VLIZINE jrg. 19, nr. 11 (november 2018)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 19, nr. 11 (november 2018)

VLIZINE jrg. 19, nr. 11 (november 2018)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Registratie voor de VLIZ Marine Science Day 2019 geopend
1.2. 17de editie van de Meiofauna Conferentie (SeventhIMCO) gaat door in Évora, Portugal
1.3. JPI Oceans nodigt wetenschappers, beleidsmakers en geïnteresseerden uit voor haar seminarie in Brussel
1.4. Compendium voor Kust en Zee 2018: het wie, wat en waarom van de mariene wetenschappen in Vlaanderen en België
1.5. Tentoonstelling 'Wier Algemeen' in nieuw bezoekerscentrum Duinpanne
1.6. Zeeuwse oerwalvissen, expo over topfossielen

2. Publicaties
2.1. De Grote Rede 48 zoomt in op offshore windturbines, metaaldetectie en marien zwerfvuil

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Marine@UGent zoekt liaison officer voor Campus Oostende

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Help het onderzoek naar de Europese paling en verdien 50 euro

5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. North Sea wrecks project van start
5.2. Onderzoek 'Hoeveel weten jongeren over de zee?'
5.3. Baltische Staten en Noordzeelanden bundelen krachten in nieuwe BANOS coördinatie- & ondersteuningsactie

6. Zeewaarnemingen
6.1. Workshop mariene robotica voor secundair onderwijs uitgetest

7. Varia
7.1. Recordopkomst voor Noordzeemysteries op de Dag van de Wetenschap
7.2. Verzin met je klas een naam voor het nieuwe Belgische onderzoeksschip en word ambassadeur
7.3. Zonnige herfst voor mariene ontwikkelingen en onderzoek op de Noordzee

1.1. Registratie voor de VLIZ Marine Science Day 2019 geopend
De 19de editie van de VLIZ Marine Science Day vindt plaats op woensdag 13 maart 2019 in cultuurcentrum Staf Versluys te Bredene. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs - Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties vormen dit jaar de rode draad doorheen het programma.
De VLIZ Marine Science Day is een jaarlijkse niet te missen waarde geworden voor iedereen die begaan is met de zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen en aangrenzende regio’s. Wil je je mariene onderzoek of activiteiten voorstellen op 13 maart 2019 in het MEC Staf Versluys center in Bredene? Bezorg ons dan vanaf 10 december 2018 via het invulformulier een Engelstalig abstract en duid aan of je wil deelnemen aan de competitie van mondelinge en posterpresentaties, of liever een demo geeft. De deadline voor het indienen van een abstract verstrijkt op 14 januari 2019. Mariene en maritieme bedrijven kunnen zichzelf voorstellen op het ‘Meet the Company’ evenement. Hiervoor stuur je een mailtje naar karen.rappe@vliz.be, waarna we met jou contact opnemen om de mogelijkheden te bekijken. Registreren voor het evenement doe je vanaf nu via www.vliz.be/vmsd/en/registration. Alle informatie over het indienen van een abstract en voor registratie aan het evenement is terug te vinden op de website van de VLIZ Marine Science Day.
Link: www.vliz.be/vmsd/en

[naar boven]

1.2. 17de editie van de Meiofauna Conferentie (SeventhIMCO) gaat door in Évora, Portugal
Van 7 tot 12 juli 2019 organiseren de Universiteit van Évora, the Marine and Environmental Science Centre (Mare) en de Internationale Associatie van Meiobenthologen (IAM) de 17de editie van de Meiofauna Conferentie (SeventIMCO) in Évora, Portugal.
De Internationale Meiofauna Conferentie is de belangrijkste bijeenkomst voor wetenschappers om vooruitgang te presenteren en te delen betreffende onderzoek naar meiofauna. Sinds 1969 komen toonaangevende meiofaunaspecialisten van over de hele wereld elke drie jaar bijeen om ideeën en ervaringen uit te wisselen over het onderzoek naar meiofauna. Onderzoekers met verscheidene wetenschappelijke achtergronden (taxonomie, ecologie, modelleurs, enz.) en expertises (zowel studenten als senior wetenschappers) zijn welkom. Nog tot 31 januari 2019 kan je een abstract indienen voor een mondelinge presentatie of een wetenschappelijke poster binnen 1 van de 5 vooropgestelde thema's: (1) vooruitgang in taxonomie, fylogenie en biogeografie, (2) biodiversiteitspatronen en ecosysteeminteracties van meiofauna, (3) meiofauna in een veranderende wereld, (4) methodologische vooruitgang in meiofauna studies, en (5) meiofauna en wetenschapscommunicatie.
Link: www.seventimco.uevora.pt/index.php

[naar boven]

1.3. JPI Oceans nodigt wetenschappers, beleidsmakers en geïnteresseerden uit voor haar seminarie in Brussel
Op 17 januari 2019 organiseert het 'Joint Programming Initiative Healthy and Productive Seas and Oceans' (JPI Oceans) een seminarie met als doel geïnteresseerden te informeren over de resultaten van recent afgeronde projecten, nieuwe projecten in de verf te zetten en een discussie op gang te brengen rond de toekomst van een partnerschap zoals JPI Oceans. De toegevoegde waarde van JPI Oceans en het belang ervan in het mariene onderzoeksbeleid zal worden geïllustreerd. Daarnaast beoogt het seminarie synergieën te katalyseren en samenwerking met de Europese Commissie, het Europees Parlement en andere internationale (wetenschappelijke) organisaties te stimuleren.
Het seminarie vindt plaats op donderdag 17 januari 2019 van 12 tot 17u in de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) te Brussel. Onder andere de coördinatoren van de projecten ‘Ecological aspects of deep sea mining’ en ‘Ecological aspects of microplastics’ zullen tijdens het seminarie hun resultaten samenvatten. Het evenement is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Registratie via de JPI Oceans website is verplicht.
Link: jpi-oceans.eu/jpi-oceans-seminar-january-2019

[naar boven]

1.4. Compendium voor Kust en Zee 2018: het wie, wat en waarom van de mariene wetenschappen in Vlaanderen en België
Vrijdagvoormiddag 7 december stelt het Vlaams Instituut voor de Zee de nieuwste editie voor van het Compendium voor Kust en Zee. Het lanceringsevent – in cultureel centrum De Grote Post in Oostende – wordt opgehangen aan het belang van marien onderzoek in Vlaanderen en België, en de valorisatie ervan in innovatieve toepassingen of duurzaam marien beleid. Ook wordt teruggeblikt op de evolutie van het marien onderzoek over de laatste 10 jaar en de noden voor de toekomst. Het event staat open voor mariene wetenschappers, beleidmakers, industrie en andere geïnteresseerde zee- en kustgebruikers of betrokkenen.
Aansluitend is er voor mariene wetenschappers (uit wetenschappelijke instellingen en de industrie) na de lunch een extra aansluitend event: de jaarlijkse Wetenschappelijke Klankbordgroep van het Vlaams Institituut voor de Zee (VLIZ). Tijdens deze vergadering wordt een stand van zaken gegeven van de grote lopende en toekomstige projecten binnen het VLIZ. Tevens zal er ingezoomd worden op de Vlaamse bijdrage aan de United Nations Decade of Ocean Science.
Meer informatie over het programma en de registratielink voor beide activiteiten is te vinden op de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/2018-Compendium-voor-Kust-en-Zee-lancering

[naar boven]

1.5. Tentoonstelling 'Wier Algemeen' in nieuw bezoekerscentrum Duinpanne
In De Panne opende eind oktober 2018 het vernieuwde natuur-educatief centrum Duinpanne, de nieuwe naam voor de vroegere Nachtegaal. Na een maandenlange sluiting voor renovatiewerken, is momenteel een deel van het centrum opnieuw toegankelijk voor het publiek. Onmiddellijk wordt van wal gestoken met een interessante tijdelijke tentoonstelling over wieren.
Zeewieren en algen overal ter wereld voorkomen in zoet, brak en zout water. De tentoonstelling geeft informatie over het biotoop, de samenstelling en het leven van verschillende zeewieren en algen. Daarnaast komen bezoekers er meer te weten over de ontelbare nuttige toepassingen van zeewier. Deskundigen voorspellen ook dat zeewier steeds vaker als superfood aanzien zal worden en aan populariteit zal winnen in de keuken. Duinpanne kreeg bij de uitwerking van de expo de medewerking van zeewierexpert Olivier De Clercq van de onderzoeksgroep Fycologie van de Universiteit Gent, het VLIZ en Sioen Industries.
De expo ‘Wier algemeen’ is nog tot 22 april 2019 gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het bezoekerscentrum. Praktische informatie (adres en openingsuren) zijn te vinden via:
Link: www.duinpanne.be

[naar boven]

1.6. Zeeuwse oerwalvissen, expo over topfossielen
Nog tot 19 mei 2019 loopt in 'Het Natuurhistorisch' te Rotterdam een bijzondere expo over Westerscheldefossielen.
Expedities van Het Natuurhistorisch op de Westerschelde onder leiding van honorair conservator Klaas Post leverden in de afgelopen jaren een ongekende opgeviste fossielenschat op. Niet alleen losse botten van walvissen, mammoeten en neushoorns, maar ook loodzware brokken zandsteen met daarin bijna puntgave walvisschedels met de onderkaken er nog aan. Samen met internationale collega-onderzoekers besteedde Post duizenden uren aan het nauwkeurig prepareren en onderzoeken van de vondsten. De resultaten zijn opzienbarend.
Tussen 7,5 en 8,8 miljoen jaar geleden blijken er minimaal zes soorten, veelal nog onbekende dolfijnen en walvissen maar ook een grote lederschildpad, maanvissen en een enorme haaiensoort geleefd te hebben in wat nu de Westerschelde is. De tentoonstelling 'Zeeuwse Oerwalvissen' biedt een eerste blik op deze voor Europa unieke fossielen uit de collectie van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. Drie prachtig geprepareerde fossiele schedels van spitssnuitdolfijnen, vinvissen en de schedel van de kleine maar fijne La Plata dolfijn Scaldiporia vandokkumi (genoemd naar de schipper die hem opviste) zijn de topstukken.
Een samengesteld fossiel walvisskelet, een stuk schild van een lederschildpad, een reuzenpotvistand, tanden van de uitgestorven haai Otodus megalodon en een reconstructietekening van de oer-Westerscheldefauna completeren de tentoonstelling.
Link: www.hetnatuurhistorisch.nl/exposities/agenda-overzicht/zeeuwse-oerwalvissen.html

[naar boven]

2.1. De Grote Rede 48 zoomt in op offshore windturbines, metaaldetectie en marien zwerfvuil
Vraag jij je ook af hoe groot die windturbines in de Belgische offshore windparken nu eigenlijk zijn, wat al die schepen in de haven doen en hoe snel zo'n park gebouwd wordt? De fonkelnieuwe De Grote Rede 48 biedt een antwoord op deze en andere vragen met betrekking tot de ontwikkeling van de Belgische offshore windparken. Verder gaan we op speurtocht met de metaaldetector, een onderbenutte informatiebron in de archeologie, en zetten we de droeve cijfers en hoopvolle initiatieven over marien zwerfvuil op een rijtje.
De Grote Rede is het informatieblad over kust en zee voor de regio Vlaanderen en omstreken. Het magazine is eenvoudig online te lezen op je smartphone of tablet. Indien u graag per mail op de hoogte wordt gebracht bij het verschijnen van een nieuw nummer kan u intekenen op het digitale abonnement via het online invulformulier. Liever een papieren versie in je bus? Geef ons uw postadres door via info@vliz.be. Vanaf het volgende nummer sturen wij u het magazine gratis op met de post.
Link: www.vliz.be/groterede/magazine/48#de-grote-rede

[naar boven]

3.1. Marine@UGent zoekt liaison officer voor Campus Oostende
Het interfacultair samenwerkingsverband Marine@UGent – het cmonsortium dat mariene en maritieme onderzoekers van de Universiteit Gent verenigt én de samenwerking met het VLIZ behartigt – zoekt een nieuwe medewerker voor het verder uitbouwen van O&O-projecten in het kader van Blue Growth uitgevoerd op de Campus Oostende. Solliciteren kan nog tot 2 december.
Link: www.ugent.be/nl/vacatures/oap/liaison-officer-h6c87

[naar boven]

4.1. Help het onderzoek naar de Europese paling en verdien 50 euro
Marien bioloog Pieterjan Verhelst (Universiteit Gent - INBO) voorziet palingen van een kleine datazender om hun migratieroutes en -gedrag in zee te bestuderen. Na een tijdje laat de zender los en moeten de zender gerecupereerd worden om toegang te krijgen tot de verzamelde data. De onderzoeker doet hiervoor een beroep op jou!
Na lang wachten, begint het najaar zijn intrede te maken met af en toe een regenbui. Dit is het moment waarop palingen terug naar zee gaan om zich voort te planten, vermoedelijk in de Golf van Mexico. Omdat er nog maar weinig geweten is over de migratieroutes en -gedrag in zee, slaan het VLIZ, INBO, en UGent de handen in elkaar om palingen te voorzien van een pop-up data storage tag. Deze tag verzamelt data over temperatuur en druk (= diepte) en komt na een vooraf bepaalde tijd los van de paling. De onderzoekers hebben de hulp van het brede publiek nodig om deze zenders terug te krijgen. Kom je een fluo-oranje object tegen op het strand, aarzel dan niet om die terug te sturen naar het VLIZ of naar Pieterjan.Verhelst@UGent.be en wordt beloond met 50 euro! De studie naar de migratie van palingen is de focus van het doctoraatsonderzoek van Pieterjan Verhelst. Op vrijdag 7 december 2018 om 17u verdedigt Pieterjan zijn werk 'European eel (Anguilla anguilla L.) movement behaviour in relation to habitat fragmentation - Novel insights inferred from acoustic telemetry' aan de Universiteit Gent, Campus Sterre. We wensen Pieterjan alvast veel succes met zijn verdediging!
Link: http://www.marinebiology.ugent.be/node/80662

[naar boven]

5.1. North Sea wrecks project van start
De overblijfselen van de oorlogen in Europa kunnen tot op de dag van vandaag nog steeds op de zeebodem van de Noordzee worden teruggevonden. De vele wrakken van schepen en vliegtuigen, vaak nog met hun brandstof en munitie aan boord, getuigen aan deze woelige tijden. Maar in de Noordzee ontrollen zich in het kader van de Blauwe Groei ook heel wat nieuwe economische activiteiten (windparken, aquacultuur, kustverdediging…). Om deze nieuwe maritieme ontwikkelingen vlot te laten verlopen, is het belangrijk te weten welke wrakken zich waar en in welke toestand bevinden, en welk risico werken kunnen hebben op het wrak en zijn eventuele gevaarlijke inhoud. Het door Europa gefinancierde project North Sea Wrecks heeft tot doel gezamenlijke oplossingen te vinden voor dit gedeelde probleem.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zal zich in dit nieuwe project vooral richten op enkele case studies van wrakken in het Belgisch deel van de Noordzee die nog munitie en potentieel gevaarlijke stoffen bevatten. Deze zullen grondig worden onderzocht in overleg en samenwerking met Nederlandse, Duitse en Deense onderzoekspartners. Hierbij zal de focus liggen op factoren die milieu- of explosierisico’s beïnvloeden. Naast historisch brononderzoek, zal het VLIZ ook het onderzoeksschip RV Simon Stevin, ROV Genesis, de multibeam en het wetenschappelijk duikteam inzetten.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6599

[naar boven]

5.2. Onderzoek 'Hoeveel weten jongeren over de zee?'
Onderzoekers van de Universiteit van Berkeley kijken wereldwijd naar de kennis van jongeren (16-18j.) over de oceaan. Het VLIZ roept Vlaamse jongeren op om mee te doen aan deze survey.
Steeds meer komt de oceaan in de belangstelling te staan. Ze zorgt voor een leefbaar klimaat, zuurstof, voedsel, transport, grondstoffen, energie, werk en ontspanning. Ook de problemen die hiermee gepaard gaan nemen toe. Reden te meer om als burger je bewust te zijn hoe de oceaan ons beïnvloedt en wat onze impact is op de oceaan, dus om meer om 'ocean literate' te zijn.
Het is niet vanzelfsprekend om het niveau van ocean literacy in het onderwijs te meten. Daarom werd de International Ocean Literacy Survey (IOLS) in leven geroepen. De survey polst naar de kennis van de schoolgaande jeugd op het einde van het secundair onderwijs, om dit per land of continent en over een bepaalde tijd te kunnen vergelijken. De IOLS werd ondertussen vertaald in 17 talen, ook in het Nederlands.
VLIZ vraagt aan Vlaamse klassen uit de 3e graad SO om mee te doen met dit grootschalig onderzoek.
Klassen die hebben deelgenomen kunnen zich inschrijven voor de wedstrijd om een halve dag mee te varen met het onderzoeksschip Simon Stevin.
Link: www.planeetzee.be/onderzoek

[naar boven]

5.3. Baltische Staten en Noordzeelanden bundelen krachten in nieuwe BANOS coördinatie- & ondersteuningsactie
Om marien onderzoek in innovatie nog beter op elkaar af te stemmen, hebben de Baltische staten en een reeks Noordzee-oeverstaten beslist om nauwer te gaan samenwerken. De door Europa gefinancierde coördinatie- & ondersteuningsactie BANOS (BAltic and North Sea Coordination and Support Action) zal de volgende drie jaar de lijnen uittekenen van een gezamenlijk onderzoeks- en innovatieprogramma voor de Noordzee en Baltische Zee. Het project ging op 6 november van start. Het Vlaams Instituut voor de Zee VLIZ treedt op als partner in opdracht van EWI (Vlaanderen).
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6592

[naar boven]

6.1. Workshop mariene robotica voor secundair onderwijs uitgetest
Begin 2018 startte het VLIZ – met de ondersteuning van de Vlaamse overheid – met de uitbouw van een Marine Robotics Centre. Deze onbemande innovatieve technologieën blijken immers veelbelovend voor de verdere ontdekking en monitoring van het mariene milieu. Om ook jongeren en scholieren kennis te laten maken met deze nieuwe technologie, ontwikkelde het Vlaams Instituut voor de Zee VLIZ een workshop voor het secundair onderwijs waarin mini-robots worden gebouwd en geoptimaliseerd. Op maandag 5 november werd de proef op de som genomen en werd het lespakket voor het eerst uitgetest met een klas leerlingen van het Sint-Franciscus uit Evergem.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=6597

[naar boven]

7.1. Recordopkomst voor Noordzeemysteries op de Dag van de Wetenschap
Het onderzoek naar diverse mysteries uit onze Noordzee op de Dag van de Wetenschap bracht naar schatting meer dan 1000 geïnteresseerden op de been. De bezoekers staken de handen uit de mouwen en namen deel aan tal van interactieve standen in het Marien Station Oostende en maakten kennis met het werk aan boord van het onderzoeksschip RV Simon Stevin. Nieuw en erg succesvol waren de lezingen over uiteenlopende actuele zeeonderwerpen in de bibliotheek van het VLIZ.
De laatste zondag van november staat synoniem met de Dag van de wetenschap. De hoogmis van de wetenschap staat steevast garant voor onderzoek van de bovenste plank vertaald naar een breed publiek. Ook op deze 8ste editie was dat niet anders. Integendeel, dit jaar lokte het grootste wetenschapsevenement van Vlaanderen meer dan 42 000 deelnemers, een absoluut record! Ook de activiteiten op het VLIZ waren dit jaar een voltreffer. Met een bezoekersaantal van om en bij de 1000 is de interesse voor zeewetenschappelijk onderzoek groter dan ooit. Fossiele botfragmenten van mammoet en wolharige neushoorn opgraven, een onderwaterrobot besturen of zelf CO2 produceren met huis-, tuin- en keukenmiddeltjes waren maar enkele van de vele activiteiten waar jong en oud aan konden deelnemen. Het bezoek aan het onderzoekschip RV Simon Stevin was ook dit jaar een schot in de roos. De bemanningsleden gidsten met veel enthousiasme de vele kijklustigen rond op hun werkvloer en wetenschappers lichtten het aan boord gevoerde onderzoek toe. Tenslotte was er een grote opkomst voor een reeks van korte, boeiende praatjes in de openbare bibliotheek van het VLIZ. Experten gaven een stand van zake over vier actueel onderzoekstopics: onderwatererfgoed, pulsvisserij, de plasticproblematiek en het onderzoek naar verdronken landschappen en fossiele vondsten in de Noordzee. Herbeleef de ‘Dag van de Wetenschap – Noordzeemysteries’ via de fotoreportage.
Link: www.vliz.be/nl/event/dag-van-de-wetenschap-2018

[naar boven]

7.2. Verzin met je klas een naam voor het nieuwe Belgische onderzoeksschip en word ambassadeur
Na meer dan 30 jaar dienst is het Belgische onderzoeksschip RV Belgica aan vervanging toe. De Federale Overheid gaf de opdracht om een nieuw modern onderzoeksschip te bouwen om de Belgische mariene onderzoeksgemeenschap te ondersteunen voor de komende 30 jaar. Maar voor de naam van het nieuwe schip wordt gekeken naar creatieve leerlingen uit het eerste tot vierde jaar van de secundair onderwijs.
Het project om een nieuw onderzoeksvaartuig te gaan bouwen kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), het Ministerie van Defensie en het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Zuhal Demir, laat de naamkeuze over aan jonge mensen en daagt klassen uit om deel te nemen aan de wedstrijd.
Opdracht is een passende naam te bedenken voor het nieuwe onderzoeksschip en een origineel filmpje te maken waarin de gekozen naam met veel enthousiasme uitgelegd wordt. Uit een beperkte selectie van voorgestelde namen, zal het grote publiek dan de uiteindelijke winnaar kiezen. De klas die met haar filmpje de jury het meest kan overtuigen gaat ook mee op dagtrip met de RV Belgica. Deelname aan de wedstrijd is gratis en beperkt zich tot klassen van het eerste t.e.m. vierde jaar van het secundair onderwijs.
Zorgt jouw klas voor de naam van dit nieuwe onderzoeksschip? Laat je alvast inspireren in door het inspiratiedossier, waarin o.a. een artikel uit De Grote Rede overgenomen werd over de historiek van de vaartuigen ingezet voor Belgisch marien onderzoek. Meer info op de website van het nieuwe onderzoeksvaartuig: 
Link: www.belspo.be/belspo/NewRV/contest_nl.stm

[naar boven]

7.3. Zonnige herfst voor mariene ontwikkelingen en onderzoek op de Noordzee
Goed nieuws deze herfst! Vanuit verschillende fronten werden acties opgestart en financiering vrijgemaakt voor onderzoek en ontwikkelingen in Europese zeeën en oceaan.
Op 29 oktober keurde de Vlaamse Regering de beleidsbrief Werk, Economie, Wetenschap en Innovatie goed. Hierbij werd 280 miljoen euro extra vrijgemaakt voor Onderzoek en Ontwikkeling, wat het totaal aan middelen op 1,608 miljard euro brengt. Het hoogste cijfer tot nog toe. Deze sterke financiële impuls schept natuurlijk ook mogelijkheden voor de Belgische marien-maritieme sector.
Op diezelfde dag kwam er positief nieuws vanuit de Europese Commissie. Tijdens de Our Ocean conferentie in Bali kondigde de Commissie aan dat er 300 miljoen euro aan extra middelen wordt vrijgemaakt om o.a. de plasticvervuiling aan te pakken, de blauwe economie te verduurzamen en het toezicht op mariene activiteiten te verbeteren. Deze bijdrage komt bovenop de vorige jaar toegezegde 550 miljoen euro tijdens de Our Ocean conferentie in Malta. Deze middelen worden verspreid over 23 “commitments”. Concreet gaat er 100 miljoen euro naar Onderzoek & Ontwikkelingsprojecten rond plasticvervuiling en 82 miljoen euro voor marien en maritiem onderzoek, zoals ecosysteembeoordelingen, het in kaart brengen van de zeebodem en innovatieve aquacultuursystemen.
Op 5 november, tijdens de vierde Vlaams-Nederlandse top te Middelburg, werd een intentieverklaring getekend tussen de universiteit van Gent en Campus Zeeland met betrekking tot het versterken van de samenwerking op het vlak van grote maatschappelijke uitdagingen zoals klimaatverandering. De bedoeling is om met dit nieuwe platform de aanwezige kennis van binnen en buiten de regio met elkaar te verbinden door een gezamenlijke programmering en onderzoek naar zeespiegelstijging, verzilting, periodes van droogte en de invloed hiervan op natuur, veiligheid en welvaart. Het platform zal bestaan uit onderwijsinstellingen, onderzoekers als ondernemers binnen- en buiten de Vlaams-Nederlandse Delta. Met het afstemmen van een gezamenlijk onderzoeks- en onderwijsprogramma wordt gehoopt mooie resultaten te boeken die tevens de bedrijvigheid kunnen stimuleren.
Volg het Vlaamse nieuws over mariene onderzoeksfinanciering en -beleid op de website van het Compendium voor Kust en Zee:
Link: www.compendiumkustenzee.be/nl

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of uit te schrijven: klik hier. In ons privacy-beleid kunt u nalezen hoe VLIZ met persoonlijke gegevens omgaat. Bij vragen over het privacy-beleid van VLIZ: contacteer privacy@vliz.be.
Het VLIZ wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen.
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Lid worden van VLIZ?
Copyright © 2018 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!