VLIZINE jrg. 14, nr. 2 (februari 2013)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 14, nr. 2 (februari 2013)

VLIZINE jrg. 14, nr. 2 (februari 2013)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Kalender
1.1. Hedwige- en Prosperpolder en andere ontpolderingen vanuit landschapshistorisch perspectief
1.2. Zeeziekte belicht

2. Vacatures, beurzen en fondsen
2.1. Seas At Risk zoekt nieuwe collega('s)
2.2. Vaste positie voor marien bentholoog

3. Belgisch marien onderzoek in de kijker
3.1. "Love is in the air" bij kiezelwieren

4. Varia
4.1. Unieke wandkaart van Lage Landen uit 1602 ingehuldigd

1.1. Hedwige- en Prosperpolder en andere ontpolderingen vanuit landschapshistorisch perspectief
De Hedwige- en Prosperpolder zijn een controversieel begrip geworden sinds ze als compensatiegebied voor de verdieping van de Schelde naar voor werden geschoven, dit in het kader van de Vlaams-Nederlandse lange-termijnvisie op het Schelde-estuarium.
Op vrijdagnamiddag 8 maart 2013 (13-17u) is de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg het decor voor een studienamiddag over ontpolderen. Daarbij zal de Hedwige- en Prosperpolder centraal staan en belicht worden vanuit historisch en landschapshistorisch oogpunt. De organisatie berust bij prof Tim Soens (Universiteit Antwerpen), de Universiteit Utrecht en de de Nederlandse onderzoeksschool Posthumus. Deelname is gratis, maar aanmelden verplicht via tim.soens@ua.ac.be of p.brusse@uu.nl.
Link: http://www.zeeuwsebibliotheek.nl/agenda/60542.symposium-hedwige-prosperpolder--geschiedenis-onder-water.html

[top]

1.2. Zeeziekte belicht
Het Nationaal Visserijmuseum te Oostduinkerke wijdt op zaterdag 16 maart een studienamiddag aan het fenomeen zeeziekte.
De volledige titel luidt "Een interdisciplinaire kijk op zeeziekte: behandeling en bijgeloof in de visserij". Zowel de psychologie van het fenomeen, als ervaringen van vissers, Belgische zeelui in de tropen of bij de Zuid-Nederlandse Oost-Indi- en walvisvaart komen aan bod. De studiedag blikt vooruit op de expo "Zeeziek. Hoe kolkt de waanzinnige geest in lichaam en geest" die loopt van 7 juni tot 17 november 2013.
Link: www.navigomuseum.be

[top]

2.1. Seas At Risk zoekt nieuwe collega('s)
Universitairen met minstens 3 jaar ervaring in communicatie en/of marien milieubeleid kunnen zich kandidaat stellen voor een betrekking bij deze in Brussel gevestigde NGO.
Afhankelijk van de genteresseerde kandidaten en hun profiel kan de communicatie- en beleidsjob door n en dezelfde (als full-time) of door twee part-time jobs worden ingevuld. Ervaring met Europese instellingen en expertise in minstens n van beide vakdomeinen, alsook zeer goede kennis van het Engels (geschreven en gesproken) zijn noodzakelijke voorwaarden.

Seas At Risk is een asssociatie van nationale en internationale milieuorganisaties opkomend voor de bescherming en het herstel van de zee. SaS heeft leden in 13 Europese landen.
Link: http://www.seas-at-risk.org/n2.php?page=104

[top]

2.2. Vaste positie voor marien bentholoog
Het Institute of Estuarine & Coastal Studies aan de Universiteit van Hull zoekt een senior marien of estuarien bioloog voor een vaste betrekking.
De functie houdt o.a. de organisatie van benthische surveys in, met inbegrip van seabed scanning en gebruik van video-apparatuur. De kandidaat zal ook opleidingen helpen verzorgen, en wordt geacht ervaring te hebben met het aantrekken van externe fondsen. Solliciteren kan nog tot 14 maart 2013. Meer info via link (vacancy ref FS0260) of via contact met professor Mike Elliott of Nick Cutts (iecs@hull.ac.uk; T: 01482 464120).
Link: http://www.hull.ac.uk/jobs

[top]

3.1. "Love is in the air" bij kiezelwieren
Onderzoekers van de UGent, het VIB en de Friedrich Schiller Universiteit ontdekten recent en voor het eerst hoe microscopisch kleine kiezelwieren aanvoelen welke partner voor hen geschikt is. Met dit baanbrekend werk is een nieuwe stap gezet in het optimaliseren van de massakweek van kiezelwieren voor de aanmaak van biodiesel.
Kiezelwieren of diatomeen zijn op hun eentje verantwoordelijk voor zo'n 20% van de wereldwijde primaire productie en dus ontzettend belangrijk voor voedsel- en zuurstofvoorziening op onze planeet. Het was bekend dat ze zich veelal voortplanten door celdeling tot op het punt dat de individuen te klein dreigen te worden. Dan wordt tijdelijk overgeschakeld op geslachtelijke voortplanting. Met deze nieuwe studie van Gillard et al. ("Metabolomics enables the structure elucidation of a diatom sex pheromone") is nu ook ontdekt hoe een kiezelwier alvorens deze geslachtelijke voortplanting aan te gaan, aanvoelt of een mogelijke partner in de mood is. Met behulp van nieuwe technieken identificeerden de onderzoekers het attractieferomoon L-diproline als het liefdesparfum.

De Gentse onderzoeksgroep protistologie en aquatische ecologie maakt deel uit van het interdisciplinaire Marine@UGent consortium.
Link: http://phys.org/news/2012-12-diatom-sex-pheromone-isolated-characterized.html

[top]

4.1. Unieke wandkaart van Lage Landen uit 1602 ingehuldigd
Op 16 februari vindt de officile inhuldiging plaats van een unieke wandkaart van de Lage Landen uit 1602. De stad Veurne wil zo dit stuk uit de stadscollectie op permanente wijze ontsluiten voor het publiek.
Grote wandkaarten uit de bloeiperiode van de Lage Landen zijn hoogst uitzonderlijk. In tegenstelling tot atlassen en gewone kaarten die veelvuldig gedrukt en verkocht werden, zijn er van deze wandkaarten bijna geen exemplaren bewaard die de tand des tijds hebben doorstaan.
De kaart "Vrients" uit 1602 is zo een uniek exemplaar. Ze bestaat uit twaalf aan elkaar gelijmde bladen, in 2007-2008 gerestaureerd door erfgoedconsulent Niko Goffin.

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2013 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!