Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.
Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.
VLIZINE jrg. 17, nr. 1 (januari 2016)
VLIZINE
jrg. 17, nr. 1 (januari 2016)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]
V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Michèle Van den Berghe
1. Kalender
1.1. Oceans Past Platform Conference 2016
1.2. Geen kust zonder meeuwen
1.3. VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016: inschrijven uiterlijk tot 3 februari
1.4. Aanmonsteringscursus Horizon Educatief in Oostende
1.5. Summer school in Bergen: The ocean, climate and society
1.6. Kustforum 2016 - De kust: zet in op kwaliteit!
2. Publicaties
2.1. Voor sportvissers: zoekkaarten en informatiefiches haaien en roggen
2.2. Een zee van kansen: onze Noordzee
2.3. De Schelde - Van bron tot monding
2.4. Mariene data formeel publiceren met DOI kan nu via VLIZ
3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. IMDC zoekt senior marien ecoloog
3.2. KBIN-OD Natuur zoekt tijdelijk wetenschappelijk medewerker teledetectie
3.3. Call: VLIZ Communication Award 2016
4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Vibrocorer ter beschikking van de wetenschappers
4.2. Aardobservatie brengt sedimentwaarden bij baggerwerken in kaart
5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. Samenwerking met VLOOT rond RV Simon Stevin maakt toekomstgerichte doorstart
6. Zeewaarnemingen
6.1. POGO: nieuwe sensoren moeten polsslag globale oceaan beter opvolgen
6.2. Nieuwe satelliet meet stijging zeespiegel met hoge nauwkeurigheid
7. Varia
7.1. Verhouding fosfaat en stikstof volledig uit balans in de Noordzee
7.2. Maritieme en mariene sector roept Vlaamse Regering op in te zetten op Blue Growth
8. Vraagbaak
8.1. #ikschrijfgeschiedenis: welke traditie of techniek zet jij verder?
8.2. Think Big, Think Ocean: post een sprankelend nieuw idee voor een zee-event en WIN!
1.1. Oceans Past Platform Conference 2016
Tussen 23 en 25 mei 2016 organiseert het Ocean Past Platform in Dublin een conferentie rond het management van historische baaien en estuaria. Dit naar aanleiding van de 35ste verjaardag van de erkenning van Dublin Bay als UNESCO-Biosphere. Al wie wil bijdragen en een studie of praktijkervaring wil voorstellen rond de historiek van het beheren van marien/maritiem natuurhistorisch en cultureel erfgoed in baaien, estuaria en hun kusten - zowel boven als onder water - kan tot 1 maart een abstract indienen.
Het Oceans Past Platform staat voor de geschiedenis van de mariene ecologie en de studie van zee- en kustmanagement doorheen de tijd. De conferentie in Dublin wordt samen georganiseerd met het Centre for Environmental Humanities van het Trinity College in Dublin en gaat door in het kader van het COST-initiatief, waar VLIZ vertegenwoordiger is voor Belgi.
Link: www.tcd.ie/history/opp/events
[naar boven]
1.2. Geen kust zonder meeuwen
Meeuwen, elke zomer prominent aanwezig aan de kust. Vaak het onderwerp van kwakkels en onwaarheden. Op 23 februari organiseert het Streekhuis Kust een middagsessie in Oostende die de recentste wetenschappelijke informatie en een aantal praktijkervaringen met u wil delen.
Medewerkers van gemeentebesturen, brandweerofficieren, immokantoren, onthaalmedewerkers van een toeristische dienst ... en allen die te maken krijgen met overlast door meeuwen kunnen deelnemen aan deze infosessie. Tussen 13.00 en 17.00 uur komen verschillende sprekers aan bod met (nieuwe) kennis, wetenschappelijke info, praktijkvoorbeelden en advies.
Waar en wanneer? Dinsdag 23 februari - 13.00 uur - Streekhuis Kust Oostende, Wandelaarkaai 7, ingang pakhuis 61, 8400 Oostende.
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht voor 17 februari via deze online link, via het e-mail kust@west-vlaanderen.be of telefonisch via 059 34 21 47. Deelname is gratis, maar opgepast de plaatsen zijn beperkt. Organisatie door de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek.
Link: http://www.meeuwenindestad.be/nl/
[naar boven]
1.3. VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016: inschrijven uiterlijk tot 3 februari
De 16de editie van de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen gaat door op vrijdag 12 februari 2016 in hogeschool Vives in Brugge. Ook deze editie wordt terug een niet te missen event voor iedereen (jong n senior) die begaan is met zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen/Belgi en de aangrenzende regios. Inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 3 februari.
Op deze dag krijg je met behulp van mondelinge en posterpresentaties een inkijk in de diversiteit, kwaliteit en belang van de actuele mariene en kustwetenschappen in Vlaanderen. Met demo's tonen onderzoekinstellingen en maritieme bedrijven hun nieuwste data- en informatietools, producten en diensten. En degene die hun netwerk persoonlijk willen uitbreiden, kunnen deelnemen aan de speed networking sessie. In de latere namiddag worden ook de VLIZ-wetenschapsprijzen 2015 en de publieksprijzen voor de beste presentatie en poster van de dag uitgereikt.
Wie zich nog kandidaat wil stellen voor de VLIZ-Communication Award kan dit nog tot uiterlijk 31 januari.
Programma, (gratis) inschrijving en wegbeschrijving via onderstaande link.
Link: http://www.vliz.be/vmsd/nl
[naar boven]
1.4. Aanmonsteringscursus Horizon Educatief in Oostende
Horizon Educatief is een educatieve organisatie aan de Oostendse kust. De aanmonstercursus is d basiscursus om deze vzw beter te leren kennen en is ideaal voor mensen met een passie voor de zee die zin hebben om voor hen groepen te begeleiden als zee-animator.
In totaal zijn er 6 vormingsmomenten op vrijdagvoormiddag (tussen 19 februari en 25 maart 2016) met een mix van theorie en praktijk. Ideaal voor natuurgidsen, mensen uit het jeugdwerk of het onderwijs die kinderen en jongeren het kustmilieu willen laten (her)ontdekken. Na het volgen van deze cursus bepaal je of zee-animator worden al dan niet iets is voor jou. Maar wedden dat je gebeten wordt door de passie?
Om deel te nemen volstaat het om voor 16 februari een mailtje te sturen naar ruth.teerlynck@horizoneducatief.be of te bellen naar 059/32 21 83. De cursusprijs bedraagt ?20. Engageer je je nadien om als animator aan de slag te gaan bij Horizon Educatief vzw, dan word je automatisch lid van Horizon Educatief (lidgeld= 10 euro).
Link: http://www.horizon-educatief.be/over-ons/aanmonstercursus/
[naar boven]
1.5. Summer school in Bergen: The ocean, climate and society
De cursus 'The ocean, climate and society' is onderdeel van het opleidingsaanbod van de Universiteit van Bergen voor internationale PhD-studenten en jonge onderzoekers. Wie wil deelnemen aan deze cursus, die loopt van 13 tot 24 juni 2016, moet zich voor 1 maart 2016 aanmelden.
Link: www.uib.no/en/rs/bsrs/93774/bergen-summer-research-school-2016-water-climate-and-society
[naar boven]
1.6. Kustforum 2016 - De kust: zet in op kwaliteit!
Ondernemers en architecten zetten zich graag in voor een dynamische en kwalitatieve kust voor de toekomst. De gebiedsgerichte werking Kust van de Provincie West-Vlaanderen nodigt je uit 17 februari 2016 (19:00-22:00) om naar het Kustforum in De Branding in Middelkerke te komen luisteren hoe zij hun troeven uitspelen aan de kust.
Op het programma staan volgende sprekers:
Schrijf je in via deze link of via kust@west-vlaanderen.be of via 059 34 21 47. Deelnemen is gratis, maar let op: de plaatsen zijn beperkt.
Oproep: Heb je een eigen foto die voor jou 'kwaliteit aan de kust' benadrukt? Deel ze voor 7 februari. Misschien komt jouw foto dan wel op groot scherm tijdens het Kustforum.
Link: http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/kustbeheer/gebiedsgerichtesamenwerking/themas/Paginas/Kustforum.aspx
[naar boven]
2.1. Voor sportvissers: zoekkaarten en informatiefiches haaien en roggen
Sportvisserij Nederland ontwikkelde een aantrekkelijke en handige zoekkaart om de roggen en haaien die sportvissers ophengelen in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal tot op soort te identificeren. Doel is om bewuster om te gaan met de gevangen soorten, waarvan velen een delicate status hebben. Anderzijds ondersteunen deze informatieproducten hun internationaal haaienmerkproject Sharkatag waarbij men burgers inschakelt om haaien te merken en terugvangsten te melden, en zo bij te dragen tot het verbeteren van de kennis over deze charismatische soorten.
De zoekkaarten en factsheets zijn vrij te downloaden van op de website haairog.nl of sharkray.eu, en zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans (enkel zoekkaart).
Wat het HAROkit-project (www.vliz.be/nl/harokit) eind vorig jaar ook al produceerde voor de Belgische beroepsvisserij, werd door Sportvisserij Nederland ontwikkeld voor sportvissers in het bijzonder: zoekkaarten en informatiefiches voor alle mogelijks aan te treffen soorten. Op het eerste zicht lijken deze doelstellingen gelijkaardig, maar omdat het doelpubliek, de vistechnieken, handelingen aan boord en vooral de geografische zones niet overeenkomen, werd door de organisaties geopteerd om twee aparte informatiepakketten op te stellen. Belgische vissers werken immers vooral met bodemsleepnetten in een groot aantal visgebieden (volledige Noordzee, Engels Kanaal, Golf van Biskaje, Ierse en Keltische Zee) waarbij de vangsten op een lopende band worden gesorteerd en een zeer snelle identificatie noodzakelijk is. Sportvissers hengelen vooral in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal.
In 2016 loopt nu al voor het vijfde jaar op rij het internationaal haaienmerkproject Sharkatag. Sportvisserij Nederland organiseert hiervoor jaarlijks een driedaags evenement voor sportvissers (in 2016 gaat dit door op 14-16 juli). Recreatieve hengelaars gaan de zee op met bevoegde schippers van charterschepen met als doel zoveel mogelijk haaien, vleten en roggen te vangen en te voorzien van een merkje, of gemerkte dieren terug te vangen. Door het verzamelen en analyseren van terugmeldingen komt waardevolle informatie aan het licht die door wetenschappers (o.l.v. IMARES) gebruikt wordt om een beeld te krijgen van de haaienpopulatie, hun gedrag en verspreiding.
Sportvisserij Nederland roept dan ook alle sport- en beroepsvissers op om gemerkte dieren (geel merk in rugvin) te melden via hun webpagina Meld je vangst!, beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans. Terugmeldingen van gemerkte haaien, vleten en roggen, en meldingen van bijzondere vangsten worden alvast beloond!
Link: haairog.nl
[naar boven]
2.2. Een zee van kansen: onze Noordzee
Jaarlijks spreekt de gouverneur van West-Vlaanderen een rede uit voor de provincieraad. In 2015 lag de focus ervan op de Noordzee. Gouverneur Carl Decaluw ziet in deze aanlengende zee voor de provincie een zee van kansen, maar kansen die evenzeer gepaard gaan met de nodige verantwoordelijkheden.
Voor de uitwerking van de rede werd vanuit het VLIZ een belangrijke inhoudelijke insteek gedaan, vnl. rond de onderdelen veiligheid en onderzoek. Het werk is een sterk pleidooi voor meer mariene wetenschappen in een blauwe economie en voor het behoud van het mariene milieu.
De pdf van deze 134 pagina's tellende rede is te downloaden vanuit het Open Marien Archief van het VLIZ.
Link: http://www.vliz.be/nl/imis?module=ref&refid=252000
[naar boven]
2.3. De Schelde - Van bron tot monding
Dit nieuwe boek over de Schelde verscheen eind december en geeft een impressie van de rivier en haar indrukwekkende estuarium. De auteurs hopen dat de lezer zowel de landschappelijke en culturele, als natuurhistorische waarde van deze stroom meer gaat appreciren en zelf ook op ontdekkingsreis gaat langs de rivier.
Hoewel de hoofdauteur Patrick Meire een gerenommeerde wetenschapper is aan de Universiteit Antwerpen en gespecialiseerd is in het onderzoek naar een beter ecosysteembeheer in de Schelde, was het niet zijn bedoeling om een wetenschappelijk werk te produceren of om volledigheid na te streven. Maar wel om de volledige rivier, van bron tot monding, in haar algemeenheid te situeren en een indicatie te geven van de culturele en natuurhistorische rijkdom van het gebied. Hij geeft ook aan hoe het landschap of specifieke activiteiten hun wortels vinden in een soms zeer ver verleden.
Het boek (ISBN 9789057183805) telt 264 pagina's en is rijkelijk gellustreerd met foto's van de hand van natuurfotograaf Misjel Decleer. Te koop in de reguliere boekhandel en online op de website van de uitgeverij Academic & Scientific Publishers.
Link: http://www.aspeditions.be/en-gb/book/DESCHE631J/de-schelde-patrick-meire.htm
[naar boven]
2.4. Mariene data formeel publiceren met DOI kan nu via VLIZ
VLIZ werkt samen met DataCite om wetenschappers de mogelijkheid te bieden hun data formeel te publiceren met een Digital Object Identifier (DOI). Deze publicatieprocedure voor datasets zorgt ervoor dat geciteerde data traceerbaar zijn en wetenschappers een betere erkenning krijgen voor hun werk.
Op aanvraag van Vlaamse mariene wetenschappers ontwikkelde VLIZ een procedure om datasets citeerbaar en traceerbaar te maken door het creren van een datapublicatie. Dit omvathet uitgebreid beschrijven, het creren van een citatie met DOI (een unieke identifier voor de dataset) en het publiek beschikbaar maken van deze data.
Steeds vaker wordt bij het indienen van een manuscript vereist dat de onderliggende onderzoekdata ondergebracht worden in een erkend repositorium en publiek beschikbaar is. Als erkend onderdeel van het ICSU World Data System kan VLIZ deze dienst aan alle Vlaamse mariene wetenschappers aanbieden.
Inmiddels werden al een vijftal datasets op deze wijze refereerbaar gemaakt voorafgaand aan de publicatie van een artikel door een Vlaamse mariene wetenschapper.
Wil je zelf ook een dataset publiceren met een DOI? Alle info met betrekking tot het creren van een datapublicatie werd uitgebreid beschreven op de VLIZ-website. Je vindt er ook het in te vullen formulier terug. Voor meer informatie over de bovenstaande service kun je terecht op het e-mailadres data@vliz.be.
Link: www.vliz.be/nl/publiceren
[naar boven]
3.1. IMDC zoekt senior marien ecoloog
IMDC (International Marine and Dredging Consultants) is een internationaal ingenieurs- en consultancybedrijf, gevestigd in Antwerpen en gespecialiseerd in waterprojecten (offshore energie, baggeren, milieumonitoring, kust- en estuaria, havens en offshore structuren ...). IMDC rekruteert een senior marien ecoloog als leidinggevende expert voor hun team Marien Milieu. Minimum 10 jaar ervaring in dit thema en een PhD zijn zeker pluspunten.
Link: http://www.imdc.be/sites/default/files/editorinchief/user-3/Senior%20Marine%20Ecologist%20%28EN%29.pdf
[naar boven]
3.2. KBIN-OD Natuur zoekt tijdelijk wetenschappelijk medewerker teledetectie
De Operationele Directie Natuurlijk Milieu (OD Natuur) van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) werft een mariene onderzoeker aan voor een contract van bepaalde duur tot december 2017. De onderzoeker zal in de teledetectie-ploeg REMSEM (Remote Sensing and Ecosystem Modelling) werken in onderzoeksprogrammas rond optische teledetectie van kustwateren.
Kandidaten bezitten een wetenschappelijk universitair diploma en zijn sterk in informatica en schriftelijke wetenschappelijke communicatie (onderzoekspublicaties). De geslecteerde kandidaat zal verantwoordelijk zijn voor de verbetering en de validatie van teledetectiealgoritmes en het beheer van grote archieven van satellietgegevens, de interacties met de gebruikers van satellietgegevens en projectbeheer en administratieve taken. Solliciteren voor 12 februari.
Link: https://www.naturalsciences.be/nl/about-us/organisation/jobs#anchor5515
[naar boven]
3.3. Call: VLIZ Communication Award 2016
Een laureaat van de VLIZ Communication Award kan als prijs in de loop van het verdere jaar genieten van een persoonlijke communicatie-coaching door de afdeling Communicatie van het Vlaams Instituut voor de Zee. Jonge mariene wetenschappers en ingenieurs die willen deelnemen aan deze wedstrijd moeten voor 31 januari 2016 een motivatiebrief doorsturen volgens de voorwaarden gesteld op de VLIZ-website.
De jury selecteert de winnende kandidaat en zal deze bekend maken op de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016 op 12 februari 2016 in Brugge. De winnaar zal de mogelijkheid krijgen om het resultaat van de communicatie-actie plenair bekend te maken op de 2017-editie van de VLIZ Contactdag Mariene Wetenschappen.
PhD-student en archeoloog Jan Trachet, winnaar van de VLIZ Communication Award 2015, komt op 12 februari 2016 vertellen wat we samen hebben ontwikkeld en ondernomen. Om zijn interdisciplinair onderzoeksproject 'Middeleeuws Brugge en zijn voorhavens. Een landschapsarcheologische bijdrage tot het Zwindebat', uitgevoerd aan de Universiteit Gent voor een breder publiek bekend te maken werd een visueel aantrekkelijke projectwebsite www.zwinproject.ugent.be ontwikkeld. Deze vertelt je alles over de doelstellingen, sites en methodes van het project. Reeds gepubliceerde posters en artikels zijn beschikbaar via de publicatiepagina.
Link: http://www.vliz.be/nl/VLIZ-communication-award-nl
[naar boven]
4.1. Vibrocorer ter beschikking van de wetenschappers
Het VLIZ beschikt voortaan over een OSIL high-power vibrocorer systeem dat een kern kan nemen tot 3 m lang met een diameter van 96 mm. Het toestel wordt ingezet vanaf het onderzoeksschip Simon Stevin. Een vibrocorer is het ideale instrument om onverstoorde bodemkernen te bekomen van een relatief grote lengte.
Het VLIZ kocht in de zomer van 2015 de vibrocorer aan. Na enkele technische aanpassingen is het toestel nu ten volle operationeel en staat ten dienste van de mariene wetenschappers. Meer informatie omtrent het toestel, hoe het werkt (in woord en beeld), welke onderzoeksgroepen en projecten het gebruiken en hoe je het kan uitlenen, lees je op de infofiche op de VLIZ-website:
Link: http://www.vliz.be/nl/vibrocorer
[naar boven]
4.2. Aardobservatie brengt sedimentwaarden bij baggerwerken in kaart
In het jongste nummer van VITO Vision, de nieuwsbrief van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, lezen we in een korte bijdrage over hun samenwerking met het Belgische consultancy-bedrijf IMDC. Samen ontwikkelden ze een softwarepakket waarmee baggerbedrijven op basis van satellietbeelden sedimentwaarden voor, tijdens en na baggerwerken nauwkeurig kunnen opvolgen.
Bij het baggeren wordt door graven of zuigen sediment losgewoeld van de zeebodem. Baggerfirma’s investeren in specifieke tuigen of technieken om de verspreiding van sediment te beperken. Zo kunnen ze onder meer de impact op de fauna en de flora in het water en het nabijgelegen land voorkomen of beperken. Baggerbedrijven werken traditioneel met vaartuigen of boeien, die op een welbepaalde plaats de sedimentwaarden opmeten en via modellen voorspellingen doen. Die methodes blijven belangrijk, maar ze geven slechts een beperkt beeld van de sedimentwaarden in het hele baggergebied, zowel in de tijd als in de ruimte. Actuele, multispectrale satellietbeelden van NASA en ESA zijn hierop een nuttige aanvulling. Via de online een webservice ‘MAST’ (MArine Supervision Tool) kunnen baggerbedrijven en energieconcerns nu op basis van deze satellietdata on site beslissingen nemen en de werken sturen.
Meer in de nieuwsbrief VITO Vision - januari 2016 (pagina 10). Nog geen abonnee op deze nieuwsbrief? Registreer he gratis via deze link.
[naar boven]
5.1. Samenwerking met VLOOT rond RV Simon Stevin maakt toekomstgerichte doorstart
Op 16 december 2015 tekenden Yves Goossens (algemeen directeur VLOOT) en Jan Mees (algemeen directeur VLIZ) een nieuwe bijakte aan de lopende samenwerkingsovereenkomst tussen beide organisaties. Hiermee worden nog ruimere afspraken gemaakt rond de inzet van het onderzoeksvaartuig RV Simon Stevin. De afspraken leiden tot een betere en meer flexibele bediening voor Vlaamse mariene onderzoekers en brengen duidelijk rond de inzet van het schip in internationale programma's.
De nieuwe afspraken houden rekening met nieuwe ontwikkelingen rond een meer flexibele beschikbaarheid van het onderzoeksschip (buiten het beschikbaarheidsschema). Ook rond de inzet van het onderzoeksschip bij publieke evenementen georganiseerd door de Vlaamse overheid werden goede afspraken gemaakt. Alsook werden de deuren rond de inschakeling van het schip in ESFRI's (European Strategy Forum on Research Infrastructures) en andere internationale samenwerkingsverbanden van gecordineerd marien onderzoek, verder opengezet.
[naar boven]
6.1. POGO: nieuwe sensoren moeten polsslag globale oceaan beter opvolgen
Tegen 2030 een duurzaam, state-of-the-art netwerk uitbouwen van oceaanobservatiesystemen die de toestand van de wereldwijde oceaan in de gaten houdt: dat is de nieuwe ambitie van POGO (Partnership for Observation of the Global Oceans). De gegevens zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis, wetenschap en maatschappelijk belang van de oceaan.
Op de vooravond van de jaarlijkse POGO-meeting – die deze keer doorgaat in Tokyo, Japan en waarbij 40 prominente mariene onderzoeksinstituten van over de ganse wereld bij aanwezig zijn – werd de nieuwe strategie van POGO gelanceerd.
Deze nieuwe missie houdt in dat POGO:
Lees meer op de POGO-website. De pdf van de nieuwe POGO-strategie is hier downloadbaar.
Link: http://www.vliz.be/docs/nieuws/POGO_strategy_document_Final.pdf
[naar boven]
6.2. Nieuwe satelliet meet stijging zeespiegel met hoge nauwkeurigheid
Op 17 januari werd de Jason-3 satelliet succesvol gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californi. De radarsignalen die de satelliet uitstuurt zullen toelaten om de hoogte van de zeespiegel te monitoren en deze wereldwijd tot op enkele centimeters nauwkeurig op te meten. De data zullen wetenschappers ook toelaten om stroomsnelheden en stroomrichtingen na te gaan, en zo het kustweer en tropische cyclonen beter te voorspellen.
De internationale missie wordt geleid door EUMETSAT (Europees agentschap voor Meteorologische Satellieten) en het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en krijgt de medewerking van NASA en CNES (Centre National d'Etudes Spatiales).
Link: http://www.eumetsat.int/website/home/Satellites/FutureSatellites/CopernicusSatellites/Jason3/index.html
[naar boven]
7.1. Verhouding fosfaat en stikstof volledig uit balans in de Noordzee
Europese maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit zijn al vele jaren gericht op het terugdringen van de concentraties fosfaat en stikstof in oppervlaktewater. Dit is echter voor fosfaat veel beter gelukt dan voor stikstof, waarvan de nog steeds extreem hoge emissies in zee terecht komen. Hierdoor is er nu in de kustwateren een volledig scheve verhouding tussen stikstof en fosfaat ontstaan, met negatieve gevolgen voor de groei van algen en de productiviteit van het Noordzee-ecosysteem.
Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), onder leiding van prof. dr. Jef Huisman. Lees meer in persbericht en artikel in Limnology and Oceanography.
Link: http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/uva-nieuws/content/persberichten/2016/01/verhouding-fosfaat-en-stikstof-volledig-uit-balans-in-de-noordzee.html
[naar boven]
7.2. Maritieme en mariene sector roept Vlaamse Regering op in te zetten op Blue Growth
De economische mariene en maritieme sector - vertegenwoordigd door Vlaamse topbedrijven, universiteiten, kenniscentra, socio-economische actoren en de overheid - roept de Vlaamse Regering op om Blue Growth te erkennen als een volwaardige speerpuntcluster. Als oproep werd op maandag 11 januari 2016 een verzoekschrift aan de Vlaamse Regering overhandigd. Ook het VLIZ ondersteunde dit verzoekschrift en is er alvast van overtuigd dat blauwe groei door multidisciplinair onderzoek onderbouwd moet worden. De mariene onderzoeksgemeenschap in Vlaanderen staat alvast klaar om deze ondersteunende rol waar te maken!
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4418
[naar boven]
8.1. #ikschrijfgeschiedenis: welke traditie of techniek zet jij verder?
Met de campagne *#ikschrijfgeschiedenis wil men iedereen oproepen om fotos en filmpjes te delen over hoe tradities of technieken verder in leven worden gehouden. De campagne wil zo een actueel, levendig en divers beeld schetsen van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel anno 2016. Zorg jij dat het mariene, kust- en visserijerfgoed zeker ook een plekje krijgt op deze website?
Vorige maand lanceerden het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) samen met verschillende andere erfgoedorganisaties het initiatief #ikschrijfgeschiedenis. Onder het principe van 'iedereen schrijft geschiedenis' kan iedereen gebruiken en technieken posten op de website www.ikschrijfgeschiedenis.be.
Immaterieel erfgoed is heel divers en overal. Dag in dag uit geeft het kleur aan ons leven. Ook jij komt in contact met dit erfgoed. En je geeft het, bewust of onbewust, door aan anderen. Denk maar aan het vieren van carnaval, garnalen kruien en pellen (met een rodenbach erbij), zandkastelen maken, wulken en droogvis, boule-de-berlin-verkopers op het strand, papieren bloemenwinkeltjes die voor schelpen worden geruild, billenkarren en badkarretjes ... maar ook meer technische gebruiken uit de zeevaart of visserij horen hier zeker ook thuis.
Zin om mee te doen en te tonen dat ook jij geschiedenis schrijft? Lees er meer over op de infopagina of surf meteen naar www.ikschrijfgeschiedenis.be en deel jouw foto of filmpje met een zinnetje erbij of/en een link naar een andere website. Je kan zelfs je eigen affiche maken en zo je eigen traditie op tientallen manieren in de kijker zetten!
Link: www.ikschrijfgeschiedenis.be
[naar boven]
8.2. Think Big, Think Ocean: post een sprankelend nieuw idee voor een zee-event en WIN!
Het project SeaChange wil mensen meer bewust maken van de zee en de oceaan. Zo hopen de initiatiefnemers dat de burger duurzamer zal omspringen met dit blauwe goud. Een Europese ideas bank wil bij burgers polsen naar vernieuwende ideen rond evenementen of acties die meer bewustzijn en appreciatie voor de oceaan en zeen kunnen teweegbrengen. Al wie denkt over een leuk, innovatief idee te beschikken, kan deelnemen aan de wedstrijd. Het volstaat je idee in te spreken op een filmpje, waar nadien op gestemd kan worden. Komaan, waag je kans!
Sea Change is met deze wedstrijd op zoek naar innovatieve concepten voor evenementen, campagnes of eender welke andere activiteit die kan helpen om het bewustzijn van, en de appreciatie voor de oceaan bij de mensen te verhogen.
De makers van de winnende video's winnen alvast een unieke beleving van n dag, waarbij ze mee op onderzoek gaan met een zeewetenschapper of een aquariumverzorger in een marien bezoekerscentrum assisteren. Maar bovenal zullen alle verzamelde ideen als basis dienen voor brainstormsessies die in 7 verschillende partnerlanden doorgaan. Elk land zal n activiteit of evenement uit deze ideenbank kiezen en die ook effectief realiseren.
Lees meer over de wedstrijd en bekijk ter inspiratie enkele zotte promofilmpjes op de SeaChange-website, de Facebookpagina en Twitter account (@SeaChange_EU). Elk van deze promofilmpjes, gemaakt door frisse jonge krachten, geeft een eerder absurd idee weer om de zee dichter in het dagelijkse leven te brengen: een ‘pop-up restaurant’ op een onderzoeksschip, een ‘marien wellnesscenter’, een ‘sea garden’ of ‘blue caf’. Jouw ingestuurde ideen mogen minstens even verrassend zijn, al is de uitvoerbaarheid finaal ook wel van belang.
Inschrijven voor de wedstrijd kan via http://seachangeproject.eu/thinkocean en moet gebeuren voor 20 maart 2016.
[naar boven]
U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2016 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]
V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Michèle Van den Berghe
1. Kalender
1.1. Oceans Past Platform Conference 2016
1.2. Geen kust zonder meeuwen
1.3. VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016: inschrijven uiterlijk tot 3 februari
1.4. Aanmonsteringscursus Horizon Educatief in Oostende
1.5. Summer school in Bergen: The ocean, climate and society
1.6. Kustforum 2016 - De kust: zet in op kwaliteit!
2. Publicaties
2.1. Voor sportvissers: zoekkaarten en informatiefiches haaien en roggen
2.2. Een zee van kansen: onze Noordzee
2.3. De Schelde - Van bron tot monding
2.4. Mariene data formeel publiceren met DOI kan nu via VLIZ
3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. IMDC zoekt senior marien ecoloog
3.2. KBIN-OD Natuur zoekt tijdelijk wetenschappelijk medewerker teledetectie
3.3. Call: VLIZ Communication Award 2016
4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Vibrocorer ter beschikking van de wetenschappers
4.2. Aardobservatie brengt sedimentwaarden bij baggerwerken in kaart
5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. Samenwerking met VLOOT rond RV Simon Stevin maakt toekomstgerichte doorstart
6. Zeewaarnemingen
6.1. POGO: nieuwe sensoren moeten polsslag globale oceaan beter opvolgen
6.2. Nieuwe satelliet meet stijging zeespiegel met hoge nauwkeurigheid
7. Varia
7.1. Verhouding fosfaat en stikstof volledig uit balans in de Noordzee
7.2. Maritieme en mariene sector roept Vlaamse Regering op in te zetten op Blue Growth
8. Vraagbaak
8.1. #ikschrijfgeschiedenis: welke traditie of techniek zet jij verder?
8.2. Think Big, Think Ocean: post een sprankelend nieuw idee voor een zee-event en WIN!
1.1. Oceans Past Platform Conference 2016
Tussen 23 en 25 mei 2016 organiseert het Ocean Past Platform in Dublin een conferentie rond het management van historische baaien en estuaria. Dit naar aanleiding van de 35ste verjaardag van de erkenning van Dublin Bay als UNESCO-Biosphere. Al wie wil bijdragen en een studie of praktijkervaring wil voorstellen rond de historiek van het beheren van marien/maritiem natuurhistorisch en cultureel erfgoed in baaien, estuaria en hun kusten - zowel boven als onder water - kan tot 1 maart een abstract indienen.
Het Oceans Past Platform staat voor de geschiedenis van de mariene ecologie en de studie van zee- en kustmanagement doorheen de tijd. De conferentie in Dublin wordt samen georganiseerd met het Centre for Environmental Humanities van het Trinity College in Dublin en gaat door in het kader van het COST-initiatief, waar VLIZ vertegenwoordiger is voor Belgi.
Link: www.tcd.ie/history/opp/events
[naar boven]
1.2. Geen kust zonder meeuwen
Meeuwen, elke zomer prominent aanwezig aan de kust. Vaak het onderwerp van kwakkels en onwaarheden. Op 23 februari organiseert het Streekhuis Kust een middagsessie in Oostende die de recentste wetenschappelijke informatie en een aantal praktijkervaringen met u wil delen.
Medewerkers van gemeentebesturen, brandweerofficieren, immokantoren, onthaalmedewerkers van een toeristische dienst ... en allen die te maken krijgen met overlast door meeuwen kunnen deelnemen aan deze infosessie. Tussen 13.00 en 17.00 uur komen verschillende sprekers aan bod met (nieuwe) kennis, wetenschappelijke info, praktijkvoorbeelden en advies.
Waar en wanneer? Dinsdag 23 februari - 13.00 uur - Streekhuis Kust Oostende, Wandelaarkaai 7, ingang pakhuis 61, 8400 Oostende.
Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht voor 17 februari via deze online link, via het e-mail kust@west-vlaanderen.be of telefonisch via 059 34 21 47. Deelname is gratis, maar opgepast de plaatsen zijn beperkt. Organisatie door de Provincie West-Vlaanderen in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek.
Link: http://www.meeuwenindestad.be/nl/
[naar boven]
1.3. VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016: inschrijven uiterlijk tot 3 februari
De 16de editie van de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen gaat door op vrijdag 12 februari 2016 in hogeschool Vives in Brugge. Ook deze editie wordt terug een niet te missen event voor iedereen (jong n senior) die begaan is met zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen/Belgi en de aangrenzende regios. Inschrijven kan tot uiterlijk woensdag 3 februari.
Op deze dag krijg je met behulp van mondelinge en posterpresentaties een inkijk in de diversiteit, kwaliteit en belang van de actuele mariene en kustwetenschappen in Vlaanderen. Met demo's tonen onderzoekinstellingen en maritieme bedrijven hun nieuwste data- en informatietools, producten en diensten. En degene die hun netwerk persoonlijk willen uitbreiden, kunnen deelnemen aan de speed networking sessie. In de latere namiddag worden ook de VLIZ-wetenschapsprijzen 2015 en de publieksprijzen voor de beste presentatie en poster van de dag uitgereikt.
Wie zich nog kandidaat wil stellen voor de VLIZ-Communication Award kan dit nog tot uiterlijk 31 januari.
Programma, (gratis) inschrijving en wegbeschrijving via onderstaande link.
Link: http://www.vliz.be/vmsd/nl
[naar boven]
1.4. Aanmonsteringscursus Horizon Educatief in Oostende
Horizon Educatief is een educatieve organisatie aan de Oostendse kust. De aanmonstercursus is d basiscursus om deze vzw beter te leren kennen en is ideaal voor mensen met een passie voor de zee die zin hebben om voor hen groepen te begeleiden als zee-animator.
In totaal zijn er 6 vormingsmomenten op vrijdagvoormiddag (tussen 19 februari en 25 maart 2016) met een mix van theorie en praktijk. Ideaal voor natuurgidsen, mensen uit het jeugdwerk of het onderwijs die kinderen en jongeren het kustmilieu willen laten (her)ontdekken. Na het volgen van deze cursus bepaal je of zee-animator worden al dan niet iets is voor jou. Maar wedden dat je gebeten wordt door de passie?
Om deel te nemen volstaat het om voor 16 februari een mailtje te sturen naar ruth.teerlynck@horizoneducatief.be of te bellen naar 059/32 21 83. De cursusprijs bedraagt ?20. Engageer je je nadien om als animator aan de slag te gaan bij Horizon Educatief vzw, dan word je automatisch lid van Horizon Educatief (lidgeld= 10 euro).
Link: http://www.horizon-educatief.be/over-ons/aanmonstercursus/
[naar boven]
1.5. Summer school in Bergen: The ocean, climate and society
De cursus 'The ocean, climate and society' is onderdeel van het opleidingsaanbod van de Universiteit van Bergen voor internationale PhD-studenten en jonge onderzoekers. Wie wil deelnemen aan deze cursus, die loopt van 13 tot 24 juni 2016, moet zich voor 1 maart 2016 aanmelden.
Link: www.uib.no/en/rs/bsrs/93774/bergen-summer-research-school-2016-water-climate-and-society
[naar boven]
1.6. Kustforum 2016 - De kust: zet in op kwaliteit!
Ondernemers en architecten zetten zich graag in voor een dynamische en kwalitatieve kust voor de toekomst. De gebiedsgerichte werking Kust van de Provincie West-Vlaanderen nodigt je uit 17 februari 2016 (19:00-22:00) om naar het Kustforum in De Branding in Middelkerke te komen luisteren hoe zij hun troeven uitspelen aan de kust.
Op het programma staan volgende sprekers:
- Anne Vandermeulen (gebiedsgerichte werking Provincie West-Vlaanderen) - Kwaliteitsvol oud worden aan de kust, Voorstelling actieplan vergrijzing aan de kust
- Raf Sonneville (voormalig directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde) - Inzetten op culinaire kwaliteit aan de kust
- Stefanie Vanden Broucke (Directeur Ontwikkeling, Vanhaerents Development) gaat in gesprek met een ondernemer over de rol van architectuur bij kwalitatieve uitstraling van onze kust?
- Joke Vermeulen (Compagnie-O architecten) - Kwaliteit heeft vanaf hier niets te maken met schoon of lelijk.
- Ludwina Vanhassel (Park Atlantis) - Zelf het heft in handen nemen, een voorbeeld voor anderen? Archibelge: Met zicht op zee
Schrijf je in via deze link of via kust@west-vlaanderen.be of via 059 34 21 47. Deelnemen is gratis, maar let op: de plaatsen zijn beperkt.
Oproep: Heb je een eigen foto die voor jou 'kwaliteit aan de kust' benadrukt? Deel ze voor 7 februari. Misschien komt jouw foto dan wel op groot scherm tijdens het Kustforum.
Link: http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/kustbeheer/gebiedsgerichtesamenwerking/themas/Paginas/Kustforum.aspx
[naar boven]
2.1. Voor sportvissers: zoekkaarten en informatiefiches haaien en roggen
Sportvisserij Nederland ontwikkelde een aantrekkelijke en handige zoekkaart om de roggen en haaien die sportvissers ophengelen in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal tot op soort te identificeren. Doel is om bewuster om te gaan met de gevangen soorten, waarvan velen een delicate status hebben. Anderzijds ondersteunen deze informatieproducten hun internationaal haaienmerkproject Sharkatag waarbij men burgers inschakelt om haaien te merken en terugvangsten te melden, en zo bij te dragen tot het verbeteren van de kennis over deze charismatische soorten.
De zoekkaarten en factsheets zijn vrij te downloaden van op de website haairog.nl of sharkray.eu, en zijn beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans (enkel zoekkaart).
Wat het HAROkit-project (www.vliz.be/nl/harokit) eind vorig jaar ook al produceerde voor de Belgische beroepsvisserij, werd door Sportvisserij Nederland ontwikkeld voor sportvissers in het bijzonder: zoekkaarten en informatiefiches voor alle mogelijks aan te treffen soorten. Op het eerste zicht lijken deze doelstellingen gelijkaardig, maar omdat het doelpubliek, de vistechnieken, handelingen aan boord en vooral de geografische zones niet overeenkomen, werd door de organisaties geopteerd om twee aparte informatiepakketten op te stellen. Belgische vissers werken immers vooral met bodemsleepnetten in een groot aantal visgebieden (volledige Noordzee, Engels Kanaal, Golf van Biskaje, Ierse en Keltische Zee) waarbij de vangsten op een lopende band worden gesorteerd en een zeer snelle identificatie noodzakelijk is. Sportvissers hengelen vooral in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal.
In 2016 loopt nu al voor het vijfde jaar op rij het internationaal haaienmerkproject Sharkatag. Sportvisserij Nederland organiseert hiervoor jaarlijks een driedaags evenement voor sportvissers (in 2016 gaat dit door op 14-16 juli). Recreatieve hengelaars gaan de zee op met bevoegde schippers van charterschepen met als doel zoveel mogelijk haaien, vleten en roggen te vangen en te voorzien van een merkje, of gemerkte dieren terug te vangen. Door het verzamelen en analyseren van terugmeldingen komt waardevolle informatie aan het licht die door wetenschappers (o.l.v. IMARES) gebruikt wordt om een beeld te krijgen van de haaienpopulatie, hun gedrag en verspreiding.
Sportvisserij Nederland roept dan ook alle sport- en beroepsvissers op om gemerkte dieren (geel merk in rugvin) te melden via hun webpagina Meld je vangst!, beschikbaar in het Nederlands, Engels en Frans. Terugmeldingen van gemerkte haaien, vleten en roggen, en meldingen van bijzondere vangsten worden alvast beloond!
Link: haairog.nl
[naar boven]
2.2. Een zee van kansen: onze Noordzee
Jaarlijks spreekt de gouverneur van West-Vlaanderen een rede uit voor de provincieraad. In 2015 lag de focus ervan op de Noordzee. Gouverneur Carl Decaluw ziet in deze aanlengende zee voor de provincie een zee van kansen, maar kansen die evenzeer gepaard gaan met de nodige verantwoordelijkheden.
Voor de uitwerking van de rede werd vanuit het VLIZ een belangrijke inhoudelijke insteek gedaan, vnl. rond de onderdelen veiligheid en onderzoek. Het werk is een sterk pleidooi voor meer mariene wetenschappen in een blauwe economie en voor het behoud van het mariene milieu.
De pdf van deze 134 pagina's tellende rede is te downloaden vanuit het Open Marien Archief van het VLIZ.
Link: http://www.vliz.be/nl/imis?module=ref&refid=252000
[naar boven]
2.3. De Schelde - Van bron tot monding
Dit nieuwe boek over de Schelde verscheen eind december en geeft een impressie van de rivier en haar indrukwekkende estuarium. De auteurs hopen dat de lezer zowel de landschappelijke en culturele, als natuurhistorische waarde van deze stroom meer gaat appreciren en zelf ook op ontdekkingsreis gaat langs de rivier.
Hoewel de hoofdauteur Patrick Meire een gerenommeerde wetenschapper is aan de Universiteit Antwerpen en gespecialiseerd is in het onderzoek naar een beter ecosysteembeheer in de Schelde, was het niet zijn bedoeling om een wetenschappelijk werk te produceren of om volledigheid na te streven. Maar wel om de volledige rivier, van bron tot monding, in haar algemeenheid te situeren en een indicatie te geven van de culturele en natuurhistorische rijkdom van het gebied. Hij geeft ook aan hoe het landschap of specifieke activiteiten hun wortels vinden in een soms zeer ver verleden.
Het boek (ISBN 9789057183805) telt 264 pagina's en is rijkelijk gellustreerd met foto's van de hand van natuurfotograaf Misjel Decleer. Te koop in de reguliere boekhandel en online op de website van de uitgeverij Academic & Scientific Publishers.
Link: http://www.aspeditions.be/en-gb/book/DESCHE631J/de-schelde-patrick-meire.htm
[naar boven]
2.4. Mariene data formeel publiceren met DOI kan nu via VLIZ
VLIZ werkt samen met DataCite om wetenschappers de mogelijkheid te bieden hun data formeel te publiceren met een Digital Object Identifier (DOI). Deze publicatieprocedure voor datasets zorgt ervoor dat geciteerde data traceerbaar zijn en wetenschappers een betere erkenning krijgen voor hun werk.
Op aanvraag van Vlaamse mariene wetenschappers ontwikkelde VLIZ een procedure om datasets citeerbaar en traceerbaar te maken door het creren van een datapublicatie. Dit omvathet uitgebreid beschrijven, het creren van een citatie met DOI (een unieke identifier voor de dataset) en het publiek beschikbaar maken van deze data.
Steeds vaker wordt bij het indienen van een manuscript vereist dat de onderliggende onderzoekdata ondergebracht worden in een erkend repositorium en publiek beschikbaar is. Als erkend onderdeel van het ICSU World Data System kan VLIZ deze dienst aan alle Vlaamse mariene wetenschappers aanbieden.
Inmiddels werden al een vijftal datasets op deze wijze refereerbaar gemaakt voorafgaand aan de publicatie van een artikel door een Vlaamse mariene wetenschapper.
Wil je zelf ook een dataset publiceren met een DOI? Alle info met betrekking tot het creren van een datapublicatie werd uitgebreid beschreven op de VLIZ-website. Je vindt er ook het in te vullen formulier terug. Voor meer informatie over de bovenstaande service kun je terecht op het e-mailadres data@vliz.be.
Link: www.vliz.be/nl/publiceren
[naar boven]
3.1. IMDC zoekt senior marien ecoloog
IMDC (International Marine and Dredging Consultants) is een internationaal ingenieurs- en consultancybedrijf, gevestigd in Antwerpen en gespecialiseerd in waterprojecten (offshore energie, baggeren, milieumonitoring, kust- en estuaria, havens en offshore structuren ...). IMDC rekruteert een senior marien ecoloog als leidinggevende expert voor hun team Marien Milieu. Minimum 10 jaar ervaring in dit thema en een PhD zijn zeker pluspunten.
Link: http://www.imdc.be/sites/default/files/editorinchief/user-3/Senior%20Marine%20Ecologist%20%28EN%29.pdf
[naar boven]
3.2. KBIN-OD Natuur zoekt tijdelijk wetenschappelijk medewerker teledetectie
De Operationele Directie Natuurlijk Milieu (OD Natuur) van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) werft een mariene onderzoeker aan voor een contract van bepaalde duur tot december 2017. De onderzoeker zal in de teledetectie-ploeg REMSEM (Remote Sensing and Ecosystem Modelling) werken in onderzoeksprogrammas rond optische teledetectie van kustwateren.
Kandidaten bezitten een wetenschappelijk universitair diploma en zijn sterk in informatica en schriftelijke wetenschappelijke communicatie (onderzoekspublicaties). De geslecteerde kandidaat zal verantwoordelijk zijn voor de verbetering en de validatie van teledetectiealgoritmes en het beheer van grote archieven van satellietgegevens, de interacties met de gebruikers van satellietgegevens en projectbeheer en administratieve taken. Solliciteren voor 12 februari.
Link: https://www.naturalsciences.be/nl/about-us/organisation/jobs#anchor5515
[naar boven]
3.3. Call: VLIZ Communication Award 2016
Een laureaat van de VLIZ Communication Award kan als prijs in de loop van het verdere jaar genieten van een persoonlijke communicatie-coaching door de afdeling Communicatie van het Vlaams Instituut voor de Zee. Jonge mariene wetenschappers en ingenieurs die willen deelnemen aan deze wedstrijd moeten voor 31 januari 2016 een motivatiebrief doorsturen volgens de voorwaarden gesteld op de VLIZ-website.
De jury selecteert de winnende kandidaat en zal deze bekend maken op de VLIZ-Contactdag Mariene Wetenschappen 2016 op 12 februari 2016 in Brugge. De winnaar zal de mogelijkheid krijgen om het resultaat van de communicatie-actie plenair bekend te maken op de 2017-editie van de VLIZ Contactdag Mariene Wetenschappen.
PhD-student en archeoloog Jan Trachet, winnaar van de VLIZ Communication Award 2015, komt op 12 februari 2016 vertellen wat we samen hebben ontwikkeld en ondernomen. Om zijn interdisciplinair onderzoeksproject 'Middeleeuws Brugge en zijn voorhavens. Een landschapsarcheologische bijdrage tot het Zwindebat', uitgevoerd aan de Universiteit Gent voor een breder publiek bekend te maken werd een visueel aantrekkelijke projectwebsite www.zwinproject.ugent.be ontwikkeld. Deze vertelt je alles over de doelstellingen, sites en methodes van het project. Reeds gepubliceerde posters en artikels zijn beschikbaar via de publicatiepagina.
Link: http://www.vliz.be/nl/VLIZ-communication-award-nl
[naar boven]
4.1. Vibrocorer ter beschikking van de wetenschappers
Het VLIZ beschikt voortaan over een OSIL high-power vibrocorer systeem dat een kern kan nemen tot 3 m lang met een diameter van 96 mm. Het toestel wordt ingezet vanaf het onderzoeksschip Simon Stevin. Een vibrocorer is het ideale instrument om onverstoorde bodemkernen te bekomen van een relatief grote lengte.
Het VLIZ kocht in de zomer van 2015 de vibrocorer aan. Na enkele technische aanpassingen is het toestel nu ten volle operationeel en staat ten dienste van de mariene wetenschappers. Meer informatie omtrent het toestel, hoe het werkt (in woord en beeld), welke onderzoeksgroepen en projecten het gebruiken en hoe je het kan uitlenen, lees je op de infofiche op de VLIZ-website:
Link: http://www.vliz.be/nl/vibrocorer
[naar boven]
4.2. Aardobservatie brengt sedimentwaarden bij baggerwerken in kaart
In het jongste nummer van VITO Vision, de nieuwsbrief van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, lezen we in een korte bijdrage over hun samenwerking met het Belgische consultancy-bedrijf IMDC. Samen ontwikkelden ze een softwarepakket waarmee baggerbedrijven op basis van satellietbeelden sedimentwaarden voor, tijdens en na baggerwerken nauwkeurig kunnen opvolgen.
Bij het baggeren wordt door graven of zuigen sediment losgewoeld van de zeebodem. Baggerfirma’s investeren in specifieke tuigen of technieken om de verspreiding van sediment te beperken. Zo kunnen ze onder meer de impact op de fauna en de flora in het water en het nabijgelegen land voorkomen of beperken. Baggerbedrijven werken traditioneel met vaartuigen of boeien, die op een welbepaalde plaats de sedimentwaarden opmeten en via modellen voorspellingen doen. Die methodes blijven belangrijk, maar ze geven slechts een beperkt beeld van de sedimentwaarden in het hele baggergebied, zowel in de tijd als in de ruimte. Actuele, multispectrale satellietbeelden van NASA en ESA zijn hierop een nuttige aanvulling. Via de online een webservice ‘MAST’ (MArine Supervision Tool) kunnen baggerbedrijven en energieconcerns nu op basis van deze satellietdata on site beslissingen nemen en de werken sturen.
Meer in de nieuwsbrief VITO Vision - januari 2016 (pagina 10). Nog geen abonnee op deze nieuwsbrief? Registreer he gratis via deze link.
[naar boven]
5.1. Samenwerking met VLOOT rond RV Simon Stevin maakt toekomstgerichte doorstart
Op 16 december 2015 tekenden Yves Goossens (algemeen directeur VLOOT) en Jan Mees (algemeen directeur VLIZ) een nieuwe bijakte aan de lopende samenwerkingsovereenkomst tussen beide organisaties. Hiermee worden nog ruimere afspraken gemaakt rond de inzet van het onderzoeksvaartuig RV Simon Stevin. De afspraken leiden tot een betere en meer flexibele bediening voor Vlaamse mariene onderzoekers en brengen duidelijk rond de inzet van het schip in internationale programma's.
De nieuwe afspraken houden rekening met nieuwe ontwikkelingen rond een meer flexibele beschikbaarheid van het onderzoeksschip (buiten het beschikbaarheidsschema). Ook rond de inzet van het onderzoeksschip bij publieke evenementen georganiseerd door de Vlaamse overheid werden goede afspraken gemaakt. Alsook werden de deuren rond de inschakeling van het schip in ESFRI's (European Strategy Forum on Research Infrastructures) en andere internationale samenwerkingsverbanden van gecordineerd marien onderzoek, verder opengezet.
[naar boven]
6.1. POGO: nieuwe sensoren moeten polsslag globale oceaan beter opvolgen
Tegen 2030 een duurzaam, state-of-the-art netwerk uitbouwen van oceaanobservatiesystemen die de toestand van de wereldwijde oceaan in de gaten houdt: dat is de nieuwe ambitie van POGO (Partnership for Observation of the Global Oceans). De gegevens zullen een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis, wetenschap en maatschappelijk belang van de oceaan.
Op de vooravond van de jaarlijkse POGO-meeting – die deze keer doorgaat in Tokyo, Japan en waarbij 40 prominente mariene onderzoeksinstituten van over de ganse wereld bij aanwezig zijn – werd de nieuwe strategie van POGO gelanceerd.
Deze nieuwe missie houdt in dat POGO:
- een leidende rol zal opnemen bij de innovatie en de uitbouw van de cruciale componenten van het oceaanobservatiesysteem.
- zal bijdragen tot het identificeren en ontwikkelen van de nodige sleutelvaardigheden, kwaliteit en capaciteit om dit doel te bereiken.
- hiervoor nauw zal samenwerken met overheden, stichtingen/fondsen en de industrie, niet enkel om op deze manier het nut voor de samenleving duidelijk te stellen, maar ook om de nodige fondsen te kunnen werven voor de uitbouw en het onderhoud van het systeem.
Lees meer op de POGO-website. De pdf van de nieuwe POGO-strategie is hier downloadbaar.
Link: http://www.vliz.be/docs/nieuws/POGO_strategy_document_Final.pdf
[naar boven]
6.2. Nieuwe satelliet meet stijging zeespiegel met hoge nauwkeurigheid
Op 17 januari werd de Jason-3 satelliet succesvol gelanceerd vanop de Vandenberg Air Force Base in Californi. De radarsignalen die de satelliet uitstuurt zullen toelaten om de hoogte van de zeespiegel te monitoren en deze wereldwijd tot op enkele centimeters nauwkeurig op te meten. De data zullen wetenschappers ook toelaten om stroomsnelheden en stroomrichtingen na te gaan, en zo het kustweer en tropische cyclonen beter te voorspellen.
De internationale missie wordt geleid door EUMETSAT (Europees agentschap voor Meteorologische Satellieten) en het Amerikaanse NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) en krijgt de medewerking van NASA en CNES (Centre National d'Etudes Spatiales).
Link: http://www.eumetsat.int/website/home/Satellites/FutureSatellites/CopernicusSatellites/Jason3/index.html
[naar boven]
7.1. Verhouding fosfaat en stikstof volledig uit balans in de Noordzee
Europese maatregelen ter verbetering van de waterkwaliteit zijn al vele jaren gericht op het terugdringen van de concentraties fosfaat en stikstof in oppervlaktewater. Dit is echter voor fosfaat veel beter gelukt dan voor stikstof, waarvan de nog steeds extreem hoge emissies in zee terecht komen. Hierdoor is er nu in de kustwateren een volledig scheve verhouding tussen stikstof en fosfaat ontstaan, met negatieve gevolgen voor de groei van algen en de productiviteit van het Noordzee-ecosysteem.
Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), onder leiding van prof. dr. Jef Huisman. Lees meer in persbericht en artikel in Limnology and Oceanography.
Link: http://www.uva.nl/nieuws-agenda/nieuws/uva-nieuws/content/persberichten/2016/01/verhouding-fosfaat-en-stikstof-volledig-uit-balans-in-de-noordzee.html
[naar boven]
7.2. Maritieme en mariene sector roept Vlaamse Regering op in te zetten op Blue Growth
De economische mariene en maritieme sector - vertegenwoordigd door Vlaamse topbedrijven, universiteiten, kenniscentra, socio-economische actoren en de overheid - roept de Vlaamse Regering op om Blue Growth te erkennen als een volwaardige speerpuntcluster. Als oproep werd op maandag 11 januari 2016 een verzoekschrift aan de Vlaamse Regering overhandigd. Ook het VLIZ ondersteunde dit verzoekschrift en is er alvast van overtuigd dat blauwe groei door multidisciplinair onderzoek onderbouwd moet worden. De mariene onderzoeksgemeenschap in Vlaanderen staat alvast klaar om deze ondersteunende rol waar te maken!
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4418
[naar boven]
8.1. #ikschrijfgeschiedenis: welke traditie of techniek zet jij verder?
Met de campagne *#ikschrijfgeschiedenis wil men iedereen oproepen om fotos en filmpjes te delen over hoe tradities of technieken verder in leven worden gehouden. De campagne wil zo een actueel, levendig en divers beeld schetsen van het immaterieel cultureel erfgoed in Vlaanderen en Brussel anno 2016. Zorg jij dat het mariene, kust- en visserijerfgoed zeker ook een plekje krijgt op deze website?
Vorige maand lanceerden het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) samen met verschillende andere erfgoedorganisaties het initiatief #ikschrijfgeschiedenis. Onder het principe van 'iedereen schrijft geschiedenis' kan iedereen gebruiken en technieken posten op de website www.ikschrijfgeschiedenis.be.
Immaterieel erfgoed is heel divers en overal. Dag in dag uit geeft het kleur aan ons leven. Ook jij komt in contact met dit erfgoed. En je geeft het, bewust of onbewust, door aan anderen. Denk maar aan het vieren van carnaval, garnalen kruien en pellen (met een rodenbach erbij), zandkastelen maken, wulken en droogvis, boule-de-berlin-verkopers op het strand, papieren bloemenwinkeltjes die voor schelpen worden geruild, billenkarren en badkarretjes ... maar ook meer technische gebruiken uit de zeevaart of visserij horen hier zeker ook thuis.
Zin om mee te doen en te tonen dat ook jij geschiedenis schrijft? Lees er meer over op de infopagina of surf meteen naar www.ikschrijfgeschiedenis.be en deel jouw foto of filmpje met een zinnetje erbij of/en een link naar een andere website. Je kan zelfs je eigen affiche maken en zo je eigen traditie op tientallen manieren in de kijker zetten!
Link: www.ikschrijfgeschiedenis.be
[naar boven]
8.2. Think Big, Think Ocean: post een sprankelend nieuw idee voor een zee-event en WIN!
Het project SeaChange wil mensen meer bewust maken van de zee en de oceaan. Zo hopen de initiatiefnemers dat de burger duurzamer zal omspringen met dit blauwe goud. Een Europese ideas bank wil bij burgers polsen naar vernieuwende ideen rond evenementen of acties die meer bewustzijn en appreciatie voor de oceaan en zeen kunnen teweegbrengen. Al wie denkt over een leuk, innovatief idee te beschikken, kan deelnemen aan de wedstrijd. Het volstaat je idee in te spreken op een filmpje, waar nadien op gestemd kan worden. Komaan, waag je kans!
Sea Change is met deze wedstrijd op zoek naar innovatieve concepten voor evenementen, campagnes of eender welke andere activiteit die kan helpen om het bewustzijn van, en de appreciatie voor de oceaan bij de mensen te verhogen.
De makers van de winnende video's winnen alvast een unieke beleving van n dag, waarbij ze mee op onderzoek gaan met een zeewetenschapper of een aquariumverzorger in een marien bezoekerscentrum assisteren. Maar bovenal zullen alle verzamelde ideen als basis dienen voor brainstormsessies die in 7 verschillende partnerlanden doorgaan. Elk land zal n activiteit of evenement uit deze ideenbank kiezen en die ook effectief realiseren.
Lees meer over de wedstrijd en bekijk ter inspiratie enkele zotte promofilmpjes op de SeaChange-website, de Facebookpagina en Twitter account (@SeaChange_EU). Elk van deze promofilmpjes, gemaakt door frisse jonge krachten, geeft een eerder absurd idee weer om de zee dichter in het dagelijkse leven te brengen: een ‘pop-up restaurant’ op een onderzoeksschip, een ‘marien wellnesscenter’, een ‘sea garden’ of ‘blue caf’. Jouw ingestuurde ideen mogen minstens even verrassend zijn, al is de uitvoerbaarheid finaal ook wel van belang.
Inschrijven voor de wedstrijd kan via http://seachangeproject.eu/thinkocean en moet gebeuren voor 20 maart 2016.
[naar boven]
U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2016 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende