Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.
Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.
VLIZINE jrg. 15, nr. 4 (april 2014)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey
Reacties naar: jan.seys@vliz.be
Volg VLIZ nu ook op Twitter: @jmeesvliz
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst.
Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link.
Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.
NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link
1. Kalender
1.1. De 'Atlantikwall' als thema voor een internationaal symposium
1.2. Maritieme bedrijvigheid en maatschappij, een colloquium te Gent
1.3. Voordracht: dierenleven op harde substraten
1.4. Wereldoceaandag 2014: Science Happening in Oostende
1.5. De Schelde in 2050 - Beleids- en beheersopportuniteiten voor een welvarende toekomst
1.6. Week van de Zee van 25 april tot 12 mei 2014
1.7. Zeewetenschappen op Oostende voor Anker 2014
1.8. Kom alles te weten over eutrofiring in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal
2. Publicaties
2.1. Brochure marien ruimtelijk plan voor het Belgische deel van de Noordzee
2.2. 'Oorlog onder water' van Tomas Termote
2.3. Website VLIZ-KMFRI toont historische samenwerking zeewetenschappen
2.4. Nieuwe website van het Vlaams Aquacultuurplatform gelanceerd
3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Het Vlaams Instituut voor de Zee werft IT-medewerker aan
3.2. Twee zomercursussen aan boord van Europese onderzoeksschepen
4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Kunstmatige Noordzeeriffen veelbelovend voor biodiversiteit
4.2. Elektriciteitsproducerende bacterin, geen aprilgrap!
4.3. 'Eric' in Marokko, 'Harry' na Londen op winterreces naar Sevilla...
4.4. Extra middelen voor meerdaagse vaartochten met onderzoeksschip Simon Stevin
5. Varia
5.1. De 'Zandmotor' in Nederland: drie jaar na aanleg
5.2. Isralisch bedrijf verwerkt kwallen tot pampers
6. Vraagbaak
6.1. Uw mening gevraagd over de Belgische mariene wateren
1.1. De 'Atlantikwall' als thema voor een internationaal symposium
Het hoeft, zelfs tijdens de herdenkingsperiode rond WOI, niet steeds om de Groote Oorlog te gaan. In Raversijde ligt de focus van het colloquium op 23 mei en 5-6 juni 2014 alvast op WOII.
Op 23 mei ('D-Day Minus X - Inlichtingenactiviteiten bij en over de Atlantikwall') ligt de nadruk op de inlichtingendiensten en het verzet in relatie tot de bunkerversterking die onze en andere West-Europese kusten kenden tijdens de periode 1940-1945. Op 5 juni wordt gekeken naar de fysieke restanten van deze verdedigingslinie. En op 6 juni tenslotte, komt de artistieke invloed van de Atlantikwall tot zijn recht.
Dit symposium dat plaatsvindt op het domein Raversijde, is een organisatie in het kader van het Interreg IVA-project 'WW2-heritage'.
Link: http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/raversijde/Pages/activiteitenkalender.aspx
[top]
1.2. Maritieme bedrijvigheid en maatschappij, een colloquium te Gent
Onder de titel 'Maritieme ontwikkeling in de 21ste eeuw: Is er nog ruimte genoeg?' vindt op 7 mei het 18de Maritieme Symposium plaats in Gent.
Het colloquium biedt onder meer aandacht aan het spanningsveld tussen de exploitatie van de zee en het scheepvaartverkeer, aan de verhouding tussen haven- en stadsontwikkeling en aan de mobiliteitsproblematiek. Het gebeuren wordt georganiseerd door het Maritiem Instituut van de Gentse universiteit en vindt plaats in het Marriot Hotel (Korenlei 10, Gent). Inschrijven kan via de website.
Link: www.law.ugent.be/gandaius/gpv/marsympo.html
[top]
1.3. Voordracht: dierenleven op harde substraten
Met de bouw van windmolens in ons deel van de Noordzee werd een nieuw habitat gentroduceerd. Op de funderingen en pijlers wordt een rijke fauna waargenomen. Bob Rumes, medewerker van het KBIN (OD Natuurlijk milieu), doet al jarenlang onderzoek op dit nieuwe habitat. Op donderdag 8 mei komt hij - voor gidsen en andere genteresseerden - over zijn onderzoek vertellen in het bezoekerscentrum De Nachtegaal.
De Nachtegaal: Olmendreef 2, 8660 De Panne. Inschrijven (gratis) via 058-42 99 55 of via bart.vandepoele@lne.vlaanderen.be.
[top]
1.4. Wereldoceaandag 2014: Science Happening in Oostende
Op vrijdagavond 6 juni 2014 organiseert het VLIZ een Science Happening met lezingen, proefsessies, experimenten, etc. Dit in het kader van Wereldoceanendag, een door de Verenigde Naties erkende dag om aandacht te vragen voor de kust, zee en oceaan. Dit keer zal het evenement doorgaan in De Grote Post in Oostende (vanaf 20:00). Je ontdekt er wat je altijd al wilde weten over het weer aan de kust, voedsel uit zee en de wonderen van de zeevogeltrek. Inschrijven is gratis, maar verplicht.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-06-06-wereldoceaandag-2014
[top]
1.5. De Schelde in 2050 - Beleids- en beheersopportuniteiten voor een welvarende toekomst
Op het Scheldecongres (8 mei, 9.30-16.30 uur) zal bepaald worden welke wijzigingen op beleidsvlak, op economisch en op ecologisch vlak moeten doorgevoerd worden voor de gunstige langetermijnontwikkeling van de Schelde en het estuarium. Verschillende experten zullen hun visie voorleggen en de mogelijkheden voor het beheer overlopen. Meer in het bijzonder zullen begrippen zoals toegankelijkheid, veiligheid en natuurlijkheid met het oog op het jaar 2050 worden ingevuld. Ultiem is het de bedoeling om de elementen die vervat moeten zijn in een langetermijnvisie 2050 voor de Schelde, de revue te laten passeren.
Meer over de locatie, het programma en inschrijven op:
Link: https://mail.portofantwerp.com/2/3fde85501331c4c6027365c2279552720303b73407c42386f32442e171a6519752a022423233c06096c
[top]
1.6. Week van de Zee van 25 april tot 12 mei 2014
De Week van de Zee is de jaarlijkse aandachtsweek die natuur en milieu aan de kust in de kijker wil plaatsen. Veldwerk en doe-activiteiten voor groot en klein zijn hierbij sleutelwoorden. De Week van de Zee(r) Gezond! maakt er ons attent op dat een gezonde zee ook veel betekent voor onze gezondheid. Niet alleen in Vlaanderen maar ook in Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Frankrijk organiseren overheden en organisaties samen deze gezonde week.
Het volledige programma is te vinden op:
Link: http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/Leefomgeving/weekvandezee/activiteiten/Pages/default.aspx
[top]
1.7. Zeewetenschappen op Oostende voor Anker 2014
In het directiegebouw van VLOOT dab in Oostende zal u op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni kunnen kennis maken met de dienstverlening van het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en diverse van zijn partners. Zo zal ook het Vlaams Instituut voor de Zee van de partij zijn. In de vernieuwde toren van het gebouw - met de skyline van Oostende op de achtergrond - zullen medewerkers van het VLIZ u meer vertellen en tonen over de wondere wereld van het zeeonderzoek in Vlaanderen en het belang van de zee en oceaan in uw leven.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-05-31-06-01-Oostende-voor-Anker-2014
[top]
1.8. Kom alles te weten over eutrofiring in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal
Van 30 juni tot 01 juli 2014 gaat in Nausica, Boulogne-sur-Mer (Frankrijk) de eindconferentie door van het Europese project ISECA 'Informatiesysteem voor Eutrofiring van onze kusten'. Alle resultaten en de door het project ontwikkelde instrumenten voor het observeren van eutrofiring in de zuidelijke Noordzee en het Engels Kanaal zullen er getoond en uitgelegd worden. Zo hoor je er alles over de huidige wetgeving met betrekking tot eutrofiring, de impact van eutrofiring en de publieke perceptie rond waterkwaliteit in onze kustzones. Ook de projectresultaten rond aardobservaties, in-situ metingen en modelleren van eutrofiring komen uitgebreid aan bod.
Verder worden er twee workshops aangeboden: n rond de http://www.iseca.eu/nl/2012-12-06-14-39-13/web-based-application-server-was" target="_blank">web-gebaseerde applicatieserver (visualisatie van de gemeten en gemodelleerde eutrofiringsgraad in deze zone) en een tweede meer gericht op de educatieve activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd tijdens het project. Deze worden naar keuze uitgebreid met excursies!
De conferentie richt zich op een zeer uiteenlopend publiek, gaande van beleidsmakers, waterkwaliteitsbeheerders tot wetenschappers en het grote publiek. De voertaal is Engels (simultaanvertaling Engels-Frans wordt voorzien). Inschrijven is gratis.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-06-30-ISECA-eindconferentie
[top]
2.1. Brochure marien ruimtelijk plan voor het Belgische deel van de Noordzee
De minister van de Noordzee nam het initiatief om een marien ruimtelijk plan te ontwikkelen. Na breed overleg met alle betrokken overheidsdiensten en belanghebbenden en op basis van alle beschikbare wetenschappelijke en socio-economische informatie werd dit plan op 20 maart 2014 in een Koninklijk Besluit verankerd. Belgi is daarmee een pionier van de mariene ruimtelijke planning. In de zeer toegankelijke brochure Er beweegt wat op zee' leer je er meer over.
Het Koninklijk Besluit zelf en zijn bijlagen zijn te vinden op de website van de dienst Marien Milieu van de Federale overheid (www.milieu.belgie.be > mariene milieu > mariene ruimtelijke planning).
Link: http://www.health.belgium.be/filestore/19094284/Brochure_Er%20beweegt%20wat%20op%20zee%20....pdf
[top]
2.2. 'Oorlog onder water' van Tomas Termote
In zijn nieuwste boek 'Oorlog onder water' schrijft onderwaterarcheoloog Tomas Termote over zijn onderzoek naar de vele wrakken van Duitse duikboten die in Eerste Wereldoorlog tot de U-Flottille Flandern behoorden en vanuit Zeebrugge en Oostende uitvoeren om geallieerde schepen aan te vallen. In het boek beschrijft hij het leven aan boord, hun belang in de oorlog en de zware verliezen aan beide kanten.
Zodra het grootste deel van de Vlaamse kust in 1914 in Duitse handen was gevallen, begon men met de bouw van reusachtige versterkingen, kanonstellingen, bunkers, loopgraven en mitrailleursnesten. Het indrukwekkende werk had slechts n bedoeling: s werelds grootste duikbootbasis bouwen n beschermen.
Vanuit Zeebrugge en Oostende, met Brugge als hoofdbasis, voeren vier jaar lang U-boten uit om de geallieerden aan te vallen. Tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog was de U-Flottille Flandern erin geslaagd om maar liefst 2 554 geallieerde schepen te kelderen! De geallieerden zetten daarom de grote middelen in om de onderzeers een halt toe te roepen: mijnen, patrouilleschepen, vliegtuigen, spionnen De bittere strijd op zee kostte het leven aan bijna 1 200 man, bovendien gingen meer dan 70 U-boten voorgoed verloren.
Onderwaterarcheoloog Tomas Termote dook naar de wrakken van de vele onderzeers en legt hun geheimen bloot. Hij schrijft over het leven aan boord van de U-boten, hun belang in de oorlog en de zware verliezen aan beide kanten. Voor het eerst wordt ingezoomd op dit boeiende stuk oorlogsgeschiedenis.
Het boek is op 25 april 2014 voorgesteld op de InnovOcean site in Oostende. Het is verkrijgbaar bij Davidsfonds UItgeverij of in de betere boekhandel.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-04-25-Boekvoorstelling-Oorlog-onder-water-Tomas-Termote
[top]
2.3. Website VLIZ-KMFRI toont historische samenwerking zeewetenschappen
In oktober 2012, tekende het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) een samenwerkingsovereenkomst met het Keniaanse Zee- en Visserijonderzoeksinstituut (KMFRI), een bestendiging van de goede banden die er sinds 1985 zijn tussen beide landen voor het uitvoeren van marien onderzoek en opleiding van mariene wetenschappers. Op de website www.vliz.be/kenya worden alle actuele en historische activiteiten binnen het kader van deze samenwerking gebundeld. Zo werden al zware inspanningen geleverd om alle publicaties die verschenen naar aanleiding van het eerdere onderzoek te bundelen en werden alle gegenereerde biotische en abiotische data gearchiveerd.
Belgische en Keniaanse wetenschappers voeren reeds 30 jaar (sinds 1985) gezamenlijk onderzoek uit aan de Keniaanse kust. De extensieve en waardevolle datasets die dit onderzoekswerk jaar op jaar genereerde, werden gepubliceerd in de vorm van thesissen, rapporten en andere publicaties, maar dreigden verloren te gaan op zolders en in boekenkasten.
Aan de hand van contacten met universiteiten en kernpersonen die actief waren/zijn in Kenia, werden deze publicaties en de ruwe data verzameld en publiek beschikbaar gemaakt. Deze collectie omvat onder andere: 400 A1-publicaties, 140 thesissen; 100 digitale zeekaarten van de Oost-Afrikaanse kust en 57 gearchiveerde datasets, alsook een uitgebreide verzameling van gerecupereerd fotomateriaal uit de periode 1985-2013.
In het kader van deze VLIZ-KMFRI samenwerking werd het onderzoeksschip RV Zeeleeuw door de Vlaamse overheid aan KMFRI gedoneerd (mei 2013). Het schip vaart nu onder de naam RV Mtafiti, Swahili voor onderzoeker. VLIZ installeerde navigatie- en staalnameapparatuur aan boord en organiseerde opleidingssessies voor de nieuwe bemanning, en de wetenschappelijke en technische medewerkers van KMFRI. Alle informatie, persberichten en fotos hieromtrent kunnen geraadpleegd worden op de website.
Link: http://www.vliz.be/kenya
[top]
2.4. Nieuwe website van het Vlaams Aquacultuurplatform gelanceerd
Het Vlaams Aquacultuurplatform - in 2012 opgericht door minister-president Kris Peeters - heeft zijn nieuwe website gelanceerd: www.aquacultuurvlaanderen.be. Deze brengt het aquacultuurlandschap in Vlaanderen in kaart en is het forum voor informatie- en kennisuitwisseling tussen de vele actoren. Tevens wil het platform nieuwe ondernemingen in de sector stimuleren en faciliteren.
Bent u een onderzoeker, ondernemer of genteresseerd in de Vlaamse aquacultuursector, ga dan zeker een kijkje nemen en ontdek wat de website voor u in petto heeft:
De homepage informeert over recent aquacultuurnieuws en toekomstige evenementen zoals workshops, initiatiecursussen en seminaries.
De ontwerp-visietekst "Toekomst voor aquacultuur" waarin de prioriteiten en actiepunten voor een duurzame aquacultuurontwikkeling in Vlaanderen uitgeschreven staan.
Een overzicht over wie actief is in Vlaanderen rond aquacultuur: onderzoeks- en kennisinstellingen, visverwerkende bedrijven, viskwekers, consultancy en andere aquacultuur-gerelateerde bedrijven in Vlaanderen.
Startende ondernemers kunnen er kennis maken met de regelgeving rond aquacultuur (vergunningen, subsidies, contactlijsten).
Via de website kan je het infoloket voor aquacultuur - opgezet door het Departement Landbouw en Visserij - gratis consulteren voor meer gedetailleerde of doelgerichte informatie.
Jaarlijks organiseert het Vlaams Aquacultuurplatform een symposium voor alle genteresseerden. De informatie, uitnodigingen, presentaties en fotos van vorige en toekomstige symposia worden hier verzameld.
Link: http://www.aquacultuurvlaanderen.be
[top]
3.1. Het Vlaams Instituut voor de Zee werft IT-medewerker aan
Het VLIZ zoekt voor onmiddellijke indiensttreding een IT-medewerker voor het Datacentrum (m/v, 100% tewerkstelling, contract onbepaalde duur).
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-IT-medewerker-mei-2014
[top]
3.2. Twee zomercursussen aan boord van Europese onderzoeksschepen
Bent u student in de zeewetenschappen en heeft u ambitie om staalnames aan boord van onderzoeksschepen te organiseren? Neem dan deel aan de ship-based zomercursussen van EUROFLEETS!
Europese studenten in de zeewetenschappen krijgen, via het EUROFLEETS-programma, de unieke kans om gedurende een week een multidisciplinaire opleiding te krijgen die focust op het gebruik van staalnameapparatuur aan boord van een onderzoeksschip. Het plannen van een campagne en de naverwerking van de survey-data komen eveneens aan bod in de zomercursus.
Een opleiding (4 - 9 juli 2014) richt zich op graduaat -en postgraduaatsstudenten in de zeewetenschappen. Aan boord van de RV Urania (Itali) krijgen ze een ship-based opleiding met betrekking tot fysische en chemische oceanografie, mariene biologie en aardwetenschappen.
De andere zomercursus (17 - 22 augustus 2014) vindt plaats aan boord van de RV Salme (Sloveni). Deze is bedoeld voor doctoraatsstudenten die willen leren werken met de nieuwste technologin in het zeewetenschappelijk onderzoek zoals gliders, autonome profilers, ferryboxes, etc.
Applicaties dienen online ingevuld te worden voor vrijdag 23 mei 17.00 uur. Alle informatie is te vinden op de EUROFLEETS-website.
Link: http://www.eurofleets.eu/np4/389.html
[top]
4.1. Kunstmatige Noordzeeriffen veelbelovend voor biodiversiteit
Tijdens een persmoment in het VLIZ werden de eerste onderwaterbeelden getoond van het artificile rif op de Thorntonbank. Minister van de Noordzee, Johan Vande Lanotte, kaderde deze waarneming in het ruimer geheel van het Marien Ruimtelijk Plan voor het Belgisch deel van de Noordzee.
Minder dan een jaar na de installatie herbergen de kunstmatige riffen in het Belgisch deel van de Noordzee al heel wat leven. De riffen werden vorige zomer op initiatief van minister van de Noordzee Johan Vande Lanotte aangelegd in de windmolenparken op zee (C-power en Belwind) om actief natuurwaarde te creren. De wetenschappelijke opvolging gebeurt in het kader van het project 'Noordzee-observatorium', uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Zee en partners. Bij een voorbereidende exploratie half maart 2014, stelden duikers (VLIZ, UGent) alvast heel wat leven vast op en in de betonnen rifstructuren. Nauwelijks acht maand na plaatsing bleken diverse krabben en anemonen, zeesterren, vissen en Noordzeekreeft de riffen te hebben ontdekt.
Link: http://www.vliz.be/nl/persbericht/kunstmatige-noordzeeriffen-veelbelovend-voor-biodiversiteit
[top]
4.2. Elektriciteitsproducerende bacterin, geen aprilgrap!
In het Belgisch deel van de Noordzee, het Grevelingenmeer en de Oosterschelde werden, door wetenschappers van de VUB en het NIOZ, in het sediment filamenteuze bacterin ontdekt die zich gedragen als een batterij.
Deze bacterin behoren tot de familie Desulfobulbaceae en ze slagen erin om elektronen over een afstand van enkele centimeters te transporteren. Ze doen dit via elektrogenische zwaveloxidatie. Bioturbatie, meer bepaald de geringe aanwezigheid ervan, zou een belangrijke factor zijn in het ganse proces. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in 'The ISME Journal' onder de titel 'Natural occurrence of microbial sulphur oxidation by long-range electron transport in the seafloor'.
Deze publicatie kreeg heel wat media-aandacht in Belgi en Nederland. Zo kwam het VRT-journaal mee aan boord van de RV Simon Stevin. Ze interviewden Prof. Filip Meysman die de aanwezigheid van de bacterin aantoonde in sedimentstalen genomen enkele kilometers voor de kust van Oostende.
Link: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.1927805
[top]
4.3. 'Eric' in Marokko, 'Harry' na Londen op winterreces naar Sevilla...
Wie houdt van Big Brother en ook wel benieuwd is naar het wel en wee van Kleine Mantelmeeuwen broedend in Zeebrugge, kan via onderstaande link zijn hartje ophalen!
In het voorjaar 2013 kregen een 20-tal Kleine Mantelmeeuwen in de broedkolonie te Zeebrugge een zender aangemeten. Via dit systeem, mogelijk gemaakt door het INBO en VLIZ in het kader van het LifeWatch project, kun je nu in detail de where-abouts van deze meeuwen checken. Via de website ontdek je bijvoorbeeld dat meeuw 'Harry' na het broedseizoen eerst een tijdje in Londen verbleef om vervolgens te overwinteren rond het Zuid-Spaanse Sevilla. 'Eric' trok zelf helemaal door tot in Marokko.
Probeer het zelf ook maar eens: door de respectievelijke naam van n van de Kleine Mantelmeeuwen aan te vinken, krijg je de recent afgelegde routes afgebeeld; door in of uit te zoomen kun je vervolgens volgen wat de dieren op hun lange reisweg zoal hebben bezocht.
Link: http://lifewatch.be/birdmap?group=Kleine%20mantelmeeuw&days=50
[top]
4.4. Extra middelen voor meerdaagse vaartochten met onderzoeksschip Simon Stevin
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) krijgt 400 000 EUR extra van minister van Innovatie Ingrid Lieten. De wetenschappers kunnen voortaan 40 nachten per jaar op zee verblijven om nieuwe onderzoeksthemas aan te snijden. De vraag naar extra meerdaagse tochten is het gevolg van het succes van dit moderne onderzoeksplatform en de nieuwe mogelijkheden die het biedt inzake geologisch en visserij-gerelateerd onderzoek. Het sluit ook aan bij de groeiende nood aan feitelijke onderbouwing voor een duurzaam beheer van de zeen en voor de Blue Growth, de Europese koers naar meer maritieme jobs. Met de bijkomende middelen kan de reder van de Vlaamse overheid (VLOOT dab) extra bemanning voor het schip aanwerven.
Link: http://www.vliz.be/nl/2014-04-03-Extra-middelen-voor-meerdaagse-vaartochten-met-onderzoeksschip-Simon-Stevin
[top]
5.1. De 'Zandmotor' in Nederland: drie jaar na aanleg
In 2011 ontwikkelde Nederland een schiereiland van 128 ha voor de kust van Ter Heijde (Zuid-Holland) met als drieledig doel: kust- en duinaangroei, recreatieve meerwaarde en kennisontwikkeling. Uit een studiedag op 31 maart 2014 blijkt alvast dat deze 'Zandmotor' vooral positieve resultaten kan voorleggen.
Op het congres Zandmotor Delflandse Kust (Den Haag) bleek dat van de super-suppletie van 21,5 miljoen m3 zand, zich 2,5 miljoen m3 verspreid heeft, waarvan een kleine helft noordwaarts. Dit zand komt de kustveiligheid van naburige kustzones ten goede. De evolutie volgt intussen perfect de voorspellingsmodellen en heeft ook heel wat positiefs in petto voor wat betreft natuurontwikkeling (bodemfauna, embryonale duinvorming, vogels & zeehonden) en recreatie (wandelaars, kitesurfers). Er is gezorgd voor een speciale reddingsbrigade ten behoeve van de dagdagelijkse zwemveiligheid van recreanten en een specifieke zwemveiligheid-app is in voorbereiding. Het onderzoek naar de ontwikkeling van de Zandmotor loopt door tot 2021, met een tussentijdse evaluatie in 2016.
Link: www.zandmotor.nl
[top]
5.2. Isralisch bedrijf verwerkt kwallen tot pampers
Op basis van onderzoek aan de universiteit van Tel-Aviv ontwikkelde een Isralisch bedrijf recent een techniek om kwallen om te zetten in een super-absorberende component, die kan gebruikt worden in pampers, tampons, keukenpapier, etc.
De ontdekking lijkt alvast veelbelovend: de toename aan kwallen wereldwijd te lijf gaan door ze te verwerken tot bruikbare producten. Kwallen bestaan voor 95-98% uit water (ze zijn de 'natste' levende dieren) en de resterende vaste stof wordt vooral gevormd door eiwitten (met name collageen). Dit collageen is het hoofdbestanddeel van bindweefsel en heeft de eigenschap sterk vochtabsorberend te zijn. Bovendien is het, in tegenstelling tot de nu in pampers gebruikte 'super absorberende polymeren', biologisch van oorsprong en op minder dan 30 dagen afbreekbaar.
Link: http://www.timesofisrael.com/israeli-tech-turns-jellyfish-into-paper-towels/
[top]
6.1. Uw mening gevraagd over de Belgische mariene wateren
Van 15 april tot en met 15 juni 2014 organiseert de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu een openbare raadpleging over het ontwerp van het monitoringsprogramma voor de Belgische mariene wateren.
De Kaderrichtlijn Mariene Strategie verplicht elke Europese lidstaat tot het vaststellen van een mariene strategie die gericht is op bescherming, behoud en herstel van het mariene milieu. Deze richtlijn stelt als doel om tegen 2020 een goede milieutoestand van de Noordzee te bekomen, waarbij ook een duurzaam gebruik van de mariene wateren wordt gegarandeerd.
In 2014 moet het marien monitoringsprogramma (Art. 11) gefinaliseerd en gerapporteerd worden. Het tot stand komen van dit ontwerpprogramma gebeurde onder leiding van de Wetenschappelijke dienst BMM (KBIN - OD Natuurlijk Milieu) waarbij experten reeds intensief betrokken werden. Tijdens deze elektronische raadpleging wenst de Dienst Marien Milieu nogmaals alle genteresseerden de mogelijkheid te bieden om het ontwerpprogramma te becommentariren.
Het ontwerprapport en een antwoordformulier zijn te vinden op:
Link: www.consult-leefmilieu.be
[top]
DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele
standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet
noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet
verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van
foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit
e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen
wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt
niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet
gebruikt voor commerciële doeleinden.
COPYRIGHT
Copyright © 2014 Vlaams Instituut
voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties
worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze
publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden
doorgestuurd naar derden.
LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.
WEBSITE
www.vliz.be
Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be