VLIZINE jrg. 13, nr. 5 (mei 2012)

Oudere artikels (periode 2000-2020) worden weergegeven in hun oorspronkelijke opmaak.

Je zocht naar een artikel uit een van de oudere jaargangen uit ons archief, toen deze nieuwsbrief nog VLIZINE heette (periode 2000-2020). De oudste nieuwsbrieven werden niet geoptimaliseerd voor weergave op deze website, daarom zie je ze nog in hun oorspronkelijke opmaak.

VLIZINE jrg. 13, nr. 5 (mei 2012)

VLIZINE jrg. 13, nr. 5 (mei 2012)
Hét e-zine met praktische informatie over onderzoek en beleid door en voor Vlaamse mariene wetenschappers.
Deze gratis on line uitgave van het Vlaams Instituut voor de Zee vzw verschijnt maandelijks en wordt verspreid onder alle geïnteresseerden.
V.U.: Jan Mees 
Redactie: Jan Seys, Nancy Fockedey

Reacties naar: jan.seys@vliz.be

Volg VLIZ nu ook op Twitter:  Image removed. @jmeesvliz

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) wil via dit e-zine maandelijks informeren over de eigen activiteiten en die van onderzoeks- en beleidsgroepen in Vlaanderen actief in de mariene en kustgebonden wetenschappen. Alle nuttige informatie van uw kant (zoals vacatures, nieuwe projecten, vraag voor samenwerking, interessante symposia, etc.) wordt graag ingewacht om in het eerstvolgende VLIZINE te worden opgenomen. Dit bericht bereikt u via de VLIZINE rondzendlijst. Om uw abonnement op deze nieuwsbrief te beheren, ga naar deze link. Archieven van dit e-zine zijn raadpleegbaar via deze link.

NIEUW! Vanaf heden kun je de berichten uit de VLIZINE ook dagelijks of wekelijks ontvangen. Ga naar deze link

1. Kalender
1.1. Nieuwe cursus natuurgids van CVN van start in Nieuwpoort
1.2. Symposium baggeren en biodiversiteit in havens
1.3. Kustreddingsdiensten tentoongesteld
1.4. Wereldoceaandag in het Museum voor Natuurwetenschappen
1.5. Neem een duik in het onbekende

2. Publicaties
2.1. Scheldekrant 2012 voor iedereen met een hart voor de Schelde
2.2. Boek en tentoonstelling: Moments before the flood van Carl De Keyzer
2.3. Ocean Dynamics Colloquium 2012 met alle nieuwigheden over oceanografische teledetectie

3. Vacatures, beurzen en fondsen
3.1. DG Mare recruteert tijdelijke agenten en administratie medewerkers voor visserij-issues
3.2. Sea Alarm zoekt ervaren adviseur oliebesmeuring zeedieren
3.3. Enthousiaste assistent in de aquatische diergeneeskunde gezocht

4. Belgisch marien onderzoek in de kijker
4.1. Gloednieuwe Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin arriveert in Oostende
4.2. Genetische merkers om illegale visserijen en valse eco-labeling te identificeren

5. Nieuwe projecten zee- en kustonderzoek
5.1. Geografie van de kustvisserij en duurzaamheid

6. Doctoraten
6.1. Endofytische bacterin in zeewier: verkenning van een partnerschap
6.2. Hoe mangrovebomen van de nood een deugd maken
6.3. Herstel van zoetwatergetijdenatuur in de Schelde

7. Varia
7.1. Diepzeeorganismen gebruiken onderzoeksapparaten om nieuw territorium in te palmen
7.2. Robotvissen sporen vervuiling op in havens
7.3. 22 mei 2012: internationale dag van de mariene biodiversiteit
7.4. Belang mosselbanken in de Waddenzee veel groter dan vermoed

8. Vraagbaak
8.1. Strandafval: hinderlijke bijvangst of schat? Breng jouw zeeschat naar het museum!

1.1. Nieuwe cursus natuurgids van CVN van start in Nieuwpoort
Wil je jouw enthousiasme voor de natuur delen met anderen? Doe zoals duizenden je hebben voorgedaan en volg een cursus Natuurgids! Je hebt de keuze tussen de standaardcursus, die een brede vorming biedt over de natuur en de natuurgebieden in het Vlaamse Gewest, en meerdere gespecialiseerde gidsencursussen die ingaan op bepaalde natuurgebieden of themas.
De cursus loopt van 15 september 2012 tot 29 juni 2013 en gaat telkens door op zaterdag van 9u tot 12u. Cursusplaats is Kinderboerderij De Lenspolder, Elf Juliwijk 6A, 8620 Nieuwpoort.
Meer informatie bij educatief medewerker CVN: Ann Dheedene (ann.dheedene@c-v-n.be of 050 82 57 26).
Link: http://www.c-v-n.be

[top]

1.2. Symposium baggeren en biodiversiteit in havens
Op 29 en 30 mei organiseert de haven van Duinkerke een tweedaagse symposium, waarbij tijdens de eerste dag gefocust wordt op het baggeren van havens en de tweede dag op de rol van havens in het behoud van de biodiversiteit.
Locatie: Pavillon des Maquettes in Duinkerke.
Link: http://www.dunkerque-port.fr/fr/presse/actualites/2012-05-06-dunkerque-port-accueille-un-symposium-consacre-aux-dragages-et-a-la-biodiversite-fr-20870.html

[top]

1.3. Kustreddingsdiensten tentoongesteld
De zomertentoonstelling in het meeting- en eventcentrum Staf Versluys in Bredene staat dit jaar volledig in het teken van de kustreddingsdiensten.
In de verschillende zalen komen diverse aspecten van kustredding aan bod waar de kustredders een prominente plaats op krijgen, maar er gaat ook aandacht uit naar de vele andere instellingen die actief zijn om de veiligheid op zee te bewaken. Daarnaast wordt ook een deel van de expositie gewijd aan de 100ste verjaardag van de ramp met de Titanic. De zomertentoonstelling loopt van 1 juni tot en met 1 september. Je vindt het Staf Versluys Centrum in de Kapelstraat 76, 8450 Bredene.
Link: http://www.stafversluys-centrum.be/nl/programma/zomertentoonstelling-kustreddingsdiensten

[top]

1.4. Wereldoceaandag in het Museum voor Natuurwetenschappen
Op zondag 10 juni 2012 organiseert de Sea First Foundation vzw voor de derde maal het evenement World Ocean Day, een studiedag waarbij de oceanen centraal staan. Biodiversiteit en Visserij zijn dit jaar de hoofdthemas van deze door de Verenigde Naties erkende dag. Het evenement gaat dit jaar door in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel.
Link: http://www.seafirst.be/worldoceanday/

[top]

1.5. Neem een duik in het onbekende
Op 8 juni viert VLIZ wereldoceanendag 2012 met een lezingenavond voor het grote publiek: over het onderzoek, het exploreren en de alsmaar groeiende kennis, maar ook over de mysteries en wonderen van onze wereldzeen.
Link: http://vliz.be/NL/HOME/&p=show&id=3040

[top]

2.1. Scheldekrant 2012 voor iedereen met een hart voor de Schelde
Met in deze 10de editie bijdragen over: de nieuwe zeesluis bij Terneuzen, het werk van loodsen, de uitbreiding van het Zwin, wonen aan de Schelde, onderzoek en heel wat natuur.
De Scheldekrant is een gratis uitgave voor iedereen die zich betrokken voelt bij de Schelde. Met deze krant wil de Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie (VNSC) iedereen warm maken voor de indrukwekkende Schelderivier, waar natuur en economie, veiligheid en recreatie naast elkaar bestaan.
Link: http://vnsc.eu/uploads/2012/05/scheldekrant-10.pdf

[top]

2.2. Boek en tentoonstelling: Moments before the flood van Carl De Keyzer
De kustbeelden van Magnum-fotograaf Carl De Keyzer zijn visuele monumenten, die op indringende wijze vastleggen hoe Europa omgaat met de dreiging van de klimaatopwarming. De foto's zijn uitgegeven te boek en worden nog de ganse zomer tentoongesteld op de Maritieme Site op de Oostendse Oosteroever.
Vier jaar lang heeft Carl De Keyzer vier maanden per jaar de kusten van Europa afgereisd, van het hoge noorden tot het zuiden. Hij fotografeerde vervreemdende landschappen, desolate stranden, verlaten hotels, winterse pieren en dramatische wolkenpartijen: prachtige maar onheilspellende beelden van wat allemaal ligt te wachten om te verdwijnen bij een zeespiegelstijging, tengevolge van de klimaatsverandering.
De beelden zijn uitgegeven te boek en worden nog de ganse zomer tentoongesteld op de Oostendse Oosteroever (van 17 mei tot 28 augustus, Maritieme Site, Slibwaykaai 4 in Oostende).
Link: http://www.carldekeyzer.com/

[top]

2.3. Ocean Dynamics Colloquium 2012 met alle nieuwigheden over oceanografische teledetectie
Van 7 tot 11 mei 2012 werd in Luik het 44ste International Lige Colloquium on Ocean dynamics gehouden. Dit jaar draaide het programma specifiek rond de nieuwe uitdagingen en mogelijkheden voor de teledetectie van oceanografische parameters.
Het Ocean Dynamics Symposium wordt als sinds 1968 jaarlijks georganiseerd door de Universiteit van Luik, wat het n van de oudste multidisciplinaire oceanografische symposia in de wereld maakt http://modb.oce.ulg.ac.be/colloquium).

Meer dan 100 onderzoekers van over heel de wereld kwamen in begin mei afgezakt naar Luik. Er werd baanbrekend nieuw onderzoek gepresenteerd, waaronder het eerste gebruik van de geostationaire satellietsensoren (GOCI, SEVIRI) voor hoog frequente beelden van de kleur van de zee, het gebruik van microgolfsensoren (SMOS, AQUARIUS) voor de eerste saliniteitsmetingen van op een satelliet, de kwantificatie van de dagelijkse opwarming van de oceanen gebruik makend van infrarood en passieve microgolfsensoren.

Het abstractenboek van het symposium is integraal beschikbaar online, via:
Link: http://modb.oce.ulg.ac.be/colloquium/2011/abstracts2011.pdf

[top]

3.1. DG Mare recruteert tijdelijke agenten en administratie medewerkers voor visserij-issues
Negen tijdelijke agenten en negen administratieve medewerkers gezocht voor het opvolgen van visserijinspectie en -controle, systeemaudits en beleidsontwikkelingen. Met basis in Brussel.
Contracten met duur tot 6 jaar. Deadline om te solliciteren: 15.06.2012.
Link: http://ec.europa.eu/dgs/maritimeaffairs_fisheries/news_and_events/vacancies/index_en.htm

[top]

3.2. Sea Alarm zoekt ervaren adviseur oliebesmeuring zeedieren
Wil je als universitair graag een boeiende internationaal gerichte job en heb je minstens zeven jaar ervaring in het omgaan met grote olierampen en/of met intergouvernementele en internationale samenwerking rond dierenwelzijn of leefomgeving, dan is deze vacature misschien wel iets voor jou.
De Stichting Sea Alarm, opgericht in 1999 en gevestigd in Brussel, is wereldwijd actief in het ontwikkelen van strategien ter voorkoming en remediring van olierampen op zee. Voor hun algemene werking zijn ze op zoek naar een ervaren adviseur, bereid om internationaal met diverse belanghebbenden de visie en het takenpakket van Sea Alarm verder gestalte te geven. De vacature betreft tewerkstelling voor n jaar, mogelijk daarna verlengbaar.
De kandidaat dient te getuigen van een sterke motivatie, organisatietalent en een meer dan behoorlijke kennis van het Engels. CV en sollicatiebrief dienen uiterlijk op 1 juni 2012 te worden gemailed naar secretariat@sea-alarm.org. Bijkomende vragen? Tel: +32/(0)2 278 87 44.
Link: http://www.sea-alarm.org

[top]

3.3. Enthousiaste assistent in de aquatische diergeneeskunde gezocht
De vakgroep Morfologie van de Universiteit Gent is op zoek naar een Master in de Biotechnologie, Biomedische Wetenschappen, Bio-ingenieurswetenschappen, Biologie of Dierenarts voor het uitvoeren en opvolgen van innovatief en boeiend wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot visziekten.
Dit project (vanaf 1 augustus 2012), waarbij beoogd wordt een doctoraat te behalen, omvat gevarieerd onderzoekswerk - zowel in vitro als in vivo en dit binnen een multidisciplinair en dynamisch team van onderzoekers inzake aquatische diergeneeskunde. Het betreft een voltijds assistentenmandaat (AAP) binnen de Faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Gent), Vakgroep Morfologie waarvoor ook laatstejaarsstudenten kunnen solliciteren. Als assistent zult u tevens regelmatig ingeschakeld worden om samen met andere collegas het praktische onderwijs aan de vakgroep te verzorgen.Genteresseerden kunnen contact opnemen met Prof. dr. A. Decostere (annemie.decostere@ugent.be; 09 264 77 38)

[top]

4.1. Gloednieuwe Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin arriveert in Oostende
Het nieuwste pronkstuk voor het Vlaamse wetenschapsbeleid, tevens het eerste Vlaamse nieuwbouw-onderzoeksschip, vaarde op vrijdag 25 mei omstreeks 13:00 onder een stralende zon voor het eerst haar thuishaven Oostende binnen. De Simon Stevin zal vanaf het najaar 2012 een breed spectrum aan zeewetenschappelijk onderzoek bedienen.
Het marien onderzoek in Vlaanderen wordt uitgevoerd aan de universiteiten en wetenschappelijke instellingen en is multidisciplinair, gaande van fysische oceanografie, visserijonderzoek, mariene biologie, microbiologie, chemie, technologie, archeologie tot aardwetenschappen. De komst van de Simon Stevin onderlijnt het belang van wetenschappelijke kennis en technologische vernieuwing om de grote zee-uitdagingen aan te pakken en om de kansen die de Noordzee ons biedt optimaal te benutten.
Het schip - met een lengte van 36 m, breedte van 9,4 m en een diepgang van 3,5 m - beantwoordt aan de noden van de verscheidene mariene onderzoeksdisciplines, is uitgerust met alle standaard staalnameapparatuur en met hoogtechnologische sonartechnieken die stroommetingen (akoestische stroommeter) en karakterisering van de bodem toelaten (multibeam). Een hoogaccurate plaatsbepaling wordt verzekerd door een dynamisch positionering- en stuursysteem. Een dieselelektrische aandrijving biedt de mogelijkheid om te varen als stil schip waardoor alle akoestische meetinstrumenten optimaal benut kunnen worden.
Het onderzoeksschip is gefinancierd door de Vlaamse Overheid en zal door de dab VLOOT dab - de reder van de Vlaamse overheid - operationeel worden gehouden, terwijl het VLIZ verantwoordelijk wordt voor het wetenschappelijke programma en het beheer van de onderzoeksapparatuur.
Link: http://www.vliz.be/pers/2012.05.25_SimonStevenVaartOostendeBinnen.php

[top]

4.2. Genetische merkers om illegale visserijen en valse eco-labeling te identificeren
Een groep van genetici - waaronder een aantal wetenschappers van het Laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomics van de KULeuven - ontwikkelden een set van genetisch instrumenten die met een nooit geziene precisie de oorsprong van commerciele vissoorten bepalen.
Niettegenstaande vangstcertificaten en eco-labels meer en meer gebruikt worden om illegale visserijpraktijken onder controle te krijgen, blijven er toch onafhankelijke mechanismen nodig om de vis die op de markt komt te controleren op correcte labelling. En dan niet alleen voor wat betreft de identificatie van de vissoort. Het is tevens noodzakelijk om het vangstgebied van de vis correct te kunnen traceren.
Een groep van genetici - waaronder een aantal wetenschappers van het Laboratorium voor Biodiversiteit en Evolutionaire Genomics van de KULeuven - ontwikkelden binnen het pan-Europees FishPopTrace-project een set van genetisch instrumenten (SNPs of single nucleotide polymorphism assays genaamd), die met een nooit geziene precisie de oorsprong van vier commercile vissoorten (kabeljauw, haring, tong en heek) op pan-Europese schaal kunnen bepalen.
Met hun revolutionair onderzoek tonen deze wetenschappers aan dat door het ontwikkelen, forensisch valideren en openbaar ter beschikking stellen van de data, dit soort genetische merkers een belangrijk wapen kunnen vormen tegen illegale visserij en mislabelling wereldwijd.
Link: http://www.vliz.be/imis/imis.php?module=ref&refid=215603

[top]

5.1. Geografie van de kustvisserij en duurzaamheid
VLIZ richt zich binnen het GIFS project - samen met Engelse, Franse en Nederlandse partners - op het onderzoeken van de sociaal-economische en culturele betekenis van de kustvisserij.
De Noordzee en het Kanaal zijn de thuisbasis van een onmisbare visserijindustrie die geconfronteerd wordt met ingrijpende veranderingen en uitdagingen.

Visquota en het verminderen of herverdelen van subsidies hebben gevolgen voor de gemeenschappen die afhankelijk zijn van de visserij. Naast het economisch belang, is er steeds meer erkenning voor de sociale en culturele rol die de kustvisserij speelt in lokale gemeenschappen, in termen van cultureel erfgoed, plaatsgevoel, lokale identiteit en sociale samenhang.

Daarom richt het Interreg-project GIFS zich op het onderzoeken van de sociaal-economische en culturele betekenis van de kustvisserij om deze als bredere doelstellingen expliciet op te nemen in visserij- en maritiem beleid, kustvernieuwingsstrategien en duurzame ontwikkeling van de kustgemeenschappen. Het project bestaat uit partners in Engeland, Frankrijk, Nederland en Vlaanderen en gaat in op volgende thema's:


  • Kustzonebeheer en zeevisserij: een analyse van de benaderingen in visserijbeheer en de relatie met het bredere beheer van kustgebieden; het identificeren van best practices in co-beheer, milieu- en natuurbehoud vanuit de sector, en lokale ecologische kennis.


  • Vissersplaatsen en gemeenschappen: door middel van gemeenschapsactiviteiten, zoals fototentoonstellingen en focusgroepen, en het historische perspectief van de visserijproductie en tewerkstelling begrijpen hoe de kustvisserij bijdraagt aan de gemeenschapsidentiteit, de sociale samenhang en de ontwikkeling van lokale gemeenschappen.


  • Economie en vernieuwing in vissersgemeenschappen: een analyse van de directe, indirecte en afgeleide baten en het historisch belang van de zeevisserij; een schatting van de niet-vermarktbare voordelen van de kustvisserij (zoals aantrekkelijkheid, recreatie, erfgoed, toerisme); het begrijpen van het belang van de visserij voor het toerisme en voor de programma's die zich richten op bredere doelstellingen van vernieuwing in kustgemeenschappen.



Het project zal een State of the Coast toolkit ontwikkelen die methoden biedt voor het vastleggen van de brede maatschappelijke waarde van de visserij (op sociaal, cultureel en economisch vlak) en zal het belang van de visserij voor duurzame kustgemeenschappen documenteren.

Een bijzonder aspect van het project is het samenbrengen van de visies van de basisorganisaties/sociale netwerken en beleidsniveaus door invalshoeken van lokale gemeenschappen aan bod te laten komen met behulp van media zoals foto's en audio/film opnames.

Dit schitterende project zal op een gentegreerde manier de economische, sociale en culturele aspecten van de kustvisserij samenbrengen. Een breed spectrum van belanghebbenden uit het beleid, het bedrijfsleven en de lokale gemeenschappen zullen worden betrokken om te verzekeren dat de gevolgen voor de ontwikkeling van duurzame kustgemeenschappen concreet worden gemaakt.

Meer infomatie bij Ann-Katrien Lescrauwaet: annkatrien.lescrauwaet@vliz.be.

Voorbeeldproject: Erremuuse trui (lees artikel in PZC)

Image removed.

[top]

6.1. Endofytische bacterin in zeewier: verkenning van een partnerschap
Joke Hollants van het Laboratorium voor Microbiologie van de Universiteit Gent, verdedigt op 8 juni (16 uur) haar doctoraatswerk "Endofytische bactrin in het groene sifonale zeewier Bryopsis".
De onderzoek werd gefinancierd door FWO-Vlaanderen en stond onder het promotorschap van Prof. Dr. Anne Willems.
Locatie: Auditorium 4 van het Complex Ledeganck in de K.L. Ledeganckstraat 35, 9000 Gent.
Bevestig uw aanwezigheid vr 28 mei via Joke.Hollants@UGent.be of 0477 18 56 31.
Link: http://www.lm.ugent.be/phd%20students.php?navigatieId=116&categorieId=18

[top]

6.2. Hoe mangrovebomen van de nood een deugd maken
Elisabeth Robert zocht in haar doctoraat uit welke factoren ervoor zorgen dat mangrovebomen van het genus Avicennia een ecologisch succes kunnen zijn in de moeilijke condities van mangrovebossen.
Op vrijdag 1 juni (om 16 uur) vindt de verdediging van haar doctoraat plaats in auditorium D.2.01 van de VUB (Pleinlaan 2, 1050 Brussel). Prof. dr. Nico Koedam, dr. Nele Schmitz en dr. ir. Hans Beeckman zijn de promotoren van het werk.
Link: http://www.vub.ac.be/phd/verdedigingen2012/Robert_a.pdf

[top]

6.3. Herstel van zoetwatergetijdenatuur in de Schelde
In het kader van het Sigmaplan wordt in de Schelde voorzien in de uitbouw van polders die bij extreem hoge waterstanden het overstromingsrisico elders in het estuarium helpen indijken. Om tevens de natuurwaarde van deze overstromingsgebieden te optimaliseren wordt momenteel gexperimenteerd met de toepassing van een gecontroleerd, gereduceerd getij. Olivier Beauchard maakte in het kader van zijn doctoraat hiervan een grondige evaluatie.
De verdediging van het doctoraat vindt plaats op 3 mei om 15u in de Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen (lokaal R1). Promotor is professor Patrick Meire.

[top]

7.1. Diepzeeorganismen gebruiken onderzoeksapparaten om nieuw territorium in te palmen
Wetenschappers van de Universiteit van Chicago onderzochten het diepzeeleven van de Juan de Fuca Ridge in de Stille Oceaan. Ze kwamen er tot hun grote verrassing een diepzeeslak tegen, die endemisch is in de 650 km meer zuidelijk gelegen Gorda Ridge. Blijkt dat de slakken handig gebruik maakten van een gratis ritje op de bemande duikboot Alvin tijdens een eerdere onderzoeksmissie van het team in de Gorda Ridge. De slakken overleefden zelfs de extreme verandering in druk bij het naar het oppervlak komen. Zo blijken onderzoeksrobots, duikboten en andere apparatuur potentile vectoren waarmee diepzeesoorten van hydrotermale vents andere systemen kunnen koloniseren en invaderen. Oppassen geblazen dus!
Janet R. Voight, Raymond W. Lee, Abigail J. Reft, Amanda E. Bates. Scientific Gear as a Vector for Non-Native Species at Deep-Sea Hydrothermal Vents. Conservation Biology, 2012; DOI:
10.1111/j.1523-1739.2012.01864.x
Link: http://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120524092817.htm

[top]

7.2. Robotvissen sporen vervuiling op in havens
Gele robotvissen werden uitgezet in haven van Gijon (Golf van Biskaje, Noord-Spanje) om bronnen van vervuiling op te sporen. De anderhalve meter lange vissen zwemmen autonoom rond en zijn uitgerust met detectoren om lekkende scheepsbrandstof of chemicalin in het water op te sporen. Ze seinen hun informatie in real-time door.
Deze robo-fish werden ontwikkeld door het Shoal consortium (www.roboshoal.com), een groep van academici en bedrijven die gesponsord worden door de Europese Commissie om onderwaterrobots te ontwikkelen met specifieke toepassingen. De visachtige vorm en de voorstuwing van de robo-fish door middel van bewegende vinnen heeft voordelen in vergelijking met de traditionele autonome onderwaterrobots (AUV's) die propellers of stuwraketten gebruiken om zich voort te bewegen.
Link: http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-18062235

[top]

7.3. 22 mei 2012: internationale dag van de mariene biodiversiteit
Op 22 mei is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit die dit jaar gewijd is aan de mariene biodiversiteit. De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert zijn campagne Waar is Gust? / O est Suzette?. In samenwerking met het Museum voor Natuurwetenschappen wordt er een reeks acties ter bevordering van de mariene biodiversiteit gevoerd.
Ook Melchior Wathelet, Staatssecretaris voor Leefmilieu, en Johan Vande Lanottte, Minister van de Noordzee, mobiliseren zich om de zaak van Gust, de platte oester en Suzette, de grijze garnaal te verdedigen. Ze willen zobveel mogelijk mensen oproepen om acties te ondernemen die de mariene biodiversiteit een duwtje in de rug geven.
Naast voor de hand liggende aanbevelingen, zoals verantwoorde vis eten, zijn er ook enkele verrassende. Zo wordt er gevraagd om geen zonnecrme met chemische uv-filters te gebruiken. Die kunnen immers het hormonale evenwicht van dieren verstoren als ze in het water terechtkomen. De campagne vraagt ook om niet eender welke watersport te beoefenen. Jetskin en waterskin bijvoorbeeld, zijn schadelijk voor het ecosysteem. Kinderen wordt gevraagd om geen ballonnen op te laten bij een feestje. Als die in zee terechtkomen worden ze immers vaak aanzien als voedsel, wat zeedieren fataal kan worden. Nog meer tips en aanbevelingen zijn terug te vinden op http://www.waarisgust.be.
Link: http://www.waarisgust.be

[top]

7.4. Belang mosselbanken in de Waddenzee veel groter dan vermoed
Mosselen en Japanse oesters zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de Waddenzee. Dat was al bekend. Ze vormen een voedselbron voor veel soorten en creren een leefomgeving voor veel andere soorten. Wetenschappers van het NIOZ & de Rijksuniversiteit Groningen hebben met de projecten WaddenEngine en Waddensleutels kunnen aantonen dat de invloed van droogvallende mossel- en oesterbanken tot ver in hun omgeving reikt en daarmee vele malen groter is dan hun eigenlijke omvang suggereert.
Link: http://www.natuurbericht.nl/?id=8144

[top]

8.1. Strandafval: hinderlijke bijvangst of schat? Breng jouw zeeschat naar het museum!
Wat voor de ene afval is, kan voor de andere een schat zijn. Het NAVIGO-museum uit Oostduinkerke roept op om in de maand mei zoveel mogelijk zeevondsten binnen te brengen. Deze zullen deel uitmaken van de tijdelijke tentoonstelling Zeeschatten. De criteria zijn simpel: het materiaal moet uit de Noordzee komen of op een Noordzeekust gevonden zijn en alles wat geen plantaardige of dierlijke rest is, komt in aanmerking!
De origineelste vondst wordt beloond met een exclusieve prijs, bovendien wordt deze winnaar in de bloemetjes gezet tijdens de officile vernissage van de expo. Meer info: info@navigomuseum.be of 058 51 24 68.
Link: http://nl.navigomuseum.be/nieuwsdetail.aspx?id=4105

[top]


DISCLAIMER
VLIZINE heeft als doel informatie te verstrekken. Eventuele standpunten zijn die van de auteurs en stemmen niet noodzakelijk overeen met die van het VLIZ. Het VLIZ is niet verantwoordelijk voor enige schade opgelopen ten gevolge van foutieve of verkeerd geïnterpreteerde informatie in dit e-zine, noch voor de inhoud van websites waarnaar verwezen wordt. Uw adres opgenomen in onze e-zine rondzendlijst wordt niet aan derden doorgegeven zonder uw toestemming en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.

COPYRIGHT
Copyright © 2012 Vlaams Instituut voor de Zee. Delen uit dit e-zine mogen in andere publicaties worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding. Deze publicatie mag wel in haar geheel ter kennismaking worden doorgestuurd naar derden.

LID WORDEN VAN HET VLIZ KAN
Meer info vindt u op onze website.

WEBSITE
www.vliz.be


Vlaams Instituut voor de Zee
Flanders Marine Institute
VLIZ – InnovOcean site
Wandelaarkaai 7
8400 Oostende
Tel. +32-(0)59-34 21 30
Fax +32-(0)59-34 21 31
http://www.vliz.be

Suggesties

Heb je zelf ideeën, interessante weetjes ...

Stuur ons je suggestie

Testerep delen

Lijkt dit nieuwskanaal iets voor jouw vrienden of collega’s? Deel het met hen!