VLIZINE jrg. 19, nr. 12 (december 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 12 (december 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 12 (december 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Registratie en Call for Abstracts voor de VLIZ Marine Science Day 2019 geopend
1.2. Save the date: 2nd International Symposium on Corrosion and Fouling
1.3. ZeeUitzicht: nog maar enkele plaatsen vrij
1.4. Save the date! EurOCEAN 2019 op 11-12 juni in Parijs
1.5. Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zoekt advies rond autonome meetvaartuigen

2. Publicaties
2.1. EMODnet lanceert ‘Atlas of European Marine Life’
2.2. Vis- en zeevruchtengids 2018: bewust kiezen voor duurzame producten uit zee
2.3. Compendium voor Kust en Zee 2018 en Kustportaal gelanceerd!
2.4. Handige infografieken over status visbestanden belangrijk voor Belgische visserij

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. VLIZ werft aan: PHP Software Engineer
3.2. Vacature voor attaché dienst Marien Milieu - startbaanovereenkomst
3.3. Beurzen voor OTGA Training rond operationele oceanografische dataproducten en diensten

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Boei brengt broeikasgassen mee in kaart

5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. SUMARis: in het zog van de rog

6. Varia
6.1. Neem deel aan de ‘I LIVE BY THE SEA’ jongerenwedstrijd 2019
6.2. Vlamingen stellen ruim 10.000 wetenschapsvragen

7. Vraagbaak
7.1. Oproep voor vissers die de wetenschap rond platvisziekten willen mee vooruit helpen

1.1. Registratie en Call for Abstracts voor de VLIZ Marine Science Day 2019 geopend
De 19de editie van de VLIZ Marine Science Day vindt plaats op woensdag 13 maart 2019 in cultuurcentrum Staf Versluys te Bredene. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen dit jaar de rode draad doorheen het programma.
De VLIZ Marine Science Day is een jaarlijkse niet te missen waarde geworden voor iedereen die begaan is met de zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen en aangrenzende regio’s. Wil je je mariene onderzoek of activiteiten voorstellen op 13 maart 2019 in het MEC Staf Versluys center in Bredene? Bezorg ons voor 14 januari 2019 een Engelstalig abstract via het invulformulier en duid aan of je wil deelnemen aan de competitie van mondelinge en posterpresentaties, of liever een demo geeft.
Mariene en maritieme bedrijven kunnen zichzelf voorstellen op het Meet the Company evenement. Hiervoor stuur je een mailtje naar karen.rappe@vliz.be, waarna we met jou contact opnemen om de mogelijkheden te bekijken.
Registreren voor de VMSD19 doe je vanaf nu via www.vliz.be/vmsd/nl/registratie. Alle informatie over het indienen van een abstract en voor registratie aan het evenement is terug te vinden op de website van de VLIZ Marine Science Day.
Link: www.vliz.be/vmsd/nl

[naar boven]

1.2. Save the date: 2nd International Symposium on Corrosion and Fouling
De Hogere Zeevaartschool in Antwerpen organiseert voor de tweede keer een internationaal symposium rond corrosie en aangroei op schepen en constructies in zee.
 Op 1 april 2019 (en dit is geen aprilgrap) komen een 14-tal internationale experten hun expertise doorgeven rond o.a. microbieel geïnduceerde corrosie, nieuwe coatingsystemen, het monitoren van corrosie en biofouling op schepen, constructies in zee, wrakken en gedumpte munitie ... Kortom een dag van kennisuitwisseling en netwerking, die interesant is voor zowel maritieme bedrijven, als onderzoekers (ingenieurs, biologen, ecologen, archeologen) en mariene beheerders. Alle informatie lees je op de conferentiewebsite:
Link: corrosion.hzs.be

[naar boven]

1.3. ZeeUitzicht: nog maar enkele plaatsen vrij
Tijdens het laatste weekend van de kerstvakantie organiseert de Provincie West-Vlaanderen ‘ZeeUitzicht’: 10 boeiende natuurvoordrachten in een appartement met zicht op zee. Deelnemende kustgemeenten zijn De Panne, Koksijde, Oostende, De Haan en Knokke-Heist. Dit jaar kaderen de voordachten in het Jaar van de Noordzee
Momenteel zijn er enkel nog plaatsen beschikbaar op 5 januari in Koksijde en op 6 januari (namiddag) in Heist. In Koksijde vertelt Kobe Scheldeman (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen/OD Natuur, met medewerking van de Belgische defensie) wat observatievluchten ons leren over de vervuiling van en op de Noordzee? In Heist brengt Steven Degraer (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen/OD Natuur) het verhaal van de impact van windturbines op het leven onder water? Inschrijven doe je door te mailen naar: klaas.bogaert@west-vlaanderen.be

[naar boven]

1.4. Save the date! EurOCEAN 2019 op 11-12 juni in Parijs
Op 11 en 12 juni 2019 wordt opnieuw een EurOCEAN-conferentie georganiseerd door de European Marine Board. Ditmaal in de UNESCO-hoofdkantoren in Parijs. De highlevel bijeenkomst op vlak van marien wetenschapsbeleid legt deze keer de focus op “The United Nations Decade of Ocean Science for Sustainable Development (2021-2030)”.
EurOCEAN-conferenties zijn belangrijke Europese mariene wetenschapsbeleidsconferenties, die een forum bieden voor (wetenschap)beleidsmakers en strategische planners, zowel op Europees als lidstaatniveau. Ze dienen om contact te leggen met de mariene onderzoeksgemeenschap, en mariene en maritieme belanghebbenden. Als resultaat van de conferenties wordt traditioneel een gezamenlijk gedragen verklaring gelanceerd. Zie www.euroceanconferences.eu voor de resultaten van eerdere EurOCEAN-conferenties. Meer info over de conferentie in het voorjaar 2019 in Parijs volgt. Houd de website of nieuwsbrief van de European Marine Board in de gaten.  
 
Link: www.euroceanconferences.eu

[naar boven]

1.5. Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) zoekt advies rond autonome meetvaartuigen
Voor een marktconsultatie naar de inzet van autonome meetvaartuigen nodigt de VMM op donderdag 10 januari 2019 bedrijven en technische onderzoekers uit. Het gebeuren gaat door in Aalst. Deelname is gratis.
Deze oproep kadert in het deelproject 'Unmanned Survey Platforms' (USP) van het PIO-project Meetnetten Vlaamse Milieumaatschappij. Het richt zich op bedrijven die kennis en ervaring hebben met het ontwikkelen en opzetten van autonome meetvaartuigen, het inzetten van deze vaartuigen bij verschillende toepassingen binnen waterkwaliteitsbepaling & bathymetrie en het aanpassen van deze vaartuigen aan de specifieke noden van de toepassingen en de waterlopen waar het voertuig zal worden ingezet.
Tijdens de marktconsultatie willen de organisatoren vraag- en aanbodzijde voor dit project samenbrengen en 'matchen'. Het is de bedoeling om na te gaan in hoeverre bedrijven en onderzoeksgroepen oplossingen kunnen aanreiken voor de behoeften en noden van VMM, en hoe haalbaar (qua tijd, budget, ontwikkelingstraject, enz.) en innovatief deze oplossingen zijn. Voor een vlotte discussie en goed resultaat is het aangewezen om uw bedrijf of onderzoeksgroep te laten vertegenwoordigen door een technische medewerker (eerder dan door een sales- of PR-medewerker). De uitkomst van de marktconsultatie moet VMM in staat stellen om een geschikte innovatieve oplossing voor de gestelde behoefte te laten ontwikkelen of aan te kopen via een overheidsopdracht.
De consultatie vindt plaats in de kantoren van VMM te Aalst, dit van 13u30 tot 17u.
Link: http://createsend.com/t/r-EC4AD06655C337672540EF23F30FEDED

[naar boven]

2.1. EMODnet lanceert ‘Atlas of European Marine Life’
De ‘Atlas of European Marine Life’ omvat een reeks nieuwe en innovatieve dataproducten over het mariene leven in Europese wateren. De aangeboden modellen, kaarten en analyses illustreren de brede waaier aan output die gebruikers zelf kunnen genereren op basis van door EMODnet Biology beheerde data. De dataproducten kunnen helpen om fundamentele en beleidsgestuurde vragen te beantwoorden over natuurlijke tendensen en de antropogene impact in Europese wateren.
De ‘Atlas of European Marine Life’ kwam tot stand door EMODnet Biology, het Europees Marien Observatie- en Datanetwerk, in nauwe samenwerking met LifeWatch Marine, MarineSpecies.org, MarineRegions.org en EurOBIS. Momenteel zijn reeds 14 dataproducten vrij te raadplegen die op vraag ontwikkeld werden, waaronder kaarten die de veranderingen in het voorkomen en de dichtheid van groepen mariene organismen weergeven over de tijd (zoals voor Atlantische roeipootkreeftjes, vissen, vogels, zoogdieren, en dierlijk en plantaardig plankton), een analyse van de temperatuursniches die mariene soorten innemen, en kaarten die het voorkomen van mariene invasieve soorten in Europese wateren weergeven. De productgalerij van de ‘Atlas of European Marine Life’ zal stelselmatig worden uitgebreid bij uitvoering van nieuwe analyses door de EMODnet Biology partners en de bredere gebruikersgemeenschap. De beschikbare data en dataproducten zijn gestructureerd rond de biologische ‘Essential Ocean Variables’ (EOVs) die mondiaal een uitwisseling mogelijk maken met andere initiatieven, zoals bijdragen aan de 14de Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling van de Verenigde Naties, de relevante Aichi-biodiversiteitsdoelstellingen van het Verdrag inzake de Biologische Diversiteit (CBD) en de activiteiten in het kader van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling (2021-2030).
Link: www.emodnet-biology.eu/about-atlas

[naar boven]

2.2. Vis- en zeevruchtengids 2018: bewust kiezen voor duurzame producten uit zee
Ben je een kok of vishandelaar en krijg je steeds meer klanten over de vloer die duurzaam willen eten en bezorgd zijn over de herkomst van hun voedsel? Als het op vis en zeevruchten aankomt, is het niet gemakkelijk om te beoordelen of jouw aanbod van vis, schaal- en schelpdieren wel aan deze eisen voldoet. De ‘Vis- en zeevruchtengids’ van VLIZ, ILVO en Ethic Ocean kan je helpen om beter geïnformeerd de juiste vragen te stellen aan jouw toeleverancier. De gids is digitaal beschikbaar via de website www.zeevruchtengids.org en vrij te downloaden als pdf. Geprinte exemplaren zijn te bestellen tegen productieprijs (beschikbaar vanaf februari).
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6637

[naar boven]

2.3. Compendium voor Kust en Zee 2018 en Kustportaal gelanceerd!
Met de lancering van het Compendium voor Kust en Zee 2018 is het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) al aan zijn derde editie toe van deze multifunctionele gids voor de mariene expert. Hoofddoel blijft het ontsluiten van disperse informatie uit de Vlaams-Belgische zeewetenschappen op een wetenschappelijke en neutrale manier, maar alle publicaties werden – in samenwerking met een uitgebreid netwerk van experten – grondig herzien. Er ging veel aandacht naar het verbeteren van de herkenbaarheid en de gebruikservaring. Nieuw is het Kustportaal, een webportaal voor de mariene expert, dat via een kaart van de Belgische Noordzee diverse dataproducten en visualisaties op maat kan generen rond een hele reeks mariene en kustgebonden thema’s.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6625

[naar boven]

2.4. Handige infografieken over status visbestanden belangrijk voor Belgische visserij
Op de vooravond van de Raad van Europese visserijministers in december – waarop de visvangstmogelijkheden voor het jaar 2019 worden beslist – werd door ILVO en VLIZ een reeks handige infografieken gepubliceerd over de vissoorten die van belang zijn voor onze Belgische visserij.
In één oogopslag en per soort krijg je een actueel zicht op: (1) hoe wetenschappers de toestand van de visbestanden meten en inschatten, (2) hoe groot de aan België toegekende quota zijn, in vergelijking met de quota van de andere landen op dezelfde visgronden, en (3) hoe groot de effectieve vangsten door Belgische vaartuigen waren in afgelopen jaar. Deze infografieken zijn voor iedereen vrij beschikbaar te downloaden. Meer informatie via de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/persbericht/infografieken-status-visbestanden-belangrijk-voor-belgische-visserij

[naar boven]

3.1. VLIZ werft aan: PHP Software Engineer
Om de groei van het instituut op te vangen werft het VLIZ een PHP Software Engineer aan met onmiddellijke indiensttreding (m/v/x, 100% tewerkstelling, contract van onbepaalde duur). Solliciteren kan tot en met 31 januari.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2018-12-20-vliz-werft-aan-php-software-developer

[naar boven]

3.2. Vacature voor attaché dienst Marien Milieu - startbaanovereenkomst
De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zoekt voor onmiddellijke indiensttreding in Brussel een enthousiaste medewerker voor de Dienst Marien Milieu via startbaanovereenkomst (jonger dan 26 jaar).
De dienst Marien Milieu houdt zich bezig met dossiers m.b.t. mariene ruimtelijke planning, handhaving, de kaderrichtlijn mariene strategie, marien beschermende gebieden, kustwaterkwaliteit, marien zwerfafval, … Men is er op zoek naar een ambitieuze, klantgerichte kandidaat met interesse in bovenstaande thema’s en die beschikt over een diploma van basisopleiding van 2 cycli (b.v. licentiaat, master, ingenieur). Je komt terecht in een dynamisch team waarbinnen goede samenwerking en skills, maar ook de nodige zelfstandigheid vereist zijn. Nieuwsgierig? Neem dan een kijkje op de site van de VDAB.
 
Link: http://www.vdab.be/embed/vindeenjob/vacatures/58740421

[naar boven]

3.3. Beurzen voor OTGA Training rond operationele oceanografische dataproducten en diensten
Van 11 tot 15 maart 2019 organiseert OceanTeacher Global Academy (OTGA) de vijfdaagse cursus ‘Discovery & Use of Operational Ocean Data Products & Services’ voor het leren ontsluiten en gebruiken van operationele oceanografische data. De lessen gaan door in de kantoren van UNESCO/IODE Project Office in Oostende en zijn bedoeld voor (MSc/PhD)studenten en mariene professionals. De cursus is kosteloos voor geselecteerde kandidaten, die tevens de vijfdaagse online pre-cursus succesvol vervolmaken. Inschrijven voor deze OTGA-training kan nog tot en met 15 januari.
De uit twee delen bestaande training biedt kennis en ervaring in het gebruik van data, satellieten, instrumenten en toegang tot datasystemen, tools en software voor operationele oceanografische activiteiten. De voorbereidende online lessen geven de deelnemers een essentieel overzicht van de data en gebruikte monitoringsinstrumenten. Het praktische tweede deel in Oostende zal bestaan uit het uitvoeren van een miniproject, waarin de toepassingen van deze instrumenten verder worden bijgebracht. OTGA richt zich voor deze training vnl. tot Europese en Noord-Afrikaanse studenten (MSC en PhD), onderzoekers met interesse in realtime oceanografische satellietobservaties en mariene databeheerders, maar iedereen met algemene oceanografische kennis en interesse is welkom. Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Er wordt gevraagd om in maart een eigen laptop mee te brengen. Meer info en aanmelden kan via www.oceanexpert.net/event/2138

[naar boven]

4.1. Boei brengt broeikasgassen mee in kaart
Broeikasgassen spelen een belangrijke rol in de klimaatverandering. Wetenschappers brengen de gassen gedetailleerd in kaart om de veranderingen in het klimaat beter te kunnen voorspellen. Dit doen ze via meetstations die verspreid over heel Europa het ICOS-netwerk (Integrated Carbon Observation System) vormen. De VLIZ-boei op de Thorntonbank voor de Belgische kust is sinds kort officieel erkend als ICOS-meetpunt.
Politici, deskundigen en milieuorganisaties bogen zich in het Poolse Katowice over het klimaatvraagstuk. De uitstoot van broeikasgassen kwam ook weer nadrukkelijk aan bod: de uitstoot blijft immers in stijgende lijn gaan. Die uitstoot speelt een belangrijke rol in de klimaatopwarming. Het is dan ook van groot belang de concentratie van deze broeikasgassen zo precies mogelijk in kaart te brengen, zodat de voorspellingen over het veranderende klimaat zo realistisch mogelijk zijn en beleidsmakers advies krijgen om gepaste maatregelen te nemen. Met dat doel voor ogen werd het Europese Integrated Carbon Observation System (ICOS) in het leven geroepen. Verspreid over verschillende Europese landen zijn er meetstations, te vergelijken met het netwerk van weerstations waarbij dagelijks het weer wordt voorspeld. Er waren al 32 stations erkend, nu krijgen vijftien nieuwe stations die erkenning. Allen voldoen zij aan de strenge meetvoorwaarden van ICOS. Bij de vijftien ‘nieuwelingen’ is één Belgisch meetstation: de VLIZ-boei te midden van het windmolenpark van de Thorntonbank voor de Belgische Noordzeekust. De boei is sinds iets meer dan een jaar operationeel, wat onvoldoende is om al duidelijke conclusies te kunnen trekken, maar het is een bijzonder interessant meetpunt, want het stelt wetenschappers op termijn in staat om relevante data te verzamelen over de broeikasgasfluxen in een dynamische kustomgeving. De boei is een van de twee zogeheten Fixed Ocean Stations binnen het volledige ICOS-netwerk. Het Vlaamse ICOS-netwerk telt in totaal vijf meetstations. De Universiteit Antwerpen coördineert het Europese project in België en is zelf ook actief op het terrein, met meetstations in Brasschaat, Maasmechelen en Lochristi.

Bekijk hier het filmpje over de VLIZ-meetboei binnen het ICOS-netwerk.
Link: www.icos-belgium.be/index.html

[naar boven]

5.1. SUMARis: in het zog van de rog
Het project SUMARis streeft naar een efficiënt en correct beheer van roggenpopulaties in de Noordzee en het Kanaal. Het project loopt voor drie jaar en is een samenwerking tussen verschillende internationale partners waaronder het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). De projectpartners werken nauw samen om nieuwe technieken voor het terugzetten van roggen uit te testen, met als doel het overlevingspercentage van de vissen te verbeteren. Deze studies zullen tevens de kennis over de biologie en de toestand van het roggenbestand in het Kanaal en de Noordzee vervolledigen.
Hoe dit onderzoek juist verloopt zie je in volgend filmpje:
 
Link: www.youtube.com/channel/UCqo8O4aqgyN-EG16Kk93a6g

[naar boven]

6.1. Neem deel aan de ‘I LIVE BY THE SEA’ jongerenwedstrijd 2019
I LIVE BY THE SEA is een jaarlijks georganiseerde kunstwedstrijd waarin jongeren (tot en met 21 jaar) de kans krijgen om de rest van onze samenleving te imponeren en inspireren. Dit jaar moeten de deelnemers aan de hand van visuele kunst (foto’s of filmpjes), en vergezeld van een korte uitleg, voorstellen hoe “hun zee” eruitziet.
Een internationale jury, bestaande uit zowel kunst- als wetenschapsexperts, zal de inzendingen beoordelen en 30 foto’s of filmpjes selecteren die vervolgens een podium krijgen op de ‘European Maritime Day’ in mei en Wereldoceaandag in juni. De beslissing valt op 16 mei 2019. De wedstrijd is een organisatie van het Poolse bedrijf ‘Today We Have’ in samenwerking met o.a. EurOcean, met als finale doel het verspreiden en delen van kennis over het mariene milieu en de problematiek van het behoud ervan. Tevens wil de organisatie de uitwisseling van informatie tussen zee- en kustbewoners wereldwijd faciliteren. Deelnemen kan nog tot 11 maart 2019.
Link: http://www.eurocean.org/np4/861.html

[naar boven]

6.2. Vlamingen stellen ruim 10.000 wetenschapsvragen
Op welke vragen wil de Vlaming dat de wetenschap een antwoord biedt? Dat was het uitgangspunt van de campagne ‘Vraag voor de wetenschap’ die dit voorjaar werd gelanceerd door Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters. Op vrijdag 14 december, werd op basis van maar liefst 10.559 vragen de Vlaamse Wetenschapsagenda voorgesteld. Dit gebeurde tijdens het Kennismakers-evenement in Antwerpen, waar nationale en internationale experts de grote uitdagingen van onze maatschappij aankaartten, én waar het het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO) zijn 90ste verjaardag vierde!
‘Zullen we onszelf ooit kunnen teleporteren?’, ‘Hoeveel planten maken de stadslucht echt gezonder?’ en ‘Zullen robots ooit zelf creatief kunst kunnen maken?’ Dit zijn maar enkele van de vele vragen die de Vlaming heeft voor de wetenschap. De meer dan tienduizend vragen werden door honderd experts samengevat in 82 thema’s. Voor elk thema werd vervolgens een overzichtelijke en toegankelijke fiche opgesteld die de ruggengraat van de Vlaamse Wetenschapsagenda vormt. De top-10 van de thema’s waarover de meeste vragen werden gesteld is als volgt: Fundamentele wetenschappen (10%), Afval (10%), Natuurlijke grondstoffen (9%), Bestuur, beleid en politiek (9%), Omgang met dieren (8%), Inclusieve samenleving (8%), Gedragsverandering (7%), Mobiliteit (7%), Voedselproductie (7%) en Energie (6%).

De volledige Vlaamse Wetenschapsagenda is te bekijken via onderstaande link
 
Link: www.vraagvoordewetenschap.be

[naar boven]

7.1. Oproep voor vissers die de wetenschap rond platvisziekten willen mee vooruit helpen
Platvissen zijn gevoelige dieren. Ze vertonen nogal wat letsels en andere aandoeningen, zoals huidaandoeningen, pigmentatiestoornissen en skeletafwijkingen. Om het onderzoek naar de oorzaak van letsels bij platvissen grondiger en grootschaliger te kunnen voeren, hebben we jouw hulp nodig! Ben jij ook begaan met de gezondheid van onze platvissen? Wil je ook weten waarom platvissen ziek worden en huidzweren krijgen? UGent en ILVO zoeken vissers (recreatief en professioneel) en zeewetenschappers die willen meehelpen om waardevolle gegevens in te zamelen via de website www.platvisziekten.be.
Meehelpen dat kan op twee manieren:
- Op de website www.platvisziekten.be kan je melden wanneer je een platvis met een aandoening gevangen hebt. Door deze losse meldingen en bijhorende foto’s door te sturen, kan het aantal aandoeningen bij platvissen beter in kaart gebracht worden. Voor iedereen die weleens een visje vangt; recreatief of professioneel; op welke manier dan ook; actief in het Belgisch deel van de Noordzee.
- Wil je graag op regelmatige basis meewerken en meehelpen om de aandoeningen in kaart te brengen? Ook dat is mogelijk! Op de www.platvisziekten.be vind je meer informatie over hoe je kan aanmelden. Voor mensen die werken aan boord van een professioneel vissersvaartuig of een recreatieve visser; actief in het Belgisch deel van de Noordzee.
Link: www.platvisziekten.be

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!