VLIZINE jrg. 19, nr. 4 (april 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 4 (april 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 4 (april 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Zand uit de zuidelijke Noordzee als kostbaar goed op de TILES-conferentie
1.2. Marine Science meets Maritime Industry 2018 voor wetenschappers en maritieme industrie
1.3. Tentoonstelling '1914-18 - De Slag om de Noordzee' werpt blik op duikbotenoorlog uit WOI
1.4. Week van de Zee 2018
1.5. YOUMARES 9 voor jonge mariene wetenschappers
1.6. Lezing “Buik vol van afval: plasticvervuiling in de Noordzee”
1.7. VLIZ Science Symposium rond innovatieve telling Belgische mariene biodiversiteit
1.8. FUST Ocean expo in de week van 14 tot 18 mei 2018

2. Publicaties
2.1. VLIZ bundelt kennis relevant voor de toekomstige ontwikkeling en kustbescherming van de Belgische Oostkust tot 2100

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. VLIZ zoekt polyvalent technisch medewerker voor afdeling onderzoek

4. Varia
4.1. Groen licht voor nieuwe speerpuntcluster rond blauwe economie
4.2. Jaar van de Noordzee 2018 van start!

5. Vraagbaak
5.1. Welke vraag heb jij voor de (mariene) wetenschap?

1.1. Zand uit de zuidelijke Noordzee als kostbaar goed op de TILES-conferentie
Op 1 juni 2018 organiseert het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen de conferentie ‘Marine Sands as a precious resource’ over de zandvoorraden in het Belgische en Zuid-Nederlandse deel van de Noordzee. Verschillende aspecten rond het Belgische zand zullen worden toegelicht: van de geologie en oorsprong van het zand, de ruimtelijke verdeling en de dynamiek, tot de meer duurzame benaderingen van exploitatie.
Met deze conferentie - een co-organisatie met de Universiteit Gent, de Geologische Dienst van Nederland en de FOD Economie - wordt het Belspo-project TILES (2014-2018) afgesloten dat zich vier jaar lang focuste op het zeezand voor onze kust. De hierin ontwikkelde tools zullen worden voorgesteld en gedemonstreerd: modellen met volumetrische 3D-pixels (‘voxels’) die informatie over de ondergrond bevatten, een vernieuwd numeriek instrumentarium die de milieu-impact kwantificeert, en een geologisch dataportaal met een link naar een beslissingsondersteunende module die de voxelmodellen bevraagt. Een virtuele realiteitervaring wordt tevens aangeboden!
Deelname aan de conferentie is gratis, maar registreren is wel verplicht voor 26 mei door uw naam en coördinaten te mailen naar vvanlancker@naturalsciences.be (subject: TILES registratie). Meer informatie over het project TILES is te vinden op de projectwebsite.
Link: https://odnature.naturalsciences.be/tiles/

[naar boven]

1.2. Marine Science meets Maritime Industry 2018 voor wetenschappers en maritieme industrie
Naar jaarlijkse gewoonte organiseren het VLIZ en Flanders’ Maritime Cluster (FMC) op donderdag 24 mei 2018 een nieuwe editie van 'Marine Science meets Maritime Industry'. Na veertien inspirerende presentaties over de valkuilen, successen en uitdagingen in het blauwe innovatie-landschap, volgt een speeddating lunch om verder kennis te maken met deze sprekers en andere aanwezigen uit de wetenschap en de industrie.
Op dit event - voor maritieme bedrijven en mariene wetenschappers - worden voorbeelden van samenwerking besproken en innovatieve ideeën over samenwerking tussen wetenschap en industrie bedacht. Inschrijven kan tot en met 18 mei.
Link: www.vliz.be/nl/event/marine-science-meets-maritime-industry-2018

[naar boven]

1.3. Tentoonstelling '1914-18 - De Slag om de Noordzee' werpt blik op duikbotenoorlog uit WOI
Op maandag 23 april open de langverwachte tentoonstelling 1914-18 - De Slag om de Noordzee de deuren voor het publiek. Deze expo herdenkt honderd jaar na datum de duikbotenslag uit Wereld Oorlog I en de Britse reactie hierop met de raids op Zeebrugge en Oostende. De expo in het Provinciaal Hof te Brugge brengt aan de hand van heel wat bijzondere artefacten het pakkende verhaal van de U-bootdreiging op de Noordzee. Het toont ook een nooit eerder samengebrachte collectie dapperheidsmedailles Victoria Crosses en unieke resten van de recent ontdekte onderzeeër UB-29.
Lees meer over de achtergrond en de getoonde stukken op de VLIZ-website
De expo opent de deuren voor het publiek op maandag 23 april en loopt tot en met 31 augustus 2018. Dagelijks open, uitgezonderd op zondag. Praktische info is te vinden op de website van de expo: 
 
Link: www.vliz.be/battle-for-the-north-sea

[naar boven]

1.4. Week van de Zee 2018
De 22ste editie van de Week van de Zee komt eraan. Vanaf 20 april tot 6 mei krijg je binnen het thema “Zand in Zicht” een zalig zeegevoel, met een bonte mix van vijftig leuke en leerrijke natuuractiviteiten. Van Knokke tot in De Panne kun je naar hartenlust wandelen, varen, sporten, spelen, snuisteren en vooral genieten van de natuur aan zee. Naast kustactiviteiten die je met het gezin kan doen, zijn er ook de vele strandactiviteiten die met de klas in schoolverband kunnen worden uitgevoerd.
Alle doe-activiteiten voor gezinnen werden door de Provincie West-Vlaanderen verzameld in een brochure. Voor een volledig overzicht van het aanbod binnen het kader van de Week van de Zee moet je op de handige website zijn:
Link: www.west-vlaanderen.be/weekvandezee

[naar boven]

1.5. YOUMARES 9 voor jonge mariene wetenschappers
Tussen 12-14 september 2018 komen jonge wetenschappers wereldwijd samen op YOUMARES 9, een mariene biologie conferentie in Oldenburg (Duitsland), om hun onderzoek voor te stellen. De call for abstracts loopt tot 31 mei.
YOUMARES is een jaarlijkse wetenschappelijke conferentie voor Bachelor-, Master- en PhD-studenten die mariene wetenschappen willen gaan studeren of net klaar zijn. Het interdisciplinaire karakter en het brede scala aan onderwerpen biedt jonge marien biologen een mooie ervaring om ideeën uit te wisselen en een netwerk uit te bouwen. Nog tot 31 mei loopt de oproep naar abstracts voor presentaties en posters. Met 19 verschillende topics is er voor elk wat wils.  Zo zijn er o.a. sessies rond ‘bedreigde en uitgestorven mariene diersoorten’, ‘citizen science’, ‘behoud en beheer’, ‘plasticvervuiling’ en zo veel meer.  
Extra: de student/onderzoeker met het beste abstract in de sessie ‘bedreigde en uitgestorven mariene diersoorten’ maakt kans op een gratis registratie voor de conferentie en mag als keynote spreker presenteren.
Link: www.youmares.org/call-for-abstracts

[naar boven]

1.6. Lezing “Buik vol van afval: plasticvervuiling in de Noordzee”
In het kader van de Triënnale Brugge 2018 kaart Prof. Dr. Colin Janssen op 17 mei 2018 het probleem van plasticvervuiling in de Noordzee aan en licht het onderzoek naar de impact ervan toe.
De oceaan en ook onze ‘eigen’ Noordzee zijn aan het verstikken onder het plastic. Naast verontrustende hoeveelheden groot en zichtbaar plastic treffen wetenschappers ook toenemende hoeveelheden microscopisch kleine deeltjes kunststof aan op het strand, in slikken, in de zeebodem en in de waterkolom. Deze kleine plasticdeeltjes komen in de voedselketen terecht en mogelijks ook op ons bord. In het kader van de Triënnale Brugge (5 mei - 16 september 2018) licht Prof. dr. Colin Janssen (Universiteit Gent, Laboratorium voor Milieutoxicologie en Aquatische Ecologie) op 17 mei (20u - 22u) het onderzoek naar de impact van plasticvervuiling toe. Els Wuyts, lid van het curatorenteam van de Triënnale Brugge, leidt de lezing in met een uiteenzetting over het kunstwerk “Skyscraper (Bruges Whale)” van StudioKCA (New York). Bovendien loopt in het Tolhuis de tijdelijke tentoonstelling "Buik vol van afval". In deze rondreizende tentoonstelling staan 5 strandcabines centraal die bewoond worden door getuigen die hun buik vol hebben van afval in zee. De lezing op 17 mei is gratis en vindt plaats in het Tolhuis (Jan Van Eyckplein 2, 8000 Brugge). Registreren is verplicht en doe je via het invulformulier. De tentoonstelling is vanaf 5 mei vrij toegankelijk tijdens de openingsuren van het Tolhuis.
Link: www.west-vlaanderen.be/activiteit/lezing-buik-vol-van-afval-plastiekvervuiling-de-noordzee

[naar boven]

1.7. VLIZ Science Symposium rond innovatieve telling Belgische mariene biodiversiteit
Op woensdag 23 mei 2018 vindt in Oostende het tweede VLIZ Science Symposium plaats, dat volledig draait rond het nieuwe VLIZ-initiatief ‘BeRMS2020 – Een Innovatieve Telling van de Belgische Mariene Biodiversiteit’. Hierin wil VLIZ diverse biodiversiteitsonderzoekers samenbrengen om de Belgische Mariene Soortenlijst (BeRMS) van een grote update te voorzien, innovatieve manieren te ontwikkelen om biodiversiteit waar te nemen, hypotheses testen rond vroegere en huidige biodiversiteit en het belang ervan voor het functioneren van het Noordzee-ecosysteem onderzoeken. Registreren voor dit gratis event kan tot 16 mei. Wil je zelf je onderzoek voorstellen in een korte pitch-presentatie? Dien dan voor 2 mei je Engelstalig abstract in.
Door het organiseren van VLIZ Science Symposia wil het VLIZ wetenschappers samenbrengen rond een specifiek thema uit zijn onderzoeksstrategie. Vast op het programma staan verschillende keynote sprekers met een ruime ervaring in hun onderzoeksgebied. Zij belichten het thema vanuit verschillende invalshoeken. Tevens bieden we mariene onderzoekers ook de kans om de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen rond het thema voor te stellen. De VLIZ Science Symposia zijn dé gelegenheid om kennis uit te wisselen, netwerken uit te bouwen en samenwerkingen op te starten.
Op de website van het evenement vind je alvast het voorlopige programma (9:30-16:00), dat geleidelijk aan zal worden geüpdatet. In de voormiddag zijn vijf sprekers geprogrammeerd en is er een tijdsslot voor pitch-presentaties. In de namiddag wordt gediscussieerd in break-out sessies om de uitwisseling van ideeën en de initiatie van gecoördineerde onderzoeksacties gerelateerd aan het BeRMS2020-project te stimuleren.
Gaat je eigen onderzoek over mariene biodiversiteit, ecologie, evolutiebiologie, systematiek, biogeografie of ecosysteemfuncties? Of heb je sterke interesse in dit thema of deelaspecten ervan? Mis dan zeker dit symposium niet! Inschrijven kan via het online registratieformulier en is gratis.
Het VLIZ Science Symposium van 23 mei is tevens een gelegenheid om je eigen biodiversiteitobservatie- en visualisatiemethodes te delen, of je resultaten rond mariene biodiversiteit te bediscussiëren met collega-wetenschappers. Wil je zelf een bijdrage leveren tot dit symposium? Dien dan vóór 2 mei 2018 een Engelstalige abstract in (max. 2500 karakters, inclusief spaties) via het online formulier en maak kans om je werk voor te stellen in een pitch-presentatie van 4 minuten.
Link: www.vliz.be/science-symposium

[naar boven]

1.8. FUST Ocean expo in de week van 14 tot 18 mei 2018
Sinds 1998 ondersteunt Vlaanderen UNESCO's activiteiten op het gebied van de wetenschap in diverse disciplines. Zo ook enkele belangrijke projecten met betrekking tot de oceaan en kustgebieden, uitgevoerd door haar Intergouvernementele Oceanografische Commissie (IOC). Wil je geïnformeerd worden wat deze projecten allemaal inhouden, hoe ver ze staan en welke de impact is van deze samenwerking met Vlaanderen? Kom dan tussen 14 en 18 mei de FUST Ocean expo bekijken in Brussel. Het evenement wordt mede georganiseerd met steun van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).
De FUST Ocean-week is dé gelegenheid om de prestaties te benadrukken die mogelijk worden gemaakt door FUST (of voluit het Flanders-UNESCO Trust Fund) op het gebied van onderzoek en opleidingen rond kustgebieden en de oceaan. Denk dan o.a. aan de ‘OceanTeacher Global Academy’ (IOC's vlaggenschipproject voor mariene opleidingen), de Caribische Mariene Atlas, het data- en informatienetwerk en de biosfeerreservaten in de Zuidoost-Pacifische regio, of de ontwikkeling van informatieproducten en diensten voor het beoordelen van de status van de oceaan. Alle projecten zullen hun verwezenlijkingen demonstreren in een visueel sterke expo. De FUST Ocean-expo vindt plaats tussen 14 en 18 mei 2018 in het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse Overheid (Havenlaan 88, 1000 Brussel).
Link: www.fustocean.org

[naar boven]

2.1. VLIZ bundelt kennis relevant voor de toekomstige ontwikkeling en kustbescherming van de Belgische Oostkust tot 2100
In een nieuwe Beleidsinformerende Nota maakte het VLIZ een synthese van de beschikbare wetenschappelijk kennis die direct of indirect relevant is in de context van het traject Vlaamse Baaien en het Complex Project Kustvisie. Hierbij wordt gefocust op waterbouwkundige ingrepen die zouden kunnen plaatsvinden voor de Belgische Oostkust. Meer dan 100 publicaties werden samengebald, verdeeld over hydrodynamische, sedimentologische, ecologische en socio-economische onderzoeksgebieden.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5336

[naar boven]

3.1. VLIZ zoekt polyvalent technisch medewerker voor afdeling onderzoek
Voor de uitvoering van de onderzoeksactiviteiten in het VLIZ is nood aan technische ondersteuning bij experimenten en analyses in het Marien Station Oostende, alsook bij staalname- en meetcampagnes op het onderzoeksschip Simon Stevin of andere platformen. De kandidaat (m/v/x) heeft een wetenschappelijke professionele Bachelor (chemie, biomedische laboratoriumtechnologie, agro- en biotechnologie) of een evenwaardig diploma in handen en heeft aantoonbare praktijkervaring in een laboratoriumomgeving. Solliciteren kan tot en met 13 mei 2018.
Lees meer over de precieze taakomschrijving, het vereiste profiel en ons aanbod in de vacature op de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2018-04-19-vliz-werft-aan-polyvalent-technisch-medewerker-afdeling-onderzoek

[naar boven]

4.1. Groen licht voor nieuwe speerpuntcluster rond blauwe economie
Het Agentschap Innoveren en Ondernemen zette het licht op groen voor een nieuwe speerpuntcluster rond “blauwe economie”. Deze Blauwe Cluster moet inzetten op samenwerkingsverbanden tussen kennisinstellingen, overheidsinstellingen en bedrijven, en innovatieve projecten uitwerken die het economisch potentieel van onze Noordzee aanspreken. Het VLIZ speelde zijn rol als aanspreekpunt voor het mariene onderzoekslandschap en stond in voor het waarborgen van de wetenschappelijke onderbouwing van het aanvraagdossier. In de toekomst zal VLIZ ook zetelen in de wetenschappelijke adviesraad van de Blauwe Cluster, en blijven inzetten als een liaison tussen de mariene wetenschappelijke wereld en de industrie.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5362

[naar boven]

4.2. Jaar van de Noordzee 2018 van start!
Op 25 maart 2018, de dag van de Eneco Clean Beach Cup, ging het 'Jaar van de Noordzee 2018' van start. Met deze actie willen de initiatiefnemers informeren en sensibiliseren over alles wat de Noordzee doet voor ons en hoe we concreet de Noordzee mee kunnen beschermen.
Het 'Jaar van de Noordzee 2018' is een initiatief van WWF België, Natuurpunt, UGent, ILVO, KBIN/OD Natuur, Provincie West-Vlaanderen, FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, FOD Mobiliteit en Vervoer – DG Scheepvaart, en het Kabinet van Philippe De Backer, Staatssecretaris voor de Noordzee. Alle activiteiten en evenementen van en met het 'Jaar van de Noordzee 2018' zijn te volgen op Facebook en Twitter (@Noordzee2018). #JaarvandeNoordzee2018
Link: www.facebook.com/Noordzee2018/

[naar boven]

5.1. Welke vraag heb jij voor de (mariene) wetenschap?
Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat is het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die op 17 april werd gelanceerd door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Tot en met 27 mei kan elke Vlaming zijn prangende vraag indienen. Uit alle vragen wordt later dit jaar een heuse Vlaamse Wetenschapsagenda gedistilleerd.
Maak jij ook 5 minuten vrij om jouw uitdaging voor de wetenschap te formuleren op de website vraagvoordewetenschap.be? De uitvoering van de campagne en de finale samenstelling van de Vlaamse Wetenschapsagenda liggen bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) dat hiervoor samenwerkt met een brede groep van wetenschappelijke organisaties, waaronder ook het Vlaams Instituut voor de Zee.
Link: https://www.vraagvoordewetenschap.be

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!