VLIZINE jrg. 15, nr. 8 (augustus 2014)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 15, nr. 8 (augustus 2014)

VLIZINE jrg. 15, nr. 8 (augustus 2014)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Samenwerken om invasieve uitheemse soorten in Europa aan te pakken
1.2. De Oostendse visserij: nu, vroeger en in de toekomst
1.3. 3xO op Open Monumentendag - Marien onderzoek in Oostende in de kijker

2. Publicaties
2.1. Pel grijze garnalen en proef de erfgoedverhalen

3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. Wild geplukte mosselen op Belgische strandhoofden en kaaimuren voldoen niet volledig aan voedingsnormen

4. Varia
4.1. Marien onderzoek en beleid in nieuw Vlaams regeerakkoord

1.1. Samenwerken om invasieve uitheemse soorten in Europa aan te pakken
De eindconferentie van het Interreg 2 Zeen-project SEFINS in Norwich (24 september) geeft alle genteresseerden de kans om internationale experten te ontmoeten uit de verschillende vakgebieden rond het management van invasieve soorten. Het overbruggen van de kloof tussen onderzoekers, beleidsmakers en de mensen die effectief actie moeten nemen in het veld staat hier centraal. Maar ook de kloof tussen de wereld van het terrestrische, mariene en estuariene milieu zal men, op deze studiedag trachten te overbruggen.
Elke deelnemer is ook vrij om aanwezig te zijn op de RINSE-eindconferentie de dag voordien.

Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Boek dus snel via: www.rinse-europe.eu/cluster-event.

[naar boven]

1.2. De Oostendse visserij: nu, vroeger en in de toekomst
Op Open Monumentendag kom je meer te weten over de innovaties en het onderzoek die bijdragen tot een meer 'efficinte' visserij.
De begeleide wandeling op de Oosteroever start met historische en actuele getuigenissen van het visserijleven en eindigt op het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) waar het visserijonderzoek toegelicht wordt. De gidsbeurten gaan door op Open Monumentendag, 14 september, om 10.00, 12.00 en 14.30 uur en duren telkens anderhalf uur. De wandeling start op het Maritiem Plein Oostende. Deelname is gratis, maar inschrijven op voorhand is verplicht.
Link: http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=9936

[naar boven]

1.3. 3xO op Open Monumentendag - Marien onderzoek in Oostende in de kijker
Oostende, onderzoek, oesterkweek. Deze drie topics zijn nauwer met elkaar verweven dan je zou denken. In 1765 opende de eerste oesterkwekerij haar deuren in Oostende wat leidde tot de wereldvermaarde 'Ostendaise'-oesters. Minder bekend is dat de oestergeschiedenis van belang geweest is bij de ontwikkeling van het Belgisch zee- en kustonderzoek.
Op zondag 14 september, Open Monumentendag, gidst het VLIZ je doorheen deze boeiende geschiedenis startend bij het prille begin van de oesterkweek in Oostende en eindigend bij het huidig zeewetenschappelijk onderzoek in het Marien Station Oostende. De gidsbeurten gaan door om 10.00, 12.30 en 13.00 uur en duren telkens n uur. De wandeling start op het Maritiem Plein Oostende. Deelname is gratis, maar inschrijven op voorhand is verplicht.
Link: http://www.oostende.be/nieuwsdetail.aspx?id=9936

[naar boven]

2.1. Pel grijze garnalen en proef de erfgoedverhalen
"Het Virtuele Land" - de erfgoedbank rond landbouw, platteland en voeding van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) - publiceerde een stuk over de grijze garnaal. Via een 20-tal webpagina's met uitgebreide fotobeschrijvingen kom je te weten dat garnalen bij ons al eeuwenlang gevist worden en op het menu staan.
Aan de kust maakten garnalen oorspronkelijk deel uit van een dagdagelijkse maaltijd, in het binnenland waren ze een echt luxeproduct. Onder meer de opkomst van het massaal kusttoerisme zorgde voor de echte democratisering van de garnaal. Garnalen vissen of kruien te voet of te paard is gevolueerd van een levensnoodzakelijk iets naar een tijdverdrijf, sport of toeristische attractie. Hoewel wij Belgen de grootste grijze garnaaleters ter wereld zijn, is onze garnaalvloot slechts heel klein in vergelijking met die van de buurlanden. Het koken met een schep extra zout zorgt wel voor de unieke smaak. Maar de kraakverse garnalen zelf pellen, is nog steeds het neusje van de zalm.
Link: http://www.hetvirtueleland.be/exhibits/show/grijze_garnalen

[naar boven]

3.1. Wild geplukte mosselen op Belgische strandhoofden en kaaimuren voldoen niet volledig aan voedingsnormen
Wilde mosselen die op de kaaimuren in Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge en op de strandhoofden aan de Belgische kust groeien zijn meer vervuild dan de commercile Zeeuwse mosselen. Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoek van het Instituut voor landbouw- en visserijonderzoek (ILVO).
De ‘wilde’ mosselen vertonen hogere concentraties aan PAK’s en PCB’s. De bacterile vervuiling loopt in bepaalde gevallen hoog op. Het gehalte aan microplastics is vergelijkbaar met dat in commercile mosselen, hoewel er meer oranjekleurige plastics in de zelfgeplukte mosselen zitten. De mosselen op de strandhoofden voldoen wel nog aan de chemische voedingsnormen voor PAK’s en PCB’s, de voedingsnorm voor E. coli overschrijden ze.Mosselen jutten (plukken) in de Belgische havens en aan het strand is volgens de wet verboden. En de consumptie ervan zou geen goed idee zijnvolgens het onderzoek van de ILVO-onderzoekers.
Link: http://www.ilvo.vlaanderen.be/NL/Pers-en-media/Alle-media/articleType/ArticleView/articleId/1815/Wild-geplukte-mosselen-op-Belgische-strandhoofden-en-kaaimuren-voldoen-niet-volledig-aan-voedingsnormen

[naar boven]

4.1. Marien onderzoek en beleid in nieuw Vlaams regeerakkoord
Het nieuwe regeerakkoord van de Vlaamse Regering werd op woensdag 23 juli 2014 voorgesteld en legt belangrijke beleidsbeslissingen vast voor de komende legislatuur (2014-2019). Op de website van het Compendium voor Kust en Zee wordt een overzicht gegeven van (concrete) acties en maatregelen die opgenomen werden in het regeerakkoord en die het (marien) onderzoek en het marien en kustgebonden beleid aanbelangen.
Link: http://www.compendiumkustenzee.be/nl/vlaams-regeerakkoord-2014-2019

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2014 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!