VLIZINE jrg. 18, nr. 3 (maart 2017)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 18, nr. 3 (maart 2017)

VLIZINE jrg. 18, nr. 3 (maart 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Smart@Sea conference: over hoe jij je business kan transformeren met Internet of Things
1.2. Conferentie rond toepassingen populatiegenetica in visserijmanagement
1.3. FaCe-It zomercursus: rol van bodemdieren in ecosysteemfunctioneren
1.4. Oproep aan mariene educatoren om deel te nemen aan 5de EMSEA-conferentie in Malta
1.5. Week van de Zee 2017: Zand in Zicht
1.6. Clean Beach Cup 2017: ons strand, onze zee, onze verantwoordelijkheid
1.7. Geneva summer school: verdronken prehistorische landschappen bestuderen
1.8. Studiedag zandwinning

2. Publicaties
2.1. Nieuw nummer De Grote Rede uit: over het Nieuwe Zwin 2019, prehistorische vondsten in de polders en El Niño
2.2. Infobrochure voor Noordzeewrakduikers

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. JPI Oceans secretariaat in Brussel zoekt een gemotiveerde stagiair ter ondersteuning van activiteiten
3.2. Vacature voor numeriek modelleur estuaria en kust bij Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout
3.3. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2017

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Ernstig bedreigde palingen zwemmen onze Vlaamse rivieren op na 6000 kilometer lange trektocht
4.2. Steeds minder olielozingen en vogelslachtoffer aan de Belgische kust

5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. Recreatieve zeevissers houden vanaf 1 april vrijwillig vangstgegevens bij
5.2. Bouw nieuw maritiem onderzoekscentrum in achterhaven van Oostende gestart

6. Varia
6.1. World Register of Marine Species lanceert een wedstrijd voor het ontwerp van een nieuw logo
6.2. Laureaten wetenschapsprijzen VLIZ 2016 bekend gemaakt
6.3. Ook acties mariene wetenschapscommunicatie dingen mee voor prijs KVAB
6.4. Science&Sea-collectie van het VLIZ met de zee als goed doel

7. Vraagbaak
7.1. Terugblikken op de VLIZ Marine Science Day 2017. Laat ons weten wat je ervan vond!

1.1. Smart@Sea conference: over hoe jij je business kan transformeren met Internet of Things
De conferentie (20 april) heeft als doel om je te inspireren en informeren aan de hand van verschillende plenaire en break-out sessies met focus op Internet of Things. Je verkent er de noden op het gebied van sensorontwikkeling, datacommunicatie en algoritmen om monitoring in de maritieme sector fundamenteel te veranderen. Doelstelling is dat je als deelnemer huiswaarts keert met tal van boeiende en realistische ?ideeën? voor jouw organisatie of bedrijf.
Naast een plenair gedeelte zijn er ook interactieve break-out sessies voorzien, specifiek gericht op aquacultuur, offshore wind, kustverdediging en havenmonitoring. Als keynote spreker brengt Omar Mohout informatie over Industry 4.0.
Programma en inschrijven kan via onderstaande link.
 
Link: www.smartatsea.be

[naar boven]

1.2. Conferentie rond toepassingen populatiegenetica in visserijmanagement
Dit event wordt van 8 tot 10 mei georganiseerd in het Centre of Marine Sciences (CCMAR) in Faro (Portugal) voor eenieder die wil exploreren hoe populatiegenetica te gebruiken in visserijtoepassingen. Sterke keynote sprekers wisselen af met geselecteerde oral en posterpresentaties door andere onderzoekers. Veel tijd wordt voorzien voor ‘open floor discussions’, waar studenten en jong-professionals op een informele manier in discussie kunnen treden met de experten rond de mogelijkheden om genomics te integreren in hun werk en onderzoek.
Link: rcastilho.pt/Euromarine/index.html

[naar boven]

1.3. FaCe-It zomercursus: rol van bodemdieren in ecosysteemfunctioneren
De partners binnen het FaCE-IT project organiseren van 17 tot 21 juli 2017 een zomercursus in Corsica rond de rol van aangroeiorganismen van artificiële harde substraten op het ecosysteemfunctioneren. Bedoeld voor PhD-studenten en jonge postdocs die zich willen bijscholen in experimentele methodes bij het bepalen van de impact van dierlijke activiteiten op de biochemische cycli van zowel sediment als waterkolom. De cursus behelst zowel veldobservaties van zachte en harde substraten, experimenten, modelleren als het ontwikkelen van indicatoren.
Lees meer in de brochure. Voor meer informatie contacteer Jan Vanaverbeke van KBIN-OD Natuur (Jvanaverbeke@naturalsciences.be).
Link: www.nioz.nl/application/files/6914/8896/5739/education-STARESO_SummerSchool_2017_Role_of_benthos-KS.pdf

[naar boven]

1.4. Oproep aan mariene educatoren om deel te nemen aan 5de EMSEA-conferentie in Malta
Ben je een leerkracht en geïnteresseerd om bij te leren hoe je meer zee en oceaan in je lessen kan krijgen? Wil je bijdragen aan meer Ocean Literacy in de schoolcurricula in Europa? Zien hoe de digitale wereld dit alles een stap vooruit kan helpen? Bijleren over de gezondheid van de oceaan en de rol ervan voor de mens? Kom je inspireren tijdens de 5de EMSEA-conferentie tussen 7 en 10 oktober in Valletta (Malta). Heb je zelf een mooi praktijkvoorbeeld dat je wil delen met mariene educatoren uit Europa? De organisatoren nodigen je vriendelijk uit tot het indienen van abstracts voor presentaties en workshops. Dit kan tot 15 juni.
Lees er alles over op de conference website.
Link: www.um.edu.mt/events/emsea2017

[naar boven]

1.5. Week van de Zee 2017: Zand in Zicht
Vanaf 21 april tot 7 mei kunt u in de tien kustgemeenten terecht op 200 activiteiten in het kader van de Week van de Zee. Het centrale thema dit jaar is ‘zand’. Het aanbod aan leuke kustactiviteiten, met een sterk accent op natuur- en milieueducatie, is zeer gevarieerd. Van yoga, cubbing en andere sporten op het strand, wandelingen, lezingen, film, vliegeren, zandpainting, bezoeken en boottochten tot artistieke projecten rond kusterfgoed. De zee, het strand en de duinen leren kennen en - vooral - er respectvol mee omgaan is het uiteindelijke doel. Enthousiaste zandkasteelbouwers kunnen daarenboven deelnemen aan de fotowedstrijd.
Raadpleeg de brochure van de Week van de Zee 2017 voor gedetailleerde informatie rond het waar, wat en hoe.
Op donderdag 20 april gaat de Week van de Zee van start met een officieel openingsmoment in het bezoekerscentrum Westfront, onder het Albert I monument in Nieuwpoort. Het eigenlijke programma start om 18:00. Maar u kan ook al eerder komen (vanaf 16:00) en genieten van het voorprogramma: een beeldje maken voor ComingWorldRememberMe, door de expo lopen, geniet van een koffie en een bezoek brengen aan het dakterras van het Albert I monument. Aanmelden voor de opening via deze link naar het inschrijvingsformulier.
 
Link: www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/promotional_materials/2017/Folder%20Week%20van%20de%20zee%20(2017).pdf

[naar boven]

1.6. Clean Beach Cup 2017: ons strand, onze zee, onze verantwoordelijkheid
Doe op 26 maart 2017 - de eerste zondag van de lente - mee in een van de 17 kustsurfclubs aan de achtste editie van de Eneco Clean Beach Cup, een grote strandopruimactie. De Panne wordt de uitvalsbasis van waar Studio Brussel live uitzendt. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer ondersteunt deze actie door zelf ook oplossingen voor te stellen en tips te geven aan ieder om zijn plastic voetafdruk te verkleinen.
Elke minuut belandt een vrachtwagen vol plastic in de oceaan, het begin van een vaak eindeloze reis. Daardoor is er geen enkel strand ter wereld meer waar geen plastic ligt. Ook in elke kilogram Belgisch zand vind je tot 150 stukjes plastic. De kunststof blijft er voor altijd, ze verbrokkelt tot minuscule deeltjes die via zeezout, garnalen of mosselen weer op ons bord belanden. De kleinste stukjes dringen zelfs tot in ons bloed door… Het is tijd om het tij te keren.
Samen opruimen geeft niet alleen een fijn gevoel, maar het opent ook de ogen voor het afval dat op het strand slingert en uit zee aanspoelt, zodat iedereen toch twee keer nadenkt over zijn of haar plastic voetafdruk. De Belgische surfers brachten vorig jaar met hun actie nog 2.200 vrijwilligers op de been die meer dan zeven ton afval van het strand ruimden.
De organistoren van de actie ijveren voor het verbieden van microplastics in cosmetica en het invoeren van statiegeld op PET-drankverpakkingen. En ook staatssecretaris Philippe De Backer bevestigde dat in 2017 nog een nationaal actieplan tegen marien afval wordt gelanceerd.
Energieleverancier Eneco, sponsor van de strandopruimactie, deelt met de surfers dezelfde passie voor de zee en de zeewind waar ze groene stroom uithalen. Eneco wil vanaf dit jaar het ganse jaar actief blijven in de milieuzorg op het strand en lanceert de Eneco Clean Beach Life jaarwerking. Zo zijn er de watersportdagen voor scholen met aandacht voor het milieu. Tijdens de zomer volgt de Eneco Clean Beach Holiday waarbij toeristen een duwtje in de rug krijgen om het strand proper te houden. Nog later op het jaar wordt gewerkt aan een Eneco Clean Beach label dat het onnodig of overmatig verpakken van producten wil ontmoedigen.
De strandopruimactie maakt duidelijk wat los. Het event zelf mocht het afgelopen jaar vijf prijzen in de trofeeënkast zetten. Zowel in België, Europa als op wereldniveau won de actie al prijzen als ‘Best Sustainable Event’ en ‘Non-Profit/Social Event’. Onlangs was het op de Belgian Sponsorship Awards opnieuw prijs in de categorie Best Societal Sponsorship.
Op de website van de Eneco Clean Beach Cup en hun facebookpagina vind je alle praktische informatie over de strandopruimactie en tips om je eigen plastic voetafdruk te verkleinen.
Link: https://enecocleanbeachcup.be/nl

[naar boven]

1.7. Geneva summer school: verdronken prehistorische landschappen bestuderen
Van 21 tot 25 augustus organiseert de Universiteit van Genève een intensieve zomercursus, helemaal gewijd aan de nieuwe multidisciplinaire studie om verdronken prehistorische landschappen en hun bewoning door de mens te reconstrueren.
De zomercursus is bedoeld voor postgraduaatstudenten en jonge wetenschappers die sterk geïnteresseerd zijn in 'Continental Shelf Prehistorische Research', een ware cross-over tussen geologie en archeologie. De cursus biedt de studenten de kans om klimaat- en zeespiegelwijzigingen, en hun interactie met isostatische en verticale tektonische bewegingen beter te begrijpen. Alsook om de koppeling te maken met de archeologie van mensen die leefden en migreerden over het continentaal plat.
De cursus vindt plaats in Porto Cheli in Griekenland. Er staan onder meer excursies naar de prehistorische vindplaats van Franchthi Cave en omgeving op het programma.
 
Link: www.genevasummerschools.ch

[naar boven]

1.8. Studiedag zandwinning
'Is Belgisch zeezand een schaars goed?' vanuit deze vraag vertrekt de studiedag over zandwinning die dit jaar plaats vindt op vrijdag 9 juni 2017 in Oostende. Op het programma staan, naast presentaties, ook een bezoek aan een bedrijf actief in de zandwinningssector en aan de RV Simon Stevin. FOD economie - Dienst Continentaal Plat organiseert het evenement.
Link: http://economie.fgov.be/nl/modules/activity/activite_1/20170609_Belgisch_zeezand_een_schaars_goed.jsp

[naar boven]

2.1. Nieuw nummer De Grote Rede uit: over het Nieuwe Zwin 2019, prehistorische vondsten in de polders en El Niño
In het nieuwe nummer 45 lees je in de hoofdartikels over het waarom en hoe van de Zwinuitbreiding, of de “super El Niño 2015-2016" echt zo sterk was als voorspeld, en welke prehistorische geheimen werden blootgelegd bij grote infrastructuurwerken aan de Oostkust. Daarnaast komen in de deelrubrieken o.a. aan bod waarom mosselen soms massaal aanspoelen, hoe duurzaam de tongschar is, wat een 1000-jarige storm is en hoeveel windmolens er momenteel voor onze kust staan.
Het VLIZ tijdschrift 'De Grote Rede' verschijnt drie keer per jaar en wordt gratis verstuurd naar circa 8000 geïnteresseerden. Het bevat heel wat nieuwe (en vergeten) kennis over onze zee en kust, samengebracht door een 30-koppige redactie en met de hulp van de meer dan 1500 zee- en kustexperten die ons land rijk is. Deze en alle vorige edities zijn te consulteren via: www.vliz.be/nl/de-grote-rede. Abonneren op de papieren versie of/en digitale attenderingen kan via deze link.
Link: www.vliz.be/nl/grote-rede-45

[naar boven]

2.2. Infobrochure voor Noordzeewrakduikers
Duikers zijn bevoorrecht om toegang te hebben tot onderwatersites van ons cultureel erfgoed en van onze maritieme geschiedenis. Het Agentschap Onroerend Erfgoed stelde voor Noordzeewrakduikers een infobrochure op.
De brochure geeft meer uitleg over het belang van onderwatererfgoed, de regels en wetgevingen omtrent dit onderwatererfgoed en de belangrijke taak die wrakduikers kunnen vervullen bij het identificeren, beschermen en monitoren ervan, zodanig dat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van adembenemende wrakduiken op de Noordzee.

 
Link: www.sea-arch.be/nl/wrakduikers

[naar boven]

3.1. JPI Oceans secretariaat in Brussel zoekt een gemotiveerde stagiair ter ondersteuning van activiteiten
De stagiair kan 3 tot 6 maand meedraaien in deze internationale organisatie bij de voorbereiding en organisatie van de JPI Oceans conferentie (Lissabon, oktober 2017), workshops en netwerkmomenten, en algemeen meedraaien in diverse communicatie- en outreachactiviteiten (website, sociale media, nieuwsbrief ...). Studenten ingeschreven bij een universiteit of hogeschool kunnen solliciteren tot 12 april.
Link: www.jpi-oceans.eu/news-events/news/student-intern-vacancy

[naar boven]

3.2. Vacature voor numeriek modelleur estuaria en kust bij Waterbouwkundig Laboratorium in Borgerhout
Voor masters in de exacte wetenschappen of toegepaste wetenschappen met kennis van numeriek modelleren van stromingen, waterstanden, sedimenttransport en de processen die deze zaken aandrijven in het Schelde-estuarium en de Belgische kustzone. Bereid tot het specialiseren in meerdimensionale numerieke modellering van hydraulica en sedimentdynamica in estuariene gebieden en kustzones. Solliciteren kan tot en met zondag 23 april 2017.
Lees meer in de uitgeschreven vacature:
Link: http://waterbouwkundiglaboratorium.be/sites/default/files/atoms/files/numeriek%20modelleur%20Schelde%20en%20kust.pdf

[naar boven]

3.3. VLIZ zoekt jobstudenten voor zomer 2017
Het Vlaams Instituut voor de Zee rekruteert ook dit jaar weer meerdere jobstudenten voor de maanden juli, augustus of september. Geïnteresseerden kunnen vóór 10 april 2017 hun curriculum vitae doorsturen, samen met een motivatiebrief en eventuele voorkeur voor de uit te voeren activiteit of departement.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4898

[naar boven]

4.1. Ernstig bedreigde palingen zwemmen onze Vlaamse rivieren op na 6000 kilometer lange trektocht
Met de lente in aantocht is ook de jonge paling of glasaal terug. Vanuit zee zwemmen ze momenteel de rivieren en kanalen op, een tocht vol hindernissen. Hun aantal is, hier maar ook elders in Europa, nog slechts een fractie (2%) van wat aan glasalen 50 jaar geleden de rivieren opzwom. Een van de belangrijkste redenen voor deze sterke achteruitgang en de status ‘Ernstig bedreigd’ zijn de vele migratiebarrières voor naar zee zwemmende volwassen paling. Binnen het project LifeWatch volgen het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), de Universiteit Gent, het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en VLAIO deze trek op met zenders. Een kort animatiefilmpje illustreert deze bevindingen.
Link: www.vliz.be/nl/2017-03-20-ernstig-bedreigde-paling-animatie

[naar boven]

4.2. Steeds minder olielozingen en vogelslachtoffer aan de Belgische kust
Al 50 jaar lang verzamelt een uitgebreid netwerk van vrijwilligers de aangespoelde dode vogels op de Vlaamse stranden. Zij lopen een vast traject langs het strand en geven hun waarnemingen door aan het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). Uit de analyse van deze langetermijngegevens blijkt een spectaculaire daling van het aantal met olie besmeurde vogelslachtoffers over de loop der jaren. Dit als gevolg van een streng en effectief beleid bij illegale olielozingen door schepen in onze regio.
In de Nieuwsbrief van Natuurpunt verscheen een mooi artikel over deze resultaten. Zowel het INBO-rapport van de langtermijnanalyse (uit 2014), als het artikel dat recent (februari 2017) gepubliceerd werd in Marine Pollution Bulletin, zijn in full text beschikbaar via het Open Marien Archief van het VLIZ.  Je vindt er ook het BMM-rapport (2016) met de resultaten van de langetermijnluchtmonitoring.
 
Link: www.vliz.be/nl/open-marien-archief?module=ref&refid=282001

[naar boven]

5.1. Recreatieve zeevissers houden vanaf 1 april vrijwillig vangstgegevens bij
Hoeveel vis wordt er daadwerkelijk gevangen door de Belgische recreatieve zeevisserij? Op deze vraag kan tot op vandaag geen antwoord worden gegeven wegens gebrek aan data. Maar er is verandering op komst. Vanaf 1 april 2017 zullen tal van recreatieve zeevissers hun vangstgegevens op vrijwillige basis bijhouden en rapporteren aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). De nauwe samenwerking tussen beide instituten en de recreatieve zeevisserijsector is een uniek gegeven, en gebaseerd op wederzijds vertrouwen en transparantie. De vangstgegevens, in combinatie met andere monitoringsactiviteiten, zullen finaal resulteren in de eerste wetenschappelijk onderbouwde vangstinschatting voor de Belgische recreatieve zeevisserij.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4940

[naar boven]

5.2. Bouw nieuw maritiem onderzoekscentrum in achterhaven van Oostende gestart
Eind februari werd door de Vlaamse overheid de symbolische eerste spadesteek in de grond gestoken voor een nieuw Maritiem Onderzoekscentrum op de terreinen Plassendale 1 in de achterhaven van Oostende. Het Waterbouwkundig Laboratorium, de KU Leuven en de UGent zullen er de invloed bestuderen van golven, getijden en wind op schepen en constructies in zee. Samen met de twee universiteiten investeert Vlaanderen 28 miljoen euro in het nieuwe Maritieme Onderzoekscentrum dat in 2020 operationeel moet zijn.
Het wordt een 2-in-1-complex dat onderdak biedt aan een grote sleeptank én een kust- en oceaanbassin waarin golven gesimuleerd worden. Hier zal baanbrekend onderzoek gebeuren naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en objecten in zee. Het golfbassin en de sleeptank zijn van groot belang voor het wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen.
Tot nu toe wordt in de scheepsmanoeuvreersimulatoren van het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens voor schepen onderzocht. Deze dateert al van 1992 en werd gebouwd voor het testen van schepen met een lengte tot 200m. Vandaag zijn de schepen die onze havens aandoen tot 400m lang en worden ook de schaalmodellen die men bij deze onderzoeken gebruikt groter. De nieuwe sleeptank in Oostende meet 174m lang, 20m breed en wordt gevuld met 1m water. Dit laat manoeuvreerproeven toe met schaalmodellen tot 8m, tweemaal zo groot als de huidige installatie in Antwerpen, waardoor de testresultaten veel accurater zijn.
De ‘Coastal and Ocean Basin’ of kortweg golfbak, is een grote betonnen constructie met water (30m x 30m en 1,4m diep) waarin op een gecontroleerde manier golven, stromingen en wind opgewekt kunnen worden. Hierin worden schaalmodellen van offshore constructies, constructies voor kustbeveiliging, vlottende windturbines, golfenergieconvertoren, … geplaatst en wordt hun ontwerp en gedrag onder invloed van golven, stromingen en wind bestudeerd.
Het nieuwe centrum zal het maritiem wetenschappelijk onderzoek van Vlaanderen versterken. De eerste onderzoeken zouden in 2020 van start kunnen gaan. Ook hoopt men met het nieuwe centrum de ontwikkeling van het havengebied een boost te geven en kansen te bieden aan grote en kleine bedrijven om zich verder te ontplooien in deze materie.
Link: www.maritiemetoegang.be/maritiem-onderzoekscentrum

[naar boven]

6.1. World Register of Marine Species lanceert een wedstrijd voor het ontwerp van een nieuw logo
Dé taxonomische referentielijst voor mariene organismen, WoRMS, viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Naar aanleiding van deze verjaardag schrijft WoRMS een wedstrijd uit voor het ontwerp van een nieuw logo en de winnaar ontvangt maar liefst 500 EUR!
De oproep tot het moderniseren van het bestaande WoRMS-logo gaat gepaard met de revamp van hun website. Voor het logo kijken ze niet enkel naar grafisch ontwerpers, maar ook naar wetenschappers die weten waar WoRMS voor staat en die een fris idee hebben voor dat (ver)nieuw(d) logo.
Ierdereen kan dus deelnemen! Voor meer specificaties zie de WoRMS-website. Uiterste indiendatum is 1 juni 2017.
Link: www.marinespecies.org/news.php?p=show&id=4937

[naar boven]

6.2. Laureaten wetenschapsprijzen VLIZ 2016 bekend gemaakt
Op de VLIZ Marine Science Day 2017 begin maart werden de laureaten van alle VLIZ-wetenschapsprijzen 2016 bekend gemaakt. Jaarlijks kent het VLIZ twee Master Thesis Awards toe ter bekroning van afstudeerwerken in de mariene wetenschappen. De North Sea Award is er dan weer om vernieuwend onderzoek aan te moedigen. De laureaat van de VLIZ Communication Award wint een jaar lang persoonlijke communicatie-coaching. Nieuw dit jaar waren de beurzen voor Briljant Marine Research Ideas, gefinancierd via onze filantropische werking. De deelnemers van de VLIZ Marine Science Day kozen de beste oral en posterpresentatie van de dag. We zetten alle winnaars op een rijtje en kijken uit naar de verderzetting van hun projecten!
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4933

[naar boven]

6.3. Ook acties mariene wetenschapscommunicatie dingen mee voor prijs KVAB
De onderscheidingen wetenschapscommunicatie worden toegekend aan verdienstelijke onderzoekers, die bovendien uitmuntend communiceren over hun passie. VLIZ is partner in deze en ziet dan ook graag heel wat kandidaten uit de mariene of maritieme onderzoekswereld en ondernemingen meedingen. Deadline voor het indienen van de dossiers is 21 april.
Onderzoekers uit alle wetenschapstakken kunnen zich kandidaat stellen, zo ook uit de mariene en maritieme onderzoekswereld. De kandidaten kunnen verbonden zijn aan universiteiten, hogescholen, wetenschappelijke instellingen en ondernemingen. Alle vormen van wetenschapscommunicatie komen in aanmerking: boeken, projecten of activiteiten voor specifieke doelgroepen, (populariserende) artikels, lezingen, blogs, deelname aan panels, wetenschapscafés, workshops ...
De 'Loopbaanprijs' bekroont een uitzonderlijke carrièrelange inzet in wetenschapscommunicatie. Verschillende 'Jaarprijzen' worden toegekend aan wetenschappers of teams van onderzoekers, die een succesvolle activiteit of publicatie hebben gerealiseerd in 2015 of 2016.
De prijzen worden uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en de Jonge Academie.  De laureaten worden gehuldigd in het Paleis der Academiën op een event in het najaar. Er wordt dan ook een publieksfavoriet gelauwerd, gekozen via een online stemming in samenwerking met EOS.
Meer informatie en deelnameformulieren zijn te vinden op de website van KVAB (kvab.be/owc/owc.aspx). Contacteer Jan Albert van de KVAB bij interesse: jan.albert@kvab.be, +32 2 550 23 17.

[naar boven]

6.4. Science&Sea-collectie van het VLIZ met de zee als goed doel
Het VLIZ stelt haar eerste gadgetlijn voor met de zee als goed doel. Koop een sweater (40 EUR), een t-shirt (20 EUR) of een draagtas (10 EUR) uit de Sea&Science-collectie en steun hierdoor de zee. 100% organisch katoen, 100% fair trade. De winst gaat voor 100% naar de filantropiewerking van het VLIZ en wordt geïnvesteerd in kust-, zee- en oceaanonderzoek wereldwijd.
Aankopen kan via de webshop: www.mistert.be/Vliz of tijdens VLIZ-evenementen (o.a. VLIZ Marine Science Day, WereldOceaanDag, Ledendag, Dag van de Wetenschap).
Link: www.vliz.be/uw-bijdrage

[naar boven]

7.1. Terugblikken op de VLIZ Marine Science Day 2017. Laat ons weten wat je ervan vond!
Het is weer voorbij die VLIZ Marine Science Day ... We willen de 320 aanwezigen heel erg bedanken om er opnieuw een bruisend evenement van te maken! Op de website vind je alle materiaal terug om de dag te herbeleven. Naast het abstractenboek, fotogalerij en informatie over alle winnaars, tref je er ook de link naar het VMSD17 YouTube-kanaal waar de video's van alle sprekers te herbekijken zijn. Dit voor het geval je iets zou gemist hebben of er niet bij kon zijn. Om de volgende edities nog beter te maken vragen we aan de deelnemers om hun bevindingen - zowel goede zaken als verbeterpunten - met ons te delen via een online survey.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4909

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!