VLIZINE jrg. 16, nr. 7 (juli 2015)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 16, nr. 7 (juli 2015)

VLIZINE jrg. 16, nr. 7 (juli 2015)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. MERMAID conference: Multi-use offshore platforms
1.2. Lancering Belgisch knooppunt European Marine Biological Resource Centre EMBRC

2. Publicaties
2.1. Position paper: Hoogtij(d) voor kustvisserij

3. Varia
3.1. VLIZ zoekt wetenschappers voor educatieve workshops Planeetzee@work
3.2. Google Street View onder water

1.1. MERMAID conference: Multi-use offshore platforms
In het European FP7-project MERMAID draait alles rond de integratie van verschillende gebruikersfuncties in multi-use offshore platformen, zoals energieproductie, aquacultuur, scheepvaart, etc. De MERMAID eindgebruikersconferentie die doorgaat op 26 november 2015 in Brussel is een unieke gelegenheid voor offshore bedrijven, experten en andere belanghebbenden om in contact te treden met de Europese wetenschappelijke gemeenschap met expertise ter zake. De mogelijkheid wordt geboden om in discussie te treden en te reageren op hun nieuwste wetenschappelijke bevindingen, ontwikkelde instrumenten en ervaringen verkregen binnen het MERMAID-project en twee andere gerelateerde Europese projecten TROPOS en H2OCEAN.
Link: http://www.vliz.be/nl/2015-11-26-MERMAID-end-user-conference-nl

[naar boven]

1.2. Lancering Belgisch knooppunt European Marine Biological Resource Centre EMBRC
Het European Marine Biological Resource Centre (EMBRC) is een gedistribueerde Europese onderzoeksinfrastructuur, die de uitrusting en mensen samenbrengt die aanwezig zijn in toonaangevende marien biologische onderzoekscentra en biologische stations in Europa. Belgi trad in 2015 toe tot EMBRC met 11 onderzoeksgroepen van de Universiteit Gent, de Universiteit Hasselt en het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Het consortium verwelkomt alle onderzoeksgroepen en bedrijven die denken gebruik te kunnen maken van deze diensten op hun eerste EMBRC-stakeholdermeeting, die doorgaat op 16 oktober 2015 in de kantoren van het VLIZ in Oostende.
Link: http://www.vliz.be/nl/2015-10-16-Lancering-Belgische-node-EMBRC

[naar boven]

2.1. Position paper: Hoogtij(d) voor kustvisserij
Om de toekomst van de Belgische kustvisserij te verzekeren is het hoogtijd voor gerichte acties. In het kader van het GIFS-project publiceerde het VLIZ de brochure Hoogtij(d) voor kustvisserij waarin dit standpunt naar voor wordt geschoven. Naast feiten en cijfers, worden alle hinderpalen samengebracht die de ontwikkeling van deze vaak kleinschalige en ambachtelijke bedrijven in de weg staan. Kustvisserij is van nature sterk verstrengeld met de cultuur, het toerisme, milieu en natuurbehoud in de kuststreek, wat heel wat kansen biedt en nood heeft aan specifieke acties.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4221

[naar boven]

3.1. VLIZ zoekt wetenschappers voor educatieve workshops Planeetzee@work
Binnen het educatief project Planeetzee@work wil VLIZ het marien en maritiem onderzoek in de kijker plaatsen en zoekt hiervoor labos en bedrijven die gedurende een halve dag een workshop kunnen geven aan studenten uit het secundair onderwijs.
Centraal in deze workshops staan onderzoekend leren (vanuit een probleemstelling) en het opbouwen van zeewetenschappelijke geletterdheid. Studenten tussen 15 en 19 jaar kunnen zo al doende kennismaken met het zeeonderzoek, de opleidingen en het werkveld, n de nodige onderzoekscompetenties buiten de schoolcontext verwerven.

Onderzoekers die tussen oktober 2015 en maart 2016 hun passie voor de zee met een klas willen delen via een workshop in het labo of op het veld, of misschien wel aan boord van de Simon Stevin, nemen best contact op voor eind juli met Evy Copejans evy.copejans@vliz.be 059/34.01.77

Meer info over de voorbije editie van Planeetzee@work is te lezen op de website van Planeet zee of in het artikel uit de Grote Rede nr. 40.

Link: www.planeetzee.be/wedstrijd

[naar boven]

3.2. Google Street View onder water
Met deze tropische temperaturen durven onze gedachten al eens afdwalen naar een ontspannende vakantie aan het strand. Mensen die nu al virtueel kopje onder willen gaan of inspiratie willen opdoen voor hun volgende vakantie, kunnen een kijkje nemen op de onderwater Google Maps. Net als bij de gewone Street View krijg je een 360 panoramisch beeld, maar dan onder water. Google werkte hiervoor samen met The Catlin Seaview Survey, een uniek wereldwijd onderzoek gewijd aan het surveilleren van koraalriffen en dit communiceren naar de wereld. Er komen regelmatig nieuwe beelden bij, maar je kan nu al de bekendste koraalriffen en scheepswrakken bekijken, of rond een gigantische Mola mola 'zwemmen'.
Link: http://maps.google.com/ocean

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2015 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!