VLIZINE jrg. 14, nr. 7 (juli 2013)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 14, nr. 7 (juli 2013)

VLIZINE jrg. 14, nr. 7 (juli 2013)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Kalender
1.1. Het Steunpunt NME Kust organiseert 'Een strandlabo voor iedereen' - vormingsdagen voor natuurgidsen en zeeanimatoren

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Het James Hutton Institute zoekt een doctoraatskandidaat die de brug slaat tussen microbile ecologie en biomodellering
2.2. Centre for Ocean Life (Denemarken) biedt meerdere doctoraatsbeurzen aan in de mariene ecologie
2.3. BMM zoekt PhD voor modellering transport larvale platvissen
2.4. ILVO opent een PhD-positie 'FutureFleet - Naar een duurzame visserij in de toekomst'

3. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
3.1. EMoSEM, een EU FP7 project over eutrofiring van de zee gaat van start!

4. Vraagbaak
4.1. Oproep voor wetenschappelijke artikels over mangroves in Latijns-Amerika en de Caraben
4.2. Openbare raadpleging over het marien ruimtelijk plan en het milieueffectenrapport

1.1. Het Steunpunt NME Kust organiseert 'Een strandlabo voor iedereen' - vormingsdagen voor natuurgidsen en zeeanimatoren
In september vinden meerdere vormingsdagen plaats rond het mobiel strandlabo. Deze omgebouwde fietsbagagekar laat toe om eenvoudige veldwerkopdrachtjes uit te voeren op het strand. Tijdens de vorming worden verschilende thema's toegelicht door wetenschappers, o.a. zand, zout, plankton, het leven van de zeepok, microplastics, eutrofiring, etc.
De vormingsdagen gaan door, op 12, 19 en 26 september, op de InnovOcean site in het Provinciaal Ankerpunt Kust, Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende. Inschrijven via Steunpunt NME Kust - T 059 34 01 64 - E weekvandezee@west-vlaanderen.be.
Meer informatie:
Link: http://www.vliz.be/docs/Vlizine/14-07/De_zee_od_korrel_Een_strandlabo_vr_iedereen.pdf

[top]

2.1. Het James Hutton Institute zoekt een doctoraatskandidaat die de brug slaat tussen microbile ecologie en biomodellering
Het project 'Meta-omic approaches to understanding and predicting soil biodiversity ecosystem function relationships' zal microbieel genoom onderzoeken om meer te weten te komen over evolutionaire fitness en ecologische adaptatie. Het doel is om ecologische niches te voorspellen op basis van genoom, met een focus op laterale gentransfer. Hiervoor zullen rekenkundige modellen en instrumenten ontwikkeld en getest moeten worden.
De Universiteit van Aberdeen (Schotland) en het Departement 'Algorithmic Bioinformatics' in Dsseldorf zoeken een student die interdisciplinair kan werken, een goede kennis heeft van programmeren en een diploma heeft in microbile ecologie, evolutietheorie, bio-informatica, computerwetenschappen of statistiek. Een achtergrond in populatiegenetica en genomics is aangeraden.
Solliciteren (CV, begeleidende brief en twee referenties) kan tot 31 augustus 2013 via de website.
Link: http://www.findaphd.com/search/ProjectDetails.aspx?PJID=35883&LID=1374advertisement

[top]

2.2. Centre for Ocean Life (Denemarken) biedt meerdere doctoraatsbeurzen aan in de mariene ecologie
Het Centre for Ocean Life, gespecialiseerd in modellen van mariene ecosystemen, zoekt ecologen met mathematisch inzicht of fysici / wiskundigen / ingenieurs met interesse in ecologie.
De PhD-studenten zullen, over een periode van drie jaar, tewerkgesteld worden aan het 'Institute for Aquatic Resources, Technical University of Denmark' of aan gerelateerde instituten of universiteiten nabij Kopenhagen. Uiterste datum voor indienen van kandidatuur: 8 september 2013. Solliciteren gebeurt via een online invulformulier. Meer informatie:
Link: http://www.dtu.dk/Job/07b3e077-9676-4331-9d6b-ead22a7f5991.aspx

[top]

2.3. BMM zoekt PhD voor modellering transport larvale platvissen
voor het uitvoeren van onderzoek binnen het project FishConnect, gefinancierd door FWO-Vlaanderen.
Het project FishConnect onderzoekt de invloed van oceanografische en biologische factoren op de connectiviteit in platvispopulaties, dit via empirische studies en modeleerwerk. De gezochte kandidaat zal met ingewikkelde 3D-modellen moeten werken en zelf ook programmeren. Kennis van of interesse in ecosystemen of ecosysteem modelling strekt tot aanbeveling. Genteresseerde kandidaten kunnen zich aandienen tot 14 juli 2013, door o.a. een sollicitatiebrief en uitgebreid cv door te sturen naar G.Lacroix@mumm.ac.be.
Link: http://www.mumm.ac.be/EN/Jobs/

[top]

2.4. ILVO opent een PhD-positie 'FutureFleet - Naar een duurzame visserij in de toekomst'
De Socio-economische onderzoekscel voor Visserij (VISEO) van het ILVO zoekt een doctoraatsstudent voor het project FutureFleet.
De algemene doelstelling van dit onderzoeksproject is de ondersteuning van de transitie van de Belgische visserijsector naar een duurzame visserij door het aanreiken van kwantitatieve informatie over de socio-economische impact van maatregelen die worden voorgesteld ter verduurzaming van de sector.
Genteresseerde kandidaten dienen uiterlijk op 11 augustus 2013 hun motivatiebrief, visietekst en CV vdoor te sturen naar Administrateur-Generaal van het ILVO, Erik Van Bockstaele, erik.vanbockstaele@ilvo.vlaanderen.be.
Link: http://www.ilvo.vlaanderen.be/NL/Vacatures/Doctoraatsbeurzen/ILVO/tabid/6610/language/nl-NL/Default.aspx

[top]

3.1. EMoSEM, een EU FP7 project over eutrofiring van de zee gaat van start!
De Operationele Directie Natuurlijk Milieu van het KBIN cordineert het onderzoeksproject "Ecosystem Models as Support to Eutrophication Management in the North Atlantic Ocean". Doel van dit project is om modellen te ontwikkelen die de overgang rivier-oceaan in het noordoostelijk deel van de Atlantische oceaan beschrijven. Deze kennis zal bijdragen tot het onderbouwen van maatregelen die de menselijke nutrinten-input en de eutrofiring op zee verminderen.
EMoSEM wordt gefinancierd door het Franse onderzoeksagentschap ANR en het Federaal Wetenschapsbeleid BELSPO in het kader van het Europese programma EU-FP7 ERA-NET Seas-era. Het twee jaar durende project zal het wetenschappelijk onderzoek op Europees niveau versterken om de Kaderrichtlijn Mariene Strategie te volgen. Het consortium bestaat uit 8 partners uit Europese landen die rond het noordoostelijke deel van de Atlantische oceaan, het Kanaal en de Noordzee liggen (Belgi, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Portugal en UK).
Meer info vind je op de projectwebsite.
Link: http://www2.mumm.ac.be/emosem/

[top]

4.1. Oproep voor wetenschappelijke artikels over mangroves in Latijns-Amerika en de Caraben
UNESCO, de Eastern Tropical Pacific Seascape initiative of Conservation International en de Permanent Commission for the South Pacific werken aan een publicatie voor het grote publiek over succesvolle projecten rond mangroves en de hieraan gerelateerde duurzame ontwikkeling op ecologisch, sociaal en economisch vlak. Ze zijn hiervoor op zoek naar artikels m.b.t. gentegreerd beheer en herstel van deze ecosystemen, bescherming van de biodiversiteit, milieu-educatie, klimaatsverandering, indicatoren, verantwoorde consumptie van mangroveproducten, etc.
Een samenvatting van het artikel (1-2 pag.) samen met een CV (2 pag.) kunnen opgestuurd worden naar j.ellis@unesco.org, lsuarez@conservaton.org en ffelix@cpps-int.org.
Meer informatie (Spaans):
Link: http://portal.unesco.org/geography/es/ev.php-URL_ID=16311&URL_DO=DO_TOPIC&URL_SECTION=201.html

[top]

4.2. Openbare raadpleging over het marien ruimtelijk plan en het milieueffectenrapport
Het doel van mariene ruimtelijke planning (MRP) is om de verschillende sectorale belangen in evenwicht te brengen en een duurzaam gebruik van de mariene bronnen te bereiken. Het opstellen van het MRP is een proces dat zich richt op het verzamelen van voldoende data, het consulteren van verschillende stakeholders en de participatieve ontwikkeling van een plan, en op het uiteindelijk implementeren, handhaven, evalueren en herzien van dit plan. Zowel het ontwerp MRP als het plan-MER worden voorgelegd worden aan het publiek, om commentaren over de milieueffecten te verzamelen.
De publieke consultatie voor het marien ruimtelijk plan loopt van 2 juli tot en met 29 september 2013. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu nodigt u uit om uw opmerkingen en bijdragen over het ontwerp MRP en/of het plan-MER aan hen te bezorgen.
Alle documenten zijn beschikbaar op:
Link: http://www.health.belgium.be/eportal/Environment/Inspectionandenvironmentalrigh/Environmentalrights/PublicConsultations/seaspatialplan/index.htm?lang=nl

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2013 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!