VLIZINE jrg. 18, nr. 12 (december 2017)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 18, nr. 12 (december 2017)

VLIZINE jrg. 18, nr. 12 (december 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Bart De Smet


1. Kalender
1.1. Verenigde Naties roept 2021-2030 uit tot Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling
1.2. Aanmonstercursus Horizon Educatief 2018
1.3. Trainingscursus Marine Species Distribution Modeling te Oostende: Call for applications
1.4. Save the date: European Marine Biology Symposium EMBS53 komt naar Oostende
1.5. 50ste editie van het International Liege Colloquium on Ocean Dynamics: call for abstracts

1.1. Verenigde Naties roept 2021-2030 uit tot Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling
De VN heeft de periode van 2021 tot 2030 uitgeroepen tot het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling. Hiermee wil men meer mensen en middelen mobiliseren om het onderzoek van de oceaan te stroomlijnen en te stimuleren. Dit alles om landen te ondersteunen in het behalen van de 14de duurzame ontwikkelingsdoelstelling: SDG 14 - Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen.
In opdracht van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties zal de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van UNESCO (IOC) de voorbereidingen voor het Decennium coördineren en de mondiale oceaangemeenschap uitnodigen een plan op te stellen voor de komende 10 jaar van oceaanwetenschap en technologie onder het motto: the ocean we need for the future we want!
Link: https://en.unesco.org/ocean-decade

[naar boven]

1.2. Aanmonstercursus Horizon Educatief 2018
Bij Horizon Educatief ontdekken jaarlijks meer dan 25 000 kinderen en jongeren de veelzijdigheid van onze kust. Om al dat jong geweld te begeleiden zoekt Horizon Educatief animatoren! Vanaf 24 januari 2018 kan je de aanmonstercursus volgen: een boeiende hands-on cursus voor iedereen die geïnteresseerd is in het begeleiden van groepen. Voorkennis is niet vereist, enthousiasme en een hart voor de zee des te meer.
Deze vormingsreeks is vooral gericht naar mensen die binnen het jeugdwerk en het onderwijs willen meestappen in de begeleiding van kinderen en jongeren aan onze kust. De cursus is tevens boeiend voor al wie zich wil inzetten binnen de educatieve dienst en kinderen, jongeren en volwassenen mee op sleeptouw wil nemen. Een heel werkjaar golft de zee doorheen de verschillende sessies van Horizon Educatief vzw en steunend op drie pijlers (natuur & milieu, erfgoed en wereldburgerschap) staat het ervaringsgericht werken voorop.
Link: www.horizon-educatief.be/over-ons/aanmonstercursus/

[naar boven]

1.3. Trainingscursus Marine Species Distribution Modeling te Oostende: Call for applications
Van 12 tot 16 maart 2018 kunnen mariene onderzoekers en master-en doctoraatstudenten met een bijzondere interesse voor macroalgen en bodembewonende organismen deelnemen aan een 5-daagse trainingscursus rond het modelleren van de verspreiding van mariene soorten. De training vindt plaats op de InnovOcean site te Oostende. Nog tot 14 januari kan je een aanvraag tot deelname indienen.
De trainingscursus Marine Species Distribution Modeling zal achtergrondkennis omtrent marine biogeografie behandelen, alsook de techische aspecten die vereist zijn voor het ontwikkelen van verspreidingsmodellen voor mariene soorten. De deelnemers zullen worden getraind in de grondbeginselen van statistisch modelleren en begeleid worden doorheen de verschillende fasen in het modelleren. De training omvat zowel theoretische lessen als praktijkgerichte oefeningen waarbij voornamelijk gebruik wordt gemaakt van case studies van mariene macroalgen. Deelnemers kunnen hun eigen datasets meebrengen. De training zal plaatsvinden op de InnovOcean site te Oostende (UNESCO/IOC Project Office for IODE). Deelname is gratis, maar het aantal plaatsen is beperkt. Wil je graag deelnemen aan deze trainingscursus, dien dan je aanvraag in vóór 14 januari 2018 via https://otga.wufoo.eu/forms/qx800mt0xh1rqg/.
Organisatie: FEPS/OBIS/OTGA/SEF


 
Link: www.ioc-unesco.org/index.php?option=com_oe&task=viewEventRecord&eventID=2118

[naar boven]

1.4. Save the date: European Marine Biology Symposium EMBS53 komt naar Oostende
Mariene biologen wereldwijd noteren het best al hun (gloednieuwe) agenda: van 17 tot 21 september 2018 organiseren het VLIZ en LifeWatch België het 53ste European Marine Biology Symposium in De Grote Post in Oostende.
In deze editie is er bovenop de algemene sessies, ook aandacht voor marien biologisch onderzoek vanuit een historisch perspectief, voor wetenschap in de moderne tijd, mariene en kustgebonden burgerwetenschap, en  onderzoek in de Noordzee.
Midden januari volgt meer nieuws rond het indienen van abstracts en hoe registreren. Hou hiervoor de symposium website in de gaten. Maar volgen kan ook op twitter en facebook (@EMBSsymposium - #EMBS53). Help je mee om de flyer en het promofilmpje te verspreiden onder je bevriende collega's mariene biologen wereldwijd?
Link: www.embs53.org

[naar boven]

1.5. 50ste editie van het International Liege Colloquium on Ocean Dynamics: call for abstracts
Tussen 28 mei en 1 juni 2018 gaat voor de 50ste keer het Liège Colloquium on Ocean Dynamics door aan de Universiteit van Luik. Voor deze feesteditie wil men vooral inzetten op internationale langetermijnstudies in oceanografie.
Denk aan studies die klimaatwijziging in de oceaan(dynamica) aantonen, langetermijnprocessen van kustzones en regionale zeeën monitoren, maar ook studies rond trends in polaire gebieden en biogeochemische reeksen worden verwelkomt.  Abstracts kunnen tot 19 januari 2018 ingestuurd worden.
Link: labos.ulg.ac.be/gher/home/colloquium/

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!