VLIZINE jrg. 18, nr. 9 (september 2017)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 18, nr. 9 (september 2017)

VLIZINE jrg. 18, nr. 9 (september 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Studiedag Vissen in het Verleden 2017
1.2. Symposium: Sant in eigen land, naar een veerkrachtig kustbeheer
1.3. Zee op de Korrel voor zeeanimatoren en kustgidsen
1.4. 1st EMODnet Open Sea Lab: open data bootcamp
1.5. 1ste Belgisch-Nederlandse Zeewierevent: SAMEN GROEIEN
1.6. Overzicht resultaten van onderzoeksprogramma's lopende binnen JPI Oceans
1.7. Aankondiging Expo 'WO I, De slag om de Noordzee' in 2018

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. VLIZ werft aan: projectmanager & wetenschappelijk medewerker
2.2. EMODnet-secretariaat in Oostende zoekt Knowledge Exchange Officer

3. Zeewaarnemingen
3.1. Crab Watch: handige identificatiegids voor smartphones maakt iedereen wetenschapper

4. Varia
4.1. De ROV Genesis voor iedereen

1.1. Studiedag Vissen in het Verleden 2017
Iedereen met een hart voor het rijke verleden van onze zeevisserij is van harte uitgenodigd op de vierde editie van de studiedag Vissen in het Verleden op 17 november 2017 in het VLIZ in Oostende. Twee thema's staan centraal. Als eerste de Vissersopstand in Oostende van 1887, omdat het dit jaar 130 jaar geleden is. Drie sprekers schetsen de socio-economische achtergrond. In de interactieve sessie De Cierk kan iedereen meedoen en kort een verhaal brengen dat te maken heeft met de ter ziele gegane Belgische visserij op haring en sprot. Ken jij een anekdote of getuigenis? Heb jij in een krantenknipsel of ander document liggen? Wil je een foto of filmfragment tonen? We horen het graag!
Link: www.vliz.be/nl/event/2017-11-17-studiedag-vissen-het-verleden-2017

[naar boven]

1.2. Symposium: Sant in eigen land, naar een veerkrachtig kustbeheer
Onder de noemer 'natuurlijke kustverdediging' slaan Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie de handen in elkaar. Samen pleiten ze voor een Kappa-plan voor de kust, waarbij de kust natuurlijker wordt ingericht en zo beter bestand is tegen de klimaatsveranderingen en overstromingen. Dat er zo meer recreatieruimte bijkomt, is mooi meegenomen. Op maandag 23 oktober (vanaf 19:00) organiseren beide pleitbezorgers in Oostende het symposium 'Sant in eigen land, naar een veerkrachtig kustbeheer', waarbij verder ingegaan wordt op de vraag 'Hoe kunnen we samenwerken met natuur om onze kust te beschermen?'.
Meer info over programma, locatie en inschrijving:
Link: www.vliz.be/nl/event/2017-08-08-symposium-sant-eigen-land-naar-een-veerkrachtig-kustbeheer

[naar boven]

1.3. Zee op de Korrel voor zeeanimatoren en kustgidsen
De Provincie West-Vlaanderen organiseert elk jaar een opleiding voor zeeanimatoren en kustgidsen: 'Zee op de Korrel'. De 2017-editie gaat door op 9 en 16 oktober (9:30-15:00) in het Bezoekerscentrum De Doornpanne in Koksijde-Oostduinkerke. De lezingen focussen op de Doornpanne als gebied voor drinkwaterproductie en als natuurgebied.
Op 9 oktober komen aan bod in de opleiding:
- Bart Clarebout (IWVA). Van bron tot kraan: het duurzame productieproces van drinkwater in de duinen met geleide wandeling naar het infiltratiepand en bezoek aan het pompstation.
- Johan Depotter (natuurgids). Op wandel doorheen de geschiedenis van de Doornpanne
Op 16 oktober spreken:
- Rika Driessens (IWVA). Natuurbeheer in De Doornpanne
- Valérie Vandenbussche en Ludwien Battel (natuurgidsen). Supermarkt Duinen: de helende kracht van kruiden en bessen uit de duinen. Kleurrijke Duinen: op ontdekking door de duinen met kleur als leidraad. Kostprijs voor deelname: 5 euro (1 dag) of 8 euro (2 dagen). Meer info: weekvandezee@west-vlaanderen.be. Inschrijven kan tot 5 oktober 2017 via onderstaande link:
Link: www.west-vlaanderen.be/inschrijven/Paginas/20171016_zeekorrel.aspx

[naar boven]

1.4. 1st EMODnet Open Sea Lab: open data bootcamp
Geïnteresseerd in een 3-daagse bootcamp (15-17 november 2017) waarbij je aan de slag kan met het rijke gamma aan mariene data en oceaanobservaties beschikbaar binnen EMODnet?
Pin dan zeker 22 september in je agenda want dan vindt een kick-off informatiemoment plaats in de Serre in Antwerpen (ook via broadcast te volgen). Vanaf dan kunnen codeerders, ontwikkelaars en data-enthousiastelingen meedingen voor een deelname aan het 1ste EMODnet Open Sea Lab, een open data bootcamp onder professionele begeleiding van het VLIZ, iMinds en IMEC.
Maritieme bedrijven met een unieke vraagstelling, milieumanagers geïnteresseerd in nieuwe methodes om een marien werkgebied in kaart te brengen, studenten of ondernemers met een nieuwe idee, iedereen is welkom om een voorstel in te dienen.
Via OpenSeaLab komen experten in marien datamanagement (EMODnet/VLIZ) samen met experten in digitale innovatie (IMEC) en mentors van iMinds om jouw innovatieve ideeën om te vormen tot werkklare applicaties.
Belangrijke data:
Kick-off: 22 september (16u-19u), De Serre, Antwerpen  (ook te volgen via live webcast)
Selectieproces: 22 september - 13 oktober
1st EMODnet Open Sea Lab Workshops en Open Data Competitie: 15-17 november, De Serre, Antwerpen
Link: www.opensealab.eu

[naar boven]

1.5. 1ste Belgisch-Nederlandse Zeewierevent: SAMEN GROEIEN
Op donderdag 28 september vindt het eerste Belgisch-Nederlandse zeewierevent plaats in het VLIZ in Oostende: SAMEN GROEIEN. Tijdens deze bijeenkomst staan het starten van nieuwe samenwerkingen en kennisdeling centraal. De bijeenkomst is een gezamenlijk initiatief van SeaConomy, Stichting Noordzeeboerderij en POM West-Vlaanderen.
De wereldwijde uitdaging om voldoende, hoogwaardig voedsel en duurzame grondstoffen te produceren daagt ons uit om nieuwe gewassen en nieuwe productielocaties te verkennen. Zeewier heeft een buitengewoon potentieel en de afgelopen jaren hebben veelbelovende initiatieven zich ontwikkeld in Nederland en België. Tijdens deze eerste zeewierconferentie voor Belgische en Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en overheden kan u kennis maken met relevante initiatieven, innovatieprogramma’s en beleidsvisies.
Meer details over programma en inschrijven via:
Link: www.fabriekenvoordetoekomst.be/samengroeien

[naar boven]

1.6. Overzicht resultaten van onderzoeksprogramma's lopende binnen JPI Oceans
Tijdens de tweede JPI Oceans conference - op 26 oktober 2017 in Lisabon - worden de eerste resultaten voorgesteld van de acties en projecten lopende binnen het kader van JPI Oceans. Een ideaal netwerkmoment voor onderzoekers, afgevaardigden uit de industrie en Europese beleidmakers.
JPI Oceans werd in 2011 opgericht om met 21 Europese landen samen grootse onderzoekprogramma's te kunnen co-financieren die moeten leiden tot gezonde en productieve zeeën en oceaan. Denk dan aan projecten rond de ecologische impact van diepzeemijnen en microplastics, omgaan met munitie op zee, innovatieve mariene en maritieme technologieën en de blauwe bio-economie, marien ruimtelijke planning, klimaatverandering en verzuring van de oceaan, de rol van de oceaan in voedselveiligheid en kalibratienetwerken voor mariene metingen en indicatoren. Partners betrokken in al deze JPI Oceans joint acties zullen inkijk geven in hun resultaten, toekomstige opportuniteiten en vooruitzichten voor internationale samenwerking buiten Europa.
Programma en inschrijven via:
Link: jpi-oceans.eu/2nd-jpi-oceans-conference

[naar boven]

1.7. Aankondiging Expo 'WO I, De slag om de Noordzee' in 2018
Met het einde van de herdenking van WOI in zicht is het VLIZ, in samenwerking met vele partners, een expositie aan het voorbereiden rond de strategische rol van Brugge en onze kustregio in de slag om de Noordzee. Vanaf 21 april tot en met 31 augustus 2018 zal deze tentoonstelling lopen in het Provinciaal Hof in Brugge, de voormalige hoofdzetel van het Duitse Marinekorps Flandern. Neem alvast een kijkje van wat je kan verwachten op de gloednieuwe expo-website.
In het kustgebied tussen de frontlinie en de Nederlandse grens wordt tijdens WO I een goed geoliede oorlogsmachine opgezet door het Duitse Marinekorps Flandern. De streek is van uitzonderlijk strategisch belang. Het is een uitvalsbasis voor de strijd op en boven de Noordzee. De Duitse bezetter installeert er een uitgebreid netwerk van havens, artilleriegeschut, bunkers en vliegvelden. De operaties vanuit de havens van Oostende en Zeebrugge brengen niet minder dan 2.550 geallieerde schepen tot zinken. Deze ongebreidelde duikbotenoorlog zou uiteindelijk mee aan de basis liggen van het Amerikaanse besluit om te gaan vechten in de Eerste Wereldoorlog.
Het Provinciaal Hof in Brugge vormt, als voormalige hoofdzetel van het Marinekorps Flandern, het perfecte decor voor de expositie “WO I, de slag om de Noordzee”. Aan de hand van historische objecten en nooit eerder getoonde illustraties brengt deze tentoonstelling het onderbelichte verhaal van de oorlog op zee en de essentiële rol van de stad Brugge als zenuwcentrum van de hele operatie onder de aandacht van het grote publiek. Voor de opbouw van de tentoonstelling wordt o.a. samengewerkt met de toeristische diensten, WO I experten, stedelijke musea Brugge, het Kabinet van de Gouverneur en MDK. Onder curatorschap van Tomas Termote.
Link: www.vliz.be/battle-for-the-north-sea

[naar boven]

2.1. VLIZ werft aan: projectmanager & wetenschappelijk medewerker
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) zoekt voor onmiddellijke indiensstreding een project manager (m/v, 100% tewerkstelling, contract van onbepaalde duur, vast kader) en een wetenschappelijk medewerker (m/v, 100% tewerkstelling, contract van onbepaalde duur) voor de afdeling Datacentrum. Solliciteren kan tot en met 3 november 2017.
Lees meer over de specifieke taakomschrijving, het vereiste profiel en vaardigheden op de VLIZ-website: 
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2017-09-28-vliz-werft-aan-project-manager-wetenschappelijk-medewerker

[naar boven]

2.2. EMODnet-secretariaat in Oostende zoekt Knowledge Exchange Officer
Het secretariaat van de European Marine Observation and Data Network (EMODnet) in Oostende zoekt een nieuw teamlid. Deze positie bestaat erin om partnerschappen binnen het EMODnet-netwerk te beheren, de uitwisseling van informatie tussen lidorganisaties te bevorderen, stakeholders te betrekken en de communicatie/outreach te verzorgen.
Meer informatie over de vacature en hoe solliciteren:
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/18-09/EMODnet_KEOfficer2017.pdf

[naar boven]

3.1. Crab Watch: handige identificatiegids voor smartphones maakt iedereen wetenschapper
Download de app, zoek een krab en doe aan wetenschap! In het project Sea Change werd een app ontwikkeld waarmee je makkelijk krabben kan determineren. Ideaal voor tijdens je vakantie aan de kust, eender waar in Europa, liefst bij rotsige kusten. En je helpt er de wetenschap een stap mee vooruit.
Wie deed of doet het niet graag als je aan zee bent: krabben vangen tussen de rotsen, aan strandhoofden of staketsels? Nu is er de handige app 'Crab Watch', ontwikkeld om informatie te verstrekken over de krabbensoorten die je langs (vooral rotsige) Europese kusten vindt. De krabrecords die je indient in het systeem helpen de wetenschappers om de verspreiding en aantallen van zowel inheemse als niet-inheemse krabben in heel Europa te volgen. Word een burgerwetenschapper, het is simpel en leuk! De app is nu beschikbaar in het Engels voor zowel Android als iOS.
Link: www.seachangeproject.eu/campaign/crab-watch

[naar boven]

4.1. De ROV Genesis voor iedereen
Wist u dat het VLIZ de onderwaterrobot Genesis ter beschikking stelt van de mariene onderzoeksgemeenschap? Ook u kunt als mariene wetenschapper beroep doen op deze Remotely Operated Vehicle voor uw onderzoek. Een animatiefilmpje illustreert alvast de werking en de functionaliteiten van de ROV.
Het VLIZ zet de Remotely Operated Vehicle (ROV) Genesis, nationaal in voor onderzoek in het Belgisch deel van de Noordzee en internationaal voornamelijk voor diepzeeonderzoek, dit op eigen initiatief of op vraag van binnenlandse en buitenlandse mariene onderzoeksgroepen.
De onderwaterrobot Genesis duikt tijdens internationale campagnes vooral in de diepzee om er de nog weinig gekende oceaanranden en biodiversiteit te exploreren. Sinds 2015 is de ROV ook operationeel in het Belgisch deel van de Noordzee, vanop RV Simon Stevin, om in de ondiepe kustwateren de fauna in beeld te brengen en scheepswrakken en zeebodemstructuren te bekijken.
De onderwaterrobot heeft reeds 26 expedities op de teller staan. Het doel blijft om de ROV wereldwijd in te zetten voor marien onderzoek, zowel door VLIZ gestuurd als op vraag van andere mariene onderzoeksgroepen. Indien u als wetenschappelijke instituut gebruik wenst te maken van de ROV, contacteer dan infrastructuur@vliz.be
Bekijk het gloednieuwe animatiefilmpje over de werking en de functionaliteiten van de ROV Genesis via:
Link: www.vliz.be/nl/multimedia/videogalerij?album=5156&pic=127059

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!