies van de atlas dan ook verder uitbreiden en regelmatig updates leveren.
Link: http://www.european-atlas-of-the-seas.eu

[naar boven]

2.2. Zeekrant 2018 in het teken van het Jaar van de Noordzee
Het zomerseizoen is gestart en daar hoort een nieuwe editie van de Zeekrant bij! Na tien nummers was er nood aan verfrissing en dit nummer kreeg dan ook een grondige make-over. Ook met deze elfde editie willen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Provincie West-Vlaanderen de kustbewoner en kustbezoeker informeren over actuele zeethema’s.
2018 is uitgeroepen tot het Jaar van de Noordzee. Een erkenning die “onze” zee dubbel en dik verdient! Dit nummer staat dan ook volledig in het teken van het #JaarvandeNoordzee2018. Je komt onder andere te weten waarom walrussen goed gedijden in onze kustwateren tijdens de laatste ijstijd, waarom we onze stranden beschermen met zand en niet met extra golfbrekers, of microplastics weldegelijk schadelijk zijn voor onze gezondheid, hoeveel recreatieve vissers onze kust telt, hoe het verdronken Oostende eruitzag en zoveel meer. Centraal in de Zeekrant vind je een heuse ‘schelpen-zoekkaart’, opgesteld door Natuurpunt, het VLIZ, EOS en Kusterfgoed. Wil je dus weten welke schelp je net op het strand geraapt hebt? Deze herkenningssleutel helpt je een juiste naam te vinden! Als kers op de taart maak je kans op een verrassend zeepakket vol speel- of leesplezier door deel te nemen aan de wedstrijd!
De informatieve Zeekrant wordt gedrukt op 60.000 exemplaren en is gratis te verkrijgen in het VLIZ, de Provincie West-Vlaanderen en via tal van verdeelpunten (bv. bezoekerscentra en diensten toerisme) aan de Belgische kust. Ze kan ook worden geraadpleegd via de VLIZ-website. Wil je ook exemplaren verdelen in je zaak, school of vereniging? Neem dan contact op met info@vliz.be of +32-(0)59-34 21 30.
Link: www.vliz.be/nl/zeekrant?year=2018#filter

[naar boven]

2.3. Het VLIZ-jaarboek: 2017 in een notendop
Het VLIZ-jaarboek 2017 geeft een overzicht van de hoogtepunten voor het VLIZ in 2017, alsook een focus op de werking van het instituut ten dienste van het zeewetenschappelijk onderzoek, beleidsverantwoordelijken, educatoren en het brede publiek. Via performantie-indicatoren (KPI’s), heel wat cijfermateriaal, en verschillende oplijstingen tracht het VLIZ zo transparant als mogelijk te zijn over de algehele werking.
In het VLIZ-Jaarboek 2017 vind je onder andere uitleg over het nieuwe onderzoeksmandaat dat in 2017 van start ging, de uitbouw van het raakvlak tussen het mariene onderzoek en de ‘Blauwe Economie en innovatie’ en de verhoogde inzet op internationalisering. Verder vind je er info over het Marine Robotics Centre, de 10de verjaardag van het Wereldregister voor Mariene Soorten (WoRMS), het LifeWatch fish tracking netwerk, de uitreiking van de wetenschappelijk prijzen, de allereerste EMODnet Open Sea Lab Hackathon, de interne initiatieven op het VLIZ, de restyling van het informatiemagazine De Grote Rede, en de publiekswerking en de basisdienstverlening van het VLIZ.

Zowel de Nederlandstalige als de Engelstalige versie van het jaarboek kan digitaal (pdf) geraadpleegd worden via de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/jaarboek?year=2018#filter

[naar boven]

3.1. VLIZ werft aan: informaticus voor ondersteuning UNESCO-kantoor Oostende
VLIZ zoekt een enthousiaste junior informaticus die IT-ondersteuning moet bieden aan het naburige UNESCO/IOC Project Office for IODE, tevens gelegen op de Wandelaarkaai in Oostende. Er ligt een divers takenpakket op je te wachten: van systeembeheer en IT-ondersteuning, tot het bijdragen tot de optimalisatie van de wereldwijd gebruikte datasystemen van IODE.
De Vlaamse overheid ondersteunt al meer dan 10 jaar het UNESCO-kantoor in Oostende, dat instaat voor opleidingen en projecten binnen het UNESCO-programma rond 'International Oceanographic Data and Information Exchange'. De Vlaamse bijdrage gebeurt via het Vlaams Instituut voor de Zee, die o.a. mee instaat voor de aanwerving van enkele vaste kaderleden. Momenteel is men er op zoek naar een informaticus (m/v/x, 100% tewerkstelling, contract van onbepaalde duur) die verschillende taken op zich neemt, zoals het systeembeheer van computers en servers, het verzorgen van IT-ondersteuning bij events en opleidingen, het bijdragen tot de verdere ontwikkeling en optimalisering van de datasystemen van IODE, en het coördineren van en rapporteren over specifieke IT-projecten. Lees meer over de taakomschrijving, het gezochte profiel en de benodigde vaardigheden op de vacature-pagina van de VLIZ-website.
Link: http://www.vliz.be/nl/vacature/2018-06-27-vliz-werft-aan-informaticus

[naar boven]

3.2. PhD-beurs voor onderzoek naar effecten globale wijzigingen op samenleven van mariene fytoplanktonsoorten
Het Lab of Environmental Ecosystem Ecology (Eeecology) van de Universiteit Namen, onder leiding van prof. Frederik De Laender, zoekt een enthousiaste PhD-kandidaat binnen het project DIVERCE. Dit multidisciplinaire project wil meer inzicht krijgen in de invloed van intraspecifieke diversiteit op de co-existentie van soorten en het ecosysteemfunctioneren onder wereldwijde veranderingen door bijvoorbeeld temperatuur of vervuiling. Het doctoraatonderzoek combineert microcosm-experimenten met marien fytoplankton en (statistisch en mechanistisch) modellering.
De succesvolle kandidaat start vanaf 1 oktober 2018 en kan voor 4 jaar werken op het project. Deadline voor applicatie is 1 augustus 2018. Meer informatie:
 
Link: https://euraxess.ec.europa.eu/jobs/310931

[naar boven]

4.1. Zeebaars proefkonijn voor innovatief zenderonderzoek
De Europese zeebaars is een gesmaakte vis, geliefd bij zeehengelaars. Sinds 2010 kent deze roofvis een achteruitgang in de zuidelijke Noordzee. Ter onderbouwing van een herstelbeleid start het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) deze zomer in wereldprimeur met het volgen van zeebaars met zogenaamde ‘combinatiezenders’. Het bijzondere aan deze zenders is dat ze niet alleen de aanwezigheid van de vis registreren, maar ook continue metingen uitvoeren van waterdiepte en -temperatuur.
Zeebaars is een snelle roofvis die zich vlot aanpast aan verschillende leefomstandigheden (habitat, temperatuur, zoutgehalte, prooisoorten …). Met het innovatieve onderzoek wil het VLIZ, i.s.m. het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) en de Universiteit Gent, de verspreiding en de verplaatsingen van de Europese zeebaars in de Zuidelijke Noordzee (inclusief het Belgisch deel) beter in de vingers krijgen. Het gebrek aan ecologische kennis over zeebaars verhindert immers een efficiënt instandhoudingsbeleid. Het aantal zeebaarzen is sinds 2010 sterk gedaald in de Zuidelijke Noordzee, waarna vangstbeperkende maatregelen werden ingevoerd voor de commerciële en de recreatieve visserij. Het VLIZ zal de verspreiding en migratie van zeebaars onderzoeken met telemetrie (De Grote Rede nr.47, “Mysterieuze vistrek: hoe technologie een tipje van de sluier licht”). Deze techniek maakt gebruik van zenders en ontvangststations. In 2018 zal het VLIZ bij 40 zeebaarzen – onder narcose – een ‘combinatiezender’ inplanten. Bij dit type zender ontstaan twee datastromen. Enerzijds stuurt de zender een geluidsignaal uit dat door de ontvangststations gedetecteerd kan worden wanneer de vis in de buurt is, en dus aangeeft waar de vis zich bevindt. Anderzijds slaat de zender zelf continu metingen van diepte en temperatuur op. Dit onderzoek zal het eerste zijn wereldwijd om gebruik te maken van dit type ‘combinatiezender’. De zenders zijn fel oranje gekleurd en kunnen na sterfte aanspoelen op het strand. Vind je er eentje, neem dan contact op met info@lifewatch.be.
 
Link: www.vliz.be/nl/persbericht/zeebaars-proefkonijn-voor-innovatief-zenderonderzoek

[naar boven]

4.2. Tweeduizend recreatieve zeevissers goed voor één procent van de totale visvangst
Voor het eerst is de recreatieve zeevisserijsector aan onze kust in kaart gebracht. Onderzoek van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), in nauwe samenwerking met de sportvissers zelf, hengelde de voorbije jaren naar de omvang, de vangsten en de economische waarde van hun activiteiten. Naar schatting 2000 recreatieve zeevissers brachten vorig jaar samen 213 ton visserijproducten aan land uit het Belgisch deel van de Noordzee, wat maar een klein aandeel (1%) is van wat commerciele en recreatieve vissers samen aanlandden. Garnalen worden door sportvissers het meest bovengehaald (80 ton), gevolgd door wijting (50 ton). De aanvoer van kabeljauw en tong bedraagt 40 ton. Er kan geconcludeerd worden dat de sportvisserij amper weegt op de cijfers van de professionele visserij.
Alles samen besteedt de recreatieve sector wel 5 miljoen EUR per jaar in de aankoop (of huur) van vaartuigen, hengelmateriaal, netten, zeekledij, aas en brandstof. De ware economische impact is ongetwijfeld nog groter omdat de indirecte waarden en het multiplicator effect niet zijn meegenomen in de berekening, vb. de sterke aantrekkingskracht van toeristen door paardenvisserij en kruiers op het strand, en jobcreatie.
Link: www.vliz.be/nl/tweeduizend-recreatieve-zeevissers-goed-voor-een-procent-totale-visvangst

[naar boven]

5.1. TERRASCOPE.be: Sentinel-satellietgegevens nu vlot beschikbaar voor alle Belgische gebruikers
Binnen het Copernicus-programma wil de Europese Commissie op termijn vijf Sentinel-satellieten rond de aarde hebben draaien. Deze volgen wereldwijd diverse milieuparameters op, zo ook van het mariene milieu en kustsystemen. De data zijn nu gemakkelijk te bekijken en gebruiken door iedereen! Omdat het door de grootte van satellietdata vaak zeer onpraktisch is om satellietbeelden te downloaden en te exploreren, is er nu de website terrascope.be. Het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO) kan in deze virtuele onderzoekomgeving gratis satellietgegevens aanbieden voor Belgische gebruikers. Je kan er werken en experimenteren met de Sentinel-gegevens, zonder dat je ze eerst hoeft te downloaden.
Zowel de al gelanceerde Sentinel 1, 2 en 3, als de in de nabije toekomst te lanceren 4 en 5, hebben heel wat toepassingen voor mensen geïnteresseerd in zee, oceaan en kustgebieden. Zo kan Sentinel-1 - onafhankelijk van wolken, regen of lichtcondities - metingen doen van o.a. oceaan en kustzones: metingen van wind en golven op zee (met toepassingen voor scheepvaart en windmolenparken), oppervlakte en dikte van het zee-ijs … Sentinel-2 heeft dan weer toepassingen bij het opvolgen van algen(bloeien) en de turbiditeit van watermassa's op land en in kustzones. Sentinel-3 meet o.a. de topografie van het zeeoppervlak, de oppervlaktetemperatuur van de oceaan (en land), de oppervlaktekleur van oceaan (en land), en dat met een hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Het Copernicus-programma garandeert data tot ten minste 2030.
Terrascope.be is een gratis te gebruiken platform voor iedereen: industrie, autoriteiten, onderzoekers en het grote publiek. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om gegevens en producten te downloaden of deze via web-services te integreren. In juni 2018 werd de tweede versie gelanceerd. Nu met extra functies in de Terraviewer. Zo is er de nieuwe "vergelijk-functie", waarmee je verschillen tussen twee datums kan visualiseren door middel van een schuifbalk (zie video voor meer uitleg). Je kan ook zelf een interessegebied definiëren en de toestand ervan opvolgen in de tijd. Na het inzoomen, kun je het beeld nu ook gemakkelijk delen op sociale media. Er worden overal te lande roadshows gehouden door het Terrascope-team waar je je kan trainen in het gebruik van het Terrascope-platform.
 
Link: http://terrascope.be

[naar boven]

6.1. Doe mee aan de Vlaamse PhD Cup: vier tot zes jaar toponderzoek in ... 3 minuten
Ben je in het voorbije anderhalf jaar tot doctor gepromoveerd? Dan daagt de Vlaamse PhD Cup je uit om je onderzoek met iedereen te delen: zonder voetnoten of specialistentaal, maar gebracht als een helder verhaal. Na een intensieve mediatraining volgt de ultieme test: “Kun jij de kern van je doctoraat in drie minuten uitleggen?”
In Vlaanderen wordt heel wat excellent onderzoek verricht. Helaas wordt dat door wetenschappers vaak enkel gedeeld met vakgenoten op conferenties of via publicaties in vakbladen. Via de PhD Cup wil Scriptie vzw jonge wetenschappers stimuleren en aanleren hoe met hun onderzoek ook het brede publiek te bereiken. De wedstrijd mikt op pas gepromoveerde doctors. In een eerste fase selecteert een jury van academici en journalisten 16 onderzoekers uit alle inschrijvingen. Die deelnemers krijgen een vierdaagse media- en communicatietraining door onder experten als onder meer Ivan De Vadder. Op het programma: helder en overtuigend leren presenteren, stemcoaching maar ook ook schrijf-, interview- en cameratraining. Dat alles moet de wetenschappers leren hoe hun complexe onderzoek naar het grote publiek te vertalen. De wedstrijd schotelt hen daarbij een stevige uitdaging voor: doe de kern van je onderzoek uit de doeken in een heldere presentatie van maximum drie minuten. De wedstrijd mondt op 13 november uit in een finale in Amuz in Antwerpen. Tijdens die apotheose nemen de beste acht jonge onderzoekers het live tegen elkaar op voor een publiek, jury en camera’s. De inzet is een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro en een uitnodiging om een college te geven voor de Universiteit van Vlaanderen. Ook het publiek krijgt een stem via het aanduiden van een publiekswinnaar. Al wie in het voorbije anderhalve jaar jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juli registreren via phdcup.be 
 
Link: http://www.phdcup.be/

[naar boven]

6.2. Voorbije tien jaar wereldwijd meer dan 20.000 nieuwe zeedieren en -planten ontdekt
De wereldzeeën mogen dan wel 70% van het aardoppervlak uitmaken, ze hebben al hun geheimen nog niet prijsgegeven. Zo blijkt uit het Wereldregister voor Mariene Soorten, gehost door het Vlaams Instituut voor de Zee (Oostende). In de afgelopen tien jaar ontdekten en beschreven zeeonderzoekers 21.554 soorten nieuw voor de wetenschap. Sommige hiervan zijn echte pareltjes en dragen een inspirerende naam of intrigerend verhaal met zich mee.
Lees het volledige bericht en de verhalen over de 20 markantste nieuwe soorten op de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/persbericht/wereldoceaandag2018-voorbije-tien-jaar-wereldwijd-meer-dan-20000-nieuwe-zeedieren-en-planten-ontdekt

[naar boven]

6.3. 20 jaar Vlaamse steun aan duurzame oceaanprojecten wereldwijd
Sinds 1998 ondersteunt Vlaanderen UNESCO's activiteiten op het gebied van de wetenschap in diverse disciplines. Zo ook enkele belangrijke projecten met betrekking tot de oceaan en kustgebieden, uitgevoerd door haar Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC). Tijdens het FUST OCEAN evenement in de week van 14 tot 17 mei werd deze samenwerking in de kijker gezet. Voor wie er niet kon bijzijn en toch graag een overzicht krijgt van de door Vlaanderen ondersteunde UNESCO-projecten rond het duurzaam gebruik van oceaan en kusten, kan terecht op de FUST-website. Het event werd georganiseerd met de ondersteuning van het VLIZ.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6415

[naar boven]

7.1. Uw mening over het nieuw marien ruimtelijk plan voor onze Noordzee
Het Belgische deel van de Noordzee is één van de drukst gebruikte mariene gebieden ter wereld. Groene energie, zandwinning, scheepvaart, visserij, aquacultuur, defensie, natuurbehoud, wetenschappelijk onderzoek en zoveel meer zijn activiteiten die dagelijks plaatsvinden in een gebied dat slechts 0,5% van de hele Noordzee beslaat. Om al deze activiteiten probleemloos te laten samengaan, is het nodig om duidelijke afspraken te maken tussen de verschillende gebruikers van de Noordzee. Van 29 juni tot en met 28 september 2018 kan u dan ook uw mening geven over het ontwerp van marien ruimtelijk plan (MRP) voor het Belgische deel van de Noordzee voor de periode 2020-2026.
Mariene ruimtelijke planning is er om deze diverse belangen te verzoenen. Omdat de wereld snel verandert, wordt het MRP om de zes jaar herzien. Het eerste MRP dateert van 2014 en loopt tot 2020. Philippe De Backer, Staatssecretaris voor Noordzee, heeft het nu voorliggende ontwerp van MRP opgesteld dat moet gelden voor de periode 2020-2026. De Noordzee is van ons allemaal, daarom is het belangrijk om de mening van het grote publiek te kennen en hiermee rekening te houden om zo tot een breed gedragen MRP te komen. Vanaf 29 juni vindt u het ontwerp van MRP, het milieueffectenrapport en meer info over de raadpleging op www.consult-leefmilieu.be. Deze openbare raadpleging komt voort uit het Verdrag van Aarhus, dat u het recht geeft op inspraak bij beslissingen over het milieu.
Op 9 juli 2018, om 14u, wordt een openbare overlegvergadering georganiseerd over dit onderwerp. Deze zal plaatsvinden in de gebouwen van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, Victor Hortaplein 40, bus 10, 1060 Brussel, tegenover het station Brussel-Zuid. Staatssecretaris Philippe De Backer zal aanwezig zijn om het marien ruimtelijk plan toe te lichten. Nadien is er mogelijkheid om vragen te stellen. U kan zich inschrijven via deze link.
Link: www.health.belgium.be/nl/news/geef-uw-mening-over-het-nieuw-marien-ruimtelijk-plan-voor-onze-noordzee

[naar boven]

7.2. Jouw mening telt bij het nieuwste Compendium voor Kust en Zee 2018
Het mariene landschap in België is groot en evolueert snel, maar de kennis zit erg verspreid. Het Compendium voor Kust en Zee is het geïntegreerd kennisplatform voor de professionele gebruiker en bundelt de meest relevante wetenschappelijk onderbouwde informatie. Elke drie jaar wordt een geactualiseerde versie van het Compendium voor Kust en Zee opgesteld en nieuwe informatieproducten aangemaakt. Het Compendium-secretariaat vraagt daarom ook naar jouw mening en input voor de nieuwe editie, die in december 2018 verschijnt.
Om met de nieuwe editie van het Compendium voor Kust en Zee nog beter in te spelen op de behoeften van alle eindgebruikers, loopt er momenteel een enquête waaraan jij ook kan deelnemen. Surf naar de website van het Compendium voor Kust en Zee waar de enquête na enkele seconden als een pop-up zal verschijnen, of ga rechtstreeks naar de enquête. Vriendelijk bedankt!
Link: http://registration.vliz.be/node/248

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!