VLIZINE jrg. 15, nr. 5 (mei 2014)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 15, nr. 5 (mei 2014)

VLIZINE jrg. 15, nr. 5 (mei 2014)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Maandelijkse uitgave, naar keuze met wekelijkse/dagelijkse updates [abonnement aanpassen]

V.U.: Jan Mees - Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey, Karen Rappé


1. Kalender
1.1. Wereldoceanendag 2014: Vier mee met VLIZ in Oostende
1.2. ICOS-conferentie focust op broeikasgassen en biogeochemische cycli

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Voltijds doctor-assistent Mariene Biologie UGent
2.2. ZAP-ambt Mariene Biologie Universiteit Gent
2.3. Post-doc zooplanktonecologie
2.4. Profielvacature Kustwaterbouwkunde voor Kulab - Campus Oostende
2.5. Prijs Rudi Verheyen voor doctoraten rond (mariene) natuur en milieu
2.6. Associate professor voor Institute of Estuarine & Coastal Studies in Hull (UK)
2.7. Directeur EurOcean in Lisabon

3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. Whereabouts gezenderde vogels van LifeWatch-sensornetwerk
3.2. Onderwaterrobot toont hoe diep het mariene afvalprobleem zit

4. Zeewaarnemingen
4.1. Meldpunt voor archeologische vondsten uit de zee

5. Doctoraten
5.1. Het effect van offshore windmolenparken op macrobenthosgemeenschappen in de Noordzee

6. Varia
6.1. Alle mariene onderzoeksinfrastructuren op de kaart van Europa
6.2. Nieuwe ASO-opleiding Maritieme Wetenschappen
6.3. School uit Sint-Niklaas wint Noordzee-expeditie Planeet Zee 2014

1.1. Wereldoceanendag 2014: Vier mee met VLIZ in Oostende
Op vrijdagavond 6 juni 2014 organiseert het Vlaams Instituut voor de Zee een Science Happening met lezingen en randanimatie. Dit in het kader van Wereldoceanendag, een door de Verenigde Naties erkende dag om aandacht te vragen voor de kust, zee en oceaan. Dit keer vieren we dit in CC De Grote Post in Oostende. Schrijf je in (gratis) en kom ontdekken wat je altijd al wilde weten over het weer aan de kust, voedsel uit zee en de wonderen van de zeevogeltrek.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-06-06-wereldoceaandag-2014

[naar boven]

1.2. ICOS-conferentie focust op broeikasgassen en biogeochemische cycli
ICOS is een Europees monitoringsnetwerk opgebouwd uit een groot aantal observatiesystemen om broeikasgassen te meten. De observatiesystemen liggen verspreid over Europa en bestaan uit drie grote componenten: een atmosfeercomponent, een ecosysteemcomponent en een oceaancomponent. Voor deze laatste is o.a. aan boord van de RV Simon Stevin een pCO2 sensor genstalleerd. Op de eerste ICOS 'International Conference on Greenhouse Gases and Biogeochemical Cycles' worden dan ook alle wetenschappers genteresseerd in het onderzoek naar broeikasgassen, biochemische cycli en klimaatsverandering uitgenodigd.
De eerste ICOS International Conference on Greenhouse Gases and Biogeochemical Cycles gaat door in Brussel van 23 tot 25 september 2014. Abstracts kunnen ingediend worden voor 26 juni, registreren kan tot 11 augustus.
Link: http://www.icos-infrastructure.eu/scienceconference

[naar boven]

2.1. Voltijds doctor-assistent Mariene Biologie UGent
Bij de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent is een mandaat van voltijds doktersassistent te begeven. De succesvolle kandidaat zal wetenschappelijk onderzoek verrichten in de ecologie van mariene bodemdieren, met focus op n of meer van volgende aspecten: structurele en functionele biodiversiteit, evolutionaire ecologie, fylogeografie. Hij/zij zal ook bijdragen aan het onderwijs van de vakgroep Biologie in het domein van de biologie en mariene ecologie.
Het betreft een tijdelijke aanstelling voor een termijn van drie jaar die hernieuwbaar is voor twee jaar. Sollicitaties dienen uiterlijk op 8 juni 2014 en enkel per e-mail verzonden te worden aan wervingaap@ugent.be. Meer details op:
Link: http://www.ugent.be/nl/vacatures/aap/we11da20140511.htm

[naar boven]

2.2. ZAP-ambt Mariene Biologie Universiteit Gent
In de faculteit Wetenschappen van de Universiteit Gent is met ingang van 1 februari 2015 een voltijds ambt te begeven van docent (Zelfstandig Academisch Personeel) binnen de vakgroep Biologie, voor een opdracht omvattend academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening in het vakgebied 'mariene ecologie'.
Van de kandidaat wordt verwacht dat hij/zij de onderzoeksgroep 'Mariene Biologie' versterkt en hierbij samenwerkt met de andere onderzoeksgroepen binnen de vakgroep. Hij/zij zal ingeschakeld worden in het onderwijs van basisvakken in de biologie en in meer gespecialiseerde opleidingsonderdelen in het domein van de mariene ecologie en biodiversiteit, en oceanografie. Hij/zij dient bij te dragen tot een beter begrip van de biodiversiteit van mariene bodemfauna, haar relaties met ecosysteemdiensten en functionering, en haar respons op wijzigingen in de omgeving. De kandidaat dient over aantoonbare expertise te beschikken in het gebruik en de ontwikkeling van innovatieve technieken en experimentele benaderingen in marien onderzoek, die kunnen bijdragen tot de analyse van problemen rond kwetsbaarheid, veerkracht en adaptatie, op n of meerdere niveaus van organisatie, van populaties tot ecosystemen.
Sollicitaties dienen uiterlijk op 30 juni 2014 per e-mail verzonden te worden aan wervingzap@ugent.be.
Link: http://www.ugent.be/nl/vacatures/zap/mariene-ecologie

[naar boven]

2.3. Post-doc zooplanktonecologie
Het onderzoekscentrum NIWA in Nieuw-Zeeland zoekt een postdoctoraal onderzoeker voor onderzoek naar de ecologische rol van zooplankton in de kustzone en open zee van Nieuw-Zeeland, evenals de Ross Sea sector van de Zuidelijke Oceaan.
Duur van het contract: 3 jaar. Solliciteren voor 31 mei 2014.
Link: https://careers.sciencenewzealand.org/jobdetails/ajid/ieQn7/Postdoctoral-Fellow-Zooplankton-Ecologist,6745.html

[naar boven]

2.4. Profielvacature Kustwaterbouwkunde voor Kulab - Campus Oostende
In de groep Wetenschap & Technologie (Faculteit Industrile Ingenieurswetenschappen, Departement Burgerlijke Bouwkunde) van de KU Leuven @ Kulab (Campus Oostende) werd een voltijdse vacature opengesteld voor het zelfstandig academisch personeel in het domein van de kustwaterbouwkunde. Men zoekt internationaal georinteerde kandidaten met een excellent interdisciplinair onderzoeksdossier en met onderwijscompetentie op het gebied van de civiele techniek.
Solliciteren kan tot 15 juni 2014.
Link: http://icts.kuleuven.be/apps/jobsite/vacatures/52912284?lang=nl

[naar boven]

2.5. Prijs Rudi Verheyen voor doctoraten rond (mariene) natuur en milieu
De Prijs Rudi Verheyen (t.w.v. 8 000 EUR) honoreert doctoraatsonderzoek uit alle disciplines in verband met natuur en milieu. De oproep 2014 richt zich tot gepromoveerden uit de periode 2009-2014. Het onderzoek moet een hoge kwaliteit hebben en moet bij indiening voltooid zijn.
Link: https://www.uantwerpen.be/nl/overuantwerpen/organisatiestructuur/centra-en-instituten/imdo/onderzoek/award-rudi-verheyen/prijs-rudi-verheyen-2014/

[naar boven]

2.6. Associate professor voor Institute of Estuarine & Coastal Studies in Hull (UK)
De University of Hull werft een associate professor aan in het vakgebied 'toegepaste estuariene en mariene wetenschappen'. De kandidaat zal op termijn de huidige directeur prof. Mike Elliott gaan vervangen na zijn pensionering om het Institute of Estuarine & Coastal Studies zelf te gaan leiden.
Link: https://jobs.hull.ac.uk/Vacancy.aspx?ref=FS0086

[naar boven]

2.7. Directeur EurOcean in Lisabon
EurOcean is het Europese informatie- en communicatiecentrum voor mariene wetenschappen en technologie, waar o.a. het VLIZ n van de 14 deelnemende ledenorganisaties is. Het centrum - gebaseerd in Lissabon (Portugal) - is op zoek naar een nieuwe uitvoerend directeur.
Solliciteren kan nog tot 31 mei 2014. Meer info over de jobvereisten en -invulling op:
Link: http://www.eurocean.org/np4/3057.html

[naar boven]

3.1. Whereabouts gezenderde vogels van LifeWatch-sensornetwerk
Sinds juni 2013 trad het LifeWatch-vogelsensornetwerk in werking. De GPS-zenders genereerden ondertussen een enorme hoeveelheid data. Vooral nu enkele van de vogels terug kwamen van hun wintermigratie en de in de tussentijd gelogde gegevens konden afgelezen worden en verwerkt. Neem een kijkje op de nieuwe LifeWatch-pagina. Je kan er o.a. interessante verhalen lezen over de "whereabouts" van enkele van de gezenderde zilvermeeuwen, kleine mantelmeeuwen en bruine kiekendieven.
Link: http://www.vliz.be/nl/news?p=show&id=3815

[naar boven]

3.2. Onderwaterrobot toont hoe diep het mariene afvalprobleem zit
Grootschalig Europees onderzoek van de zeebodem toont aan dat er zelfs in de diepste zones van de oceaan afval ligt. Voor Belgi nam de UGent vanuit het Renard Centre of Marine Geology deel aan dit onderzoek.
Link: http://www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/afval-zee-bodem-diepte-robot.htm

[naar boven]

4.1. Meldpunt voor archeologische vondsten uit de zee
Elke ontdekking van sporen van menselijke aanwezigheid met een cultureel, historisch of archeologisch karakter die zich deels of volledig, tijdelijk of permanent onder water bevinden en waarvan de ontdekker redelijkerwijze kan vermoeden dat het cultureel erfgoed onder water is dient gemeld te worden aan de Ontvanger van het cultureel erfgoed onder water.
Vanaf 1 juni 2014 moeten vondsten in de Belgische territoriale zee, het Belgische Continentaal Plat (BCP) en de Belgische Exclusieve Economische Zone (EEZ) gemeld worden aan de gouverneur van West-Vlaanderen, die aangeduid is als ontvanger van het cultureel erfgoed onder water. Dit kan gebeuren door het melden van bepaalde gegevens per mail aan gouverneur@west-vlaanderen.be of via het elektronisch invulformulier op de website.
Link: http://www.vondsteninzee.be

[naar boven]

5.1. Het effect van offshore windmolenparken op macrobenthosgemeenschappen in de Noordzee
Op vrijdag 23 mei verdedigt Delphine Coates van de Sectie Mariene Biologie UGent haar doctoraat in de Wetenschappen met de titel 'Het effect van offshore windmolenparken op macrobenthosgemeenschappen in de Noordzee'.
De promotoren van dit proefschrift zijn Prof. Magda Vincx en Dr. Jan Vanaverbeke. Plaats van het gebeuren: Auditorium Valre Billiet, Campus Sterre, Gebouw S8, Krijgslaan 281, 9000 Gent. De verdediging start om 16.00 uur.

[naar boven]

6.1. Alle mariene onderzoeksinfrastructuren op de kaart van Europa
De online tool EurOcean_RID biedt een mooi overzicht van de maar liefst 785 mariene onderzoeksinfrastructuren die Europa rijk is.
Deze nieuwe database is consulteerbaar in kaart- en tabelvorm. Met deze ontwikkeling wil EurOcean open access en samenwerking tussen mariene onderzoeksinfrastructuren bevorderen. Als gebruiker krijg je per infrastructuur een algemene uitleg en de karakteristieken opgesomd alsook relevante URL's en contactgegevens.
Link: http://rid.eurocean.org/

[naar boven]

6.2. Nieuwe ASO-opleiding Maritieme Wetenschappen
Vanaf september 2014 start het Maritiem Instituut Mercator in Oostende - als eerste in Belgi - met een nieuwe ASO-richting Maritieme Wetenschappen (Wetenschappen-Wiskunde). Leerlingen bereiden er zich tijdens de tweede en derde graad voor op een voortgezette opleiding bij de Hogere Zeevaartschool in Antwerpen, de Koninklijke Militaire School, ingenieursopleidingen of andere (maritiem georinteerde) richtingen. Leerlingen gaan voor een uitdagende job in een sector die een hoge nood heeft aan goed opgeleid varend personeel.
Wie afstudeert aan Mercator kan zijn studies verderzetten aan de Hogere Zeevaartschool, maar is ook een vakman die door de nautische totaalkennis een toekomst kan uitbouwen bij een rederij, een scheepsbouwer, een sleep- of baggerbedrijf, de zeemacht, de koopvaardij, in de pleziervaart of op een boortoren en in de zeevisserij.
Tijdens het maritieme evenement 'Oostende voor Anker' staat het maritiem promotieforum 'Areyouwaterproof' met een infostand in de gebouwen van VLOOT dab (31 mei en 1 juni). Je kan er informatie inwinnen over de nieuwe ASO-richting Maritieme Wetenschappen en de andere maritieme opleidingen die het Maritiem Instituut Mercator organiseert: namelijk Maritieme Technieken DEK en MOTOREN (TSO), Maritieme Vorming (BSO) en het Centrum Deeltijds Onderwijs.
De school zelf is elke dag open van 8.00 tot 17.00 uur. Meer informatie kan worden bekomen via +32-(0)59-70 40 19, +32-(0)473-93 24 33 of mercator@maritiemonderwijs.be.
Link: http://www.maritiemonderwijs.be

[naar boven]

6.3. School uit Sint-Niklaas wint Noordzee-expeditie Planeet Zee 2014
Negen laatstejaars ASO-leerlingen maken tijdens de eerste week van mei iets unieks mee. Ze gaan aan boord van een cht onderzoeksschip om gedurende vijf dagen de Noordzee, in al zijn facetten, te bestuderen. De eer viel te beurt aan de school Berkenboom Humaniora uit Sint-Niklaas die winnaar werd van het educatieve project Planeet Zee (www.planeetzee.be).
Tijdens deze tiende en laatste editie (in deze vorm) gaat veel aandacht naar visbestanden en -verplaatsingen, plastiek in de zee en naar het leven rondom de windmolens. De klas 18-jarigen bezoekt ook een containerschip in de haven van Zeebrugge. Aan boord worden tevens tal van wetenschappelijke activiteiten uitgevoerd, waarover in primeur op de persconferentie op vrijdag 9 mei wordt bericht.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-05-06-school-uit-sint-niklaas-wint-noordzee-expeditie

[naar boven]

U krijgt dit bericht omdat u bent ingeschreven op de VLIZine-rondzendlijst. Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet voor commercile doeleinden gebruikt. Om uw abonnement aan te passen of op te zeggen: klik hier.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine informatie verstrekken over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Lid worden van VLIZ?
Reacties en alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht via info@vliz.be. De archieven van dit e-zine zijn hier raadpleegbaar.
Disclaimer: Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Delen uit dit e-zine mogen worden overgenomen, met bronvermelding. Deze publicatie mag ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.
Copyright © 2014 Vlaams Instituut voor de Zee - www.vliz.be
InnovOcean site · Wandelaarkaai 7 · 8400 Oostende

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!