Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.
Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.
VLIZINE jrg. 15, nr. 1 (januari 2014)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey
Reacties naar: jan.seys@vliz.be
Volg VLIZ nu ook op Twitter: @jmeesvliz
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst.
Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link.
Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.
NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link
1. Kalender
1.1. Zeebad voor leerkrachten
1.2. Save the date: Kustforum 2014
1.3. Uw bedrijf presenteren op de eerste jobbeurs voor mariene wetenschappers?
1.4. 46ste Internationale Colloquium in Luik legt de focus op zuurstofarme condities in het aquatisch milieu
2. Publicaties
2.1. Nieuwe Planeet Zee website n wedstrijd gelanceerd
2.2. Milieu-impact van offshore windmolenparken
2.3. Het leven en werk van zeelieden, vissers en dokwerkers tussen 1913 en 2013
3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. Full-time positie in ecologische modellering van aquatische ecosystemen (ULB)
3.2. Horizon 2020 in 2014: 100 miljoen Euro voor zee en oceaan
3.3. KU Leuven zoekt onderzoeker connectiviteit Anctarctische vissen
3.4. Negen beurzen voor seniors in diverse Italiaanse onderzoeksinstellingen
3.5. EurOcean werft een projectmanager aan
3.6. EUROFLEETS2 sponsort scheepstijd en apparatuur op Europese onderzoeksschepen
4. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
4.1. Slimme oplossingen voor het hergebruik van baggerspecie
5. Zeewaarnemingen
5.1. Besmeurde vogels op het strand
5.2. Aangespoeld zeemonster daagt jongeren uit
5.3. Sinterklaasstorm brengt Romeinse scherven aan wal
6. Doctoraten
6.1. Naar een duurzaam beheer van platvisstocks dankzij een genetische studie
7. Varia
7.1. Nieuwe Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid van kracht
7.2. Verzorgingsproducten zonder microplastics houden de oceaan proper
1.1. Zeebad voor leerkrachten
Voor leerkrachten die willen bijleren over het hedendaags zeeonderzoek is er het jaarlijkse 'Zeebad', een nascholing binnen het educatieve project 'Planeet Zee'.
Planeet Zee brengt zeewetenschappen naar de klas. Leerkrachten krijgen de mogelijkheid zich bij te scholen over de lesmodules op de vernieuwde website (www.PlaneetZee.be). Het eerste 'Zeebad' gaat door op woensdagnamiddag 5 februari 2014 in de gebouwen van het VLIZ op de InnovOcean site in Oostende. Op het programma staan duurzame visserij, mariene voedselwebben en plasticvervuiling in zee, telkens gegeven door mariene wetenschappers. Daarnaast komen ook demonstraties van opdrachten voor in de klas aan bod.
Inschrijven kan tot 29 januari via de website.
Link: http://www.planeetzee.be/zeebad
[top]
1.2. Save the date: Kustforum 2014
Op woensdag 26 februari 2014 organiseert het Cordinatiepunt Duurzaam Kustbeheer opnieuw het jaarlijkse Kustforum. Dit jaar staat een boeiende discussie over de lust of last van de toenemende vergrijzing aan onze kust op de agenda en wordt de duurzaamheid en het innovatieve van kustondernemingen onder de loupe genomen. Die avond worden ook voor de vijfde maal de Awards Duurzaam Kustproject uitgereikt aan duurzame, toekomstgerichte projecten met een positieve impact op de kust.
Het Kustforum 2014 gaat door in het casino van Koksijde (26.02.2014 - vanaf 18:00). Meer informatie is te verkrijgen op: info@kustbeheer.be of +32-(0)59-34 21 47. Hou de website van het Cordinatiepunt in de gaten voor een meer gedetailleerd programma:
Link: www.kustbeheer.be
[top]
1.3. Uw bedrijf presenteren op de eerste jobbeurs voor mariene wetenschappers?
Voor de meer dan 300 jonge mariene wetenschappers, die jaarlijks deelnemen aan de VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen, organiseren het VLIZ en Flanders Maritime Cluster voor het eerst een jobbeurs voor mariene en maritieme bedrijven. Dit is dus ht event om in contact te komen met pas afgestudeerden en jonge onderzoekers die (actief) op zoek zijn naar een job in de mariene en maritieme sector. Aarzel niet om ook uw onderneming vertegenwoordigd te zien op 7 maart 2014 in Brugge.
Reeds voor de vijftiende maal organiseert het VLIZ de VLIZ Jongerencontactdag Mariene Wetenschappen. Ook deze editie wordt een niet te missen event voor iedereen die begaan is met zee- en kustwetenschappen in Vlaanderen/Belgi en de aangrenzende regios. Meer informatie kan u vinden op de webiste van de VLIZ Jongerencontactdag. Deze 2014-editie wordt bovendien in een nieuw jasje gestoken. De meer dan 300 jonge mariene wetenschappers die jaarlijks deelnemen zullen voor de eerste maal een bezoek kunnen brengen aan een jobbeurs voor mariene en maritieme bedrijven.
Link: http://www.vliz.be/jcd/nl/jobbeurs
[top]
1.4. 46ste Internationale Colloquium in Luik legt de focus op zuurstofarme condities in het aquatisch milieu
Er wordt voorspeld dat zuurstofverarming in toenemende mate de aquatische systemen onder druk zal zetten. Een uitgebreide wetenschappelijk kennis van de onderliggende en gekoppelde processen is dus van belang. Het jaarlijkse colloquium in Luik zal zich daarom dit jaar richten op nieuwe ontwikkelingen en inzichten met betrekking tot de problematiek van zuurstofverarming in de oceaan en in de verschillende mariene en zoetwater ecosystemen.
Het colloquium vindt plaats van 5 tot 9 mei 2014 aan de Universiteit van Luik en is opgebouwd uit 8 thematische sessies. Meer informatie over de themas en de keynotes kan geraadpleegd worden op de website. Abstracts kunnen ingediend worden tot 24 januari 2014.
Link: http://modb.oce.ulg.ac.be/colloquium/
[top]
2.1. Nieuwe Planeet Zee website n wedstrijd gelanceerd
Doe mee aan de wedstrijd van Planeet Zee en win met je klas een 5-daagse expeditie aan boord van de RV Simon Stevin ter waarde van 25.000 EUR! Inschrijven kan tot 15 februari.
De wedstrijd bestaat uit de uitdaging om als leerlingenteam (2e en 3e graad secundair onderwijs) een wetenschappelijk onderbouwde campagne te ontwerpen die in het teken staat van een meer duurzame toekomst van onze kust, zee of oceaan. Meer informatie op www.planeetzee.be.
Planeet Zee is een educatieve website die de zeewetenschappen in de klas brengt aan de hand van boeiende lesmodules, een schoolwedstrijd, bijscholing voor leerkrachten en inspirerende zeewetenschappelijke loopbanen.
Momenteel kan er gewerkt worden rond 5 lesmodules: het mariene voedselweb, het verkennen van oceaanlandschappen, plastic in de oceaan, duurzame visconsumptie of/en oceaanverzuring.
De website blijft toegankelijk - ook na het aflopen van de wedstrijd - en zal elk schooljaar met extra modules uitgebouwd worden.
Link: www.PlaneetZee.be
[top]
2.2. Milieu-impact van offshore windmolenparken
In november 2013 ging in het KBIN de conferentie Environmental impact of offshore wind farms: Learning from the past to optimise future monitoring programmes" door. Op de website van het project vind je nu ook de meeste presentaties, fotos en het eindrapport van het project Winmon.be terug.
Link: http://www2.mumm.ac.be/winmonbe2013/
[top]
2.3. Het leven en werk van zeelieden, vissers en dokwerkers tussen 1913 en 2013
In het nieuwste boek van historicus Donald Weber (AMSAB) over het "Leven en werken in de Belgische transportindustrie, 1913-2013" vinden we niet de clichverhalen van de ruwe zeebonken, stoere dokwerkers en geharde truckers, maar wel talrijke genuanceerde verhalen en getuigenissen over het dagelijkse leven van deze arbeiders en hun gezinnen in de spectaculair snel veranderende wereld van het transport in de jongste honderd jaar.
Vooral onder invloed van machines en moderne technologie heeft de sector een aantal spectaculaire wijzigingen ondergaan: de komst van het stoomschip op het eind van de 19de eeuw heeft het maritiem transport en de havenarbeid fundamenteel veranderd: aan boord waren minder mensen nodig, terwijl in de havens juist veel meer volk nodig was om de schepen te lossen. Met de motorisering van het wegvervoer begonnen de camions in de jaren 1932-1930 de spoorwegen concurrentie aan te doen. In de havens verschenen steeds meer machines.
Het boek telt 240 bladzijden en werd rijkelijk gestoffeerd met 200 prachtige foto's. Het verscheen in opdracht van de Belgische Transportbond, naar aanleiding van haar 100ste verjaardag.
Donald Weber. Leven en werken in de Belgische transportindustrie, 1913-2013. Antwerpen/Gent: BTB/Amsab-ISG/Tijdsbeeld & Pice Monte, 2013, 239 pp. Prijs: 24,95. Te bestellen via:
Link: http://www.amsab.be/index.php?option=com_content&task=view&id=1119&Itemid=41
[top]
3.1. Full-time positie in ecologische modellering van aquatische ecosystemen (ULB)
De faculteit Wetenschappen van de Universit Libre de Bruxelles zoekt een opvolger voor prof. dr. Christiane Lancelot (Interfaculty School of Bio-engineering) die in het najaar 2014 op pensioen gaat. De kandidaat moet een grote expertise kunnen aantonen in de ecologische modellering van aquatische ecosystemen, en over uitstekende onderzoeks- en communicatievaardigheden, alsook over pedagogische capaciteiten beschikken.
Link: http://www.vliz.be/docs/vlizine/15-01/2014.01.22_FacultyPositionEcologicalModelling-ULB.pdf
[top]
3.2. Horizon 2020 in 2014: 100 miljoen Euro voor zee en oceaan
Een eerste reeks van oproepen tot het indienen van onderzoeksvoorstellen binnen Horizon 2020 werd eerder deze maand gelanceerd. Hieronder ook heel wat calls met opportuniteiten voor onderzoekers en bedrijven in de mariene of maritieme sector. Al deze nieuwe kennis moet uiteindelijk leiden tot een groei van de blauwe economie in Europa, die verwacht wordt om tegen 2020 7 miljoen mensen te werk te kunnen stellen.
Op de website van JPI Oceans wordt een mooi overzicht gegeven van alle 2014-calls met een marien of maritiem aspect.
Link: http://www.jpi-oceans.eu/prognett-jpi-oceans/Nyheter/Horizon_2020_100m_in_2014_for_seas_and_oceans/1253991437673/p1253960389452
[top]
3.3. KU Leuven zoekt onderzoeker connectiviteit Anctarctische vissen
Voor het nieuw BELSPO-onderzoeksproject vERSO zal het KU Leuven-laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomica de connectiviteit van ijskabeljauwen (Trematomus spp.) in de Zuidelijke Oceaan onderzoeken. Voor een periode van 3 jaar wordt hiervoor een wetenschappelijk medewerker gezocht. De kandidaat moet bereid zijn tot langdurige staalnamecampagnes onder extreme omstandigheden en de aanvraag van een IWT-specialisatiebeurs.
Link: http://www.vliz.be/docs/vlizine/15-01/13.01.2013-vacaturePhD-ConnectiviteitVissenZuidelijkeOceaan-KULeuven.pdf
[top]
3.4. Negen beurzen voor seniors in diverse Italiaanse onderzoeksinstellingen
Cofund Bandiera, dat wordt gecordineerd door de National Research Council van Itali (CNR) en mede gefinancierd wordt door het Italiaanse project Ritmare en de Europese Commissie, biedt negen beurzen aan voor ervaren wetenschappers in verschillende mariene en maritieme vakgebieden (diverse locaties in Itali). Doel is om de Europese carrire van de zeewetenschappers te versterken en stimuleren.
Succesvolle kandidaten zullen kunnen werken op individuele, gepersonaliseerde projecten rond mariene ruimtelijke planning, mariene observatiesystemen, oceaanmodellering, diepzee-ecosystemen en visserij/aquacultuur. Deadline: 13 februari 2014.
Link: http://www.cofundbandiera.cnr.it/?cpo_portfolio=why-participate
[top]
3.5. EurOcean werft een projectmanager aan
De functie omvat het opvolgen van de inhoudelijke en financile aspecten van Europese projecten. Daarvoor zoekt EurOcean een kandidaat die een goede kennis heeft van de Europese subsidiemechanismen, ervaring heeft in het beheren van Europese projecten, vlot contacten onderhoudt met de Europese wetenschappelijke en beleidsgemeenschap en bij voorkeur een achtergrond heeft in de mariene wetenschappen.
De plaats van tewerkstelling is het EurOcean-kantoor in Lissabon in Portugal. Het contract, voor n jaar, gaat van start op 31 maart 2014. Een CV kan opgestuurd worden vr 31 januari naar eurocean@fct.pt. Meer informatie over de vacature kunt u vinden op de EurOcean-website.
Link: http://www.eurocean.org/np4/3013.html
[top]
3.6. EUROFLEETS2 sponsort scheepstijd en apparatuur op Europese onderzoeksschepen
Nog tot donderdag 27 maart 2014 (16:00 CET) kunnen wetenschappers uit de meest diverse mariene onderzoeksdisciplines binnen dit Europese project een aanvraag indienen voor scheepstijd op n van de dertien deelnemende Europese onderzoeksschepen en voor het gebruik van n van de vijf aangeboden staalname-instrumenten. Ook het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin neemt deel aan deze actie en zal zo bijdragen aan het internationale zeeonderzoek. Deze uitwisseling geeft Vlaamse onderzoekers de kans om ook in verder gelegen regio's staalnames uit te voeren.
Aanvragen kunnen ingediend worden voor het werken in n van de volgende regio's: de polaire en subpolaire zone, de Noord-Atlanische Oceaan, de Noordzee, het Engels Kanaal, de Keltische Zee, de Baltische Zee en de Golf van Biskaje. Meer infomatie op de website van EUROFLEETS2 http://www.eurofleets.eu/np4/362.html). Contact: eurofleets2@awi.de.
Vooral kleine onderzoeksprojecten (waarbij maximaal 1 of 2 slaapplaatsen bezet worden) worden deze keer aangemoedigd om deel te nemen. Jonge onderzoekers en doctoraatstudenten krijgen de gelegenheid om tussen 18 en 20 februari 2014 een workshop te volgen (Tallinn, Estland) waarbij tips gegeven worden om aanvraagdossiers tot een goed einde te brengen. zie: http://www.eurocean.org/np4/2958.html
[top]
4.1. Slimme oplossingen voor het hergebruik van baggerspecie
Onlangs is het Europese interreg-project CEAMaS (Civil engineering applications for marine sediments) van start gegaan. Dit project, waaraan partners uit Frankrijk, Ierland, Nederland en Belgi deelnemen, heeft tot doelstelling om nuttig hergebruik van mariene baggerspecie te promoten op een Europese schaal.
Binnen dit project wordt in een eerste werkpakket een stand van zaken opgemaakt van de bestaande wetgeving en beleid, alsook van de huidige nuttige toepassingen voor baggerspecie. Daarnaast worden ook alle stakeholders opgelijst en allerlei nuttige data bijeengebracht in een GIS-bestand en -applicatie (o.a. gegevens over de Noordzee en de Schelde, gegevens over de kust- en estuariene havens, gegevens over huidige baggerhoeveelheden- en locaties, de over huidige verwerkings- en storthoeveelheden en locaties, ).
In een tweede werkpakket wordt een Europese methodologie voor de karakterisatie van mariene sedimenten opgesteld en worden nieuwe toepassingen voor mariene sedimenten uitgewerkt. Tevens wordt er een verband gelegd tussen de kenmerken van de sedimenten en de vereisten van de verschillende toepassingen. Ook lopende of nieuwe pilootprojecten komen in dit werkpakket aan bod.
In een derde werkpakket wordt de economische, ecologische en sociale haalbaarheid van de nieuwe toepassingen - genventariseerd in werkpakket 2 - onder de loep genomen. In een vierde werkpakket worden alle resultaten samengebracht in een Europese methodologie voor hergebruik van mariene sedimenten. In een vijfde en laatste werkpakket zal een Europees Documentatiecentrum (European Centre of Resources) opgesteld worden en zal de nadruk gelegd worden op informatie en training.
Indien U genteresseerd zou zijn in het opvolgen van dit project, indien U op de hoogte gehouden wilt worden van de vorderingen en resultaten van dit project of indien U actief aan dit project wenst mee te werken en wil helpen bij het verzamelen van informatie en het uitwerken van de resultaten, dazn kunt u contact opnemen met An Janssen (an.janssen@bbri.be en +32-(0)2-655 77 58) van het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB).
Link: http://www.vliz.be/docs/vlizine/15-01/CEAMaS_flyer.pdf
[top]
5.1. Besmeurde vogels op het strand
Bij het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Oostende (VOC) en het opvangcentrum te Duinkerke werden tussen 19 en 22 janauri 2014 verscheidene zeevogels binnengebracht die met een olieachtige substantie waren besmeurd. Het ging vooral om futen (wat duidt op een vervuiling dicht tegen de kust). Het KBIN bevestigde dat het een andere stof dan minerale olie betreft (ev. plantaardige olie). Het lozen van residus van bepaalde schadelijke stoffen (o.a. plantaardige olie) is - in tegenstelling tot de lozing van minerale olie - toegelaten onder bepaalde omstandigheden. Deze schadelijke stoffen kunnen echter, net zoals minerale olie, nefaste gevolgen hebben voor zeevogels.
Tijdens de winter vormen onze kustwateren het overwinteringsgebied voor duizenden vogels. Bij contact met olie wordt de natuurlijke waslaag op de veren van vogels aangetast. Ze verliezen daardoor hun waterdichtheid, hun isolatie, en de vogels sterven door verdrinking of onderkoeling.
Link: http://www.mumm.ac.be/NL/News/item.php?ID=348
[top]
5.2. Aangespoeld zeemonster daagt jongeren uit
Het mysterieuze vijf meter lange dier dat in de nacht van 15 op 16 januari 2014 aanspoelde op het strand van Oostende en 'levend' gehouden werd via de sociale media, blijkt een kunststoffen diepzeemonster te zijn. De 100 kg zeeafval die werd verwerkt in de vis, vertegenwoordigt slechts 1/200.000ste van de jaarlijks in de Noordzee belandende hoeveelheid zwerfvuil. Met het zeemonster Plastic Mer-trans vraagt het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) aandacht voor de plasticvervuiling van de oceaan en wil het via de scholenwedstrijd Planeet Zee (www.planeetzee.be) jongeren uitdagen om inspirerende oplossingen te helpen aandragen voor een toekomstig duurzamer gebruik van kunststof.
Link: http://www.vliz.be/nl/persbericht/aangespoeld-zeemonster-daagt-jongeren-uit
[top]
5.3. Sinterklaasstorm brengt Romeinse scherven aan wal
Na de Sinterklaasstorm van 5 en 6 december spoelden op het strand tussen Oostende en Bredene een aantal potscherven aan uit de Romeinse tijd.
Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) trekt regelmatig het strand op om archeologische relicten te verzamelen in het kader van het IWT-project Search (Sea Archeology). Uit de resultaten van de vondsten die verzameld werden na de Sinterklaasstorm van 5-6 december 2013 bleek dat enkele scherven te dateren waren uit de Romeinse periode (1ste tot de 3de eeuw na Christus). Volgens Marnix Pieters, hoofdadviseur Maritiem en Onderwater erfgoed van het Vlaamse agentschap Onroerend Erfgoed, komt dat omdat in de Romeinse tijd de kustlijn een paar kilometer verder in zee lag. Het is de eerste keer dat op Oosteroever relicten uit deze periode worden gevonden, maar vorig jaar werd nog een Romeinse dijk gevonden voor de kust van Raversijde. Dankzij die ontdekking en de recente vondsten wordt aangenomen dat de Romeinse activiteiten veel belangrijker zijn geweest dan tot voor kort werd aangenomen.
[top]
6.1. Naar een duurzaam beheer van platvisstocks dankzij een genetische studie
Eind deze maand verdedigt Sara Vandamme haar proefschrift waarin ze de spatio-temporele connectiviteit van griet- en tarbotpopulaties omschrijft en een vergelijking maakt van de levensgeschiedeniskenmerken en genetische structuur bij beide (en andere) platvissoorten. Daarenboven formuleert ze ook voorstellen tot een duurzaam stockbeheer.
De dissertatie draagt de titel 'Seascape genetics in support of sustainable fisheries management of flatfish'. Prof. Filip Volckaert is hoofdpromotor en Dr. Gregory Maes is co-promotor. De publieke verdediging vindt plaats op donderdag 30 januari om 14u in het auditorium J. Van Der Eecken aan de KULeuven. Stuur, voor 23 januari, een mail naar sara.vandamme@ilvo.vlaanderen.be indien u de verdediging wenst bij te wonen.
[top]
7.1. Nieuwe Europese Gemeenschappelijk Visserijbeleid van kracht
Medio december 2013 keurde het Europees Parlement de hervorming van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid goed. De focus van de hervorming ligt op het terugbrengen van de Europese visbestanden tot een duurzaam niveau. Ze mikt er op om de visserij- en aquacultuursector om te vormen tot een sector die duurzaam is in alle dimensies (ecologisch, economisch en sociaal).
Uit een in 2009-2010 uitgevoerde evaluatie van het in 2002 hervormde visserijbeleid, bleek immers heel duidelijk dat de doelstellingen voor meerdere aspecten van het programma niet gehaald werden en dat een nieuwe hervorming zich opdrong. Er was te veel teruggooi van vis, een onevenwicht tussen de viscapaciteit en de vismogelijkheden, hogere quota dan wetenschappelijk werden geadviseerd en een gebrek aan informatie voor bepaalde stocks. Tevens zagen vissers, wetenschappers en beleidsmakers zich de voorbije jaren al te vaak geconfronteerd met onvoldoende integratie van afzonderlijke adviezen, het ontbreken van ecosysteem-overwegingen hierin, een matige opvolging van de regels en een lage rentabiliteit en veerkracht van de sector zelf.
Om hieraan tegemoet te komen formuleerde Europa meer gedetailleerde doelstellingen. Ook werd er gezorgd voor meer samenhang tussen de verschillende beleidsdoelen. Zo stelt het hervormde visserijbeleid dat alle visbestanden tegen 2020 volgens het principe van de 'maximale duurzame opbrengst' bevist moeten worden. Maar ook aquacultuuractiviteiten dienen volgens duurzame normen ontwikkeld te worden. Daarbovenop vormen de aanlandingsverplichting, de nieuwe markt- en controleverordeningen, de regels voor het betrekken van alle stakeholders, de regionalisering van het visserijbeleid en de ontwikkeling van een nieuw financieel instrument wezenlijke onderdelen van het hervormde beleid. Dit geldt ook voor de verankering van de dataverzameling in het ganse proces, dat vastlegt welke informatie elke lidstaat moet verzamelen. Enkel zo kunnen de gevolgen van exploitatie op volledige ecosystemen en over meerdere jaren de nodige aandacht krijgen.
Link: http://ec.europa.eu/fisheries/cfp/index_nl.htm
[top]
7.2. Verzorgingsproducten zonder microplastics houden de oceaan proper
Met de nieuwe Beat the Micro Bead! website en applicatie van Stichting de Noordzee wordt het heel gemakkelijk om te controleren of verzorgingsproducten al dan niet microplastics bevatten. Deze minuscuul kleine plastic deeltjes passeren de filters van waterzuiveringsinstallaties, waardoor ze finaal in de oceaan belanden en er een bedreiging vormen voor het zeeleven.
Vervuil jij de zee door jezelf proper te houden? Vele mensen zijn er zich niet van bewust dat honderden producten die wij dagelijks gebruiken kleine stukjes plastic bevatten. Het gaat hierbij niet enkel om microbeads in scrubproducten, waar de plastic deeltjes een schurende functie hebben, ook in tandpasta, shampoo, lipgloss en mascara zitten minuscuul kleine stukjes plastic. Stichting de Noordzee, Plastic Soup Foundation en andere ngos pleiten voor een verbod op plastics in verzorgingsproducten. Ze stellen als alternatief voor om (terug) te scrubben met natuurlijke ingredinten zoals bamboe, zout, notenschil en kokos.
Wat kan jij doen? Ban alle verzorgingsproducten die microplastics bevatten uit je badkamer. Doe dit met behulp van de Beat the Micro Bead website of app http://beatthemicrobead.org/nl/), en controleer de lijst met producten opgesteld door Stichting de Noordzee. Meld hen wanneer een product nog niet op de lijst staat. Je kan ook de petitie tekenen Ik scrub plasticvrij zodat we allen samen de producenten van verzorgingsproducten kunnen overtuigen geen microplastics in cosmetica meer te gebruiken.
Link: http://www.noordzee.nl/campagnes/microplastics/
[top]
DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele
standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet
noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet
verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van
foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit
e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen
wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt
niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet
gebruikt voor commerciële doeleinden.
COPYRIGHT
Copyright © 2014 Vlaams Instituut
voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties
worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze
publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden
doorgestuurd naar derden.
LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.
WEBSITE
www.vliz.be
Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be