VLIZINE jrg. 18, nr. 10 (oktober 2017)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 18, nr. 10 (oktober 2017)

VLIZINE jrg. 18, nr. 10 (oktober 2017)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Hydrografische experts 'meet' aangrenzende disciplines op Hydro17
1.2. Save the date - Dag van de Wetenschap 2017: Veranderende Zee
1.3. ‘Sea Change’ organiseert online seminaries over oceaangerelateerde onderwerpen en problemen
1.4. Geef mee richting aan het kust(beschermings)onderzoek van de toekomst op CREST Midterm Conferentie
1.5. Ocean Film Festival Belgian Tour 2017
1.6. Save the date: Voorstelling Langetermijnvisie Noordzee 2050 op 20 december
1.7. Infomoment rond Europese financiering R&I in Blue Growth, Bioeconomy and Digitisation
1.8. Netwerkbijeenkomst Vlaams Aquacultuur Platform: "Marketing and Sales" van aquacultuur- en visserijproducten
1.9. Welke rol kan mariene wetenschap spelen in de VN's Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen?
1.10. Ochtendvullend programma rond innovatief hydraulisch onderzoek in golftanks
1.11. De Belgica-expeditie naar Antarctica - lezingenreeks prof. Patrick De Deckker
1.12. World Conference on Marine Biodiversity 2018

2. Publicaties
2.1. Marien zwerfvuil en microplastics: overzicht expertise en wetenschappelijke kennis in Vlaanderen
2.2. Mariene burgerwetenschap: naar een geëngageerde en oceaangeletterde samenleving
2.3. Terugblik op eerste VLIZ Science Symposium: the Ocean and Human Health
2.4. Infografiek: Hoe is onze oceaan veranderd in 500 jaar tijd?

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Hoe helder en overtuigend leren communiceren over je (marien) onderzoek op de Wetenschapsbattle
3.2. VLIZ zoekt bibliothecaris voor verdere uitbouw, ontsluiting en publiekswerking marien informatiecentrum
3.3. Beurzen Brilliant Marine Research Idea
3.4. Oproep voor Onafhankelijke Bestuurders voor de Raad van Bestuur van het VLIZ
3.5. VITO zoekt onderzoeker in remote sensing voor kust- en zeetoepassingen

4. Varia
4.1. Europese culinaire competitie voor jonge en toekomstige chefs: kiezen voor duurzame vis
4.2. Vogelkooi in VOC Oostende m.b.v. cofinanciering VLIZ

1.1. Hydrografische experts 'meet' aangrenzende disciplines op Hydro17
Tussen 14 en 16 november 2017 organiseert de Hydrographic Society Benelux de 25ste editie van de HYDRO-conferentie voor de International Federation of Hydrographic Societies (IFHS).
HYDRO17 wil vooral het expertennetwerk binnen de hydrografische wereld versterken, maar zoekt ook naar links met aangrenzende disciplines. Daarom zal 'connectie' als rode draad doorheen de conferentie lopen. HYDRO17 gaat door aan boord van het prestigieuse stoomschip SS De Rotterdam, een oud cruiseschip dat aangemeerd ligt in de haven van Rotterdam en dienst doet als hotel-restaurant en conferentieruimte.
Consulteer de conferentiewebsite voor meer details rond programma en inschrijven:
 
Link: hydro17.com

[naar boven]

1.2. Save the date - Dag van de Wetenschap 2017: Veranderende Zee
Op zondag 26 november 2017 vindt de jaarlijkse Dag van de Wetenschap plaats. Ook dit jaar zet het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) de deuren open van het Marien Station Oostende en kan je aan boord gaan van het onderzoeksschip Simon Stevin. Tijdens deze editie vertellen zeewetenschappers je alles over de vele veranderingen die onze zeeën ondergaan.
Een greep uit het aanbod van de zeewetenschappen die in het Marien Station Oostende of aan boord van het onderzoeksschip in de kijker geplaatst worden, kan je binnenkort raadplegen op de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/dag-van-de-wetenschap-2017

[naar boven]

1.3. ‘Sea Change’ organiseert online seminaries over oceaangerelateerde onderwerpen en problemen
Van maandag 30 oktober 2017 t.e.m. 17 november 2017 organiseert ‘Sea Change’ een driedelige online seminarie reeks. De focus ligt op oceaangerelateerde onderwerpen en problematieken en hun toekomstig maatschappelijk belang. De seminaries zijn toegankelijk voor iedereen met een interesse voor educatie rond zeewetenschappen.
De driedelige seminarie reeks wordt georganiseerd door de Europese Sea Change project partners onder leiding van CoExploration Limited (Dorset, UK) en ondersteund door het College of Exploration (VSA) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). De seminaries zullen focussen op drie belangrijke oceaan-en zeegerelateerde problemen en hun toekomstig maatschappelijk belang benadrukken: de oceaan en de menselijke gezondheid, het in kaart brengen van de zeebodem, en aquacultuur. De cursus is opgesteld door en voor docenten, voor alle leeftijden en voor alle studieniveaus. Wetenschappers, studenten, bedrijfs- en overheidspersoneel en iedereen met een interesse voor educatie kan gratis deelnemen. Het onlineprogramma omvat een online forum, opgenomen videopresentaties, live videoconferenties, bronnen, en een compilatie van alle belangrijke producten en video’s gemaakt binnen het Sea Change project. Elk van de real-time live evenementen bestaat uit presentaties van mariene wetenschappers die internationaal erkende deskundigen zijn in hun vakgebied. Registratie is gratis en bovendien heb je als deelnemer de kans om te interageren met de sprekers en de andere deelnemers.
Link: www.coexploration.org/seachange/

[naar boven]

1.4. Geef mee richting aan het kust(beschermings)onderzoek van de toekomst op CREST Midterm Conferentie
Denk je dat natuurlijk veranderingen aan de kust of kustbeschermingsmaatregelen op het strand mogelijks impact kunnen hebben op jouw werk, of de werking van je organisatie of bedrijf? Kom dan zeker je ideeën delen op de CREST Midterm Conferentie op 23 november 2017 in Oostende. Je krijgt er een overzicht van de onderzoeksresultaten naar kustprocessen, hun rol voor kustveiligheid en de veerkracht van de Vlaamse kust. Ook wil men bij zoveel mogelijk potentiële eindgebruikers polsen in welke richting dit onderzoek verder moet.
Lees meer over het programma en hoe inschrijven op de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/event/crest-midterm-conferentie

[naar boven]

1.5. Ocean Film Festival Belgian Tour 2017
Tussen 20 oktober en 8 december 2017 kun je op diverse locaties in België deelnemen aan de Ocean Film Festival Belgian Tour. Tijdens iets meer dan twee uur krijg je 8 à 9 van de meest inspirerende, educatieve en entertainende films over de oceaan te zien, gemaakt door onafhankelijke filmmakers uit België, het VK, Australië en andere landen uit de hele wereld.
Op dinsdag 28 november nodigt Cap Mundo, organisator van het filmfestival, u tevens uit voor de duurzaamheidsconferentie rond het thema ‘No more plastic & textile fiber waste in our water’. Een 7-tal boeiende sprekers afkomstig uit het onderzoek, verschillende ngo’s, filmwereld en de plasticindustrie komen aan bod.
Link: www.oceanfilmfestival.be

[naar boven]

1.6. Save the date: Voorstelling Langetermijnvisie Noordzee 2050 op 20 december
Staatssecretaris Philippe De Backer nodigde in december 2016 iedereen die constructief wilde meedenken over de toekomst van de Noordzee en het beheer ervan op langetermijn, uit voor een eerste overleg. Ondertussen is er met deze ideeën verder gewerkt en wordt de langetermijnvisie voorgesteld. Hou alvast 20 december vrij in de agenda als je erbij wil zijn.
De voorstelling gaat door in de Marinebasis Zeebrugge (Graaf Jansdijk 1, 8380 Zeebrugge). Meer details rond het programma en hoe inschrijven volgt later dit najaar.
Het event wordt mede mogelijk gemaakt door het KBIN-OD Natuur en VLIZ.

[naar boven]

1.7. Infomoment rond Europese financiering R&I in Blue Growth, Bioeconomy and Digitisation
Kom alles te weten over de 1,3 miljard euro aan Europese financieringsmogelijkheden voor onderzoek en innovatie in het kader van Blauwe groei, bio-economie en digitalisering. In de week van 14 tot 17 november organiseert de Europese Commissie verschillende events binnen de Horizon 2020 Societal Challenge 2 infoweek.
De infoweek over het Horizon 2020 Societal Challenge 2 (SC2) programma ‘Food security, sustainable agriculture and forestry, marine and maritime and inland water research and the bioeconomy’ wordt georganiseerd door de Research Executive Agency (REA), het Directorate-General for Research and Innovation (DG RTD) en het Directorate-General for Agriculture and Rural Development (DG AGRI) van de Europese Commissie. Deze gaat door in Brussel (Charlemagne) van 14 tot en met 17 november 2017.
Op 14 november is er een infodag rond de calls die in 2018 gelanceerd worden, met daags nadien een hiermee gerelateerd brokerage event voor het vinden van potentiële projectpartners. In het tweede deel van de week worden drie high-level policy events georganiseerd die de laatste evoluties weergeven rond de bredere EU-beleidscontext van het Societal Challenge 2-programma en de ermee gerelateerde activiteiten binnen Horizon 2020. Zeker de events op vrijdag 17 november rond enerzijds de bio-economie, en anderzijds de ‘Blue Growth Research and Innovation’ zullen interessant zijn voor de mariene onderzoeksgemeenschap en bedrijven. Registreren kan tot en met 20 oktober, voor zover plaatsen beschikbaar zijn via:
Link: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/news/horizon-2020-societal-challenge-2-infoweek-including-high-level-policy-events

[naar boven]

1.8. Netwerkbijeenkomst Vlaams Aquacultuur Platform: "Marketing and Sales" van aquacultuur- en visserijproducten
KU Leuven is op 27 oktober gastheer voor de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van het Vlaams Aquacultuurplatform. Dit jaar alles over "Marketing and Sales" van aquacultuur- en visserijproducten.
Het Vlaams Aquacultuur Platform nodigt overheidsinstellingen, onderzoekscentra, visverwerkende bedrijven, viskwekers, detailhandelaren, consumenten, kortom iedereen die betrokken is bij de waardeketen van de Vlaamse aquacultuur en visserij uit in het STUK Kunstencentrum in Leuven. Deze jaarlijkse netwerkbijeenkomst is de plek om contacten in de sector te maken, ideeën uit te wisselen en input te leveren aan actueel onderzoek en ontwikkelingen.
Het thema dit jaar is "Marketing and Sales" van aquacultuur en visserijproducten. Om netwerken en promoties te verbeteren, is er een afsluitend drankje met Vlaamse aquacultuurproducten. Deelname is gratis, maar registratie is verplicht. Meld u voor 20 oktober aan.
Link: www.aquacultuurvlaanderen.be/registreer-nu-voor-de-netwerkbijeenkomst-op-27-oktober-leuven

[naar boven]

1.9. Welke rol kan mariene wetenschap spelen in de VN's Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen?
Op woensdag 6 december organiseert de European Marine Board (EMB) zijn 6de EMB Forum. Die dag brainstormt men over de rol die de marien wetenschappelijke gemeenschap kan spelen in het uitvoeren van de UN 2030 Agenda en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Wetenschappers, academici, economisten, juristen, beleidmakers en beheerders, industrie en ngo’s zijn allen uitgenodigd om mee te discussiëren in Brussel.
Tijdens dit EMB Forum krijg je een overzicht in het VN 2030-proces en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, de resultaten van de UN Ocean conferentie eerder dit jaar in New York (5 - 9 juni) en andere relevante vooruitgang. Je mening en inzichten worden geapprecieerd bij het bespreken van de rol van het mariene onderzoek in het beleidsadvies, het institutioneel kader voor internationaal oceaanbestuur en het zoeken naar middelen om de huidige modus operandi te verbeteren. Bedoeling is dat er die dag uitdagingen en behoeften worden geïdentificeerd, alsook wordt bekeken welke kansen en motieven er nodig zijn om de mariene onderzoeksgemeenschap ten volle te engageren voor dit proces van internationaal oceaanbestuur.
Meer informatie over het programma, de venue en het (gratis) inschrijven op http://marineboard.eu/6th-marine-board-forum. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er tijdig bij! Je kan de discussie ook volgen op Twitter @EMarineBoard of via de hashtag #EMBForum.
Link: http://marineboard.eu/6th-marine-board-forum

[naar boven]

1.10. Ochtendvullend programma rond innovatief hydraulisch onderzoek in golftanks
Op 20 oktober 2017 organiseert het hydraulisch onderzoeksconsortium van UGent, KU Leuven en Flanders Hydraulics Research een seminarie rond innovatief experimenteel onderzoek in golftanks in Vlaanderen en de wereld. Dit naar aanleiding van de officiële opening van de nieuwe testfaciliteit ‘Coastal and Ocean Basin’ (COB) diezelfde dag.
Het seminarie gaat door in het Staf Versluys Center in Bredene. Deelnemen aan het seminarie is gratis, maar inschrijven is verplicht via het online registratieformulier. Lees alle details over het programma en venue op onderstaande link.
 
Link: www.vliz.be/docs/vlizine/18-10/seminarCOB.pdf

[naar boven]

1.11. De Belgica-expeditie naar Antarctica - lezingenreeks prof. Patrick De Deckker
Met een reizende lezingenreeks wil het goednieuwe genootschap 'Belgica Society International' (BSI) de allereerste Belgica-expeditie in de kijker zetten. De Belgica vertrok 120 jaar geleden uit Antwerpen voor een expeditie naar Antarctica. Het schip moest er noodgedwongen overwinteren, wat gepaard ging met heel wat menselijke ontbering. Prof. Patrick De Deckker van de Australian National University neemt de lezingen voor zijn rekening in Oostende, Brussel, Antwerpen, Leuven en Gent.
Op woensdag 25 oktober (vanaf 13:30) passeert prof. De Deckker op het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) in Oostende met de lezing “The extraordinary scientific achievements behind the Belgica expedition and a story of human endeavor”. Hierin zal hij focussen op de wetenschap die aan boord gebeurde en het belang van de archivering van de wetenschappelijke data voor hedendaags onderzoek op de Antarctische Peninsula. Inschrijven voor de lezing op het VLIZ en aansluitend netwerkmoment kan via volgende online registratieformulier (gratis).  

Verder die week worden ook Brussel, Antwerpen, Leuven en Gent aangedaan met telkens een licht gewijzigde lezing rond het thema. Op dinsdag 24 oktober (12:00) gaat het event door in het KBIN in Brussel. Meer info en gratis inschrijven hiervoor kan via dr. Isabelle Schön (ischoen@naturalsciences.be). Op 25 oktober 's avonds (20:00) spreekt Patrick De Deckker voor het publiek en de vrienden van de Belgica Society International in het clubhuis van de RYCB in Antwerpen. Contacteer Eddy Stuer (+32 476 86 12 00) om in te schrijven. Op 26 oktober staat de spreken op de Arenberg Campus van de KU Leuven in Heverlee (16:00). Contactpersoon is prof. Robert Speijer (rebert.speijer@kuleuven.be). Op 30 oktober (19:00) kun je terecht in het Wetenschapsmuseum van de Universiteit Gent op campus De Sterre. Klik hier voor meer info over deze laatste of bij: prof. David van Rooij (david.vanrooij@ugent.be).
Link: http://registration.vliz.be/dedeckker

[naar boven]

1.12. World Conference on Marine Biodiversity 2018
De 4de editie van de wereldconferentie rond mariene biodiversiteit gaat door van 13 tot en met 16 mei 2018 in Montreal, Canada. Voor wetenschappers, veldwerkers en technici, beleidsmakers en mensen uit de industrie. Eigenlijk voor allen die zich willen informeren en discussiëren over het belang en de status van het mariene leven. Wil je er zelf je werk presenteren? Stuur je abstract door voor 1 december. Ook zijn er diverse mogelijkheden tot het organiseren van nevenevenementen in de wandelgangen.
Alle info over thema's, programma, venue en inschrijven kun je aantreffen op de website van het congres: www.wcmb2018.org. De deadline voor het indienen van abstracts werd recent vooruitgeschoven tot 1 december. Meer details over dit laatste op de Facebook-pagina en Twitter-account.
Link: www.wcmb2018.org

[naar boven]

2.1. Marien zwerfvuil en microplastics: overzicht expertise en wetenschappelijke kennis in Vlaanderen
In een nieuwe Beleidsinformerende Nota brengt het VLIZ – op vraag van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM – de Vlaamse expertise en kennis in kaart rond marien zwerfvuil en microplastics. De nota geeft een handig overzicht van het gepubliceerde onderzoek, maar duidt ook welke de noden zijn om zwerfvuil en microplastics in Vlaamse aquatische milieus te bestuderen en aan te pakken.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5126

[naar boven]

2.2. Mariene burgerwetenschap: naar een geëngageerde en oceaangeletterde samenleving
Burgerwetenschap of ‘citizen science’ is een nieuwe wetenschappelijke onderzoeksaanpak die zeer snel aan belang wint, ook in de marien en maritieme wetenschappen. Burgers helpen de wetenschappers op vrijwillige basis door op een wetenschappelijk geijkte manier data te verzamelen of te analyseren. Met betrekking tot de zee en oceaan, speelt burgerwetenschap zelfs een bijzondere extra rol. Door de omvang van de oceaan en het gebrek aan verbondenheid dat de meerderheid van de bevolking heeft met dit blauwe gedeelte van onze planeet, zorgt mariene burgerwetenschap er tevens voor de oceaangeletterdheid te promoten en de burger te betrekken in het kust- en zeeonderzoek. Recent publiceerde de European Marine Board, met medewerking van het VLIZ, een Policy Brief en Position Paper rond Citizen Science. In deze publicaties analyseert de EMB de state-of-the-art van Marine Citizen Science en voorziet ze nieuwe ideeën en richtingen om de voortgang van deze onderzoeksmethode te stimuleren vanuit een Europees perspectief.
Lees er meer over op de VLIZ-website:
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5119

[naar boven]

2.3. Terugblik op eerste VLIZ Science Symposium: the Ocean and Human Health
Het eerste VLIZ Science Symposium van 6 september is ondertussen enkele weken achter de rug. Dat de twee laureaten van de Delcroix-prijs, waarvan de uitreiking daags voordien doorging, aanwezig waren in Oostende was de directe aanleiding voor de organisatie van een wetenschappelijk symposium rond ‘the Ocean and Human Health’. Een 10-tal excellente sprekers werkzaam in dit multidisciplinaire onderzoeksthema gaven inkijk in hun resultaten. Kon je er op 6 september niet bijzijn? Geen nood! Herbeleef de interessante voormiddag via het online ter beschikking gestelde materiaal.
Herbekijk de videostream via het VLIZ YouTube-kanaal VLIZ Science Symposium: the Ocean and Human Health 2017. Meer informatie over de sprekers, hun abstracts en bibliografie, alsook foto’s van de dag zijn te raadplegen via de VLIZ-website.
Het is de bedoeling is dat het VLIZ Science Symposium tweemaal per jaar georganiseerd wordt n.a.v. een opportuniteit rond een van de thema's van de VLIZ-onderzoeksagenda.
Blijf op de hoogte van deze en andere aankondigingen via onze gebruikelijke nieuwskanalen: de elektronische nieuwsbrief VLIZine, het nieuwskanaal op de VLIZ-website, of via onze sociale mediakanalen VLIZ-twitter, VLIZ-facebook en de VLIZ-LinkedIn nieuwsgroep voor mariene professionelen uit onderzoek, beleid en industrie.
Link: www.vliz.be/nl/imis?module=conference&confid=2940

[naar boven]

2.4. Infografiek: Hoe is onze oceaan veranderd in 500 jaar tijd?
Veel van de veranderingen in de oceaan blijven uit het zicht en daarom ver van alle aandacht. Een krachtige nieuwe infografiek - ontwikkeld binnen het Sea Change project - toont welke dramatische veranderingen de oceaan heeft ondergaan sinds Ferdinand Magellaan 500 jaar geleden zijn reis rond de wereld aanving.
Naar aanleiding van de Our Ocean conferentie, een belangrijke internationale meeting rond wereldwijd oceaanbestuur georganiseerd door de Europese Unie (EU) in Malta op 5 en 6 oktober, lanceert het EU-gefinancierde Sea Change-project een aantal originele en inspirerende hulpmiddelen en instrumenten. Deze moeten de Europese burgers laten inzien hoe hun eigen activiteiten en gedrag een invloed hebben op de gezondheid van de oceaan. Zo is er o.a. de infografiek die aantoont welke veranderingen de oceaan onderging in de laatste 500 jaar.
Link: www.vliz.be/en/press-release/how-can-you-sea-change-occurs-over-500-years

[naar boven]

3.1. Hoe helder en overtuigend leren communiceren over je (marien) onderzoek op de Wetenschapsbattle
Onderzoekers uit hun comfortzone halen om écht helder en overtuigend te leren presenteren, daarvoor organiseert The Floor is Yours elk jaar de Wetenschapsbattle. In 2017 is er ook de Engelstalige versie, voor niet-Nederlandstalige onderzoekers: the Battle of the Scientists. VLIZ hoopt op heel wat inschrijvingen door mariene onderzoekers!
De Wetenschapsbattle is een wedstrijd waarbij telkens vijf wetenschappers hun onderzoek op een lagere school presenteren. Beeld je een volle zaal enthousiaste kinderen in, tussen 6 en 12 jaar, die stemmen voor de beste presentatie en nadien feedback geven. De geselecteerde wetenschappers krijgen vooraf een presentatietraining van The Floor is Yours aangeboden, waar ze leren om helder en overtuigend te presenteren.  Geïnteresseerd?  Schrijf je in voor 20 november 2017.
Link: www.wetenschapsbattle.be

[naar boven]

3.2. VLIZ zoekt bibliothecaris voor verdere uitbouw, ontsluiting en publiekswerking marien informatiecentrum
De VLIZ-bibliotheek is een openbaar informatiecentrum en het centrale aanspreekpunt voor mariene literatuur bij wetenschappers, beleidsmakers, industrie en het grote publiek. Er wordt een nieuwe bibliothecaris aangeworven. Kandidaten moeten een sterke interesse vertonen in de mariene/maritieme wereld. Voorwaarde is een bibliotheekopleiding hebben genoten (of gelijkwaardig zijn door ervaring), ofwel een masterdiploma op zak hebben en ervaring kunnen aantonen in het bibliotheekwezen.
Solliciteren kan tot en met 5 december. Meer informatie in de vacaturepagina op de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2017-10-23-vliz-werft-aan-bibliothecaris

[naar boven]

3.3. Beurzen Brilliant Marine Research Idea
Het VLIZ lanceert een nieuwe oproep voor een 'Brilliant Marine Research Ideas'. Deze beurzen hebben als doel promovendi verbonden aan een Vlaamse Universiteit of Vlaamse Hogeschool te inspireren en te ondersteunen een briljant idee uit te voeren in het kader van hun doctoraatsonderzoek. Deadline voor het indienen van voorstellen ligt op 15 december 2017.
Met de bijdragen en giften die het VLIZ ontvangt in het kader van de filantropiewerking worden mariene onderzoeksideeën gefinancierd die kunnen bijdragen aan het oplossen van een op hypothese gebaseerde mariene onderzoeksvraag.
Onderwerpen die o.a. in aanmerking komen zijn verontreiniging, de oceaan en de menselijke gezondheid, mariene biodiversiteit, klimaatverandering, oceaangerelateerde rampen en mariene exploraties.
De beurs (max. 5 000 euro) kan worden gebruikt om promovendi te helpen bij hun lab- en/of veldwerk, data-acquisitie en -analyse, bezoeken aan andere instituten om gespecialiseerde faciliteiten te gebruiken, de aankoop van apparatuur of software die nodig is voor een bepaalde analyse, etc. Het fonds kan niet gebruikt worden voor personeelskosten of om conferenties bij te wonen.
Meer informatie en aanvraagformulier zijn te vinden op de VLIZ-website.
Link: www.vliz.be/nl/brilliant-marine-research-idea

[naar boven]

3.4. Oproep voor Onafhankelijke Bestuurders voor de Raad van Bestuur van het VLIZ
VLIZ doet een oproep tot kandidaatstelling voor ten minste 3 mandaten als onafhankelijke bestuurder in zijn Raad van Bestuur. Als lid van dit bestuursorgaan van de vzw VLIZ bepaalt u mee de strategie van de organisatie. Ook draagt u bij tot de versterking en ontwikkeling van de mariene kennisopbouw en de excellentie van het marien onderzoek in Vlaanderen. Solliciteren kan tot 15 november 2017.
Lees meer de functie, de vereisten en de onafhankelijkheidsvoorwaarden op de VLIZ-website:  
Link: www.vliz.be/nl/vacature/2017-10-16-oproep-voor-onafhankelijke-bestuurders-voor-de-raad-van-bestuur-van-het-vliz

[naar boven]

3.5. VITO zoekt onderzoeker in remote sensing voor kust- en zeetoepassingen
Voor de versterking van hun dienstverlenend team ‘Onderzoek en Ontwikkeling’ werft de Remote Sensing Unit van VITO (Mol) een wetenschapper of ingenieur aan.
Link: https://vito.taleo.net/careersection/vito_careersection_external/jobdetail.ftl?job=1700002H&tz=GMT%2B02%3A00

[naar boven]

4.1. Europese culinaire competitie voor jonge en toekomstige chefs: kiezen voor duurzame vis
De 2018-editie van de culinaire competitie Olivier Roellinger werd recent gelanceerd. Deze wedstrijd staat open voor jonge chefs die persoonlijk willen bijdragen aan gezonde visstocks en de bescherming van zeeën en oceaan. Meedingen kan nog tot 5 januari. Opdracht is om twee recepten met duurzame visproducten te creëren en deze keuze te verdedigen voor een jury. Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) is partner in deze wedstrijd en hoopt heel wat kandidaturen uit België en Nederland te kunnen verwelkomen!
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5152

[naar boven]

4.2. Vogelkooi in VOC Oostende m.b.v. cofinanciering VLIZ
Het nieuwe kooiencomplex van het opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Oostende is ten volle operationeel. De kooi dient niet enkel voor revaliderende vogels maar fungeert ook als onderzoeksruimte.
De financiering is afkomstig van de Universiteit Gent (TEREC) en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), bovenop eigen middelen van het VOC Oostende. Naast de inrichting van de kooi, voorzag het VLIZ ook in twee webcams. Een overzichtscamera laat toe om het geheel van de kooi en de vogels in vlucht te observeren. Een lager bij de grond geïnstalleerde, beweegbare camera heeft tot doel een specifieke vogel/meeuw van nabij te bestuderen.
Deze infrastructuur wordt ter beschikking gesteld van alle mariene wetenschappers die (zee)vogels wensen te bestuderen in een gecontroleerde omgeving. Het kooiencomplex ligt op het terrein van het VOC Oostende (Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende).
 
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=5138

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commerciële doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2017 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!