VLIZINE jrg. 16, nr. 10 (oktober 2015)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 16, nr. 10 (oktober 2015)

VLIZINE jrg. 16, nr. 10 (oktober 2015)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Michèle Van den Berghe


1. Kalender
1.1. Pintafish, wetenschap en visserij een gouden drietal
1.2. Micro B3 Conferentie over mariene microbile biodiversiteit, bio-informatica en biotechnologie
1.3. Hoe een offshore platform maximaal benutten? Ontdek het op de MERMAID conferentie!
1.4. VNSC-Scheldesymposium: Gedragen visie, gedeelde actie

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Word jij de nieuwe winnaar van de VLIZ aanmoedigingsprijzen mariene wetenschappen 2015?
2.2. Wie dingt mee naar de VLIZ North Sea Award 2015?

3. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
3.1. Samen sterker: gezamenlijke financiering van onderzoek naar microplastic in de oceaan

4. Varia
4.1. Grootste marien reservaat ter wereld ligt nu in de Stille Oceaan!
4.2. Wat is de relatie tussen Belgi en een skelet van een blauwe vinvis tentoongesteld in de VS?
4.3. Neem deel aan de Blue Society fotowedstrijd jouw oceaan, jouw toekomst
4.4. Bescherming van de oceaan opgenomen in de VN-ontwikkelingsdoelen

1.1. Pintafish, wetenschap en visserij een gouden drietal
Op de Pintafish Informatie- en Contactdag van 21 november wil dit bedrijf, dat ethisch en duurzaam wil omgaan met het zeeleven n de Vlaamse visserij, zijn filosofie, werkwijze en toekomstplannen voorstellen. Zowel professionelen, als vertegenwoordigers en leden van voedselteams en andere organisaties, maar ook iedere bewuste consument met een liefde voor vis kan in de voormiddag komen luisteren naar acht gastsprekers, elk specialist in hun vakgebied. Zij trachten het publiek inzicht geven in de complexiteit van een duurzame viskeuze in al zijn aspecten.
Pintafish is een bedrijf dat uitsluitend Belgische vis aanbiedt via de korte keten. Het zorgt voor faire prijzen voor enerzijds de producent en anderzijds de consument. Het voorziet onder meer in seizoenspakketten van vis, te verkrijgen bij verschillende verkooppunten. Pintafish wil ook duurzaam omgaan met het zeeleven en werken met respect voor het (zee)milieu.

Omdat duurzaamheid een zeer complex begrip is, vroeg Pintafish aan wetenschappers en andere experten om meer duiding te geven bij de ecologische en socio-economische duurzaamheidsaspecten van de Belgische visserij. Pintafish werkt hiervoor samen met het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het Instituut voor Landbouw en VisserijOnderzoek (ILVO) en de Beweging voor klimaat en sociale rechtvaardigheid (Climaxi).

Voor meer informatie over de gastsprekers en verloop van de Pintafish Informatie- en Contactdag, klik hier. Over de middag wordt een gratis snack aangeboden. Voor de namiddag worden een aantal vrijblijvende suggesties gedaan (bezoek atelier Pintafish, wandeling natuurreservaat IJzermonding, bezoek WOI-bezoekerscentrum Westfront ...) om er een mooie dag aan zee van te maken.

Iedereen met interesse in de korte keten, lokale productie, duurzaamheid, visserij of simpelweg … met een liefde voor vis is welkom op zaterdag 21 november 2015 (van 9:30 tot 13:00 uur) in Cinema City in Nieuwpoort. Deelnemen is gratis maar inschrijven is wel verplicht!
Link: http://goo.gl/forms/t62OBFlJAd

[naar boven]

1.2. Micro B3 Conferentie over mariene microbile biodiversiteit, bio-informatica en biotechnologie
Van 2 tot 5 november gaat in Brussel de eindconferentie door van het EU Micro B3-project. Beleidmakers en biodiversiteitstakeholders van in Europa en overzee worden uitgenodigd om de resultaten van hun marien genoomonderzoek te bespreken. Ook worden er enkele kernaanbevelingen geformuleerd voor de Europese Commissie.
De eerste dag van de conferentie staat in het teken van de Ocean Sampling Day die zorgt voor globale ‘snapshots’ van de mariene microbile diversiteit. De Ocean Sampling Day werd in 2014 en 2015 gerganiseerd op 21 juni. Op die dag verzamelen zowel burgers als wetenschappers wereldwijd gelijktijdige watermonsters. [Bekijk hier het filmpje gemaakt door NorthSeaKayak die op 21 juni 2015 voor het Vlaams Instituut voor de Zee watermonsters nam in de Noordzee].
Op de twee andere dagen van de conferentie zullen vernieuwingen op het vlak van mariene bemonitoringstechnieken besproken worden, onder andere VLIZ-medewerker Simon Claus (EU H2020 AtlantOS-projectpartner). Gedurende de conferentie zal er gefocust worden op de onderlinge uitwisselbaarheid tussen wetenschappelijke domeinen en gemeenschappen, en zullen de resultaten van de verschillende werkpakketten omtrent biodiversiteit, bio-informatica en biotechnologie besproken worden. Voor verdere details over het programma klik hier.
Deelname aan de eindconferentie is gratis maar registratie is verplicht. Meer informatie over het project en programma is te vinden op de Micro B3-website.
Link: www.microb3.eu

[naar boven]

1.3. Hoe een offshore platform maximaal benutten? Ontdek het op de MERMAID conferentie!
De MERMAID conferentie vormt een unieke gelegenheid voor offshore bedrijven en andere belanghebbenden om in contact te treden met Europese wetenschappers met expertise ter zake. Tijdens deze conferentie staat de integratie van verschillende gebruikersfuncties in multi-use offshore platformen zoals energieproductie, aquacultuur, scheepvaart, etc. centraal. Deze eindgebruikersconferentie gaat door in Brussel op 26 november.
De nieuwste wetenschappelijke bevindingen, ontwikkelde instrumenten en ervaringen verkregen binnen het MERMAID-project en twee andere gerelateerde Europese projecten TROPOS en H2OCEAN zullen aan bod komen. De conferentie is gratis maar inschrijven is verplicht. Meer informatie over het programma en locatie is hier te vinden.

Link: www.vliz.be/nl/2015-11-26-MERMAID-end-user-conference-nl

[naar boven]

1.4. VNSC-Scheldesymposium: Gedragen visie, gedeelde actie
Op 26 november 2015 organiseert de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) een Scheldesymposium met als thema: Het Schelde-estuarium morgen: gedragen visie, gedeelde actie. Onderzoekers verbonden aan het Schelde-estuarium, vertegenwoordigers van de Vlaamse en Nederlandse overheid, stakeholders en aandeelhouders uit en rondom het Scheldegebied worden uitgenodigd om op zoek te gaan naar innovatieve participatievoorbeelden en -ideen die ten goede komen van de ontwikkeling van het Schelde-estuarium. Het VNSC-Scheldesymposium zal doorgaan in Antwerpen.
Deelname aan het symposium is gratis maar inschrijven is verplicht (plaatsen zijn beperkt). Voor meer informatie over het programma en locatie kunt u terecht bij info@vnsc.eu of via de VNSC website. Om alle updates over het Scheldesymposium te ontvangen kan u zich aanmelden bij de LinkedIn-groep.


Link: www.vnsc.eu

[naar boven]

2.1. Word jij de nieuwe winnaar van de VLIZ aanmoedigingsprijzen mariene wetenschappen 2015?
Jonge mariene wetenschappers met een afstudeerwerk met betrekking tot fundamenteel of toegepaste onderzoek in alle takken van de mariene wetenschappen, worden door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) warm gemaakt hun kandidatuur te stellen voor de VLIZ Aanmoedigingsprijzen Mariene Wetenschappen 2015! De kandidaten moeten geaffilieerd zijn aan een Belgische universiteit of hogeschool en ten hoogste twee jaar geleden afgestudeerd zijn. Inschrijven kan vr 30 november. De VLIZ Aanmoedigingsprijzen Mariene Wetenschappen 2015 zullen uitgereikt worden op de 16e VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen op 12 februari 2016.
Er wordt zowel een prijs uitgereikt aan de beste biologische en de beste niet-biologische thesis. De prijzen bedragen elk 500 EUR. Voor meer informatie over de selectieprocedure en criteria voor deelname: zie reglement en VLIZ-website. Het in te vullen deelnemingsformulier kan je hier vinden.

Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4322

[naar boven]

2.2. Wie dingt mee naar de VLIZ North Sea Award 2015?
Bestudeerde jij de structuur of het functioneren van onze oceaan tijdens jouw postgraduaat of postdoctoraat? Had je hier graag een prijs voor gekregen? Stel je dan kandidaat voor de VLIZ North Sea Award 2015 en dien jouw dossier in vr 30 november 2015. Kandidaten moeten geaffilieerd zijn aan een Belgische universiteit of onderzoeksinstelling en ten hoogste drie jaar geleden gedoctoreerd zijn. De North Sea Award 2015 zal uitgereikt worden op de 16e VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen op 12 februari 2016.
De prijs bedraagt 1000 EUR en is niet opdeelbaar. Voor meer informatie over de selectieprocedure en criteria voor deelname: zie reglement (in het Engels) en VLIZ-website. Het in te vullen deelnemingsformulier kan jehier (in het Engels) vinden.
Link: www.vliz.be/nl/news?p=show&id=4320

[naar boven]

3.1. Samen sterker: gezamenlijke financiering van onderzoek naar microplastic in de oceaan
Belgi en negen andere Europese landen pompten samen 7,5 miljoen EUR in JPI Oceans, het gezamenlijk programmeringsinitiatief voor de zee. Zo zorgen ze voor de financiering van vier nieuwe projecten die de (ecotoxicologische) impact van plastic deeltjes op de oceanen onderzoeken. Verder zullen deze projecten werken aan de harmonisering van de monitoringsmethoden en manieren om microplastics te analyseren en isoleren. Het VLIZ kreeg van de Vlaamse overheid het mandaat om het JPI Oceans-secretariaat te ondersteunen.
Voor deze call werden 21 voorstellen ingediend voor financiering, goed voor een aanvraag voor meer dan 26 miljoen EUR. Na een evaluatie door onafhankelijke experten en vertegenwoordigers van de deelnemende landen werden volgende vier projecten geselecteerd: BASEMAN (definiren van referentiewaarden en standaarden voor microplastic analyse in Europese waters), EPEMARE (ecotoxicologische effecten van microplastics in mariene ecosystemen), PLASTOX (directe en indirecte ecotoxicologische impact van microplastics op mariene organismen) en WEATHER-MIC (effecten van microplastic verwering op het transport, bestemming en toxiciteit van plastic in het mariene milieu). Bij deze projecten zijn ook enkele Belgische onderzoekers en universiteiten betrokken: Dr. Amandine Collignon (Universiteit van Luik) bij BASEMAN, Prof. Dr. Ronny Blust (Universiteit van Antwerpen) bij EPHEMARE, Dr. Carl van Colen (Universiteit Gent) bij PLASTOX en Prof. Dr. Erik Toorman (Katholieke Universiteit Leuven) bij WEATHER-MIC. De Belgische financiering van de projecten werd verzekerd door BELSPO, het Federaal Wetenschapsbeleid.

Link: www.jpi-oceans.eu/news-events/news/results-%E2%82%AC75-million-call-microplastics-published

[naar boven]

4.1. Grootste marien reservaat ter wereld ligt nu in de Stille Oceaan!
Zon 830 000 vierkante kilometer bedraagt het marien reservaat gelegen rond de Pitcairneilanden (zuidelijk deel van de Stille Oceaan). Deze streek is een van de meest ongerepte plaatsten op aarde en werd door de Britse regering aangekondigd als een marien beschermd gebied.
Het omliggend water van de Pitcairneilanden bevat intacte diepzee-ecosystemen en hun koraalriffen zorgen voor de aanwezigheid van veel haaien en grote vissen. De leefgebieden zijn nog niet aangetast door sleepnetten. Hierdoor kan men zeebergen onbeschadigd zien en leven er veel soorten die nog niet ontdekt zijn door de wetenschap.
Ter vergelijking: het Belgisch deel van de Noordzee omvat meer dan 1 200 vierkante kilometer of ongeveer 36% marien beschermd gebied (zie Compendium voor Kust en zee).

Link: http://news.nationalgeographic.com/2015/03/150318-pitcairn-marine-reserve-protected-area-ocean-conservation

[naar boven]

4.2. Wat is de relatie tussen Belgi en een skelet van een blauwe vinvis tentoongesteld in de VS?
Sinds 1998 wordt in het New Bedford Whaling Museum (Verenigde Staten) een skelet van het grootste dier op aarde, de blauwe vinvis, tentoongesteld. Lees hier het verhaal over hoe experten het mysterie over de dood van het dier ontrafelen en wat Belgi hiermee te maken heeft.
Link: www.vliz.be/nl/catalogus?module=ref&refid=250336

[naar boven]

4.3. Neem deel aan de Blue Society fotowedstrijd jouw oceaan, jouw toekomst
Laat je creativiteit op volle toeren draaien en neem fotos over jouw positieve visie op de oceaan of over hoe de oceaan een rol kan spelen in ons dagelijks leven. Je kan drie fotos inzenden bij elk van de zes volgende categorien: oceaan en transport, oceaan en voedsel, oceaan en gezondheid, oceaan en energie, oceaan en een plaats om te leven en de oceaan in combinatie met toerisme en vrije tijd. Deze wedstrijd is in het kader van het Sea for Society project en loopt van 14 oktober tot 12 november 2015. Inzenden van fotos kan via de Blue Society facebookpagina.
De winnende foto’s zullen tentoongesteld worden op 18 november in het Europees parlement tijdens het internationaal evenement ter promotie van het Sea for Society project en het Blue Society concept. Ook kunnen er 6 drones gewonnen worden! Voor meer informatie: klik hier.

Link: www.facebook.com/TheBlueSociety/app_1432768656951037

[naar boven]

4.4. Bescherming van de oceaan opgenomen in de VN-ontwikkelingsdoelen
Behandel de oceaan, zeen en mariene bronnen op een duurzame manier. Zo luidt het veertiende ontwikkelingsdoel Verenigde Naties (VN). Hieronder zijn verschillende doelen voor de komende jaren opgenomen, waaronder: het voorkomen en verminderen van mariene vervuiling tegen 2025, het minimaliseren en behandelen van de gevolgen van oceaanverzuring, het beschermen en duurzaam beheren van mariene en kustecosystemen tegen 2025, etc.
Voor meer informatie over alle nieuwe ontwikkelingsdoelen en het 14de rond het beschermen van de oceaan, kan je terecht op de website van de VN-ontwikkelingsdoelen.
Link: https://sustainabledevelopment.un.org/topics

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2015 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!