VLIZINE jrg. 16, nr. 5 (mei 2015)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 16, nr. 5 (mei 2015)

VLIZINE jrg. 16, nr. 5 (mei 2015)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Maricultuur op de Noordzee
1.2. Vier dit jaar WereldOceaanDag op heuse zeefestivals in Oostende en Brussel
1.3. Maritieme bedrijven wereldwijd naar Sustainable Ocean Summit 2015

2. Publicaties
2.1. Heel wat activiteiten rond de Vlaams-Keniaanse samenwerking: conferentie, website en fotoarchief
2.2. Vernieuwde emodnet-biology.eu voor een ng betere ontsluiting van Europese mariene biodiversiteitsdata

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. ECOTOX-laboratorium zoekt 3 doctoraatsstudenten
3.2. Vlaamse studiebeurzen voor nieuwe M.Sc. maritieme en luchttransport-economie
3.3. Het VLIZ zoekt een directiesecretaresse (m/v)

1.1. Maricultuur op de Noordzee
Op 10 juni 2015 organiseert het Vlaams Aquacultuurplatform naar jaarlijkse gewoonte een netwerkbijeenkomst voor alle genteresseerden in de aquacultuur. Het thema dit jaar draait rond maricultuur op de Noordzee, waarbij zowel Belgische als Nederlandse sprekers aanwezig zullen zijn. Wens je je algemeen te informeren of met de spelers uit het veld te netwerken, zak dan af naar het Vlaams Instituut voor de Zee in Oostende, dit jaar de gastheer voor dit event.
Meer informatie over het programma en (gratis) inschrijving op de website van het Vlaams Aquacultuurplatform:
Link: http://www.aquacultuurvlaanderen.be/netwerkbijeenkomst-vlaams-aquacultuurplatform-%E2%80%98maricultuur-op-de-noordzee%E2%80%99

[naar boven]

1.2. Vier dit jaar WereldOceaanDag op heuse zeefestivals in Oostende en Brussel
Naar jaarlijkse traditie viert het VLIZ WereldOceaanDag door een zee(wetenschaps)evenement te organiseren voor het breed publiek. Dit jaar zet ook het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel de deuren open om de bezoekers onder te dompelen in de fascinerende wereld van de zee(wetenschappen).
Op zaterdag 6 juni verwelkomt het VLIZ je in CC De Grote Post in Oostende. Tussen 16u en 22u kan je inpikken op het aanbod bestaande uit: inspirerende lezingen (een zeilende familie vertelt, duurzame energie op zee, archeologische vondsten uit de Noordzee), een wetenschapscaf over de kustverdediging morgen, een zeequiz, workshops (zeeyoga, schatten uit de Noordzeebodem, koken met algen en papieren bloemen maken), twee oceaandocumentaires met nabespreking met onderwaterfilmmaker Danny Van Belle, een foodtruck met zeewierburgers en een doorlopende wetenschapsmarkt.
Op zondag 7 juni staat het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel tussen 10u en 18u in het teken van het blauw van onze planeet. Volg er een autopsie van een aangespoelde zeehond en bruinvis, ontdek er oceanografisch onderzoek op de zeemarkt, skype met het onderzoeksschip Belgica, eet en drink zeeweetjes in de cafetaria, geniet van dansers en afvalkunstenaars, volg een rondleiding langs de zee-weten-schatten van het Museum, doe mee aan een workshop voor de ganse familie of bekijk een film over de Belgische kust.
Beide zeefestivals zijn gratis.
http://www.vliz.be/nl/2015-06-06-wereldoceaandag-2015
https://www.naturalsciences.be/nl/museum/agenda/item-view/2747


[naar boven]

1.3. Maritieme bedrijven wereldwijd naar Sustainable Ocean Summit 2015
De World Ocean Council (WOC) - de internationale alliantie van mariene en maritieme bedrijven o.l.v. Paul Holthus - organiseert van 9 tot 11 november in Singapore de summit SOS2015. Dit jaar ligt de focus op het duurzaam ontwikkelen van de Blauwe Economie in de komende 50 jaar. Het programma met diverse sessies rond delicate nieuwe ontwikkelingen (o.a. diepzeemijnen, onderwatergeluid, industrie in koraalgebied, afval in zee, biofouling, niet-inheemse soorten, ...) belooft alvast veel interessante discussies aan de hand van (vooral) bedrijfspresentaties.
De WOC is op zoek naar auteurs die bereid zijn een presentatie te brengen op de summit (call for abstracts deadline: 31 juli 2015). Men geeft voorrang aan auteurs uit maritieme privbedrijven, maar ook betrokken overheden, wetenschappers, ngo's en anderen zijn welkom om te presenteren en/of deel te nemen.
Link: http://www.oceancouncil.org/site/summit_2015

[naar boven]

2.1. Heel wat activiteiten rond de Vlaams-Keniaanse samenwerking: conferentie, website en fotoarchief
In 2012 werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het VLIZ en het Kenya Marine and Fisheries Research Institute (KMFRI) om de samenwerking in de mariene wetenschappen en de uitwisseling van data, expertise en informatie te bevorderen. Naast de schenking van het voormalige Vlaamse onderzoeksschip Zeeleeuw (nu RV Mtafiti), leidde deze samenwerking ook tot een internationale conferentie rond het duurzaam gebruik van Keniaanse mariene hulpbronnen. De proceedings werden recent gepubliceerd in de reeks VLIZ Special Publications. Ter ere van de hernieuwde en historische samenwerking werd tevens een website (www.vliz.be/kenya) gebouwd waarop o.a. een uitgebreide bibliografie en een fotogalerij met prachtige, vrij te gebruiken recente en historische fotos over dit onderzoek en de regio te vinden zijn.
Lees meer op:
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4176

[naar boven]

2.2. Vernieuwde emodnet-biology.eu voor een ng betere ontsluiting van Europese mariene biodiversiteitsdata
Door middel van het grootse datanetwerk-project EMODnet hoopt Europa in de komende jaren alle beschikbare mariene observaties en data te ontsluiten en gemakkelijk toegankelijk te maken voor diverse gebruikers. Bekijk zeker het gloednieuwe filmpje hierover! Wat betreft biologische data heeft men alvast niet stilgezeten... en ondertussen worden al heel wat data en aantrekkelijke dataproducten vrij beschikbaar gemaakt via de vernieuwde website www.emodnet-biology.eu.
Het VLIZ is als cordinator verantwoordelijk voor de integreren en vrijstellen van de biologische mariene data (EMODnet Biologie) die de diverse Europese partners - vaak al decennialang - hebben verzameld. Het gaat ondertussen over enorme hoeveelheden data en observaties die gentegreerd werden (hoewel nog veel werk staat te wachten). Om het bos door de bomen te kunnen blijven zien, worden aantrekkelijke dataproducten aangemaakt die de interpretatie ervan moet vergemakkelijken voor de diverse gebruikers (wetenschappers, beleidsmakers, bedrijven, burgers).
Zeker nu alles ter beschikking wordt gesteld via de vernieuwde website
EMODnet-biologie. Neem zeker een kijkje en ontdek de nieuwe functionaliteiten:
• Het home-menu is volledig herontworpen. Nu gaat de aandacht direct naar specifieke nieuwe producten en nieuwsjes. Deze worden nu via n klik beschikbaar gemaakt.
• Het dataportaal is nu volledig gentegreerd in de EMODnet Biology website.
• Er zijn directe links naar geanimeerde dataproducten.
• In het dataportaal wordt nu duidelijk onderscheid gemaakt in de ‘actieve lagen’ (active layers) en ‘alle lagen’ (all layers). Zodoende is het gemakkelijker om datalagen toe te voegen en ertussen te navigeren.
• Via specifieke icoontjes kan je nu gemakkelijker de volgorde van de datalagen wijzigen, lagen al dan niet verbergen, het menu naar keuze tonen of weglaten, bepaalde lagen doorschijnender maken, en WFS-queries aan of afzetten.
• Aan de tabel data attributes kan je nu eenvoudig abundantie- en biomassadata downloaden en toevoegen (via: hide/show columns) die worden aangeboden via de uitbreiding MeasurmentorFacts.
Het VLIZ ontvangt graag je feedback, zowel positief als negatief. Aarzel zeker ook niet om ons te contacteren wanneer je specifieke moeilijkheden zou tegenkomen (via mail naar: Simon Claus).
Blijf de EMODnet Biology-website zeker in de gaten houden, want ze wordt continu aangevuld met nieuwe zaken (zoals binnenkort de lancering van de verbeterde dataselectie-mogelijkheden)!
Link: http://www.emodnet-biology.eu

[naar boven]

3.1. ECOTOX-laboratorium zoekt 3 doctoraatsstudenten
Binnen het multidisciplinaire mariene onderzoeksproject NEWSTHEPS wil men de mogelijkheden van passieve bemonsteringstechnieken intensief gaan onderzoeken om het mariene milieu beter te kunnen monitoren en de ecotoxicologische effecten beter in te schatten. Men zoekt drie doctoraatsstudenten met sterke interesse in een of meerdere van de volgende onderzoeksvelden: analytische chemie, mariene ecologie/ecotoxicologie en ecologische modellering. Deadline voor kandidatuurstelling op 2 juli 2015.
NEWSTHEPS (New strategies for monitoring and risk assessment of hazardous chemicals in the marine environment with passive samplers) is een Belgisch onderzoeksproject (BELSPO) binnen het Brain-programma. Het start in september 2015 en zal voor een periode van 4 jaar lopen.
Link: http://www.ecotox.ugent.be/NEWSTHEPS-PhD-vacancies

[naar boven]

3.2. Vlaamse studiebeurzen voor nieuwe M.Sc. maritieme en luchttransport-economie
Vanaf het academiejaar 2015-2016 gaat de Universiteit van Antwerpen van start met twee Engelstalige MSc-opleidingen in maritieme en luchttransport-economie: de ene meer management-gerienteerd, de andere onderzoek-gerienteerd. De Vlaamse overheid voorziet enkele studiebeurzen voor het volgen van deze opleidingen.
De cordinatie ligt in handen van het C-MAT (Centre for Maritime and Air Transport Management) binnen de Faculteit Toegepaste Economie, de organisatie ligt dan weer bij het Departement voor Transport en Regionale Economie (TPR).

Meer infiormatie over de opleidingen en de aanvraag voor studiebeurzen op de website van het C-MAT.
Link: www.c-mat.be

[naar boven]

3.3. Het VLIZ zoekt een directiesecretaresse (m/v)
Het Vlaams Instituut voor de Zee zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een directiesecretaresse (m/v, 100% tewerkstelling, contract onbepaalde duur). Solliciteren kan tot 18 juni 2015.
Deze medewerker zal instaan voor: secretariaatswerk, ondersteuning bestuur, administratie en logistieke ondersteuning. De kandidaat dient in het bezit te zijn van een diploma bachelor office management - secretariaat of gelijkwaardig door ervaring. Ervaring in een soortgelijke functie is een pluspunt. Het VLIZ biedt een uitdagende job aan in een dynamische werkomgeving, een contract van onbepaalde duur en een salaris volgens diploma/ervaring. Elke kandidaat wordt onderworpen aan een selectieprocedure (in het Nederlands) die bestaat uit 3 rondes. Spreekt deze functie u aan, stuur dan uw sollicitatiebrief met uw curriculum vitae en kopie van uw diploma vr 19 juni 2015 naar Jan Mees, Algemeen directeur VLIZ, Wandelaarkaai 7, InnovOcean site, 8400 Oostende en jobs@vliz.be.

Link: http://www.vliz.be/sites/vliz.be/files/public/Vacature-directiesecretaresse-26mei2015.pdf

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2015 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!